Waarom stoppen katten hun kont in je gezicht? Een dierenarts legt uit

Katten doen veel vreemde dingen, en hun maniertjes zijn zeker heel anders dan ons menselijk gedrag! Voor katten is headbutting (of bunting) bijvoorbeeld een teken van genegenheid, en een beetje knabbelen aan je oor kan het equivalent zijn van een kus!

Maar misschien wel het meest bizarre voorbeeld is wanneer je kat zijn kont in je gezicht steekt met een rechte staarthouding. Dus, waarom doen katten zulke dingen? Zijn ze aanstootgevend? Of is er meer aan de hand?

Waarom stoppen katten hun kont in je gezicht?

Katten doen veel vreemde dingen en hun maniertjes zijn heel anders dan ons menselijk gedrag.

Wanneer je op de bank zit en je kat plotseling op de armleuning verschijnt, op je schoot stampt en je zijn billen laat zien, is het logisch dat je misschien een beetje perplex staat. Maar wat betekent dit vreemde gedrag en waarom doen ze het?

Het is normaal gedrag

Kittens presenteren van nature hun achterkant aan hun moeder en vrouwelijke katten doen het als onderdeel van paringsgedrag.

Het eerste dat u moet weten over deze vorm van kattengedrag is dat het niet onbeleefd is, het is eigenlijk heel normaal en komt voort uit hun gedrag als kittens. Kittens zullen worden gebruikt om katten te bemoederen die dit gebied verzorgen om ze schoon te houden en hen te stimuleren om urine en uitwerpselen door te geven.

Vrouwelijke katten zullen ook hun achterkant laten zien, met hun staart opzij om een mannetje aan te trekken tijdens paringsgedrag. Het maakt dus deel uit van hun katteninstinct om hun billen weer te geven, ongeacht de leeftijd van uw huisdier.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Ze houden van je

Het zou een teken van liefde kunnen zijn.

Het lijkt misschien niet zo, maar je kat die zijn billen aan zijn menselijke metgezellen laat zien, kan eigenlijk een teken van liefde zijn. Ze zullen hun kont immers niet zomaar aan iedereen laten zien!

Nogmaals, dit komt terug op wanneer ze een kitten zijn en de natuurlijke manier waarop de verzorging van hun moeder hielp bij het binden. Klik om meer te lezen over tekenen dat je kat van je houdt.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Ze markeren je als geur

Mogelijk is dit gedrag een middel om je te parfumeren.

Katten hebben anaalklieren net in hun bodem, die hun unieke geur afgeven wanneer ze poep passeren en wanneer ze bang zijn. Ze hebben ook belangrijke geurklieren op de huid in veel delen van hun lichaam, waaronder hun achterkant, staart en benen, die kattenferomonen afgeven.

Dus als ze op je schoot rond paraderen en hun billen tegen je wrijven, markeren ze je eigenlijk met hun geur. Deze geur laat andere katten niet alleen weten dat je bij hen hoort, het betekent ook dat je vertrouwd en geruststellend voor ze ruikt.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Ze willen je aandacht

Als je kat van veel aandacht houdt, zul je merken dat hij veel tijd doorbrengt met zijn kont in je gezicht!

Als je kat opgemerkt en erkend wil worden, maar je bent verdiept in iets op de televisie of het spelen van spelletjes op je telefoon, dan vinden ze misschien een andere manier om je aandacht te trekken.

Natuurlijk is het plaatsen van hun billen in je gezicht waarschijnlijk de meest effectieve manier om je ze te laten erkennen, omdat het moeilijk te negeren is! Als je kat van veel aandacht houdt, zul je merken dat hij veel tijd doorbrengt met zijn kont in je gezicht!

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

Ze willen ophef

Wanneer je kat in een goed humeur is en ervan geniet dat je hem aait, merk je misschien dat hij zijn kont en staart optilt terwijl je over zijn rug streelt.

Wanneer je kat in een goed humeur is en ervan geniet dat je hem aait, merk je misschien dat hij zijn kont en staart optilt terwijl je over zijn rug streelt. Dus, op dezelfde manier, wanneer ze met hun kont voor je zwaaien, kunnen ze je vertellen dat ze meer van hetzelfde willen.

Lees dit artikel op hoe een kat te aaien om je kat wat liefde te laten zien?

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Ze zeggen hallo

Je weet misschien dat honden elkaar vaak begroeten met een kontsnuifje, maar katten lijken behoorlijk op elkaar.

Je weet misschien dat honden elkaar vaak begroeten met een kontsnuifje, maar katten lijken behoorlijk op elkaar. Wanneer katten iemand begroeten die ze leuk vinden, steken ze vaak hun billen in hun gezicht. Het is gewoon een andere vorm van visuele communicatie.

Lees ook: Waarom heffen katten hun billen op als je ze aait?

Ze vertrouwen je

Hoe maak je een kat van je knuffelen

Wanneer een kat zijn kont in je gezicht steekt, zetten ze zeelfen in een kwetsbare positie – dat is iets dat ze alleen doen met iemand die ze vertrouwen.

Wanneer katten je hun kont laten zien, plaatsen ze zichzelf in een kwetsbare positie. Niet alleen is de achterkant van uw kat een privégebied, maar als ze hun billen laten zien, moeten ze de andere kant op kijken. Dit betekent dat ze zich minder goed kunnen verdedigen. Vandaar dat billendisplays puur voorbehouden zijn aan speciale, betrouwbare mensen!

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

Is het een goede zaak als je kat zijn billen in je gezicht stopt?

waarom zetten katten hun peuken in je gezicht

Een kat die zijn kont aan je laat zien is een compliment! Je kunt je goed voelen over het ontvangen van dit gebaar van je katachtige vriend.

Als je naar alle redenen kijkt, kun je zien dat je kat die je zijn kont laat zien helemaal niet aanstootgevend bedoeld is. In feite is het een gebaar dat een combinatie is van instinct, liefde en vertrouwen. Echter, alleen omdat het goedbedoeld is en van een goede plek komt, betekent niet dat er geen zorgen zijn waarvan u op de hoogte moet zijn:

  • Bacteriën zijn schering en inslag rond de kont van je kat, om voor de hand liggende redenen. Hoewel katten zeer schone dieren zijn, is er nog steeds een risico op het oplopen van een infectie door fecale materie aan de achterkant van uw kat.
  • Parasieten zoals rondwormen, lintwormen en toxoplasma worden ook gevonden in kattenpoep. Deze kunnen braken, diarree, gewichtsverlies en zelfs zwangerschapscomplicaties bij mensen veroorzaken.

Om het risico op onwel worden te verminderen, moet u altijd uw handen grondig wassen na het aaien van uw kat. Dit is vooral belangrijk om jonge kinderen te leren die mogelijk vatbaarder zijn om besmet te raken met kattenpoep, bacteriën en parasieten.

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Conclusie

kat op zoek naar een traktatie

Vergeet niet dat dit gedrag heel normaal is voor katten en niet bedoeld is om onaangenaam te zijn.

Als mens kan het moeilijk zijn om sommige kattengedragingen te begrijpen. Sterker nog, wanneer katten je hun kont laten zien, zou het begrijpelijk zijn als je een beetje geschokt of zelfs afgestoten was.

Vergeet niet dat dit gedrag heel normaal is voor katten en niet bedoeld is om onaangenaam te zijn. Het kan gewoon de manier van je kat zijn om ‘Hallo’, ‘Ik vertrouw je’ of ‘Ik wil dat je me aait’ te zeggen.

Aan de andere kant kan het overmatig likken van hun achterkant of het wrijven van hun kont op de vloer een indicatie zijn van een onderliggende allergie of een teken van vlooien, wormen of andere irritatie.

Dit geldt vooral als u een dunne vacht rond de basis van de staart opmerkt of vlooienbeten of vlooienvuil ziet. Dus, als u zich zorgen maakt dat uw kat jeuk of vlooienallergieën heeft en u onlangs geen effectieve vlooienpreventie hebt gegeven, neem dan contact op met een dierenarts.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

Veelgestelde vragen

Waarom stoppen katten hun billen in je gezicht?

Katten stoppen hun billen in je gezicht om verschillende redenen. Vanuit één perspectief is het een normaal biologisch instinct dat begint als jonge kittens wanneer hun moeders hen verzorgen. Het is ook een teken van kameraadschap en vertrouwen, een vorm van begroeting en een manier om je te laten weten dat ze ophef willen.

Waarom zetten katten hun kontgaatjes op je?

Katten hebben op veel plaatsen op hun lichaam geurklieren, maar er zijn veel rond de staartbasis, achterpoten en achterkant. Deze produceren en geven feromonen af die hun unieke geur zijn. Door hun billen over je te wrijven, zorgen ze ervoor dat je naar hun geur ruikt.

Dit geurmarkeringsgedrag laat andere katten weten dat je bij hen hoort, maar het stelt je kat ook gerust wanneer ze omringd zijn door hun eigen geur. Natuurlijk wil niemand dat zijn kat zijn kont over zijn gezicht of wang wrijft, dus probeer afstand te houden terwijl je het gebaar waardeert!

Waarom slaapt mijn kat met zijn billen naar mij toe?

De achterkant van uw kat is zijn meest kwetsbare gebied. Als ze van achteren worden benaderd door roofdieren, zien ze ze misschien niet aankomen. Dus als uw kat met zijn billen naar u toe slaapt, betekent dit dat hij volledig kan ontspannen omdat hij erop vertrouwt dat hij hem veilig houdt. Zie het een beetje als hun persoonlijke bodyguard zijn!