Waarom zit mijn kat bij de deur? 5 Veel voorkomende redenen

Voor veel katteneigenaren lijkt het misschien alsof hun geliefde katten opzettelijk en precies hun acties plannen om verbijstering in te boezemen! Veel van het gedrag van onze katten is duidelijk en gemakkelijk te begrijpen, maar er zijn er nog meer die wij gewone mensen misschien nooit volledig begrijpen. In deze gevallen komt ons beste begrip neer op goed geïnformeerd giswerk.

Bijvoorbeeld bij de deur zitten. Hoewel het geen ongewoon gedrag is voor een kat, kunnen sommige eigenaren zich erover afvragen. De waarheid is dat er geen enkele verklaring is voor dit gedrag, maar eerder verschillende plausibele redenen die dicht bij de waarheid kunnen liggen. Lees verder om vijf veelvoorkomende redenen te ontdekken waarom uw kat bij de deur zit.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom zit mijn kat bij de deur?

1. Naar buiten willen… Of niet

De meest voor de hand liggende reden waarom uw kat voor de deur zit, is dat hij wacht op de gelegenheid om er doorheen te gaan, om welke reden dan ook. De meeste katten kunnen geen deuren openen, dus ze moeten geduldig wachten tot een mens het voor hen doet.

Deze verklaring zou perfect zijn, behalve dat het is weerlegd door menig-een-sluwe katachtige. Veel eigenaren melden dat nadat ze hun kat hebben gedienstig gemaakt en de deur ervoor hebben geopend, de verwarde poes niet toegeeft , maar gewoon naar ze staart, of zich omdraait en wegloopt! Het lijkt er dus op dat deze verklaring slechts soms waar is en een goed voorbeeld van hun vaak ondoorgrondelijke gedrag.

thematische pauze

2. Nieuwsgierigheid

kat achter de hordeur
Image Credit: Joel Dinda, Flickr gelicentieerd onder CC 2.0

De kruik gaat zo lang te water, totdat hij barst! Ja, katten zijn waarschijnlijk de meest nieuwsgierige van al onze huisdieren – altijd in de buurt van de activiteit, kijkend en vaak interfererend.

Katten zijn toppredatoren en hebben niets van hun natuurlijke jachtinstinct verloren door domesticatie. Ze zijn altijd alert en klaar om in een oogwenk in de jachtmodus te starten. Deze staat van paraatheid maakt hen meer geneigd om precies te moeten weten waar alles en iedereen is en wat er in hun omgeving gebeurt.

Als je je kat vaak bij de deur betrapt, kan het zijn dat hij gewoon moet weten wat er aan de andere kant gebeurt, zodat hij klaar is om zijn volgende zet te plannen. In dit geval kan het openen van de deur voldoende zijn om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen.

Als je kat van de binnenvariant is, kan deze nieuwsgierigheid gepaard gaan met een verlangen om te ontsnappen en de buitenwereld te verkennen. Wees dus bereid om snel te handelen om eventuele door nieuwsgierigheid gedreven ontsnappingspogingen te dwarsbomen!

thematische pauze

3. Hormonen

Hormonen zijn een dominante drijvende factor voor de meeste diersoorten. Als je echter ooit wakker bent gehouden door het gejammer van een vrouwelijke buurtkat die loops is, dan weet je dat katten meer worden beheerst door hun hormonen dan andere dieren.

Wanneer een niet-betaalde vrouwelijke kat in het seizoen is, is haar rijinstinct om een partner te vinden. Het verlangen is zo sterk dat van loopse vrouwtjes bekend is dat ze op mysterieuze wijze ontsnappen uit huizen en omheiningen waarvan werd gedacht dat ze veilig waren. Net zo graag als een loops vrouwtje een partner wil vinden, zo ook het ongecastreerde mannetje. Van mannetjes is bekend dat ze tot het uiterste gaan om een loops vrouwtje te bereiken.

Als dit de reden is dat je kat bij de deur zit, dan wordt je geadviseerd om alert te zijn op stiekeme ontsnappingspogingen wanneer die deur wordt geopend!

thematische pauze

4. Wachten op hun speciale mens

Abessijnse blauwe kat zittend op de arm van een bank
Afbeelding Credit: Foonia, Shutterstock

Vaak zit een kat bij een deur te wachten omdat hij op iemand wacht. Katten en hun eigenaren kunnen zeer speciale banden vormen. Terwijl honden nogal demonstratief zijn over hun liefde voor hun mensen, hebben katten de neiging om hun liefde op subtielere of abstractere manieren uit te drukken. Zelfs in een druk huishouden kan een kat een band opbouwen met een van de familieleden boven de anderen, en hun toewijding aan hun gekozen mens is ontroerend.

Als hun favoriete mens niet thuis is, kan de kat rustig en geduldig aan de voordeur zitten wachten op hun terugkeer.

thematische pauze

5. Ze zijn bang

Soms is de reden dat een kat bij de deur zit niet zo schattig en misschien zelfs een beetje zorgwekkend. Soms kan dit gedrag om angst gedreven redenen zijn, en wanneer dit gebeurt, moeten eigenaren proberen de angst van hun kat aan te pakken. Het is niet prettig voor een dier om regelmatig angst te ervaren, hoe onbelangrijk het ook lijkt.

Enkele angstige redenen waarom uw kat bij de deur kan zitten:

 • Je kat kan bang zijn voor iets in huis.nd kan de drang voelen om dicht bij een uitgang te zijn voor het geval het moet ontsnappen.
 • Ze kunnen verlatingsangst hebben en angstig wachten op de terugkeer van hun mens of proberen te voorkomen dat ze vertrekken.
 • Ze voelen zich gevangen; misschien is je kat claustrofobisch of gestrest door de hele dag opgesloten te zitten.
 • Ze kunnen zich eenzaam voelen. Als je kat meer een sociale vlinder is, kan hij zich depressief voelen vanwege een gebrek aan sociale interactie met andere mensen en dieren.

Meestal zal een kat die angst ervaart op bepaalde gebieden van zijn leven andere tekenen van ongeluk vertonen. Lees verder om meer te weten te komen over gedrag dat erop kan wijzen dat uw kat ontevreden of bang is.

divider-catclaw1

Is mijn kat gelukkig?

bengaals katje spinnend
Afbeelding credit: Liz Creative Studios, Shutterstock

Het is gemakkelijk om te zien wanneer een kat gelukkig of ongelukkig is door zijn lichaamstaal, gedrag en vocalisaties.

Gelukkige katten hebben de neiging om te miauwen, te chirrup en spinnen naar hun mensen en andere leden van het huishouden in begroeting en conversatie. Ze zullen een ontspannen houding hebben en hun rug buigen met hun staart omhoog wanneer ze worden geaaid. Kijk uit voor “kattenzoenen” – die langzame knipper in je richting – en zorg ervoor dat je ze terugbrengt!

Een tevreden kat eet, drinkt en verzorgt zichzelf regelmatig en is niet bang om een van deze voor je neus te doen. Ze gebruiken hun kattenbak goed; dat betekent binnen plassen en niet erbuiten. Ze zijn speels en houden ervan om bij je te knuffelen, op schoot te zitten, te kneden en met je te slapen.

divider-catclaw1

Tekenen van een ongelukkige kat

bange Britse blue-point kat verstopt zich onder het bed
Afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock

Omgekeerd, let op een van de onderstaande tekenen die, indien regelmatig door je kat getoond, kunnen wijzen op angst of ongeluk:

 • Agressie, hetzij tegenover mensen of andere huisdieren, inclusief overmatig krabben.
 • Expres buiten de kattenbak plassen en door het huis spuiten.
 • Verhoogde of verminderde eetlust.
 • Terughoudendheid om te spelen of aanhankelijk te zijn.
 • Zich verstoppen voor bezoekers of zelfs familieleden.
 • Krabben aan huishoudelijke artikelen tot het punt van bijna vernietiging.
 • Gespannen houding, staart ondergestopt en laag jolige verbalisaties.
 • Onder- of overbezorgdheid, dat laatste soms tot het punt van kaalheid.

divider-catclaw1

Waarom is mijn kat ongelukkig of bang?

bang kitten verstopt zich
Afbeelding Credit: Khamidulin Sergey, Shutterstock

Het eerste dat u moet doen, is de reden voor het ongeluk van uw kat vaststellen. Helaas is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Niettemin zou u door zorgvuldige en consistente observatie in staat moeten zijn om de situaties op te merken die ervoor zorgen dat uw kat enkele van de bovenstaande tekenen van nood vertoont.

Let bijvoorbeeld precies op wanneer en hoe je kat bij de deur zit en wanneer hij weggaat. Noteer wie of wat er op deze momenten in de buurt was. Als je eenmaal een idee hebt van de stressor, kun je stappen ondernemen om deze te verwijderen of routines te veranderen om de stress te verminderen.

U kunt de oorzaak van de stress mogelijk niet identificeren en in deze omstandigheden kan het verstandig zijn om de raad van een dierenarts in te winnen. Kitty’s stress kan geworteld zijn in een medische of gedragsmatige aandoening, en een specialist zou je in de juiste richting kunnen wijzen om je katachtige vriend te helpen.

divider-catclaw1

Wat moet ik doen als mijn kat ongelukkig of bang lijkt?

zwangere kat krijgt wat knuffels
Afbeelding Credit: Al-Jauhara, Flickr

Er zijn een paar dingen die je zou kunnen proberen – die, hoewel ze niet gericht zijn op een specifiek stressgebied, een goed startpunt kunnen zijn.

Katten waarderen routine, dus het krijgen van een regelmatige kan helpen om stress te elimineren.

Misschien wilt u proberen uw kat meer liefde en aandacht te geven, zodat hij zich veiliger voelt. Bovendien kun je proberen extra stimulatie te bieden – speel meer met je kat, ze vinden het geweldig!

Geloof het of niet, ook al gedragen katten zich als heren van hun rijk, ze willen graag weten waar ze met je aan toe zijn. Duidelijke grenzen aan gedrag kunnen worden versterkt door slecht gedrag te ontmoedigen en goed gedrag te belonen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Meestal is een kat die gewoonlijk bij de deur zit niet ongelukkig. Dit gedrag is vaak gewoon een van die schijnbaar onverklaarbare (maar oh zo vertederende) dingen die katten doen om ons scherp te houden.

Soms kunnen er echter meer zorgwekkende redenen zijn voor deur-zwaaiend gedrag. Als dit het geval is, zijn er verschillende andere onderliggende redenen om te overwegen die kunnen bevestigen dat uw kat ongelukkig is. Als u geloof dat dit waar is, dan is het tijd om een paar veranderingen in de omgeving van de kat aan te brengen om de omstandigheden te helpen verbeteren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock