Cat Anale Klier Problemen: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

Kat likken gebied van anaalklieren

Dit artikel is bedoeld om de problemen uit te leggen met betrekking tot problemen veroorzaakt door anaalklieren of anale zakken bij katten.

Snel overzicht: Cat Anale Klier Problemen

Wat zijn anaalklieren en anale zakken?

De anatomische details hier zijn belangrijk:

  • De “anale zakken” zijn kleine, ballonachtige structuren aan weerszijden van de anus, net binnen de anale sluitspier
  • De “anaalklieren” beschrijft het klierweefsel dat de afscheiding produceert die de anale zakken vult.

Bij het bespreken van dit onderwerp is het eenvoudiger om te verwijzen naar anale zakken, in plaats van anaalklieren, omdat het de zakken zelf zijn die de focus van de problemen zijn.

Wat zijn de details van anale zakken?

Afbeelding Credit:

Katten zijn als honden, fretten, stinkdieren en vele andere dieren, in die zin dat al deze soorten twee kleine anale zakjes hebben die een sterk ruikende kliersecretie produceren. De zakjes, één links en één rechts van de anus, liggen net onder de huid, op uurposities die vaak worden omschreven als “4 uur” en “8 uur”.

Elke zak is door een smal kanaal verbonden met het rectum, net binnen de anus. Elke keer dat het dier uitwerpselen passeert, wordt de anale zak fysiek uitgeknepen door de fysieke druk veroorzaakt door de stoelgang, waarbij de afscheiding de buitenkant van de ontlasting bedekt.

Sommige dieren zijn in staat om de anale zakjes onafhankelijk van passerende uitwerpselen te legen, door de spieren in de anale zak samen te trekken, waardoor de secretie afzonderlijk naar buiten wordt geduwd.

De anale zaksecretie is een drager van belangrijke boodschappen in de dierenwereld. Anale zakgeurmerken zijn een van de manieren waarop huisdieren een teken achterlaten om andere dieren te laten weten dat ze zijn gepasseerd: ze zijn een belangrijk onderdeel van territoriale berichten in de dierenwereld.

Wat zijn de oorzaken Cat Anale Klier Problemen?

De anale zakjes kunnen om verschillende redenen ziek worden, hoewel in vergelijking met honden anale zakziekte bij katten slechts zelden voorkomt.

Het meest voorkomende probleem is eenvoudig: de anale zakjes stoppen met goed legen en worden overvol. Anale zakken zijn normaal gesproken ongeveer zo groot als een kleine erwt (5 mm diameter), maar ze kunnen uitzetten tot de grootte van een grote erwt (meer dan 10 mm diameter). Als ze op deze manier overvol zijn, kunnen de anale zakjes pijnlijk en jeukend worden.

Andere problemen die anale zakjes kunnen beïnvloeden, zijn impactie (wanneer de secretie verandert van vloeibaar naar bijna vast), bacteriële infecties, waaronder abcessen, en neoplasie (tumoren of kanker).

Waarom worden anale zakken overvol?

Voorbeeld van een kat-anus

De anaalklieren van een kat kunnen overvol raken als hun dieet niet genoeg bulk heeft om hun anale afscheidingen tijdens de ontlasting naar buiten te duwen.

Er zijn verschillende redenen waarom anale zakjes mogelijk niet goed worden geleegd, maar de meest voorkomende oorzaak kan zijn dat bij sommige katten het dieet niet omvangrijk genoeg is om de zakjes effectief uit te persen door de fecale pellet of poep.

In hun natuurlijke staat in het wild eten katten eerder vacht, huid, botten en andere niet-verteerbare materie die intact door hun spijsverteringsstelsel gaat, wat resulteert in grote, stevige uitwerpselen die effectief druk uitoefenen op de anale zakken, ze knijpen en legen. Moderne huiskatten hebben de neiging om sterk bewerkt voedsel te eten, wat resulteert in kleinere, minder omvangrijke, zachtere fecale pellets, of zelfs gewoon zachte ontlasting, die mogelijk niet effectief genoeg zijn bij het legen van de anale zakken.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenkruk grafiek: de ontlasting van uw kat decoderen

Voor de meeste katten is dit geen probleem: de anale zakjes blijven effectief op natuurlijke wijze leeglopen. Soms zwellen de anale zakjes echter op vanwege de opbouw met geaccumuleerde afscheiding die niet leegloopt. De anale zakken worden gezwollen en ongemakkelijk, waardoor de kat zich in dit gebied jeukt.

Sommige katten beginnen hun achterste uiteinde over de grond te scharrelen. Soms lost het scootinggedrag het probleem op: sommige katten zijn in staat om op natuurlijke wijze hun eigen anale zakken leeg te maken door dit te doen. Maar in de meeste gevallen blijven de anale zakken overvol en jeukend, en is menselijk ingrijpen nodig om dingen op te lossen.

Symptomen van anale zakproblemen bij katten

Kat anus

Het meest voorkomende symptoom van anaalklierproblemen bij katten is een combinatie van jeuk en ongemak, wat vaak leidt tot scooting, likken en kauwen op het anale gebied.

Het meest voorkomende teken van anale zakproblemen is jeuk en pijn in het gebied rond de anus. De kat kan langs de grond “scharrelen”, onder de staart likken of zelfs rond de basis van de staart kauwen.

Soms kunnen ze pijn vertonen bij het poepen in de kattenbak. Soms beginnen katten het vast te houdeneir tail op een andere manier. Af en toe kan er een vieze geur uit het anale gebied zijn, of een afscheiding van stinkende vloeistof uit de anus, of uit een opening in de huid naast de anus (een zogenaamde “fistel”).

Behandeling voor anale zakproblemen bij katten

Behandeling van anaalklierproblemen bij katten

Hoewel de meeste anaalklierproblemen kunnen worden opgelost door een eenvoudige behandeling thuis, kunnen sommige ernstigere gevallen en complicaties een reis naar de dierenarts vereisen, zodat uw kat deskundige zorg kan krijgen.

Overvolle of aangetaste anale zakken

Is pindakaas goed voor katten

Impactie kan worden behandeld met handmatige expressie. Dit kan het beste worden gedaan door uw DVM-dierenarts en het is meestal een eenvoudige procedure die tijdens een routineconsult kan worden uitgevoerd.

Als de anale zak wordt beïnvloed, kunnen de afscheidingen erg dik en zelfs halfvast zijn. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om zoutoplossing in de zak te brengen om de impactie vloeibaar te maken, zodat deze kan worden uitgeknepen.

Nadat de anale zakken zijn uitgedrukt, kunnen ze soms worden gespoeld met zoutoplossing of een antiseptische oplossing. Voor deze complexere en mogelijk ongemakkelijke interventies kan sedatie nodig zijn.

Bacteriële infecties van anale zakken

kat op zoek naar een traktatie

Infecties van anale zakken worden soms “anale sacculitis” genoemd. Na handmatige expressie van aangetaste anale zakjes, kan een actueel product in de zakken worden gedruppeld, via de kleine kanalen die de zak verbinden met het rectum.

Deze infusie kan ingrediënten bevatten zoals antiseptische of antibacteriële producten, anti-gist medicatie en / of ontstekingsremmende geneesmiddelen om ontsteking en irritatie te verminderen. Deze procedure moet mogelijk een paar keer worden herhaald, bijvoorbeeld eenmaal per week.

Anale zak abcessen

Als een anale zakinfectie zich heeft ontwikkeld tot abcesvorming, moet dit operatief worden gedraineerd. Soms kan het abces al zijn gebarsten, met een fistelopening naar de huid die een afscheiding naast de anus creëert.

Als dit niet is gebeurd, is een scalpelmesje nodig om het abces te lansen. Het abcesgebied moet vervolgens worden gespoeld met een antiseptische oplossing en worden doordrenkt met een actueel product zoals antibioticum. Systemische antibiotica zullen ook vaak worden voorgeschreven door uw dierenarts.

Anaal Sac Adenorcarcinoom

Kanker van de anale zakken, of anale zak adenocarcinoom, is zeldzaam bij katten. De meest voorkomende symptomen zijn moeilijkheden of pijn bij het poepen, constipatie, zwelling naast de anus en soms zweren en / of een bruine of bloederige afscheiding.

Lees ook: Wat te doen als je bloed in de ontlasting van je kat ziet?

Fecale pellets kunnen abnormaal lijken en de kat kan een abnormale staartwagen hebben. Zoals elke vorm van kanker vereist deze aandoening een gedetailleerd onderzoek door uw dierenarts, zodat een nauwkeurige diagnose kan worden gesteld. Behandeling van dit specifieke probleem kan chirurgie, chemotherapie en in sommige gevallen bestraling omvatten.

Chirurgische verwijdering van anale zakken

In gevallen van anale zaktumoren, als een anale zakimpactie of infectie niet reageert op de behandeling, of als een probleem van dit type blijft terugkeren, kan chirurgische verwijdering van de anale zakjes (zogenaamde “anale sacculectomie”) worden aanbevolen. In de meeste gevallen zullen beide anale zakjes worden verwijderd, zelfs als er slechts een probleem is met slechts één zak.

Na deze operatie zijn enkele complicaties mogelijk, waaronder wondinfecties, fistelvorming en fecale incontinentie.

Aanvullende therapie

Als een kat ongemak heeft in het anale gebied vanwege deze kleine klieren onder de staart, kunnen tweemaal daags warme kompressen op het anale gebied worden aangebracht. Een zeer goed verteerbaar, vetarm, vezelrijk dieet kan helpen om stevigere, omvangrijkere ontlasting te creëren die de anale zakjes op natuurlijke wijze masseert tijdens de ontlasting.

Hoe de anaalklieren van uw kat uit te drukken?

Cat anaalklier expressie

Misschien wilt u de eerste keer de hulp van een expert, maar het uitdrukken van de anaalklieren van uw kat is eenvoudiger dan het klinkt.

Anale zakexpressie is over het algemeen een taak die voor het eerst onder professionele begeleiding moet worden uitgevoerd, als u dit zelf wilt leren doen.

In wezen moet u een beschermende handschoen dragen, de staart van de kat moet met één hand worden opgeheven en u moet uw wijsvinger en duim van de andere hand gebruiken om het weefsel direct onder de anus voorzichtig te knijpen.

Visualiseer het knijpen van twee kleine zakjes om 4 en 8 uur. Knijp zachtjes maar stevig en je kunt de kleine erwtachtige structuren geleidelijk in omvang voelen afnemen naarmate hun inhoud leegloopt in het rectum. Soms wordt hun afscheiding rechtstreeks uit de anus geworpen als een waterpistool, en moet je misschien care dat je de afscheiding niet per ongeluk op jezelf spuit.

Conclusie

Anale zak- of anaalklierproblemen zijn zeldzaam bij katten, maar een basiskennis van de anatomie en het functioneren van deze structuren, samen met hun veel voorkomende problemen, zal het gemakkelijker maken om met dergelijke problemen om te gaan als ze zich voordoen.

Veelgestelde vragen

Moeten katten in hun klieren worden geperst?

Het komt zelden voor dat katten hun anale zakken moeten laten knijpen, en het is het beste om het advies van uw dierenarts op te volgen voordat u besluit dat dit nodig is.

Hoe voorkom je anaalklierproblemen bij katten?

De meeste katten hebben van nature gezonde anaalklieren en anale zakjes. De beste manier om problemen te voorkomen, is door uw kat op een dieet van goede kwaliteit te houden dat stevige, redelijk omvangrijke fecale pellets produceert.

Hoe behandel je de zere billen van een kat?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een zere bodem bij een kat, dus het is altijd het beste om de mening van een dierenarts te krijgen over wat er aan de hand is voordat u een behandelplan kiest. Als een algemene ondersteunende therapie als u niet onmiddellijk een dierenarts kunt zien, kunt u veilig warme kompressen gebruiken, zoals watten, gedrenkt in warm water en voorzichtig aangebracht op het gebied rond de anus.