7 manieren om te zien of uw kat eenzaam is – wat u moet weten!

Je beseft het misschien niet, maar je kat kan zich eenzaam voelen. We denken vaak aan katten als deze onafhankelijke wezens. Katten zijn echter veel socialer dan we ons realiseren. In dit bericht delen we zeven veel voorkomende tekenen van een eenzame kat. We delen zelfs wat u kunt doen om de afzondering van uw kat te verlichten.

divider-catclaw1

De 7 manieren om te zien of uw kat eenzaam is

1. Vaak

Bengaalse kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Het is geen geheim dat katten veel slapen. Gemiddeld slaapt een huiskat tussen de 12 en 18 uur per dag. Maar als er niets anders te doen is, merk je misschien dat je kat vaker slaapt dan normaal. Je kat kan ook kiezen voor slaap boven speeltijd als hij zich eenzaam of depressief voelt.

thematische pauze

2. Destructief gedrag

Katten zijn geboren jagers en vinden het leuk om hun klauwen en tanden te laten zakken in alles waar ze hun poten op kunnen krijgen. Meestal begrijpt een goed opgevoede kat dat bepaalde meubelstukken verboden terrein zijn. Maar een eenzame of depressieve kat zal destructief gedrag gebruiken om je aandacht te zoeken.

thematische pauze

3. Verhoogde vocalisatie

kat miauwen
Afbeelding credit: Stanimir G.Stoev, Shutterstock

In het wild vocaliseren katten meestal niet met andere katten, tenzij de kat zich bedreigd voelt of gewond raakt. Miauwen is iets wat katten doen om de aandacht van een mens te trekken. Sommige katten genieten meer van wat geklets dan anderen, maar een eenzame kat kan ervoor kiezen om zich vaker vocaal uit te drukken dan normaal.

thematische pauze

4. Problemen met kattenbakken

De kattenbak is een van de beste manieren voor onze katten om ons te vertellen dat er iets mis is, omdat het snel onze aandacht trekt. Toegegeven, het is niet de beste manier om ons op de hoogte te stellen van hun ontevredenheid, maar hoe zullen ze anders onze aandacht trekken?

Katten zullen ook buiten de kattenbak gaan als ze zich ziek voelen. Als u veranderingen opmerkt in de normale toiletgewoonten van uw kat, is het verstandig om uw kat eerst naar de dierenarts te brengen voordat u aanneemt dat het een gedragsprobleem is.

thematische pauze

5. Agressie

agressieve kat in een kooi
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Katten kunnen om verschillende redenen agressief worden, dus het is complex om te identificeren waarom een kat uithaalt. Eenzaamheid kan een onderliggende oorzaak van agressie zijn. Als uw kat bijvoorbeeld geen metgezel heeft om mee te “katten” rondlopen, kan uw kat die agressie omleiden naar andere mensen en huisdieren.

thematische pauze

6. Te veel (of te weinig) eten

Katten zonder sociale interactie kunnen hun eetgewoonten veranderen door meer of minder te eten (hoewel katten de neiging hebben om te veel te eten als ze zich vervelen).

Het overkomt ons allemaal, inclusief onze katten. Voedsel raakt de plek door dopamine in de hersenen vrij te geven, waardoor we ons goed voelen als er niets anders te doen is.

thematische pauze

7. Verandering in energie

droevige eenzame kat die op bed ligt
Image Credit: medveda, Shutterstock

Net als mensen voelen katten zich lusteloos als ze eenzaam en depressief zijn. Een eenzame kat zal zich vaak leeg voelen, als een couch potato zonder echte motivatie om iets te doen. Zelfs als uw kat wakker is, kan hij weigeren om regelmatig te spelen en te bewegen.

Kattenkogelverdeler 1Wat te doen als uw kat eenzaam is

Dus, hoe repareer je een eenzame kat? Je zult de omgeving moeten veranderen om je kat zich beter te laten voelen. Het is niet genoeg om je kat een speeltje en een snack te geven en het goed te noemen. Katten moeten socialiseren met mens en dier.

Hier zijn drie dingen die je kunt doen om de eenzaamheid van je kat te verlichten:

Catify de ruimte

Het “catificeren” van de ruimte betekent het verrijken van de omgeving op een katvriendelijke manier. Kattenbomen, krabbers, planten, ramen en zelfs een paar tapijten kunnen een groot verschil maken in de algehele geestelijke gezondheid van uw kat.

Deze materiële voorwerpen geven uw kat de vrijheid om op instinct te handelen in plaats van op zijn tenen rond regels. Je kat heeft iets nodig om te klimmen, achtervolgen, krabben en kauwen, dus begin met het catificeren van de ruimte als je dat nog niet hebt gedaan.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Speeltijd &oefening

Weet je nog hoe we dopamine eerder noemden? Hetzelfde gebeurt wanneer uw kat jaagt. Katten zijn geboren jagers die leven voor de sensatie van ‘de jacht’. Telkens wanneer een kat jaagt, komen die “feel good” chemicaliën vrij, waardoor je kat zich geweldig voelt.

Omdat binnenkatten geen de vrijheid om op levende prooien te jagen, het is aan ons als katteneigenaren om de jacht op onze katten na te bootsen met speelgoed. Slechts tien minuten speeltijd is alles wat je nodig hebt om je kat te helpen zich beter te voelen.

Als je kat zich depressief voelt, is hij misschien niet meteen klaar voor speeltijd, maar blijf het proberen. Je kat komt uiteindelijk wel in de buurt.

Adopteer een vriend

Katten kunnen zich tot elkaar verhouden op manieren die we ons niet kunnen voorstellen. Ze begrijpen wat het betekent om een kat te zijn, dus het kan geen kwaad om een nieuwe vriend voor je kat mee naar huis te nemen.

Neem de tijd om een nieuwe kat te selecteren en introduceer de nieuwe kat langzaam in uw huis. Je kat is in eerste instantie misschien niet ontvankelijk voor een nieuwe vriend, en dat is oké.

divider-catclaw1Conclusie

Gaat je kat al deze tekenen tegelijk vertonen? Waarschijnlijk niet. Maar nu weet je waar je op moet letten en wat je kunt doen om te helpen.

In plaats van te proberen je kat te repareren, denk je aan verrijking. Hoe kun je het leven van je kat omgooien zodat hij weer als een kitten voelt? Normaal gesproken houden katten niet van verandering, maar een kleine verandering kan gastvrij zijn voor een eenzame kat.

We hebben je enkele ideeën gegeven om te proberen. Nu is de rest aan jou.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: g3gg0, pixabay