Waarom wil mijn kat graag high zijn? 5 Veel voorkomende redenen

Als katteneigenaar weet je dat wanneer je op zoek bent naar je katachtige vriend, je het grootste deel van de tijd omhoog moet zoeken. Boven het aanrecht, in het raam, bovenop de koelkast of zelfs op de bovenste plank van de kast waarvan je niet dacht dat de kat erin kon komen, zijn veel voorkomende plaatsen waar je je katachtige vriend kunt vinden.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je katten graag op hoge plaatsen zijn? Er zijn een paar redenen waarom katten er de voorkeur aan geven om hoog op de wereld neer te kijken, en we zullen ze hieronder bespreken.

cat + lijnverdeler

5 redenen waarom uw kat graag high is

1. Het helpt de kat zich veilig te voelen

kat die over het hek probeert te klimmen
Afbeelding Credit: Kalo Kanev, Shutterstock

Hoewel katten roofdieren zijn, zijn ze ook prooi voor grotere dieren. In het wild helpt het op een hoge plaats zijn de kat om elk gevaar eronder in de gaten te houden. Als je kat constant dingen klimt om op te zitten, doet hij het waarschijnlijk zodat hij zich veilig voelt in zijn omgeving.

Vergeet niet dat je kat een gevoelig wezen is en dat er niet veel voor nodig is om zich bedreigd te voelen. Alles, van in een nieuwe omgeving zijn tot omgaan met kinderen, kan uw kat storen en angstig maken.

Wanneer stress of angst uw huisdier treft, kan het het comfort en de veiligheid van een hoge plaats opzoeken.

thematische pauze

2. Het bevestigt de status van de kat

twee maine coons in krabpaal
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Geloof het of niet, net zoals leidinggevenden pronken met hun status bij collega’s door het beste kantoor in hun bedrijf te beveiligen, versterken katten hun positie door de top van de krabpaal of toren te beveiligen. Met andere woorden, de kat met de hoogste plek in huis is de meest dominante van de katten die je hebt.

Dit geldt vooral als je meerdere katten in huis hebt, dus kijk ervoor dat ze niet vechten om de hoogste plekken om aan de veilige kant te zijn.

thematische pauze

3. Het is het instinct van de kat

Kat achtervolgende staart op horizontale krabpaal
Afbeelding Credit: CarruthersCat, Shutterstock

Je weet misschien dat huiskatten veel van de instincten van hun voorouders vertonen. Dit betekent dat uw kat het instinct heeft om hoog en verborgen te blijven om zijn prooi te besluipen en een aanval van een roofdier te voorkomen.

Hoog blijven was een betrouwbare techniek voor katten in het wild om veilig te blijven voor coyotes, wolven, vossen, uilen, adelaars en meer. Huiskatten, zelfs die nooit naar buiten mogen, hebben dat overlevings-DNA behouden en staan graag hoog om zichzelf te beschermen tegen mogelijke schade.

Het kan zijn dat je kat hoog springt als hij alleen wil zijn en zelfs als de gezinshond hem niet met rust laat.

thematische pauze

4. Om de kat te helpen beter te slapen

Grijze kat die in een krabpaal ligt met krabpaal
Afbeelding Credit: husnerova, Pixabay

Je zou niet denken dat waar een kat slaapt van invloed zou zijn op hoe goed hij slaapt, maar dat doet het wel. Wanneer uw kat op een stoel in de woonkamer slaapt, kan hij te veel lawaai en commotie ervaren. Dit kan uiteindelijk een stressfactor voor uw kat zijn en het kan een aantrekkelijkere locatie zoeken.

Door ergens hoog en weg van de rest van je huis op te krullen, slaapt de kat diep, vredig en zonder zich zorgen te hoeven maken dat iemand hem bij elke bocht wakker maakt.

thematische pauze

5. Het reguleert de lichaamswarmte van de kat

kat die op verwarmingskussen ligt
Afbeelding Credit: Anelo, Shutterstock

Sommige katten hebben veel vacht en anderen zijn praktisch kaal, maar wanneer de winter binnenrolt, lijken katachtigen van alle vachttypen de kou te voelen. Veel eigenaren van gezelschapsdieren zijn verbaasd dat hun katten de kou net zo kunnen voelen als zij. Zoals je waarschijnlijk weet, stijgt de warmte, dus veel katten zullen op iets hoog klimmen om de hitte te bereiken terwijl ze slapen.

Dit helpt hen om warm te blijven in de wintermaanden. Op dezelfde manier kunt u merken dat uw kat in het zomerseizoen vaker op de grond slaapt om te profiteren van de koelere lucht daar beneden.

kattenpootverdeler

Hoe kan ik mijn kat meer verticale ruimte geven?

Nu u weet waarom uw kat constant op zoek is naar hoge plekken om te rusten, te zitten of te slapen in uw huis, wilt u misschien een paar manieren weten om de kat meer verticale ruimte te geven. Hier zijn een paar van onze favoriete ideeën.


  • Warmtecycli: Veel ouders van gezelschapsdieren kiezen ervoor om hun vrouwelijke honden in luiers te stoppen tijdens hun loopsheidscycli om ongelukken te voorkomen.

  • Urine-incontinentie: Als uw hond problemen heeft met urine-incontinentie, een diaper kan helpen om eventuele ongelukken op te vangen. Dit wordt vaak gezien bij oudere honden.

  • Reizen: Sommige huisdierouders geven er de voorkeur aan om hun honden in luiers te stoppen tijdens het reizen, vooral als ze voor een lange periode in de auto zullen zitten. Dit kan helpen om ongelukken te voorkomen.

  • Overtollige markering: Als uw hond graag zijn territorium markeert, kan een luier helpen om urine op te vangen voordat deze de vloer raakt.

  • Letsel of infectie: Als uw hond een verwonding of infectie in het genitale gebied heeft, kan een luier helpen om het gebied schoon te houden en verdere irritatie te voorkomen.

Als je op zoek bent naar een manier voor je kat om boven alles uit te komen, zullen deze tips je zeker op weg helpen. Vergeet niet dat, of het nu routine dagelijks verkeer is of het gezin in en uit rent voor de feestdagen, katten de mogelijkheid nodig hebben om weg te komen van alles, en het bereiken van een hoge plek is vaak hun manier om het te doen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Of het nu is omdat de kat gestrest is of probeert warm te blijven in het midden van een ijskoud winterseizoen, je moet verhoogde ruimtes hebben waar je kat gezond, gelukkig en stressvrij kan zijn. Probeer enkele van onze tips voor het creëren van verticale gebieden in uw huis en zie hoe goed uw kat reageert. Heeft u andere methoden die uw kat hebben geholpen om van zijn verhoogde gezichtspunt te genieten? Als je dat doet, laat ons dan weten wat ze zijn in de reacties hieronder.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock