Zal een mannelijke kat paren met een vrouwtje als ze niet loops is?

Als kattenouders weten we dat vrouwelijke katten paren als ze loops zijn, maar hoe zit het met mannelijke katten? Ze worden niet loops zoals vrouwtjes, dus wanneer paren ze? Zullen ze paren met een vrouwtje als ze niet loops is?

Als het gaat om de vraag of een kater met een vrouwtje zal paren als ze niet loops is, is het antwoord ja – en nee. Verward? Dit is wat je moet weten over mannelijke en vrouwelijke katten met betrekking tot geslachtsrijpheid en paring!

3 katten gezichtsverdeler

Paring buiten een hitte

Mannelijke katten bereiken geslachtsrijpheid tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden, wat betekent dat als ze paren met een loops vrouwtje, een zwangerschap kan optreden. En aangezien de meeste vrouwelijke katachtigen zwanger zijn van maart tot mei, geeft dit aan dat de lente de meest waarschijnlijke tijd is voor het paarseizoen. Katten kunnen echter het hele jaar door paren als ze dat willen (vrouwtjes worden elke 2-3 weken loops) en zodra mannelijke katten volledig volwassen zijn (6-12 maanden), zijn ze op elk moment klaar om te paren. Mannetjes kunnen dus inderdaad vrouwelijke katten benaderen buiten een loopsheid.

De kans dat ze daadwerkelijk een vrouwtje paren als ze niet loops is, is echter klein tot geen, omdat het vrouwtje het mannetje niet toestaat haar te bestijgen als ze niet geïnteresseerd is, en buiten een loopsheid is het onwaarschijnlijk dat een vrouwtje geïnteresseerd is. Dus technisch gezien zou een mannelijke kat geïnteresseerd kunnen zijn in paring met een vrouwtje als ze niet loops is, maar de kans dat die paring plaatsvindt, is praktisch onbestaande.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Hoe weet ik of katten klaar zijn om te paren?

Als je katten hebt, zul je verschillende tekenen opmerken wanneer ze klaar zijn om te paren, of ze nu vrouwelijk of mannelijk zijn. Hoewel mannelijke katten geen warmte ervaren zoals vrouwtjes, zullen ze nog steeds gedrag vertonen dat aangeeft dat ze klaar zijn om te paren met het dichtstbijzijnde vrouwtje dat loops is.

Voor loopse vrouwelijke katten zult u merken dat uw huisdier een deel of al het volgende doet:


 • Aanhankelijker dan normaal

 • Overmatige verzorging (met name in het genitale gebied)

 • Optillen van de achter- en staart

 • Het lopen van de achterpoten op de grond of in de lucht als uw kat ligt

 • Meer vocalisatie dan normaal is

 • Gebrek aan eetlust

 • Pogingen om het huis te ontvluchten om naar een man te zoeken
Twee katten slapen bij een raam
Afbeelding Credit: Lorraine Steriopol, Pexels

En als je een kater hebt die klaar is om te paren, kun je ook gedragsveranderingen zien, waaronder:


 • Agressie door hoger testosteron

 • Vechten met andere katten in de buurt of thuis

 • Urine markering

 • Sluipen door het huis

 • Joggen op alle uren

 • Ontsnappingspogingen om een vrouwtje te zoeken

Als u een van deze tekenen van een of meer van uw katten ziet, moet u ze nauwlettend in de gaten houden om een ongewenste zwangerschap te voorkomen!

twee witte katten wrijven gezichten op het gras, positieve associaties, binding
Afbeelding Credit: Oleg Shishkunov, Shutterstock

Het belang van sterilisatie en castratie

Sterilisatie of castratie van uw huisdier is natuurlijk de beste manier om ongewenste zwangerschap te voorkomen en te voorkomen dat u veel kittens op uw handen hebt. Maar dat is niet de enige reden om je kat te laten repareren! Sterilisatie en castratie voorkomen niet alleen dat uw katten zwanger worden of anderen impregneren, maar het biedt ook verschillende belangrijke voordelen.

Een van deze voordelen is het verlengen van de tijd die uw kat zal leven. Een studie wees uit dat gecastreerde katachtigen tot 62% langer leefden dan hun niet-gecastreerde tegenhangers, terwijl gesteriliseerde katten tot 39% langer leefden. Dat is veel tijd toegevoegd aan de levensduur van uw huisdier!

Als je je kat laat fixeren, kan hij ook voorkomen dat hij gedrag vertoont dat destructief is (dit geldt niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwtjes). De soorten negatief gedrag die kunnen worden verminderd of ontkracht met sterilisatie en castratie omvatten joggen, urinemarkering, zwerven tijdens hitte en agressiviteit.

Dan zijn er de gezondheidsvoordelen van sterilisatie en castratie, omdat het laten repareren van uw huisdier het risico op bepaalde ziekten kan verminderen (en in sommige gevallen volledig kan voorkomen). Voor vrouwen kan sterilisatie baarmoederinfecties en borsttumoren elimineren. En voor mannen vermindert castratie het risico op teelbalkanker en elimineert het gezondheidsproblemen die verband houden met de prostaat.

3 katten gezichtsverdelerConclusie

Hoewel mannelijke katten het hele jaar door in staat en bereid zijn om met vrouwtjes te paren, is de kans dat ze dit daadwerkelijk doen erg klein. Als een vrouwelijke kat niet geïnteresseerd is om gemonteerd te worden, dan gebeurt het niet, en omdat vrouwtjes zelden geïnteresseerd zijn buiten het hebben van een loopsheid, matbuiten de hitte is niet waarschijnlijk. Als je meerdere katten hebt of in een buurt woont die vol zit met katachtigen, moet je op je huisdieren letten om te meten of ze loops zijn of klaar om te paren om ongewenste nesten tijdens het paarseizoen te voorkomen.

De beste manier om ongewenste zwangerschap bij uw katten te voorkomen, is echter door uw huisdier te laten steriliseren of castreren. Dit resulteert niet alleen in geen kittens, maar het biedt uw huisdier ook tal van gezondheidsvoordelen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Wasuta23, Shutterstock