Hoe katten te helpen met elkaar om te gaan?

Wereldwijd neemt het kattenbezit toe in populariteit en ook het aandeel huishoudens met meerdere katten neemt toe. Hoewel het zijn van een kattenouder ons veel vreugde en veel voordelen brengt, hebben onze katten hulp nodig om hen te helpen met elkaar om te gaan, ze veilig, ontspannen en verrijkt te houden.

Een kat is een onafhankelijke, solitaire jager en is niet afhankelijk van sociale relaties. Conflicten met hun broers en zussen of een nieuwe kat kunnen aanzienlijke spanning veroorzaken voor u en bestaande huiskatten. Een beetje extra inspanning in het begin kan het verschil maken tussen een positieve of negatieve relatie in de toekomst.

In dit artikel kijken we naar de juiste introducties en hoe we katten kunnen helpen hun beste leven te leiden in huizen met meerdere katten met behulp van verschillende benaderingen die een lange weg kunnen gaan naar het oplossen van mogelijke ongewenste gedragsproblemen.

Hoe katten aan elkaar te introduceren?

Wist je dat het eenvoudiger kan om een hond aan een kat voor te stellen dan een kat bij een andere kat?! Een kat zal een hond niet zien als een concurrent voor middelen. Het is ook gemakkelijker en minder uitdagend om een kat kennis te laten maken met een nieuw kitten dan met een volwassen kat. De lichaamstaal en acties van kittens zijn minder intimiderend.

De meeste eigenaren introduceren katten door ze meteen in elkaar te zetten. Hoewel sommige katten zich gemakkelijk aanpassen, heeft de meerderheid een moeilijke en stressvolle tijd om zich aan te passen. Er zijn verschillende aanbevolen methoden met bepaalde fundamentele principes:

Voordat u begint met de introducties, plant u vooruit.

Voorbereiding is de sleutel! Katten zijn territoriaal, het opzetten van uw huis voor meer dan één kat voor aankomst zal de overgang voor het hele gezin vergemakkelijken. Regel dat u uw kitten of kat ophaalt wanneer u veel tijd heeft om het te regelen.

Richt een kamer in waar uw inwonende kat geen kavels gebruikt en een die u niet veel nodig heeft met alle essentiële middelen zoals voedsel, water, rustplaatsen en een kattenbak. Items moeten Nieuw of behorend tot de nieuwe kat, wordt het NIET aanbevolen om inwonende kattenartikelen te gebruiken, omdat het naar de inwonende kat ruikt en uw nieuwe kat zich ongemakkelijk voelt.

Introduceer uw katten in fasen

Introducties moeten in verschillende fasen worden voltooid. Het is cruciaal dat de inwonende kat zich niet bedreigd of in een hinderlaag gelokt voelt.

Geef de nieuwe kat in de eerste fase wat ruimte.

Houd de nieuwe kat een paar dagen in zijn / haar kamer om zich te vestigen in zijn nieuwe omgeving terwijl je hem of haar van tijd tot tijd controleert om er zeker van te zijn dat ze normaal eet-, drink-, verzorgings-, speel- en toiletgedrag vertonen.

De volgende fase omvat visuele en geurintroducties. Dit is een kritieke fase.

Katten die elkaar besnuffelen introductie

Katten gebruiken hun reukvermogen om vertrouwd te raken met nieuwe dingen, waaronder andere katten.

Geur is het belangrijkste aspect van groepsherkenning bij katten. Het idee achter geurwisseling is dat beide katten zich op hun gemak voelen in elkaars aanwezigheid. Om dit te doen, moet de eigenaar items van beddengoed en speelgoed van de inwonende kat introduceren. De eigenaar simuleert vervolgens de actie van de twee katten die tegen elkaar wrijven en hun individuele geuren verschuiven om een groepsgeur te produceren door elke kat door elkaar te aaien.

De volgende fase is om de katten visueel vertrouwd te maken (op een afstand om mee te beginnen) en eenmaal volledig ontspannen door een fysieke barrière (d.w.z. babyhekje, gaas, glazen opening of kleine scheur in de deur) met behulp van voedseltraktaties (positieve associatie).

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Eigenaren moeten langzaam de hoeveelheid tijd dat beide katten in visueel contact zijn verhogen totdat ze niet langer hoeven te worden gescheiden. Deze fase mag alleen plaatsvinden als beide katten ontspannen zijn met het zien van elkaar via een barrière.

Verwijder vervolgens de barricade terwijl beide katten zich bezighouden met een plezierige activiteit zoals spelen of voeren onder toezicht. Ten slotte kan vrije toegang zonder toezicht plaatsvinden voor korte perioden, zolang er geen negatief of nadelig gedrag is tussen beide katten.

Haast je niet – wees geduldig!

Het is cruciaal dat het nieuwe kitten of de nieuwe kat geleidelijk wordt voorgesteld aan de inwonende kat en andere familieleden. Overhaast het introductieproces niet. Wees geduldig en zorgzaam.

Zorg er altijd voor dat beide katten voldoende ruimte hebben om van elkaar weg te komen, inclusief familieleden. Wees gevoelig voor de berichten die de katten elkaar en jou sturen!

Tips om katten te helpen met elkaar om te gaan

hoe katten te helpen met elkaar om te gaan twee katten die op een bed liggen

Of je nu van plan bent om een nieuwe kat mee naar huis te nemen of de rust in je kattenfamilie wilt bewaren, er zijn een paar tips die je zullen helpen om een harmonieus, gelukkig kattenhuishouden te creëren.

1. Vermijd sociale conflicten

U kunt sociale conflicten vermijden wanneer u nieuwe katten in uw huishouden uitnodigt.

Verminder de frequentie van sociale conflicten en voorkom problemen tussen leden van hetzelfde huishouden door compatibele personen te kiezen bij het verwerven van katten zoals nestgenoten; bij voorkeur één vrouwtje en één mannetje.

Lees ook: Beste kattenbakvullingsmatten – Stop met volgen en verstrooien met deze best beoordeelde matten

Voeg geen katten toe aan een vaste sociale groep en houd een passend aantal katten dat past bij de omgeving.

Vermijd intense persoonlijkheden zoals nerveus of zelfverzekerd bij het kiezen van nieuwe kittens of het toevoegen aan een bestaande groep. Voorkom het nemen van talloze katten in dichtbevolkte gebieden en blijf weg van het voeren van zwerfkatten en moedig ze aan in uw huis.

Houd er rekening mee dat koninginnen en hun kittens niet altijd compatibel zijn na het spenen, dus denk verstandig na voordat u besluit om nakomelingen te houden.

2. Zorg voor gelijke aandacht

Het is van vitaal belang om tijdens de overgangsfase aandacht te besteden aan de inwonende kat zonder de normaal geaccepteerde hoeveelheid te overschrijden. Routines moeten normaal worden gehouden om aan te tonen dat het nieuwe kitten of de volwassen kat geen verlies van middelen of plezier betekent.

Bovendien zal het regelmatig aaien van zowel de nieuwe kat als je katachtige metgezel ervoor zorgen dat geur wordt opgenomen in het gemeenschappelijke huishouden.

3. Feromoonproducten kunnen helpen.

Kat Koud Knuffelen Speelgoed

Feromoonproducten zoals Feliway kunnen de vestiging verbeteren. Feliway moet worden gebruikt in combinatie met geleidelijke introductie en worden aangesloten op zowel de kamer van de nieuwe kat als de locatie waar de inwonende kat het grootste deel van de tijd doorbrengt om gevoelens van veiligheid te creëren en de nieuwe kat te helpen zich sneller aan te passen aan de nieuwe omgeving.

Geef elke kat zijn eigen aangewezen territorium en individuele middelen.

Katten vechten

Wanneer katten moeten concurreren om middelen zoals voedsel en water, kunnen toenemende spanningen leiden tot vechten en langdurige stress.

Geef alle middelen in deze formulering: ‘één per kat plus één’ op verschillende locaties geplaatst om rivaliteit te beperken. Als er aparte sociale groepen zijn en de ruimte beperkt is dan is de formulering: ‘één per sociale groep plus één’.

1. Concurrentie om voedsel en water vermijden

Wijs tal van gebieden in het huis aan als voederstations om intimidatie te voorkomen. Zorg voor verschillende puzzelvoeders door het hele huis om concurrentie tijdens de maaltijd te vermijden en foerageergedrag aan te moedigen.

Water is een belangrijke hulpbron; verschillende kommen en waterfonteinen moet rond het huis worden geplaatst om drinken aan te moedigen. Katten vinden water aantrekkelijk als het zich uit de buurt van voedsel bevindt.

2. Privéruimtes creëren

Zijn mijn katten aan het vechten of spelen functie

Bied hoge rustplaatsen zoals planken, verticale kattentorens, hooggelegen uitkijkplatforms, bedden, dozen en privéruimtes in voldoende aantallen waar elke kat ongestoord kan rusten. Rechtopstaande of horizontale krabpaal moet zich in de buurt van bedden, ingangen en voederstations bevinden. Er moeten altijd binnenbakvullingsfaciliteiten worden voorzien, zelfs als uw kat buiten toegang heeft.

3. Speelgoed en spel kunnen katten helpen om met elkaar om te gaan!

Wat te doen als uw katten vechten

Als je katten vechten, kun je verschillende stappen ondernemen om het conflict te beëindigen.

Zorg ervoor dat uw kat veel speelgoed heeft om dagelijks spel en roofzuchtig gedrag te stimuleren. Er is een eindeloos aantal speeltjes die specifiek zijn voor de persoonlijkheid van uw kat.

U moet speelgoed verstrekken dat geschikt is voor alleen spelen en speelgoed dat u kunt gebruiken om met uw kat te spelen. Speelgoed kan saai worden als het op dezelfde plek onbeweeglijk blijft, daarom moeten ze worden gedraaid om te voorkomen dat uw kat er ongeïnteresseerd in raakt.

Lees meer: Het beste interactieve kattenspeelgoed voor binnenkatten

4. Zorg ervoor dat je katten altijd een vluchtroute hebben.

Katten vechten

Wanneer katten moeten concurreren om middelen zoals voedsel en water, kunnen spanningen plaatsmaken voor vechten en langdurige stress.

Katten in huishoudens met meerdere katten moeten twee verspreide in- en uitgangen hebben, zoals deuren, ramen, zij-ingang, toegang van de bovenste verdieping naar de benedenverdieping of kattenluiken om het risico van het verdedigen of belemmeren van de toegang tot timide katten te voorkomen.

5. Tot slot, geef je katten een motief om elkaar leuk te vinden.

Wanneer ze zich hebben gevestigd en vreedzaam samenwonen, bied ze dan zeer gewaardeerde traktaties aan om positieve connotaties met eac te ontwikkelenh andere.

Conclusie

Uw prachtige katten kunnen vele jaren bij u verblijven. Het introductieproces vanaf het begin goed krijgen en indien nodig extra tijd nemen, kan een enorm verschil maken voor hun benadering van elkaar en het algehele welzijn.

Kattenouders zullen zich veel beter voelen als hun katten met elkaar overweg kunnen en uw kat zal u dankbaar zijn omdat hun stressniveaus aanzienlijk zullen worden verminderd.

Katten zijn fascinerend en door ze katten te laten zijn, verbetert hun kwaliteit van leven en welzijn.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat katten met elkaar overweg kunnen?

Over het algemeen (afhankelijk van de kat) kan de acclimatisatie (introductie) periode variëren van enkele dagen tot twee weken.

Er is geen definitief antwoord als het gaat om het opbouwen van positieve langdurige sociale relaties, vooral als beide katten uit verschillende huizen of reddingen in verschillende levensfasen zijn bereikt. Cat-to-cat associaties worden beïnvloed door vele factoren die verband houden met de specifieke omgeving en/of het temperament van de individuele kat.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met het aanvallen van mijn andere kat?

Er kunnen een groot aantal oorzaken zijn van vetes katachtigen.

Het is belangrijk om de reden of trigger voor het agressieve gedrag te vinden, omdat katten experts zijn in het verbergen van pijn. De gedragsverandering kan wijzen op een onderliggende medische ziekte of kan een oorzaak zijn van op angst gebaseerde of omgeleide agressie.

Sociale relaties tussen katten kunnen kwetsbaar zijn.

Zelfs slechts één incident van agressie kan langdurige effecten hebben op een kat. Om de vrede te herstellen, is het van cruciaal belang om de vechtende katten te scheiden. Door de katten de ruimte te geven, verlaagt het stressniveau en blijven beide fysiek veilig.

Begin na een dag met geuruitwisseling. Als dit goed gaat, kun je over een paar dagen volgen met herintroducties. Nadat ze enige tijd in dezelfde ruimte hebben doorgebracht, moedig je zacht interactief spel aan. Weersta de verleiding om de verdedigende kat te overbeschermen en tegen de aanvaller te schreeuwen.

Hoe stel ik mijn katten weer bij elkaar in?

Er zullen momenten zijn waarop uw katten mogelijk opnieuw aan elkaar moeten worden voorgesteld.

Redenen om te herintroduceren zijn conflicten en agressie tussen katten, verhoogde agitatie, een stressreactie op onbekende stimuli, ziekenhuisopname, ziekte of verhuizing naar huis.

In de meeste gevallen moet u een vergelijkbaar proces volgen als de eerste introductiefase.

In omstandigheden van een terugkerende kat uit het ziekenhuis, moet de kat die thuiskomt gedurende ten minste 24 uur of zelfs langer worden opgesteld in een aparte ruimte (kamer of een deel van het huis) met vitale middelen (beddengoed, kattenbakken, krabpaal, speelgoed, voedsel en water).

Alle middelen van de kat moeten zo worden ingesteld dat hij of zij zich niet hoeft te wagen. De andere kat(en) mogen geen toegang krijgen tot de terugkerende kat. Deze periode stelt de opgesloten kat in staat om een vertrouwde geur te herstellen door zelfverzorging, aaien van de eigenaar, geurwisseling en herintroducties door positieve bekrachtiging met behulp van traktaties en speelgoed.

Dit proces vereist veel geduld en doorzettingsvermogen om ervoor te zorgen dat beide kattenassociaties zo positief mogelijk kunnen worden opgebouwd. Als de gevechten tussen elkaar doorgaan na een geleidelijke herintroductiefase, scheidt u beide katten en zoekt u veterinaire hulp.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2018, 08 oktober). Een volwassen kat voorstellen aan uw kat. Geraadpleegd op 12 mei 2020 van International Cat Care:

Care, I. C. (2018, 30 juli). Huishoudens met meerdere katten. Geraadpleegd op 11 mei 2020 van International Cat Care:

Karen Overall, I. R.-D.-M. (2004, 01 december). Richtlijnen voor kattengedrag. (A. A. Beoefenaars, samensteller) Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 25 april 2020

NSW, C. P. (2018). Huishoudens met meerdere katten. Newtown, NSW, Australië: Cat Protection Society. Geraadpleegd op 13 mei 2020

Rodan, I. (2014, 28 mei). Huishoudens met meerdere katten – wanneer en wanneer niet. Madison, WI, Verenigde Staten. Geraadpleegd op 10 mei 2020

Sarah Collins, L. R. (2020, 01 mei). Feline Focus mei 2020. Tisbury, Wiltshire, Verenigd Koninkrijk: International Society of Feline Medicine. Geraadpleegd op 11 mei 2020

Staten, T. H. (2019). Gids voor kattengedragsbegeleiding. Washington, DC, VS: De Humane Society Van de Verenigde Staten. Geraadpleegd op 14 mei 2020