Vallen katten kippen aan? Kunnen ze naast elkaar bestaan?

Als je een kat hebt, maar overweegt kippen aan je huishouden toe te voegen, denk je waarschijnlijk na over de wijsheid van die stap. Katten zijn immers roofdieren, dus ze zouden zeker de kippen aanvallen of proberen ze op te eten. Rechts?

Eigenlijk niet, of in ieder geval niet voor het grootste deel. Tenzij een kat honger lijdt (eigenlijk uitgehongerd, niet alleen “Ik heb al twee uur niet meer gevoed” uitgehongerd), is het zeer onwaarschijnlijk dat hij een volwassen kip zal aanvallen. Katten zijn zich ervan bewust dat kippen worden geleverd met klauwen en snavels die behoorlijk pijnlijk kunnen zijn, dus ze willen eventuele aanloopjes vermijden! Echter, anders dan honger, zou de andere reden waarom een katachtige een kip zou kunnen aanvallen, uit zelfverdediging zijn.

Maar met babykuikens is het een andere zaak. Babykuikens kunnen tussen de maaltijden door een smakelijke kleine snack maken voor onze kattenvrienden. En zelfs als je kat geen babykuiken aanvalt, maar er in plaats daarvan mee probeert te spelen, is er nog steeds een kans dat kitty te ruw kan spelen en per ongeluk het kuiken kan doden.

Katten zullen dus zelden volwassen kippen aanvallen (hoewel het altijd een mogelijkheid is), maar het is verstandig om ze ver weg te houden van babykuikens.

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen katten en kippen naast elkaar bestaan?

Katachtigen en volwassen kippen kunnen absoluut naast elkaar bestaan. Maar totdat uw kippen volledig volwassen zijn, is het het beste om ze in een apart, beveiligd gebied ver weg van uw katten te houden, zodat ze in de toekomst naast elkaar kunnen bestaan. Je wilt er ook voor zorgen dat jonge kuikens alleen in een verblijf of onder toezicht rondlopen.

Eenmaal volgroeid, zullen uw katten echter waarschijnlijk heel weinig interesse hebben in uw kippen. Het zal echter handig zijn als u uw kat aan kippen introduceert wanneer uw kat jong is, zodat deze goed gesocialiseerd kan worden met de vogels. Eenmaal gewend aan hun nieuwe gevederde vrienden, zal je kat nog minder snel geneigd zijn om ze aan te vallen.

U kunt ook helpen voorkomen dat uw huisdier in de verleiding komt om met uw kippen te vechten door ervoor te zorgen dat het genoeg te eten heeft, zodat het niet hongerig genoeg wordt om het tegen de vogels op te willen nemen. Het is ook slim om geen voedsel achter te laten in de buurt van je kippenhokken of verblijven, want dat zal niet alleen je kat naar dat gebied verleiden, maar ook wilde dieren.

Natuurlijk is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw kippen altijd veilig zijn, door ze in een gebied te hebben waar uw katachtige niet mag komen, alleen op de kans dat kitty besluit aan te vallen.

Kat en Kip
Afbeelding Credit: Spech, Shutterstock

Voordelen van katten en kippen naast elkaar bestaan

Niet alleen is het fijn voor u als al uw dieren met elkaar overweg kunnen, maar er zijn ook een aantal voordelen voor uw kat en kippen die vreedzaam naast elkaar bestaan.

Ten eerste betekent het hebben van een katachtige die rondsluipt, dat je minder knaagdierpopulatie hebt (muizen en knaagdieren zullen proberen achter het voer van je kippen aan te gaan). Minder knaagdieren in de buurt betekent een lagere kans dat slangen op zoek komen naar een maaltijd, wat gelijk staat aan meer veiligheid voor uw kippen.

Vervolgens kunnen katten in de buurt van uw kippen helpen om wilde vogels ervan te weerhouden rond te hangen. Hoe wilder vogels rond je kippen, hoe groter de kans dat ze een ziekte kunnen oplopen of mijten kunnen krijgen. Als je echter een katachtige hebt die de wilde vogels verjaagt, is het veel minder waarschijnlijk dat je kippen iets zullen vangen.

Afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

Nog één ding om te weten

Er is nog een belangrijk ding dat je moet weten over katten en kippen die bij elkaar in de buurt zijn. Je kippen kunnen je kat ziek maken. Kippen dragen soms salmonella bij zich, die vervolgens kan worden doorgegeven aan uw katachtige. En hoewel uw kat misschien geen symptomen van salmonella vertoont, kan het ook eindigen met symptomen zoals:

  • Braken
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Koorts
  • Dehydratie
  • Te hoge hartslag
  • Lethargie
  • Sepsis (in ernstige gevallen)

Dit is dus iets om op te letten als je de twee soorten in je huis samen hebt rondhangen.

3 katten gezichtsverdelerLaatste gedachten

Je zou denken dat onze katachtige vrienden meer dan enthousiast zouden zijn om kippen aan te vallen, maar dit is zelden het geval als het gaat om volwassen kippen. Babykuikens zijn echter helemaal te verleidelijk voor onze katten, omdat ze smakelijke snacks en leuke speeltjes maken, dus houd de twee uit elkaar terwijl je kuikens opgroeien. Katten en volwassen kippen moeten voor het grootste deel prima samen zijn, met waarschijnlijk weinig interesse in elkaar, maar je kunt je kippen in een afgesloten ruimte houden om aan de veilige kant te zijn als je dat liever hebt.

En hoewel er voordelen zijn van katten en kippen die vriendelijk tegen elkaar zijn, is er ook een nadeel omdat uw kip salmonella aan uw kat kan doorgeven. Wees voorzichtig bij het hebben van deze twee dieren samen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Yuriy Kulik, Shutterstock