Kan een kat slangen voelen? Alles wat u moet weten!

Onze katachtige metgezellen zijn felle jagers (die je kent als je ooit een dode muis hebt gekregen). En als je je kat ooit hebt gezien toen hij op jacht was, heb je je misschien afgevraagd hoe hij precies wist dat er een muis of een insect in de buurt was. Hoe vinden katten hun prooi?

En als katten kunnen voelen dat muizen en insecten gewoon wachten om gevangen te worden, betekent dat dan dat onze huisdieren ook andere dieren kunnen voelen, zoals slangen? Immers, als je buitenkatten hebt, zou het heel nuttig zijn als ze konden voelen wanneer een slang rondgleed.

Welnu, onze katten kunnen slangen voelen, en er zijn een paar manieren waarop ze dat kunnen doen!

kattenpootverdeler

Hoe voelen katten slangen?

Er zijn drie belangrijke manieren waarop onze katachtigen kunnen voelen wanneer een slang in de buurt is – geur, geluid en de natuurlijke hyperbewustzijn van een kat.

1. Geur

kat die naar slang staart
Afbeelding credit: Pedro Hamilton Oliveira, Shutterstock

Katten hebben een ongelooflijk reukvermogen; waar mensen ongeveer 5 miljoen receptoren in de neus hebben om ons te helpen geuren op te pikken, hebben katten ergens tussen de 45 en 200 miljoen receptoren! In feite is de kans groot dat uw huisdier op elk moment dingen tot 4-12 mijl van hen vandaan kan ruiken. Dit vermogen om zoveel en van zo ver weg te ruiken is een enorme troef om katachtigen te helpen op te pikken wanneer een slang in de buurt is.

In het bijzonder kunnen katten afscheidingen ruiken van de geurklieren van een slang die bedoeld zijn om roofdieren af te weren. In een onderzoek om te zien hoe katachtigen reageerden op deze afscheidingen, bleek dat katten een sterkere reactie hadden op de afscheidingen dan op huid die van een slang was afgeworpen. Dit geeft aan dat deze afscheidingen waarschijnlijk zijn wat een kat opsnuift waardoor hij een slang kan voelen.

2. Geluid

boze huiskat gromt
Afbeelding Credit: pixbull, Shutterstock

Het vermogen om miljoenen dingen van mijlenver weg te ruiken is niet het enige sterke gevoel dat katachtigen hebben. Onze kitty vrienden hebben ook een geweldig gehoor! Terwijl mensen dingen horen in het bereik van 20 Hz-20 kHz, kunnen katten alles horen in het bereik van 48 Hz-85 kHz (en kunnen ze geluiden horen van 2.300-2.900 voet afstand). Dit vermogen maakt het voor onze katten veel gemakkelijker om te horen wanneer een slang door het gras glijdt en deze vervolgens te lokaliseren.

3. Hyperbewustzijn

zwarte kat met halsband die buiten ligt
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock

Katten kunnen roofdieren zijn, maar ze zijn zich ervan bewust dat er grotere roofdieren zijn dan zij. Dit betekent dat wanneer ze wakker zijn, ze hyperaware zijn en alert op wat er om hen heen gebeurt. Geef het de schuld aan natuurlijke instincten die zijn doorgegeven van hun wilde voorouders. Het is om deze reden dat je kat graag op het hoogste object in huis zit, zodat hij alles eromheen kan zien en af en toe een beetje springerig kan zijn.

Deze hyperbewustzijn is goed wanneer je buiten bent, omdat het je kat in staat stelt om gevaar gemakkelijker te zien , inclusief het voelen wanneer een slang in de buurt is en of deze een bedreiging vormt.

Katten &Slangenbeten

kat en slang bijten elkaar
Afbeelding Credit: PPK studio, Shutterstock

Katachtigen en slangen zijn natuurlijke vijanden (ze concurreren immers om vergelijkbare voedselbronnen) en degenen die soms op elkaar jagen. Hoewel het waarschijnlijker is dat een kat een slang besluipt dan andersom, betekent dit niet dat een slang zich niet zal verdedigen tegen een kat of eerst zal aanvallen als hij zich bedreigd voelt. Dat kan resulteren in een slangenbeet voor uw huisdier.

Wat zijn de symptomen als een slang je kat heeft gebeten? Als uw huisdier in de knoop is geraakt met een slang en een beet heeft gekregen, ziet u:

 • Agitatie
 • Bloedend van de plaats die werd gebeten
 • Ademhaling die sneller en oppervlakkiger is dan normaal
 • Blauwe plekken en/of zwelling rond de beet
 • Diarree of braken
 • Kwijlen
 • Hoektandmarkeringen
 • Gang die wiebelig is
 • Lethargie
 • Hinken als de beet op de benen of poten zit
 • Verlamming
 • Vangsten

Als je denkt dat je katachtige is gebeten door een slang (of zag dat hij door een slang is gebeten), moet je hem meteen naar de dierenarts brengen. En als je niet zeker weet of de slang giftig is, probeer er dan een foto van te maken (of kijk er in ieder geval goed genoeg naar om een goede beschrijving aan je dierenarts te kunnen geven).

kattenpootverdelerLaatste gedachten

Katten kunnen slangen absoluut voelen als ze in de buurt zijn! Met het superieure gehoor en het reukvermogen van een kat is het gemakkelijker voor hen om de geurklierafscheidingen en bewegingen van een slang op te pikken, zelfs als je de slang niet kunt zien. Uw kat’s vatbaarheid voor hyperbewustzijn is ook een troef bij het detecteren van slangen.

Uw kat kan echter in de verleiding komen om op een slang te jagen als hij deze voelt, wat kan resulteren in een slangenbeet. Als dat gebeurt, wilt u uw huisdier onmiddellijk naar zijn dierenarts brengen en proberen een foto of een goede blik op de slang te krijgen als u niet zeker weet wat voor soort het is, zodat uw dierenarts kan identificeren of het giftig is. Hierdoor kan uw huisdier de juiste behandeling krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock