Haaruitval bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

haaruitval bij katten functie

De meeste katten werpen constant wat vacht af en groeien meer. Dit haarverlies leidt tot al het bont op je meubels en kleding, maar het is normaal. Katten kunnen echter te veel haaruitval ervaren en kale plekken of gebieden met een dunne vacht ontwikkelen. Dit abnormale haarverlies (ook wel Alopecia genoemd) kan worden veroorzaakt door veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder allergieën, vlooien, mijten, ringworm, pijn en stress.

We weten dat onze katten graag zichzelf verzorgen; het maakt deel uit van hun normale gedrag en hoe ze hun huid en vacht gezond houden. Als ze echter jeuken, pijnlijk of gestrest zijn, kunnen ze te veel verzorgen, likken en krabben en zelfs overmatig haarverlies en alopecia veroorzaken.

In dit artikel gaan we dieper in op haaruitval bij katten, leggen we de oorzaken uit en hoe het te behandelen.

Snel overzicht: Haaruitval bij katten

Veel voorkomende oorzaken van haaruitval

Huidschilfers van katten versus roos

Katten kunnen om vele redenen overgroomd zijn, maar jeuk door allergieën, vlooien of mijten, of zelfs allergieën voor vlooien en mijten zijn enkele van de meest voorkomende. Samenvattend zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij katten als volgt:

  • Allergieën
  • Vlooien en mijten
  • Stress/angst
  • Pijn
  • Ringworm

Allergieën

Milieuzaken zoals stof, gras, stuifmeel, bomen, katoen of wol, of dingen in voedsel zoals kip of insectenbeten.

Het komt eigenlijk heel vaak voor dat katten allergisch zijn voor vlooienbeten! Dit wordt Flea Allergy Dermatitis genoemd en is een van de meest voorkomende redenen voor haaruitval bij katten. Katten met dit probleem kunnen zo allergisch zijn dat een enkele vlooienbeet hen kan laten jeuken en wekenlang haaruitval kan hebben, ook al heb je nooit vlooien op hen gezien.

Het hebben van vlooien en mijten, zelfs als ze er niet allergisch voor zijn, kan nog steeds jeuk en schade aan haar en haarzakjes veroorzaken, wat leidt tot haaruitval. Er zijn verschillende soorten mijten die katten kunnen krijgen, inclusief Schurft en Schurft mijten.

Stress en angst

Een andere reden waarom katten vaak te veel verzorgen en haaruitval veroorzaken, is stress en angst (soms psychogene alopecia genoemd).

Katten houden van routine en alles wat routines verstoort, kan stressvol voor hen zijn. Niet alle katten kunnen goed overweg met andere katten of andere huisdieren, en dat kan ook een bron van stress zijn. Veel katten zijn vatbaar voor angst en stress, wat kan leiden tot overmatige verzorging en haaruitval.

Pijn

Pijn kan er ook voor zorgen dat ze overmatig likken en haar verliezen in het pijnlijke gebied. Meestal gebeurt dit op de buik als gevolg van maag- of buikpijn, constipatie of zelfs blaasstenen, ontsteking en pijn. Katten kunnen te veel likken en ook haaruitval veroorzaken over pijnlijke gewrichten.

Ringworm

Ringworm (een schimmelinfectie) is een andere vrij veel voorkomende oorzaak van haaruitval, vooral bij kittens. Deze schimmel beschadigt eigenlijk het haar en de haarzakjes waardoor haaruitval ontstaat. Ringworm kan ook jeuken en ervoor zorgen dat katten het gebied likken, kauwen en krabben. Hierdoor ontstaan kale plekken.

Andere oorzaken van haaruitval bij katten

Er zijn andere minder vaak voorkomende oorzaken voor haaruitval bij katten, zoals auto-immuunziekten, schildklierproblemen (hyperthyreoïdie), de ziekte van Cushing (hyperadrenocorticisme), hormonale onbalans en sommige soorten kanker. Zelden kunnen sommige oudere katten kale plekken krijgen op benige gebieden zoals hun enkels en op hun oren als een leeftijdsgerelateerde verandering.

Wanneer moet je je zorgen maken over haaruitval

twee kattenverzorging

Als uw kat een aanzienlijke hoeveelheid haar verliest, kan dit een symptoom zijn van pijn, stress of een gezondheidsprobleem. Ik

Aangezien haaruitval zelden normaal is bij katten en een symptoom kan zijn van pijn of andere ziekten, is het belangrijk om een afspraak met uw dierenarts te maken als u haaruitval of kale plekken bij uw kat opmerkt.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Diagnose van de oorzaak van haaruitval

Als eerste diagnostische stap zal uw dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek doen, gericht op de huid en vacht en op zoek naar bewijs van pijn of vlooien.

Uw dierenarts zal ook vragen stellen over andere symptomen die u zou kunnen zien, zoals krabben, hoofdschudden, gedragsveranderingen, braken, constipatie, diarree of urinewegproblemen.

Mijten, bacteriën, gisten en schimmels zoals ringworm kunnen alleen met een microscoop worden gezien, dus uw dierenarts zal waarschijnlijk aanbevelen om deze te controleren met tests zoals huidkrabben, cytologie en schimmelculturen.

Allergietesten kunnen worden gedaan met een bloedtest of een huidtest. Uw dierenarts kan ook bloed- en urinetests aanbevelen. Sommige ongebruikelijke gevallen kunnen aanvullende tests nodig hebben, zoals een huid biopsie of kan worden doorverwezen naar een gespecialiseerde veterinaire dermatoloog.

Behandeling van haaruitval

De juiste behandeling voor het haarverlies van uw kat hangt af van de onderliggende oorzaak.

De behandeling hangt af van het aanpakken van de onderliggende oorzaak.

Vlooien en mijten behandelen

Omdat vlooien en mijten zulke veel voorkomende oorzaken van haaruitval bij katten zijn, is een effectieve behandeling voor deze parasieten een belangrijk onderdeel van de behandeling voor veel katten met haaruitval. Niet alle vlooienpreventiemiddelen zijn echter even effectief en niet alle zijn ook effectief tegen mijten. Uw dierenarts kan u helpen de veiligste en meest effectieve opties voor uw kat te vinden.

Allergieën behandelen

Als een voedselallergie wordt vermoed, kan uw dierenarts een dieetproef aanbevelen om veel voorkomende allergenen zoals kip te elimineren. Voor milieuallergenen zijn er behandelingen om de allergische reactie te verminderen.

Lees meer: Beste hypoallergeen kattenvoer

Stress

Stress kan worden behandeld met omgevingsaanpassingen om potentiële bronnen van stress te helpen verminderen, evenals supplementen, feromonen en angstmedicatie.

Pijn

Pijn uit de buik zoals pancreatitis, inflammatoire darmziekte, constipatie of blaasontsteking wordt behandeld met pijnstillers en behandeling van die ziekten. Gewrichtspijn wordt behandeld met ontstekingsremmers en andere pijnstillers.

Ringworm

Ringworm wordt behandeld met orale en actuele medicijnen.

Omdat de meeste haaruitval te wijten is aan het feit dat de huid jeukt, kunnen medicijnen worden gebruikt om jeuk te helpen verminderen, zoals ontstekingsremmers en antihistaminica. Uw dierenarts kan ook adviseren om een plastic kegel of shirt te gebruiken om hen te beschermen tegen verder likken of krabben totdat de onderliggende problemen zijn aangepakt.

Tot slot

Haaruitval bij katten is bijna nooit normaal en kan te wijten zijn aan ernstige gezondheidsproblemen zoals allergieën, vlooien, stress, pijn of ringworm. Als u kale plekken of gebieden met korter of dun haar op uw kat opmerkt, plan dan een afspraak met uw dierenarts, zodat u kunt uitzoeken wat er aan de hand is en het kunt behandelen.

Veelgestelde vragen

Waarom krijgt mijn kat kale plekken?

Kale plekken bij katten zijn meestal te wijten aan het overmatig krabben of likken van het gebied door de kat. Ze doen dit vaak omdat ze jeuken als gevolg van allergieën, vlooien of mijten, schimmelinfectie (Ringworm), omdat ze pijnlijk zijn of omdat ze gestrest of angstig zijn.

Hoe kan ik de haaruitval van mijn kat behandelen?

Behandeling voor haaruitval is gebaseerd op het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Veel voorkomende oorzaken zijn allergieën, vlooien of mijten, schimmelinfectie (Ringworm), pijn en stress of angst. Deze worden allemaal anders behandeld, dus het is belangrijk om uw kat naar uw dierenarts te brengen om de oorzaak en de juiste behandeling te achterhalen

Wat betekent het als mijn kat haar verliest?

Het is bijna nooit normaal dat katten haar verliezen en kale plekken hebben. Veel ziekten kunnen haaruitval veroorzaken en veel voorkomende zijn allergieën, vlooien en mijten, schimmelinfectie (Ringworm), pijn en stress of angst.