7 geluiden die katten haten en die je moet vermijden

geluiden die katten niet leuk vinden

De oren van katten zijn veel gevoeliger dan menselijke oren. Als je denkt aan alle soorten geluiden die onder onze huid kruipen, stel je je voor hoeveel erger het is voor onze katten.

Snel overzicht

01

Katten kunnen “akoestische stress” ervaren van bepaalde geluiden omdat hun gehoor extreem gevoelig is.

02

Katten kunnen bang zijn voor elk geluid, maar luide, onverwachte knallende geluiden schrikken hen het meest op.

03

Blootstelling aan hoogfrequente geluiden kan prikkelbaarheid en ergernis bij katten veroorzaken, dus probeer elektronische apparaten zoals televisies, computerschermen en fluorescentielampen uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Veel verschillende soorten geluid kunnen bijdragen aan iets dat “akoestische stress” voor onze katten wordt genoemd. Dit treft katachtigen in het bijzonder omdat ze een uitgebreid gehoorvermogen hebben. Als onderdeel van hun evolutie hebben ze zich aangepast om een scherp gehoor te hebben, zodat ze op hun prooi kunnen jagen en roofdieren kunnen vermijden.

Katten moeten zich voortdurend bewust zijn van dingen die in hun omgeving veranderen en te allen tijde alert zijn, zodat ze reageren op zelfs het geringste geluid. Het binnenoor van een kat kan geluiden oppikken in een reeks 48 hertz (Hz) tot 85.000 Hz. Ze hebben een van de breedste assortiment van het horen van alle zoogdieren. Om je een beetje perspectief te geven, kunnen menselijke oren frequenties horen over 20.000 Hz.

Katten zijn goed uitgerust in het detecteren van geluiden. Hun oren zijn verdeeld in drie compartimenten. Hun uitwendige oor bestaat uit de oorflap en het kanaal. Ze kunnen hun oren onafhankelijk van elkaar draaien om geluiden in verschillende richtingen over een zeer groot bereik te horen.

Het middenoor bevat de kleine gehoorbeenderen en het eigenlijke trommelvlies. Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis en kleine halfronde kanalen van vloeistof om te helpen bij het evenwicht. Het is echt een zeer ingewikkeld en ingewikkeld systeem dat nauwkeurig is afgestemd om zijn doel goed te dienen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Katten zijn gevoelig voor veel verschillende geluiden, ze schrikken gemakkelijk en reageren snel als er iets is dat hen van streek maakt. Ze springen dan vaak vast of rennen in de tegenovergestelde richting van het geluid als ze het horen. Je kunt het meteen zien als ze een bepaald geluid niet leuk vinden.

Om te voorkomen dat je je kat stress bezorgt, is het een goed idee om geluiden of prikkels te noteren die ze niet leuk vinden, zodat je zijn thuisomgeving zo rustig en gastvrij mogelijk kunt maken. De meeste katten houden meestal niet van harde en plotselinge geluiden.

Katten houden ook niet van geluiden die ze nog niet eerder hebben gehoord of niet begrijpen. Ze vinden het erg stressvol als een nieuw geluid hen onderbreekt en ze niet tot op de bodem kunnen uitzoeken waar het geluid vandaan komt.

Dit gezegd hebbende, is het ook een goede gewoonte om uw kat te conditioneren om aan bepaalde geluiden te wennen. Op deze manier zullen harde geluiden in hun omgeving hen niet zoveel leed bezorgen. Je kunt dit doen door ze langzaam en voorzichtig bloot te stellen aan de alarmerende stimuli, zodat ze leren dat de geluiden niet geassocieerd worden met iets negatiefs. Elke keer dat ze het geluid horen en er niets ergs gebeurt, zullen ze beginnen te leren dat het geluid waaraan je hen blootstelt geen reden tot bezorgdheid is.

Hieronder vindt u een lijst met enkele van de beste geluiden die uw kat irriteren. Alle katten zijn individuen, dus deze zullen niet allemaal van toepassing zijn op uw kat. Ook sommige andere geluiden die niet op de lijst staan, kunnen van invloed zijn op uw kat, dus houd uw kat goed in de gaten om te zien hoe ze reageren.

#1 Sissende geluiden

Het sissende geluid van een spuitfles of spuitbus stoort katten vaak.

Katten sissen naar andere katten (of andere dieren of mensen) als ze bedreigd of bang zijn. Voor een kat duidt dit geluid op een enge situatie of een waarschijnlijk conflict. Het is voor hen een triggerend geluid dat meestal gevaar betekent.

Katten associëren dit geluid met negatieve interacties en uitkomsten, dus als ze iets horen dat lijkt op een gesis, zullen ze meer dan waarschijnlijk reageren. Je zult misschien verbaasd zijn over hoeveel dingen in en rond onze huizen het sissende geluid repliceren, waaronder haarspray of spuitbussen, plastic zakken wanneer ze worden geritseld, samengeknepen aluminiumfolie of zelfs sommige soorten kleding die tegen elkaar wrijven. Als je kat op deze dingen reageert, is dit waarschijnlijk de reden!

Lees ook: Waarom sissen katten & Wat je moet weten

#2 Knallende geluiden

Plotselinge luide geluiden als potten en pannen bonken of deuren die schrikkatten heel gemakkelijk dichtslaan.

Katten schrikken heel gemakkelijk, en elke luide, eenbrupt geluid zal hen zeker stress bezorgen. Ze verwachten het geluid niet en zijn er niet klaar voor, dus het doet ze helaas springen. Er zijn veel huishoudelijke geluiden die we misschien elke dag maken zonder het te beseffen.

Deze omvatten dingen zoals potten en pannen bonken, keukenblenders, zware voorwerpen die worden laten vallen en deuren die dichtslaan. Een ander ding om te overwegen bij harde knallende geluiden is dat er meestal trillingen zijn die je kat ook kan voelen, iets wat ze ook stressvol vinden.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

#3 Hoogfrequente geluiden

Veel elektronische apparaten zenden vervelende hoogfrequente geluiden uit die katten kunnen horen, maar mensen niet.

Katten horen geluiden op een veel hogere frequentie dan wij. Het is een van hun vele superkrachten. Aan de andere kant betekent dit dat veel echt irritante geluiden die eigenlijk onhoorbaar zijn voor mensen, kristalhelder zijn voor katten.

Het zal je misschien verbazen dat veel elektronische apparaten zoals computerschermen en zelfs onze televisieschermen en hun afstandsbedieningen allemaal hoogfrequente geluiden uitzenden die intens vervelend kunnen zijn voor onze katten. Een andere overtreder in deze categorie zijn fluorescentielampen, het geluid dat ze uitzenden kan erg irriterend zijn voor katten.

Lees ook: De 10 geluiden waar katten het meest van houden

#4 Knallende geluiden

Katten houden echt niet van het geluid van het knallen van een ballon of noppenfolie.

Katten hebben de neiging om knallende geluiden om twee redenen te haten. Ten eerste schrikt het geluid hen op omdat het onverwacht is. Ten tweede kunnen ze het proces niet begrijpen. Als zoiets als een ballon groot is en recht voor hen staat, dan ineens helemaal verdwijnt (met een knal!) is dat verwarrend.

Andere dingen waar ze een hekel aan hebben, zijn noppenfolie knallende geluiden. Ze voelen zich vooral ongemakkelijk als ze de bubbels zelf met hun kleine klauwen laten knallen. Dingen zoals ballonnen genereren ook statische elektriciteit, die katten kunnen voelen wanneer ze tegen de ballon borstelen.

Lees ook: 6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

#5 Onweer

Veel katten vinden onweersbuien stressvol vanwege het geluid van het onweer en de bliksemflits.

Onweersbuien zijn super stressvol voor katten, om een paar verschillende redenen. Er zijn willekeurige grote dreunende geluiden van de eigenlijke donder, dan is er flitsende bliksem met sporadische tussenpozen. Er is ook een verandering in luchtdruk, die katten kunnen voelen. De meeste katten hebben ook een hekel aan regen en onnodig nat worden, dus een onweersbui is geen goede plek voor een kat.

Lees ook: Hebben katten gevoel voor humor?

#6 Vuurwerk

Veel dieren vinden het geluid van vuurwerk angstaanjagend, ook katten.

Het enorme volume waarmee vuurwerk afgaat, is genoeg om elke kat te laten zinken voor dekking. Niet alleen dat, maar ze komen vaak met felle knipperende lichten en sissende en krakende geluiden. We weten al dat katten een hekel hebben aan sissende geluiden, zoals hierboven besproken.

De hitte en de vreemde zwavelgeur kunnen ook een stressor zijn voor je kat. Wees op uw hoede op speciale data zoals de vierde juli of oudejaarsavond. Als er waarschijnlijk vuurwerk zal zijn, moet u misschien bij uw kat blijven om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn of extra voorzorgsmaatregelen met hem nemen.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

#7 Luid geschreeuw/argumenten

Veel katten vinden het geluid van hard schreeuwen of huilen, zoals dat van een baby, erg stressvol.

Katten zijn erg intelligent en ze kunnen onze toon gemakkelijk oppikken. Niet alleen zijn luide schreeuwgeluiden verontrustend, maar katten kunnen ook zien wanneer we verdrietig of boos zijn. Katten zijn erg gevoelig voor verstoringen in hun thuisomgeving.

Katten houden niet van chaotische activiteit, wat precies is wat argumenten voor hen zijn. Ze kunnen voelen wanneer wij, hun mensen, niet gelukkig en ontspannen zijn. Het is vooral verontrustend voor hen als er in-house gevechten zijn. Je kat zal vaak proberen zich te verstoppen of ineen te krimpen als mensen schreeuwen.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

Andere veel voorkomende geluiden waar katten een sterke hekel aan hebben, zijn:

  • Harde muziek
  • Sirenes
  • Stofzuigers
  • Motorfietsen en auto’s
  • Grasmaaiers
  • Vuilniswagens
  • Boren

Hoe kunnen we onze katten helpen?

Verplaats uw kat indien mogelijk naar een rustige kamer of speel zachte muziek af om de verontrustende geluiden te verdoezelen.

Als je ziet dat je kat zichtbaar van streek is door een geluid in een kamer in je huis, kun je hem een vluchtroute aanbieden zodat hij naar een rustigere plek kan gaan om zich te verstoppen. Zorg ervoor dat hun kattenbak, voedsel en water allemaal op een veilige rustige plek staan waar ze waarschijnlijk niet zullen opbloeienerience potentiële stressoren.

Als u geen controle heeft over bepaalde geluiden die leed veroorzaken, zoals vuurwerk of onweer, kunt u met een rustgevende stem met uw kat praten, hem genegenheid en aandacht geven en zelf kalm en ontspannen blijven terwijl het geluid optreedt.

Sommige katten luisteren graag naar bepaalde geluiden of muziek die hen kunnen afleiden en kalmeren. Een studeren uitgevoerd door de Universiteit van Wisconsin concludeerde dat katten eigenlijk genieten van geluiden die andere katten nabootsen.

De studie verwees naar deze geluiden als “soortspecifieke” muziek die de frequentie en het tempo van kattenvocalisaties kopieert. Een deel van het team van de universiteit componeerde muziek speciaal voor katten. Het is misschien de moeite waard om te kijken of uw kat het leuk vindt om te ontspannen op bepaalde soorten muziek!

Lees ook: 10 interessante feiten over kattenpoten die je misschien niet wist

Laatste gedachten

Als katteneigenaren moeten we de omgeving van onze kat zo kalm en ontspannen mogelijk maken.

Als katteneigenaren moeten we de omgeving van onze kat zo kalm en ontspannen mogelijk maken. Het belangrijkste is om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat ze zich veilig voelen.

Het is van vitaal belang om de potentiële stressoren voor katten te kennen, omdat ze overgevoelig zijn voor allerlei verschillende geluiden. Probeer waar mogelijk te voorkomen dat uw kat wordt blootgesteld aan harde geluiden in en rond het huis.

Als het haalbaar is, zorg er dan voor dat je kat een veilige rustige plek is waar hij zich kan terugtrekken als hij zich overweldigd voelt door het geluid. Als je een rustige en vredige omgeving creëert, creëer je een gelukkige tevreden kat!

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Veelgestelde vragen

Voor welk geluid zijn katten het meest bang?

Katten kunnen bang zijn voor elk geluid, maar het zijn meestal luide onverwachte knallen die hen het meest opschrikken. Hoogfrequente geluiden die in en rond onze huizen voorkomen, kunnen echter een bron van chronische stress zijn voor onze katten. Elke kat is anders en zal op zijn eigen individuele manier reageren en er zijn veel verschillende dingen waar katten op reageren.

Welke frequentie vinden katten het meest vervelend?

Katten kunnen tot 84.000 Hz horen, wat onhoorbaar is voor het menselijk oor. Voortdurende blootstelling aan geluiden van deze frequentie kan prikkelbaarheid en ergernis veroorzaken. Probeer indien mogelijk elektronische apparaten uit te schakelen die deze geluiden uitzenden, zoals televisies, computerschermen en fluorescentielampen.

Houden katten van stilte?

Katten genieten van een rustige, rustige omgeving. Ze kunnen over het algemeen niet goed omgaan op plaatsen met harde willekeurige geluiden. Katten slapen meestal overdag, dus een luidruchtig huis zal niet bevorderlijk zijn voor een productief dutje!

Bronnen weergeven

Heffner, R. (1985) Gehoorbereik van de huiskat. Gehooronderzoek 19(1):85-8

Purves D. (2001) Het hoorbare spectrum. Neuroscience, 2e editie