3 Soorten wilde katten in Nebraska (met foto’s)


Gelegen in het midwesten van de Verenigde Staten, strekt de staat Nebraska zich uit over 77.000 mijl en heeft een bevolking van iets minder dan 2 miljoen mensen. Het grote landschap is de thuisbasis van meer dan 500 verschillende diersoorten, waaronder zoogdieren, reptielen en amfibieën. De uitgestrekte graslanden, wetlands en bossen bieden ook geschikte habitats voor een paar verschillende soorten wilde katten.

Maar welke wilde katten zijn er te zien in Nebraska? De drie wilde katten die in Nebraska en omgeving te zien zijn, zijn de poema, de Canadese lynx en de bobcat.

divider-catclaw1

De 3 soorten wilde katten in Nebraska

1. Poema

poema die op een grote rots staat
Image Credit: villagequirks, Pixabay

De poema (wetenschappelijke naam: Puma concolor), ook bekend als de poema of bergleeuw, weegt 64 tot 200 pond. Vrouwtjes zijn dichter bij 80 lbs., en mannetjes zijn dichter bij 150 lbs. Het is de grootste wilde kat in Noord-Amerika en ook de grootste op deze lijst. Het is de grootste van alle grote wilde katten in de westerse wereld en is overal te vinden, van Canada tot Azië.

Het gemakkelijke aanpassingsvermogen is een reden voor het grote leefgebied. Poema’s zijn solitaire, geheimzinnige dieren. Ze zijn nachtdieren en hebben een grote prooibasis. De poema jaagt meestal op herten, maar jaagt ook op knaagdieren en grote insecten. Het is een grote kat, maar het is niet het enige roofdier binnen zijn bereik. Deze positie wordt vaak ingenomen door grotere roofdieren zoals de grijze wolf of grizzlybeer.

thematische pauze

2. Canadese lynx

Canadese lynx in het wild
Afbeelding Credit: nathalieburblis, Pixabay

De Canadese lynx (wetenschappelijke naam: Lynx canadensis) lijkt bijna op een grote huiskat met puntige uiteinden op zijn oren. Deze wilde katten wegen ongeveer 18-25 lbs. en zijn een van de meest bevolkte kleine wilde katten die in Noord-Amerika leven. De wilde kat staat bekend om zijn lange plukjes aan de randen van zijn oren en een bobbelige en zwartpuntige staart.

Zijn dikke vacht, lange poten en massieve poten helpen hem zich aan te passen aan de koude omgeving van zijn habitat.  Het bereik van deze kat strekt zich uit over de hele Canadese provincies en delen van het noorden van de VS. Het jaagt voornamelijk op herten en klein wild zoals muizen, vee en eekhoorns.

thematische pauze

3. Rode lynx

bobcat zittend op een rots
Afbeelding Credit: Miller_Eszter, Pixabay

De Bobcat (wetenschappelijke naam: Rufus van de Lynx) is een andere kleine wilde kattensoort waarvan het verspreidingsgebied zich uitstrekt van Mexico tot in het zuiden van Canada. Bobcats kunnen overal van 12 tot 40 lbs wegen., en er zijn een dozijn bekende verschillende soorten van deze specifieke wilde kat. De middelgrote wilde kat wordt vaak gevonden in bosranden, beboste bossen en wetlandhabitats.

De bobcat is een ervaren jager en gaat het liefst achter klein wild aan, dat meestal konijnen, knaagdieren en hagedissen zijn. Deze wilde kat jaagt ook op knaagdieren, kleine vogels en grote insecten indien beschikbaar.

De bobcat is een relatief solitaire wilde kat en super territoriaal over het gebied waarin hij leeft. Deze katten zijn ook onderworpen aan aanzienlijke jacht, maar dankzij overheidsvoorschriften zijn ze er sindsdien in geslaagd om de afgelopen twee decennia stabiele populaties te behouden. Habitatverlies is echter nog steeds een zeer ernstig probleem voor hun lokale populaties.

3 katten gezichtsverdeler

Zijn er andere wilde katten gevonden in de Verenigde Staten?

Hoewel niet gevonden in Nebraska, is er nog een andere wilde kat die in de Verenigde Staten te vinden is. De ocelot (wetenschappelijke naam: Leopardus pardalis |) kan 3 1/2 voet lang worden en weegt tot 35 lbs. Deze wilde kat heeft een dikke, dichte vacht die lijkt op een miniatuurluipaard. Het typische leefgebied van de ocelot is uitgebreid en strekt zich uit van het zuidwestelijke deel van Noord-Amerika tot Zuid- en Midden-Amerika. Het is een groot roofdier en is nachtdieren, vaak op pad in de nachtelijke uren om kleine prooien te besluipen en te jagen. Hoewel ze voornamelijk in staat zijn om op kleine dieren op de grond te jagen, kunnen ze ook schildpadden, miereneters en andere kleinere herten aanvallen.

3 kattenverdeler

Dingen inpakken

Slechts een paar wilde katten worden gespot in Nebraska, en ze worden meestal gezien in de meer bergachtige en landelijke gebieden van de staat waar voedsel overvloedig is. Wees echter niet verbaasd als je een van deze wilde katten vangt terwijl je een lange rit door de staat maakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: xivic, Pixabay