Houden Maine Coons van klimmen?

Terwijl veel kattenrassen graag dicht bij de grond blijven, zijn er enkele rassen die echt van klimmen houden. Hoe zit het met de Maine Coon kat?

Klimmen Maine Coons graag? Maine Coon katten houden absoluut van klimmen. Hun klauwen waren en zijn nog steeds natuurlijke gaven die hen in staat stellen te klimmen, te ontsnappen in de boomtoppen of hoog te gaan om te wachten op een prooi die op hun pad komt. Klimmen is een instinct en het is in katten ingebakken om dergelijk gedrag te vertonen, vooral in Maine Coons.

Lees verder voor suggesties over manieren om uw Maine Coon te helpen genieten van het klimmen, wat te doen als uw Maine Coon vast komt te zitten en meer.

WAAROM KLIMMEN ZE EN WAAROM ZOU U DAT MOETEN WETEN

De natuurlijke geschiedenis van de kat kan ons in de juiste richting wijzen als het gaat om te weten waarom Maine coons dit zo graag doen.

De Maine Coon moest hard werken om in het wild te overleven, net als de voorouders van de huiskatten die we vandaag de dag hebben. Katten zijn zeker roofdieren, maar ze kunnen ook het slachtoffer worden van grotere roofdieren.

Hoog in bomen klimmen was een manier voor de kat om te voorkomen dat hij werd gepakt door een roofdier dat op zoek was naar een snelle maaltijd, waardoor hij uit de buurt bleef van vijanden die op de grond leefden.

Klimmen bood katten ook een manier om hun prooi vast te houden, zodat andere dieren die niet konden stelen. Katten konden hun buit in holen in bomen opbergen, zoals luipaarden in het wild dat tegenwoordig doen.

Tegenwoordig klimmen veel katten graag, vooral de Maine Coon. Hoewel veel van onze Maine Coons zich geen zorgen hoeven te maken over roofdieren of het zelf vinden van voedsel, vinden ze het nog steeds leuk om terug te gaan naar hun roots en te klimmen op alles en iedereen waar ze hun poten maar op kunnen krijgen.

Ze voelen zich veel veiliger wanneer ze hoog in de lucht zijn en voelen zich beter bij het delen van hun territorium met andere katten wanneer ze zich kunnen terugtrekken in een verhoogde ruimte.

Het flexibele lichaam van de Maine Coon en zijn klauwen zijn uitstekende hulpmiddelen om te klimmen, een natuurlijke gave om zich stevig vast te houden en zich snel op bijna elk oppervlak te bewegen, of het nu een bank of een boom is.

SAMENGEVAT, MAINE COONS KLIMMEN OMDAT:

 • ze de klauwen hebben om dit te doen
 • Het hen het gevoel geeft te jagen
 • Ze het kunnen doen uit bescherming voor hun leven
 • Ze kunnen in sommige gevallen voedsel verstoppen

WAT KAN IK DOEN OM MIJN KAT TE HELPEN KLIMMEN?

Soms moet je een stapje verder gaan, geen woordspeling bedoeld, als het gaat om het helpen van je Maine Coon om de oefening en de drang om te klimmen uit hun systeem te krijgen. Overweeg een aantal van deze ideeën om uw kat te helpen klimmen op een gezonde en veilige manier:

 • Kattenbomen (In dit artikel laten we u een paar kattenbomen zien die groot en stevig genoeg zijn voor Maine Coons).
 • Een stuk hout dat eventueel mee naar binnen wordt genomen
 • Eikenhouten kattenboom (ziet er heel stijlvol uit en lijkt bijna op een plank, maar is nog steeds geweldig voor katten).

ER ZIJN NOG ANDERE FACTOREN DIE MEESPELEN WAAROM UW KAT ZOU WILLEN KLIMMEN.

 • Uw kat kan in een roofdier-situatie terechtkomen, waarin hij of zij op de vlucht is voor een groot roofdier en vast komt te zitten in een boom. Dit is zeker niet omdat ze dit graag doen, het is eerder een kwestie van veilig blijven voor een wezen dat hen probeert pijn te doen. Katten hebben de neiging om hoog te gaan als ze het gevoel hebben dat ze zich in een penibele situatie bevinden of bedreigd worden, dus het is niet echt een kwestie van plezier, maar een kwestie van zelfbehoud.
 • Hoog in een boom gaan geeft de Maine Coon een uitkijkpunt en de mogelijkheid om alles in de gaten te houden.

Katten komen vaak vast te zitten in bomen, en Maine Coons zijn niet anders, ook al zijn ze groter en erg slim.

Het is zo gemakkelijk voor katten van alle soorten om in bomen te klimmen, vooral voor uw geliefde Maine Coon. Kattenklauwen zijn in feite natuurlijke en perfecte hulpmiddelen om naar boven te klimmen – het is alsof je Spiderman een gebouw omhoog ziet gaan!

Maar als een kat eenmaal heel hoog klimt, wordt het duidelijk dat naar beneden komen een heel andere zaak wordt.

Katten kunnen moeite hebben om hun achter- en voorpoten te coördineren wanneer het tijd is om weer naar beneden te komen. Dit is geen normale beweging voor katten. Het is een beetje zoals wij mensen wanneer we voor de eerste keer op skates of een fiets stappen – we moeten coördineren en balanceren, wat een geheel nieuwe complexe beweging wordt die we nog niet hebben geassimileerd.

Katten geven er vaker de voorkeur aan om van hoog te springen in plaats van naar beneden te klimmen.

Een kat die wij kennen vindt het heerlijk om op een hoog raam te klimmen, en zij maakt altijd de sprong van drie meter. Ze klimt niet langs de muur of een boekenplank in de buurt naar beneden. Denk eens aan uw eigen kat – als ze van de stoel stapt, springt ze dan of klimt ze? De kans is groot dat u “springen” zult zeggen.

In sommige gevallen kunnen katten wel naar beneden klimmen, maar zijn ze te bang om de enorme sprong te maken vanaf een afstand van, zeg, 20 voet van de grond.

Wij zouden ook niet willen dat uw Maine Coon een grote sprong zou maken, tenzij er een zachte landingszone was! Dit gebeurt ook bij katten die niet gewend zijn om naar buiten te gaan.

Bovendien lopen katten die ontklauwd zijn een groter risico om in een boom vast te komen zitten.

KORTOM, HELP UW KAT DOOR DIT TE DOEN:

 • Ze te voorzien van een kattenboom om beweging en spel te krijgen
 • Ze weghouden van hoge bomen
 • Ze ontspannen te houden zodat ze niet de behoefte voelen om hoog te gaan

WAT TE DOEN ALS MIJN MAINE COON VASTZIT?

Soms kunnen we het niet helpen en komen onze Maine Coons vast te zitten in een boom omdat ze gewoon graag klimmen voor de lol.

Als uw kat vastzit, kunt u een aantal dingen doen om haar te helpen. Op TV en in films zie je altijd een brandweerauto met een uitschuifbare ladder, maar dat is Hollywood. Hier zijn wat ideeën die u kunt gebruiken:

 • Voedsel lokken
 • Zelf omhoog klimmen
 • Een helling maken
 • Hulp inroepen/bijstand vragen

Uw Maine Coon is dol op eten, zoals alle katten. Haal wat van zijn favoriete kattenvoer tevoorschijn dat uw kat kan helpen om de moeite te nemen om van zijn hoge zitstok naar beneden te springen. U kunt wat natvoer opwarmen om het aroma in de lucht te krijgen, waardoor het voor katten gemakkelijker wordt om naar beneden te komen.

U loopt echter wel het risico dat u andere katten aantrekt, dus pak een stoel, zet het voer neer, en ontspan. Uw kat zal ook ontspannen en beseffen dat het oké is om naar beneden te komen.

Als u in staat bent en het veilig is, kunt u ook achter uw kat aan klimmen. Dit is potentieel gevaarlijk, dus zorg ervoor dat u dit alleen kunt doen als u in staat bent, een vriend hebt om u te helpen, en de omstandigheden veilig zijn.

Hou iemand op de grond als spotter, zo heb je altijd iemand om hulp te halen mocht er iets mis gaan.

Wees er zeker van dat de kat degene vertrouwt die de ladder beklimt. Een vreemde kan de kat nog meer stress bezorgen. Zelfs het bellen van een bedrijf dat bekend staat om het hebben van lange ladders – een elektriciteitsbedrijf, huisschilder, of dakdekkersbedrijf is misschien bereid om hun ladder uit te lenen tegen een vergoeding.

Het maken van een helling is een andere manier voor uw kat om naar beneden te komen. U kunt een stevige plank uit uw garage of van uw buurman halen en die omhoog zetten, zodat de kat naar beneden kan klimmen.

Dit is veel gemakkelijker, veiliger en minder riskant dan achter uw Maine Coon aan naar boven klimmen.

Hulp van buiten inroepen is een andere manier om uw dierbare katachtige vriend uit de boom te krijgen. Bel een plaatselijk dierenasiel of een reddingsgroep die je nodig hebt, en ze hebben de apparatuur om het aan te pakken als de professionals die ze zijn. Gewoon gaan met deze optie als je kunt, want het is veiliger voor iedereen.

GERELATEERDE VRAGEN

Zijn Maine Coon katten lief? Deze zachte reuzen zijn uitgaande, soms zelfs aangeduid als “honden van de kattenwereld.” Het zijn intelligente en vriendelijke katten. Ze socialiseren goed met andere mensen en huisdieren.

Hoeveel kost een Maine Coon kat? Wees bereid om een investering te doen in deze prachtige katten. De gemiddelde prijs voor een Maine Coon is ongeveer $1000. Ze kunnen voor minder geld geadopteerd worden in asielen, ook al zijn de meeste van hen niet raszuiver.

Zijn Maine Coon katten binnenkatten? Maine Coon katten kunnen als binnenkatten worden gehouden, maar als u uw kat buiten kunt laten spelen, is dat ook geweldig. Ze krijgen graag geestelijke en lichamelijke beweging door buiten te spelen.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van het buiten laten spelen.