Hoe een kat te aaien: de 3 basis do’s en don’ts

Hoe een kat aaien
Als wij mensen denken aan het adopteren van een kat, roepen we prachtige beelden op, zoals een knuffel met ons nieuwe poesje op de bank. We gaan op zoek naar dit prachtige schepsel.

We nemen haar mee naar huis, maar realiseren ons dan dat die fantasieën over onze nieuwe kat en pogingen om haar te aaien soms uitlopen op staartzwiepjes, krassen of kneepjes. Waarom, oh waarom, kan het zo moeilijk zijn om een kat te aaien?

Ten eerste, niet alle katten willen geaaid worden

Genieten van aaien heeft vaak veel te maken met socialisatie en omgang op jonge leeftijd (jonger dan 8 weken). Vaak hebben we onze kat voor die leeftijd nog niet eens ontmoet, laat staan dat we ze kunnen laten wennen aan aaien.

Dus als het belangrijk voor je is dat je een kat hebt die het fijn vindt om geaaid te worden, vraag dan bij de fokker of welzijnsorganisatie na of je potentiële huisdier als kitten positief is behandeld. Zo niet, en het kitten of de kat lijkt overdreven voorzichtig, dan is dit misschien niet het katje voor jou.

Bovendien worden sommige kittens geboren bij erg verlegen moeders die bang zijn voor mensen. Deze angst kan de kittens ook aanleren. Zachtaardig zijn en het rustig aan doen zijn belangrijk als je een verlegen kat of kitten wilt adopteren.

Genetica speelt ook een rol in de mate waarin een kat wel of geen interactie wil. Er is een onderzoek gedaan waaruit bleek dat stoutmoedige vaders meer kans hebben op stoutmoedige nakomelingen. Dit zijn de kleine kittens die waarschijnlijk meer uitgaand en avontuurlijk zijn, en dus minder bang voor interacties met mensen.

DO: Informeer naar de voorgeschiedenis van je potentiële kat. Als hij te verlegen of angstig is, zal hij waarschijnlijk minder snel aaitjes accepteren. Als hij op jonge leeftijd voorzichtig is behandeld, zal hij waarschijnlijk meer genieten van aaien. En als je katje een vriendelijke, brutale vader heeft, zal hij waarschijnlijk ook meer uitgaand zijn.

DON’T: Verwacht niet dat verlegen of angstige katten van aaien zullen genieten, alleen omdat je aardig voor ze wilt zijn. Het is belangrijk om over interacties na te denken vanuit het perspectief van het dier.

Als een kat angstig is en we blijven proberen ze te benaderen of te aaien, zelfs als ze laten merken dat ze bang zijn of niet geaaid willen worden, dan zullen ze de volgende keer nog angstiger zijn.

Ten tweede, dingen kunnen veranderen

Het gedrag van alle katten wordt beïnvloed door genetische achtergrond, eerdere ervaringen en huidige omstandigheden. We hebben al gezien hoe genetica en vroege levenservaringen het gedrag beïnvloeden, dus het is belangrijk om rekening te houden met eerdere ervaringen en met wat er nu gebeurt.

Als een kat wordt dichtgeknepen of pijn heeft tijdens het aaien, kunnen we verwachten dat hij nerveus wordt en die situatie opnieuw wil vermijden. Als dit patroon zich steeds herhaalt, is de kans nog groter dat dit leidt tot angstig en agressief gedrag in de toekomst.

Door ervoor te zorgen dat we altijd voorzichtig en bedachtzaam met onze kat omgaan, kunnen we situaties vermijden die een kat als onaangenaam ervaart.

We kunnen ook verwachten dat een kat op dit moment geen zin heeft om geaaid te worden omdat hij iets anders wil doen of gewoon niet in de stemming is.

Hoe weten we of onze katachtige het fijn vindt om geaaid te worden?

Een kat die het fijn vindt om geaaid te worden, komt eerder naar je toe, leunt tegen de krabben aan en wrijft geurklieren op haar gezicht in je hand. Ze kan knotsen, kneden en spinnen. Katten kunnen zich ook omdraaien voor lange aaien langs de rug van de kat of krabben in de buurt van de basis van de staart.

Hoe weten we of een kat niet van aaien houdt?

Sommige katten vermijden menselijke interactie, vertonen wriemelgedrag of vertonen openlijk agressief gedrag. Waarom? Sommige katten hebben gewoon geen zin in knuffelen en willen liever spelen.

Factoren die het huidige gedrag van een kat beïnvloeden zijn onder andere: het te warm hebben, in een lawaaierige omgeving zijn, honger of dorst hebben, zich onwel voelen of pijn hebben, of gewoon moe zijn en willen gaan slapen.

DO: Let op de lichaamstaal van je kat. Dit is de meest nauwkeurige informatie op dat moment over of je kat het leuk vindt om geaaid te worden of niet.

DON’T: Dwing je kat om aaitjes te accepteren. Dit zal slecht aflopen en kan een patroon van interacties voor de toekomst opzetten, waarbij je kat meer op zijn hoede zal zijn als je dichterbij komt.

Hoe aai ik mijn kat?

gelukkige kat aaien

Plaatsen om je kat te aaien

Wij katteneigenaren maken vaak de fout door te denken dat katten net mini honden zijn die moeten genieten van alle genegenheid die we ze willen geven. Dit is een vergissing, zowel voor honden als katten.

Net zoals wij gebieden hebben waar we ons prettig voelen om aangeraakt te worden door anderen, hebben dieren die gebieden ook.

Katten genieten over het algemeen meer van krabben in de buurt van de gevoelige plekjes: onder de kin, rond de achterkant van de oren, soms de bovenkant van de kop en lange strelingen langs de achterkant van het lichaam.

Dit betekent echter niet dat ze zich op hun gemak voelen bij alle mensen die hen krabben, net zoals wij ons niet per se op ons gemak voelen bij knuffels van volslagen vreemden op straat.

Let op de lichaamstaal van je kat

We moeten ons er ook van bewust zijn dat sommige katten het fijn vinden om langer geaaid te worden dan andere, net zoals wij ons prettig zouden voelen bij een handdruk vooraf in plaats van een lange omhelzing als we iemand nieuw ontmoeten.

Let op lichaamstaal zoals een verstijfd lichaam, gewichtsverplaatsing of een staart die begint te trillen, vertelt ons dat de kat er genoeg van heeft en dat het nu tijd is om te stoppen.

DO: Bied krabben aan rond de kop, de basis van de oren en onder de kin. Stop voordat je kat geïrriteerd of geïrriteerd raakt. Kort en krachtig is altijd beter dan langdradig en geïrriteerd.

NIET DOEN: Probeer elke kat die je tegenkomt te aaien. Niet alle katten houden van krabben of aaien door onbekende of zelfs bekende mensen. Probeer niet aan de buik van een kat te krabben!

Dit is een “no-go zone” en de kans is groter dat je wordt gekrabd of gebeten als iemand dit kwetsbare gebied probeert te aaien.

Wat is belangrijk om te onthouden over het aaien van een kat?

kat aaien belangrijk

Let op tekenen dat uw kat geïnteresseerd is in interactie en niet probeert contact te vermijden. Krabben rond de kop en nek, en misschien lange strelingen over de lengte van de rug zijn plekken waar katten over het algemeen de voorkeur aan geven.

Houd de sessies kort en aangenaam voor de kat en stop altijd voordat je kat ongemakkelijk kijkt of probeert weg te gaan.

Tot slot, als u een verandering opmerkt in het gedrag van uw kat tijdens een aaisessie, d.w.z. dat ze normaal geniet van aaien maar nu pijnlijk of geagiteerd lijkt, of contact vermijdt, kan er iets meer aan de hand zijn en moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Vaak gestelde vragen

Hoe vindt een kat het om geaaid te worden?

Katten houden over het algemeen van krassen rond de kop, nek en achter de oren. Ze kunnen genieten van lange strelingen langs de achterkant van hun lichaam. Probeer niet op de buik of poten te krabben – dit zijn plekken die katten over het algemeen niet prettig vinden om aangeraakt te worden.

Hoe laat je een kat zich aaien?

Langzaam en bedachtzaam moet je te werk gaan. Let goed op de lichaamstaal van je kat en stop voordat de kat geagiteerd lijkt of probeert weg te lopen. Bied krabben rond de kop en nek aan. Dwing een kat niet tot interactie door hem in een hoek te duwen, probeer hem over zijn buik te wrijven en knijp hem zeker niet dicht om hem vast te houden en te aaien.

Waar worden katten niet graag geaaid?

Probeer de buik van een kat niet te aaien, zelfs niet als hij op zijn rug ligt. Dit is een plek waar ze zich erg kwetsbaar voelen en de kans is groter dat ze zich krabben of bijten.

Hoe kan ik mijn kat een plezier doen?

Bied je kat aaitjes aan op zijn voorwaarden, d.w.z. wanneer de kat een aai wil of zin heeft om te krabben. Zo is de kans groter dat hij of zij je later weer benadert voor een krabbeurt.