Hoe u uw kat zijn naam kunt leren in 5 eenvoudige stappen

Jonge kattenverzorger die er liefdevol uitziet

Katten kunnen komen aanrennen als ze horen dat een zak met lekkernijen wordt geopend, of het geluid van de deur van de voedselkast, maar wat als je wilt dat je kat naar je toe komt als je zijn naam roept?

Snel overzicht

01

Het kan nuttig zijn voor katten om op hun naam te reageren, en de wetenschap heeft aangetoond dat het heel goed mogelijk is om hen deze vaardigheid te leren.

02

Leer je kat zijn naam door positieve bekrachtigingsmethoden te gebruiken, die een link vormen tussen het horen van zijn naam en het ontvangen van een beloning.

03

Herhaling van deze techniek zal je kat leren om consequent op zijn naam te reageren.

Je hebt waarschijnlijk veel tijd besteed aan het kiezen van een goede naam voor je kat, maar voor hen is een naam (zelfs de perfecte naam!) slechts een woord totdat het tegendeel is bewezen. Dus hoe kun je een kat zijn naam leren? Met behulp van positieve trainingsmethoden, geduld en consistentie kan uw kat leren dat reageren op zijn naam wordt beloond en zal hij dit daarom herhaaldelijk en betrouwbaar gaan doen.

Weet je niet waar je moet beginnen? We hebben enkele eenvoudige stappen samengesteld om te helpen!

Uw kat zijn naam leren

Het is een veel voorkomende mythe dat katten, in tegenstelling tot honden, niet kunnen worden getraind. Het is heel waar dat katten niet alleen kleine honden zijn, maar huiskatten hebben in de loop van hun jaren veel eigenschappen ontwikkeld die in menselijke omgevingen leven en kunnen zeer ontvankelijk zijn voor het werken met hun eigenaren. Het is aangetoond dat volwassen katten hun eigen naam kunnen leren.

Het kan handig zijn voor katten om hun naam te weten, of dat nu is om ze tijdens het avondeten op te roepen, om ze gerust te stellen tijdens een bezoek aan de dierenarts, of als een waarschuwing wanneer nieuwsgierige poten naar gevaar neigen. Het trainen van katten met behulp van positieve versterkingstechnieken is ook een lonende hechtingsoefening voor zowel eigenaar als kat.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Hoe zich voor te bereiden

Bij het aanleren van de naam van een kat kan een beetje voorbereiding helpen. Jezelf klaarstomen voor succes kan het verschil maken.

Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je blij bent met de naam. Het veranderen van wat je je kat noemt, inclusief bijnamen, kan verwarrend voor hem zijn en zal leiden tot niet-responsiviteit. U hoeft geen nieuwe naam te kiezen, maar zorg ervoor dat alles wat u kiest herhaaldelijk en consistent kan worden gebruikt.

Een naam van één of twee lettergrepen is het beste, omdat zeer lange namen moeilijker te leren kunnen zijn en eerder tijdens de training worden ingekort of gewijzigd. Probeer geen naam te gebruiken die te veel lijkt op een ander huisdier (of familielid), of een naam die klinkt als een commandowoord. Zit je vast voor inspiratie? Bekijk een aantal geweldige naamideeën.

Begin in eerste instantie met trainingssessies in een rustige ruimte zonder afleiding. Naarmate uw kat gewend raakt aan het reageren op zijn naam, kunt u wat extra’s toevoegen, zoals zijn katachtige of hondenkamergenoten, enkele nieuwe geuren of geluiden of andere afleidingen om zijn reactie in verschillende omgevingen te oefenen. Voor beginners is rust en kalmte het beste.

De beste tijd voor training is iets voor de voedingstijd. Je kat zal honger beginnen te krijgen en zal extra gemotiveerd zijn voor traktaties, maar niet zo hongerig dat hij zich niet kan concentreren.

Het andere belangrijke onderdeel van de voorbereiding is om na te denken over de persoonlijkheid en het gedrag van uw kat om te vinden wat hem het meest motiveert. Als ze erg voedselgericht zijn, pak dan een aantal super smakelijke traktaties om te gebruiken als hun beloning in trainingssessies – misschien wat tonijn, kip of een klein stukje kaas.

Houd traktaties klein en vergeet niet om hun voedselinname dienovereenkomstig aan te passen. Andere katten zijn meer enthousiast over speelgoed, zoals een veer aan een touwtje, of een rondje achter een laserpointer. Sommigen geven de voorkeur aan fysieke genegenheid zoals een beroerte of een kinwrijving. Dit deel van het temperament van uw kat is de sleutel om te weten hoe u hem het beste kunt motiveren en belonen.

5 eenvoudige stappen

Jonge vrouw die kat aan tafel aait

Kies een rustige plek zonder afleiding om je auto zijn naam te leren.

Nu ben je klaar om je kat zijn naam te leren. Volg deze vijf eenvoudige stappen:

  1. Neem de kat mee naar uw aangewezen rustige omgeving en plaats ze dicht bij u – ongeveer 1,5 voet. Als je gesetteld bent, zeg dan hun naam met een heldere, heldere stem. Als ze je aankijken, zeg dan “Ja!” of “Goed gedaan!” op een warme, vrolijke toon en geef ze onmiddellijk hun beloning.
  2. Wanneer ze het oogcontact verbreken, pauzeer dan een tijdje en herhaal dan hun naam. Wanneer ze naar je kijken, herhaal dan de verbale lof en beloning. Herhaal dit een paar keer en geef je kat dan rust.
  3. Herhaal stap 1 en 2 de komende dagen, waarbij je de sessies kort houdtt frequent om het leren te maximaliseren.
  4. Wanneer je kat je betrouwbaar aankijkt als je zijn naam roept, probeer het dan wat moeilijker te maken. Plaats ze verder van je vandaan, probeer af te wisselen van staand of vanuit een zittende positie en voeg afleidingen zoals een nieuw speeltje of een ander huisdier toe aan de kamer. Voeg deze veranderingen langzaam toe in de loop van meerdere sessies, om uw kat niet te overweldigen.
  5. Zodra uw kat betrouwbaar reageert op zijn naam, kunt u de frequentie van de traktatie of positieve activiteiten verminderen, soms geeft u alleen verbale lof of een snelle aai in plaats van een traktatie elke keer.

Probleemoplossing

Als je kat deze vaardigheid niet lijkt op te pikken, onthoud dan dat sommige katten iets langer nodig hebben om deze reactie te ontwikkelen. Dat kan te wijten zijn aan het temperament van een kat, hun leeftijd of misschien zijn ze niet geïnteresseerd in de beloning die je aanbiedt.

Straf katten niet omdat ze niet reageren, of herhaal hun naam steeds luider. Dit zal alleen maar stress en angst veroorzaken. Geef ze een pauze en probeer het een andere keer opnieuw , misschien met een andere beloning.

Houd sessies kort en leuk. Mix de beloningen, neem een pauze om te spelen of probeer iets heel anders, zoals clickertraining of kattentuigtraining.

Heb geduld. Een goede training kost tijd. Plan frequente sessies in en probeer niet gefrustreerd te raken. Sommige katten zullen deze techniek binnen enkele dagen oppikken; andere kunnen weken duren.

Werkt het?

huisdier in sofa

Studies hebben aangetoond dat katten in staat zijn om veel nieuwe vaardigheden te leren, waaronder het reageren op hun eigen naam.

Positieve beloningstraining is een geweldige manier om met uw kat om te gaan en is geschikt voor alle leeftijden van katten, van kitten tot oudere katten! Het is aangetoond dat het effectief is bij het trainen van katten nieuwe taken.

Om u en uw kat klaar te stomen voor succes, kunt u deze tips overwegen:

  • Plan elke dag een korte trainingssessie in. Dit zal je kat echt helpen om het snel onder de knie te krijgen.
  • Straf je kat niet en raak niet gefrustreerd. Training kost tijd en geduld
  • Wees consistent door altijd dezelfde naam te gebruiken. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar veel katteneigenaren gebruiken een bijnaam, korte vorm of aanhankelijke naam voor hun kat, vaak door elkaar. Dit kan verwarrend zijn voor onze huisdieren.
  • CHoose Een tijd om te trainen wanneer je kat alert, maar kalm is. Verwacht geen goede resultaten als ze net wakker zijn geworden uit een dutje, of gefixeerd zijn op een muis of andere kleine prooien in de tuin.
  • Overdrijf het eten niet. Gebruik kleine stukjes voedsel als traktatie en vergeet niet om het gebruikelijke dieet van uw kat dienovereenkomstig aan te passen om overvoeding en obesitas te voorkomen.

Het is heel goed mogelijk voor katten om hun namen te leren en kan een heel nuttige vaardigheid zijn. Volg een positieve bekrachtigingstechniek met behulp van onze vijf eenvoudige stappen voor succes!

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om een kat zijn naam te leren?

Ja, katten kunnen hun namen leren. Met behulp van positieve versterkingstechnieken kun je een kat trainen om zijn naam te herkennen en er zelfs op te reageren.

Hoe lang duurt het voordat een kat zijn naam leert?

Als je elke dag wat consistente trainingstijd doorbrengt, zullen de meeste katten hun namen binnen een week of zo leren. Sommigen kunnen het binnen enkele dagen oppikken, maar anderen kunnen langer duren, afhankelijk van leeftijd, temperament en trainingsmethode.

Weten katten dat ze een naam hebben?

Katten begrijpen misschien niet het eigenlijke concept van een “naam”, maar ze kunnen leren een bepaald woord te associëren met een resulterende actie, zodat ze kunnen leren reageren wanneer je hun specifieke naam noemt.

Bekijk bronnen

Saito, A., et al. (2019). “Huiskatten (Felis catus) onderscheiden hun namen van andere woorden.” Wetenschappelijke rapporten, 9, 5394

Erin K. Willson, Rachael B. Stratton, Charlotte F. Bolwell, Kevin J. Stafford “Vergelijking van positieve bekrachtigingstraining bij katten: een pilotstudie.” Tijdschrift voor Veterinair Gedrag, 21, 2017, 64-70.