Wanneer beginnen kittens met het eten van voedsel? Een dierenarts legt uit

zegelpunt Birmaanse kat, kitten van 4 maanden oud

Als u binnenkort een kitteneigenaar bent, weeskittens verweesde kittens verzorgt of uw kat voor de eerste keer fokt, zult u ongetwijfeld veel vragen hebben, vooral met betrekking tot het dieet van de kittens en wanneer kittens beginnen te eten.

Snel overzicht

01

Meestal tonen kittens interesse in vast voedsel op ongeveer 4 weken oud.

02

De overgang van moedermelk of kittenmelkvervanger naar voedsel moet geleidelijk zijn.

03

Geef kittens geen koe-, geiten- of veganistische melk als onderdeel van het speenproces.

Wist je dat kittens al vanaf 4 weken oud interesse beginnen te tonen in vast voedsel? Dit artikel behandelt alles wat u moet weten over het spenen van kittens en wat u qua voeding moet doen om ze de allerbeste start in het leven te geven.

Wanneer beginnen kittens met het eten van voedsel?

Pasgeboren kittens halen al hun voeding uit de moedermelk. Dit begint als colostrum, een dikke, zeer energierijke eerste melk. De samenstelling van de melk verandert naarmate de kittens ouder worden om aan hun groeiende behoeften te voldoen en ervoor te zorgen dat ze voldoende calorieën krijgen voor hun snelle groei. Aan alle voedingsbehoeften van een kitten moet de eerste paar weken van het leven alleen door melk worden voldaan. Als u flesvoeding krijgt, moet een kittenmelkvervangersformule worden gebruikt. Gebruik nooit menselijke formule of hondenvoeding.

Kittens tonen meestal interesse in het voedsel van hun moeder vanaf ongeveer 3 tot 4 weken oud. Meestal begint dit met snuiven, likken of zelfs spelen met voedsel in eerste instantie voordat je kleine hoeveelheden eet. Het kan rommelig zijn, dus het verstrekken van voedsel in een gemakkelijk op te ruimen ruimte is altijd aan te raden.

In dit stadium zijn kittens nog steeds afhankelijk van hun moeder voor al hun voedingsbehoeften. Geleidelijk aan zal het kitten zichzelf spenen van melk en op vast voedsel. Hoewel elk kitten anders is, worden ze meestal volledig gespeend tussen de leeftijd van 5 en 7 weken.

Welk voedsel moet ik een kitten aanbieden bij het spenen?

Bij het introduceren van vast voedsel aan kittens, is het het beste om hoogwaardig compleet kittenvoer te introduceren. Er zijn veel hoogwaardige merken op de markt. Gebruik kittenvoer, nat of droog, omdat het speciaal is ontwikkeld om te voldoen aan de complexe voedingsbehoeften van een groeiend kitten.

Volwassen kattenvoer is ongeschikt voor jonge kittens omdat de verhoudingen van benodigde vitamines en mineralen verschillen voor volwassen katten in vergelijking met de onvolwassen levensfasen. Het is niet raadzaam om commerciële “kattenmelk”, andere vormen van melk of rauwe diëten aan kittens aan te bieden. Houd er rekening mee dat commerciële kattenmelk is ontworpen als een traktatie en verschilt van kittenvoeding die veilig te gebruiken is.

Hoe vast voedsel aan kittens te introduceren

kitten die kattenvoer eet

Het kan drie tot vier weken duren voordat kittens volledig zijn overgestapt van melk naar kittenvoer.

Wanneer uw kittens interesse beginnen te tonen in vast voedsel, is het OK om ze er toegang toe te geven. Begin in eerste instantie met het mengen van een kitten pap. Dit bestaat uit nat kittenvoer of geweekte brokjes gemengd met water om een havermoutconsistentiepuree te maken. Gebruik een plat plastic bord of Tupperware-deksel in plaats van een kom, zodat de kittens gemakkelijk bij het voedsel kunnen.

De kittens zullen onvermijdelijk rommelig worden bij het verkennen van deze spannende speelbal in hun verblijf. Het schoonmaken ervan na het verkennen van het voedsel is vaak noodzakelijk. Dit kan met een vochtige handdoek of een ongeparfumeerd doekje. Zorg ervoor dat je ze niet koud laat worden terwijl ze drogen! Het is ook gunstig om uw kittens dagelijks te wegen (aanbevolen vanaf de geboorte) om ervoor te zorgen dat ze goed groeien.

Nadat de kittens tevreden zijn met het eten van hun kitten pap, kunt u de hoeveelheid water geleidelijk verminderen totdat ze slechts licht verzacht voedsel eten. Voel je vrij om in dit stadium ongezouten brokjes aan te bieden naast het verzachte voedsel. Zorg er ook voor dat er altijd vers water beschikbaar is; Dit moet veilig gebeuren met behulp van een zeer ondiepe schaal om verdrinking te voorkomen. Voor meer informatie over spenen, bekijk dit artikel.

Hoe lang duurt het voordat kittens zich aanpassen aan vast voedsel?

Hoewel kittens over het algemeen interesse tonen in vast voedsel vanaf ongeveer 3 tot 4 weken oud, zijn ze nog steeds afhankelijk van hun moeder voor voeding via haar melk. Kittens kunnen in eerste instantie kleine hoeveelheden eten terwijl ze blijven zogen. Toch zal hun inname gedurende een paar weken geleidelijk verschuiven van de melk van hun moeder naar bijna volledig vast voedsel.

Abrupt spenen is stressvol voor zowel moeder als kittens, dus het moet waar mogelijk worden vermeden. Meestal is de overgang naar vast voedsel voltooid rond de leeftijd van 6 tot 7 weken. Naarmate de kittens ouder worden, zul je merken dat hun moeder meer tijd bij hen vandaan zal doorbrengen. Dit is normaal. Moederkatten mogen niet forced om in dit stadium bij hun kittens te blijven; Ze zullen terugkeren naar de verpleging wanneer dat nodig is.

Vergeet niet dat elk kitten een individu is en in zijn eigen tempo zal spenen. U kunt ervoor zorgen dat een kitten de voeding krijgt die hij nodig heeft door middel van regelmatige wegingen. Als u zich op enig moment zorgen maakt bij het introduceren van vast voedsel aan uw kitten (en), vraag dan advies aan uw plaatselijke dierenkliniek.

Natvoer versus droogvoer tijdens het spenen

U kunt nat of droogvoer gebruiken bij het spenen van uw kittens. In eerste instantie moeten kittens de brokjes laten weken, omdat hun kleine tanden het moeilijk zullen vinden om de koekjes te kraken. Naarmate de kittens vorderen tijdens hun speenreis, zal hun vermogen om brokjes te eten verbeteren en tegen de tijd dat ze volledig gespeend zijn, kunnen ze nat of droog voedsel krijgen. De voor- en nadelen van beide worden hier besproken. Het belangrijkste is om een kitten-specifiek dieet te gebruiken. Rauw voedende kittens is niet aan te raden.

Wat gebeurt er als een kitten te vroeg wordt gespeend?

Kitten die thuis voedsel uit de schaal eten

Kittens beginnen van nature meer kittenvoer te eten en nemen minder melk op naarmate ze ouder worden.

Als een kitten te vroeg van zijn moeder wordt gescheiden, kunnen kittens gezondheids- en gedragsproblemen ontwikkelen. Dit is in sommige situaties niet altijd te voorkomen, zoals in reddings- of pleegsituaties. Toch moeten kittens in een huiselijke situatie zo lang mogelijk bij hun moeder worden gelaten. Een recente studie heeft aangetoond dat vroege scheiding van de moeder het gedrag van kittens beïnvloedt.

Laatste gedachten

Het introduceren van vast voedsel aan kittens is een noodzakelijk onderdeel van hun ontwikkeling. Het spenen moet geleidelijk worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van ongeveer 4 weken. Kittens zijn meestal volledig gespeend op de leeftijd van 7 weken.

De voedingsbehoeften van kittens zijn echter nog steeds complex, dus zorg ervoor dat u onze complete voedingsgids leest, met alles wat u moet weten over het voeren van kittens tot oudere katten. Als u vragen of zorgen heeft over het introduceren van vast voedsel aan een kitten in uw leven, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenarts voor verder advies.

Gerelateerde artikelen:

Veelgestelde vragen

Wanneer beginnen kittens vast voedsel te eten?

Meestal tonen kittens interesse in vast voedsel op ongeveer 3 tot 4 weken oud.

Zullen kittens zelf vast voedsel eten?

In de meeste gevallen, indien beschikbaar, zullen kittens zelfstandig vast voedsel gaan eten. Kittens zullen over het algemeen interesse beginnen te tonen in vast voedsel als ze vanaf ongeveer 4 weken oud aan hen worden gepresenteerd.

Wat moet ik aan kittens voeren bij het spenen?

Het is het beste om uw kitten kittenvoer van hoge kwaliteit aan te bieden wanneer u voor het eerst vast voedsel introduceert. In eerste instantie moet dit worden verstrekt als een soort pap, gemaakt door kittenvoer met water te mengen totdat het een havermoutconsistentie heeft. Kittens mogen geen “kattenmelk”, andere vormen van melk of rauwe diëten aangeboden krijgen, omdat deze kunnen leiden tot maagklachten of ziekte.