Voelen katten jaloezie?

tabby kat wordt geaaid op bed door huisdier eigenaar

Ben je bang dat je geliefde kat jaloezie of andere onaangename emoties voelt? Dan ben je niet de enige. Veel katteneigenaren vragen zich uiteindelijk af of hun katten bepaalde emoties voelen. Huisdieren worden door veel wetenschappers beschouwd als emotioneel intelligent en recente studies geven aan dat katachtigen sommige emoties van hun eigenaar kunnen oppikken.1

Jaloezie is echter een complexe emotie en het is moeilijk om het gedrag van onze kat zo specifiek te interpreteren. Een “jaloerse kat” kan eigenlijk worstelen met gevoelens van onveiligheid, angst voor territorium of de introductie van een nieuw huisdier of nieuw familielid in hun eigen ruimte.

Lees ook: Worden katten jaloers op andere katten?

Snel overzicht

01

Katten hebben hun eigen individuele persoonlijkheden, kunnen emoties herkennen bij hun eigenaren en er wordt gedacht dat ze emotionele intelligentie hebben.

02

Katten kunnen jaloezie voelen als gevolg van een nieuwkomer in het huishouden, concurrentie met andere katten of veranderingen in hun tijd doorgebracht met hun eigenaren.

03

Jaloers gedrag omvat aandachtzoekende, veranderde interacties met de eigenaar, agressie, vernietiging en territoriaal gedrag.

Waarom zou een kat jaloers kunnen zijn?

Katten zijn territoriaal en hebben sterke overlevingsinstincten om hun eigen middelen en gebonden metgezellen te beschermen. Het is logisch dat bepaalde situaties, zoals een nieuw huisdier of een plotseling gebrek aan aandacht van de eigenaar, jaloerse gevoelens kunnen opwekken. Jaloezie, volgens het woordenboek, is een gevoel van vijandigheid tegenover een rivaal, of iemand waarvan wordt aangenomen dat hij een voordeel geniet. Dus welke triggers kunnen de jaloezie van een kat inspireren?

1. Nieuwe baby of huisdier

Katten zijn gewoontedieren en ze zijn territoriaal. Dit zorgt voor een interessante combinatie wanneer hun routine verandert, zoals wanneer nieuwe mensen of dieren in hun ruimte worden geïntroduceerd.

Voor ons mensen is de introductie van een nieuwe puppy, kitten of zelfs baby meestal een geplande, spannende en langverwachte gebeurtenis. Maar voor een kat komt het als een complete verrassing – en wat hen betreft is het vaak geen goede.

De komst van een nieuwkomer kan negatieve gevolgen hebben voor een gevestigde kat, zoals meer lawaai, een verandering in routine, een gebrek aan persoonlijke ruimte, het moeten delen van speelgoed en het verliezen van extra aandacht. Het is dus geen wonder dat een kat op deze veranderingen in zijn leven zal reageren met enige vijandigheid die zeker lijkt op wat we als jaloezie beschouwen.

2. Andere katten

Vrouw geeft Devon katten traktatie

Katten concurreren om middelen zoals voedsel, kattenbakken en speelgoed, en kunnen jaloezie tonen als een andere kat van deze benodigdheden geniet ten koste van hen.

Het zijn misschien niet alleen nieuwe huisdieren die jaloezie opwekken bij onze kattengenoten. De concurrentie om onze aandacht en middelen kan ook hoog oplopen in gevestigde huishoudens met meerdere katten. Relaties kunnen ingewikkeld zijn wanneer er meer dan één kat in een omgeving is.

De persoonlijkheid en behoeften van elke kat verschillen en elke kat heeft een sterk overlevingsinstinct om waardevolle hulpbronnen te beschermen. Katten kunnen bezitterig worden over eigenaren, speelgoed, voedsel en bedden, vooral als een van deze vitale behoeften schaars is.

3. Tijd

Katten hebben vaak een sterke band met hun eigenaren en brengen graag tijd met hen door. Wanneer het leven dat in de weg staat – werk, familie, uitstapjes, enzovoort – kunnen katten zich buitengesloten voelen. Eerlijk gezegd ben je hun wereld (en de druk is echt!) en een plotselinge verandering in hun relatie, genegenheid of de tijd die ze met je doorbrengen, kan angst en tekenen van jaloezie veroorzaken.

Hoe tonen katten jaloezie?

Een van de redenen dat we zoveel van katten houden, is dat ze allemaal zo verschillend zijn. Kattengedrag verschilt, net als hun persoonlijkheden, van kat tot kat, maar vaak kunnen sterke emoties bij katten overkomen als kenmerkend ‘slecht gedrag’.

Jaloers gedrag kan zijn:

Weten we echt dat het jaloezie is?

Ik weet zeker dat de meeste ouders van huisdieren meer dan eens hebben gewenst dat ze met hun katten konden praten. Het is moeilijk om zeker te weten of katten jaloezie ervaren, of dat hun gedrag op andere manieren kan worden verklaard. We weten allemaal dat onze katten hun eigen persoonlijkheden, voorkeuren, antipathieën, emoties en behoeften hebben, en het is zeker mogelijk dat katten jaloers of jaloers kunnen zijn.

Het hierboven beschreven gedrag kan echter te wijten zijn aan andere oorzaken – zowel gedragsmatig als medisch. Stress, angst, verveling en pijn kunnen zich allemaal presenteren als moeilijk gedrag bij katten, net als bepaalde gezondheidsproblemen. Katten zijn erg goed in het laten zien dat iets hen dwarszit – we hoeven alleen maar uit te zoeken wat het is, en hoe te helpen.

Hoe te helpen

twee katten kijken naar eigenaar

Door je kat veel aandacht en liefde te geven, kun je ongewenst gedrag dat gepaard gaat met jaloezie helpen minimaliseren.

Als je denkt dat je kat jaloers is of ongewoon gedrag vertoont, zijn er tal van manieren waarop we hem kunnen ondersteunen.

1. Sluit gezondheidsproblemen uit

Sommige lastige kattengedragingen, zoals toiletproblemen of agressie, kunnen geworteld zijn in pijn of andere medische problemen. Als de gewoonten of het gedrag van uw kat veranderen, vraag dan altijd advies aan een dierenarts. Ze kunnen een volledig onderzoek uitvoeren om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Dierenartsen kunnen je ook doorverwijzen naar een gedragsspecialist als er meer hulp nodig is.

2. Geef langzame introducties

Als u een nieuw huisdier of persoon heeft die binnenkort in uw huishouden arriveert, probeer dan deze lastige tijd voor uw kat glad te strijken. Introduceer eerst geur om ze voor te bereiden op een nieuwkomer en volg vervolgens deze stappen voor een positieve en geleidelijke introductie.

3. Zorg voor voldoende middelen

Concurrentie tussen katten kan gemakkelijk leiden tot jaloezie, dus als je meer dan één kat hebt, zorg dan voor voldoende middelen, zodat ze niet hoeven te vechten om voerbakken, kattenbakken, speelgoed of bedden. Zorg voor genoeg voor elke kat, in verschillende delen van het huis – en dan nog een van elke bron, voor een goede maatregel. Dus als je bijvoorbeeld twee katten hebt, is een goede vuistregel om twee kattenbakken te voorzien, plus één extra, voor een totaal van drie. Katten zijn territoriaal en ze delen niet graag.

4. Geef je tijd

Veel katten hechten veel waarde aan onze aandacht en zullen zich angstig en beroofd voelen als ze een deel van onze tijd niet de kans krijgen. Het moderne leven is druk en het is gemakkelijk om verstrikt te raken in ons dagelijks leven. Maak wat tijd vrij voor genegenheid, spel en verzorging met je kat. Dit zal de band die je deelt versterken en hen helpen zich geliefd te voelen.

5. Stel een routine vast

Katten zijn grappige wezens die gemakkelijk van streek raken door veranderingen in de norm. Houd hun dagelijkse schema zo consistent mogelijk, vooral als er andere veranderingen in het huishouden zijn die ze misschien moeilijk vinden.

Kunnen katten jaloers zijn? Het is moeilijk om absoluut zeker te weten hoe bewust katten zijn van hun eigen situatie en deze te vergelijken met anderen. Toch lijken ze zeker negatief te reageren op waargenomen ongelijkheid en verandering.

Maak speciale, één-op-één tijd met uw kat een onderdeel van uw dagelijkse routine, zorg voor voldoende middelen voor huizen met meerdere katten en introduceer langzaam verandering in uw kat. Het nemen van deze stappen zal je achterlaten met een gelukkige, veilige kat en een sterke band tussen jullie tweeën die lonend en betekenisvol is.

Lees ook: Zijn katten bezitterig van hun baasjes?

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of een kat jaloers is?

Katten kunnen verschillende gedragingen vertonen als ze jaloers zijn, waaronder territoriaal gedrag zoals krabben en urinemarkering, destructief gedrag, aandacht zoeken en andere veranderde interacties met eigenaren, en agressief gedrag zoals swatten, grommen en sissen.

Zijn katten jaloers op andere katten?

Katten zijn territoriaal en concurreren ook om middelen. Dit betekent dat ze negatief kunnen reageren op nieuwe en andere huisdieren, vooral als er plotseling veranderingen worden geïntroduceerd of als er niet genoeg middelen zijn om comfortabel te delen. Nieuwe kittens kunnen ook veel aandacht krijgen, waardoor andere katten zich enigszins beroofd voelen.

Kunnen katten jaloers worden op een persoon?

Katten kunnen mogelijk jaloers worden op alles wat inbreuk maakt op hun ruimte en bezittingen, of die veel aandacht krijgt. Dit kan absoluut een persoon zijn, zoals nieuwe baby’s, die een veel voorkomende bron van stress zijn voor katten.

Bekijk bronnen

Galvan M, de andere beste vriend van Vonk J. Man: huiskatten (F. silvestris catus) en hun discriminatie van menselijke emotie-signalen. Anim Cogn. 2016 Jan;19(1):193-205. Doi: 10.1007/s10071-015-0927-4. Epub 2015 september 23. PMID: 26400749.