4 redenen waarom kat op de vloer blijft poepen, met oplossingen


Een van de dingen die we zo leuk vinden aan katten is hun netheid. Je hoefde je kat waarschijnlijk niet lang te leren poepen, maar ze begon het instinctief in haar kattenbak te doen.

Maar plotseling begon je iets op te merken dat je verraste. Het lijkt erop dat je poes ineens gestopt is met poepen in haar kattenbak.

Waarom blijft de kat op de grond poepen?

Deze situatie is op zijn zachtst gezegd onaangenaam voor katteneigenaren. Je wilt de poep van je kat niet van de vloer blijven schoonmaken en tegelijkertijd ben je in de war over waarom ze plotseling dit ongewenste gedrag vertoont.

U moet weten dat er enkele veelvoorkomende oorzaken van deze verandering zijn. Ook zijn er enkele oplossingen die u kunnen helpen.

Laten we ze eens bekijken!

1. Een vuile kattenbak

Een vuile kattenbak en kat

Misschien heb je het de laatste tijd behoorlijk druk gehad en ben je zelfs vergeten om de kattenbak schoon te maken of het nest van je kat te vervangen.

Dit kan ervoor zorgen dat je kat het vermijdt en op de grond poept.

Als je een nieuwe kat in huis hebt, zal je oudere kat misschien weigeren om in dezelfde kattenbak te poepen, omdat de nieuwe kat hem te veel heeft bevuild.

Dus als je kat iets niet leuk vindt aan haar kattenbak, zal ze de vloer kiezen om op te poepen.

Hoe op te lossen?

De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals suggereert dat het ideaal zou zijn om Maak de kattenbak van een kat elke dag schoon en vervang het nest één keer per week.

Op deze manier voorkomt u dat uw kat destructief gedrag vertoont, zoals protesteren tegen de vuile kattenbak door eruit te poepen.

Ook als je meer dan één kat in je huishouden hebt, moet je ze geen kattenbak laten delen.

Elke kat moet haar eigen plek hebben om te poepen, en de mogelijkheid om dit in privacy te doen.

2. Stress

Kat sist op de eigenaar

De kattenbak van je kat is perfect schoon en ze deelt hem niet met andere katachtigen. Maar ze lijkt nog steeds de vloer te verkiezen boven haar kattenbak. Waar zou dit over kunnen gaan?

Je kat kan onder stress staan en dit veroorzaakt een afkeer van de kattenbak bij haar.

Poepen buiten de kattenbak is een van de meest voorkomende tekenen dat een kat gestrest is, samen met zich verstoppen, sissen en wegrennen van hun eigenaren.

Spruce Pets legt uit hoe er veel oorzaken van stress bij katten zijn, zoals de volgende:

• Nieuwe mensen en huisdieren in hun huis

• Buiten dieren horen of zien, wat vooral veel voorkomt bij binnenkatten

• Vervoer, bijvoorbeeld naar de dierenkliniek

• Elke vorm van verandering in het milieu, zoals het veranderen van de locatie van hun kattenbak, hun krabpaal

Katten houden van routine en zijn behoorlijk delicaat, wat betekent dat zelfs de kleinste verandering in hun omgeving stress bij hen kan veroorzaken.

Hoe op te lossen?

Het is essentieel dat u reageert zodra u tekenen van stress bij uw kitten opmerkt, omdat, volgens Sarah Caney en haar medewerkers [1], kan stress zelfs het risico op bepaalde gezondheidsproblemen bij katten verhogen, zoals infectieziekten en feline lagere urinewegaandoeningen.

Eerst moet je erachter komen Wat precies de oorzaak is van deze negatieve emotie bij uw huisdier.

Doe je best om haar zich veilig en beschermd te laten voelen in je huis. Maar je moet haar niet dwingen om iets te doen.

Als u denkt dat u dit probleem niet alleen kunt oplossen, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Als de stress van de kat een echt probleem wordt, kan de dierenarts zelfs enkele medicijnen voorschrijven om haar te kalmeren.

3. Territoriaal gedrag

Katten vechten om minitafel

Poepen buiten de kattenbak kan ook een vorm van territoriaal gedrag bij katten. Dit zal dus hoogstwaarschijnlijk worden gezien in huishoudens waar meerdere katten zijn.

Als uw kat het grootste deel van haar leven het enige huisdier is geweest, is ze misschien niet blij om haar leefruimte met een ander kitten te delen.

Dit kan er zelfs voor zorgen dat ze destructief gedrag vertoont, zoals poepen op de grond. Dit is haar manier om de andere kat te laten zien dat het hele huis van haar is en dat ze haar persoonlijke ruimte niet moet binnendringen.

Natuurlijk wil geen enkele katteneigenaar zien dat zijn katten zich zo gedragen. Je wilt je oudere kat ook geen slecht gevoel geven over het hebben van een ander huisdier in huis.

Maar dit zou geen rea moeten zijnzoon om op te geven met het hebben van een andere kat. Er zijn een aantal manieren voor hen om samen te leven, zonder dat er een kat op je vloeren poept!

Hoe op te lossen?

Het belangrijkste om hier te doen is dat uw kat went aan de aanwezigheid van een ander huisdier. Om dit goed te doen, stelt de British Columbia Society for the Prevention of Cruelty to Animals de volgende stappen voor:

• Presenteer het nieuwe kitten niet zomaar ineens, want dit kan voor beide katten eng zijn. Introduceer ze in plaats daarvan langzaam en houd het nieuwe kitten de eerste paar dagen in een aparte ruimte.

• Dwing het nieuwe kitten niet om naar buiten te komen: laat haar alleen in de kamer en laat haar alleen naar buiten komen.

• Geef uw inwonende kat een handdoek met de geur van het nieuwe kitten en vice versa. Zodra ze gewend zijn aan elkaars geur, zijn ze klaar voor visueel contact.

• Om te beginnen moet je ze gescheiden houden door een babyhek of hordeur te gebruiken.

• Je moet ook kattensnoepjes gebruiken terwijl je ze aan elkaar introduceert, om ze indien nodig af te leiden.

• Als de introductie goed wordt gedaan, mag geen van beide katten gedrag vertonen zoals grommen of sissen.

Als twee katten op de juiste manier worden geïntroduceerd, is er minder kans dat uw inwonende kat territoriale agressie zal vertonen.

Natuurlijk moeten er minstens twee kattenbakken in het huishouden zijn zodat beide katten zich perfect op hun gemak voelen tijdens het poepen.

4. Gezondheidsproblemen

Kat met gezondheidsproblemen

Helaas, als uw kat op de grond blijft poepen, kan dit ook wijzen op enkele gezondheidsproblemen bij haar.

Bijvoorbeeld Ze worstelt misschien met spijsverteringsproblemen die ervoor zorgen dat ze poept meer dan normaal.

Misschien had je kat gewoon niet genoeg tijd om bij de kattenbak te komen, dus poepte ze op de grond.

Er kunnen hier andere problemen zijn, zoals voedselallergieën of voedselovergevoeligheden. Bovendien, misschien worstelt je kat de laatste tijd met constipatie, en nu voelde ze plotseling de drang om te poepen, en had ze geen andere keuze dan op de grond te poepen.

Hoe op te lossen?

Als u twijfelt of uw kat op de grond poept vanwege een gezondheidstoestand, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen.

Je moet hem uitleggen hoe lang je kat al op de grond poept, en ook eventuele extra symptomen vermelden – als je die hebt opgemerkt, natuurlijk.

Hoe eerder u reageert, hoe beter het zal zijn voor de gezondheid van uw kat.

Samenvatting

Als je kat op de grond blijft poepen, is dit zeker geen prettige situatie voor je. Het kan zelfs moeilijk voor je zijn om te begrijpen waarom je perfect in kattenbak getrainde kat plotseling de drang heeft om op de grond te poepen.

Ik begrijp je frustratie, maar het belangrijkste hier is om de reden achter dit ongewenste gedrag te vinden.

Misschien is de kattenbak van je kat niet schoon, of misschien vertoont je kat territoriaal gedrag, of staat ze zelfs onder stress. In sommige gevallen kan een gezondheidsprobleem hier de oorzaak van zijn.

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat geen enkele kat zonder reden ineens buiten zijn kattenbak gaat poepen.

Ik hoop dat je de echte oorzaak van dit gedrag bij je kat hebt kunnen achterhalen en dat je onze tips zult gebruiken om je huisdier te helpen!

Verwijzingen:
[1] Caney SM, Robinson NJ, Gunn-Moore DA, Dean RS. Gelukkige katten: stress bij katten en hun verzorgers in verband met poliklinische bezoeken aan de kliniek. J Feline Med Surg. 2022 Dec;24(12):e551-e557. DOI, Geraadpleegd op 21 juli 2023.