Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

Als katteneigenaren hebben we het allemaal wel eens meegemaakt, het ene moment aai je je kat en spint ze weg, schijnbaar genietend van een knuffel, en het volgende moment voel je tanden op je hand en vraag je je af wat er zojuist is gebeurd!

Je hoort deze tepels misschien ‘door aaien veroorzaakte agressie’ noemen. Om te begrijpen waarom dit agressieve gedrag gebeurt wanneer u uw kat aait, moeten we eerst het verschil begrijpen tussen deze tepels tijdens het aaien en een agressieve beet als gevolg van angst of afweer.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

Wat is het verschil tussen een aaibeet en een agressieve beet?

Overprikkeling is een van de meest voorkomende redenen voor uw kat om u plotseling te bijten tijdens een aaisessie.

Een beet tijdens een aaisessie is een zachtere beet die je soms krijgt tijdens het aaien van je kat. Meestal breken ze de huid niet en voel je alleen de zachte druk van de tanden van je kat op je huid.

Agressieve beten zullen meestal de huid breken en bloedingen en aanzienlijke pijn veroorzaken. Een agressieve beet treedt meestal op nadat uw kat u waarschuwingssignalen heeft gegeven, zoals grommen, sissen, spugen of vegen. Plotselinge beten die optreden tijdens het aaien komen meestal zonder waarschuwing voor en zijn een veel voorkomend kattengedrag.

Elke kattenbeet die de huid breekt, kan leiden tot een ernstige infectie, dus was de bijtwond altijd goed en zoek onmiddellijk medisch advies.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat mij? En hoe het te laten stoppen

Waarom bijten katten?

Katten bijten om verschillende redenen. Vaak is de context van de beet belangrijk om te helpen onderscheiden waarom een kat heeft gebeten.

#1 Angst

Katten kunnen bijten als ze bang zijn, maar je zult meestal waarschuwingssignalen zien zoals afgeplatte oren en sissen.

Een kat die bang of angstig is, is meer geneigd om agressief te bijten, bijvoorbeeld bij een dierenartsbezoek. Meestal zullen er waarschuwingssignalen zijn voordat de beet optreedt, zoals afgeplatte oren, een snel flikkerende staart, grommen, sissen, spugen en vegen.

Als je je kat gaat aaien in een poging om hem te troosten wanneer hij zich in deze toestand bevindt, is de kans groot dat hij je uit angst bijt, zelfs als hij normaal niet agressief is.

Lees ook: 8 manieren om je verlegen en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

#2 Frustratie

Soms bijten katten zachtjes om te zeggen dat ze genoeg hebben van wat je doet.

Katten kunnen gemakkelijk overprikkeld raken, wat tot frustratie kan leiden. Een van de meest voorkomende manieren waarop uw kat overprikkeld kan raken, is door te aaien. Katten hebben een veel lagere tolerantie om geaaid te worden dan honden, en verschillende katten zullen verschillende hoeveelheden tijd nodig hebben om hun limiet te bereiken.

Katten zullen vaak frustratie uiten door te bijten, vaak als een waarschuwende hap in tegenstelling tot een agressieve beet. Meestal zullen er waarschuwingssignalen voorafgaand aan de beet zijn dat uw kat haar tolerantieniveau bereikt, zoals staartbewegingen, brede verwijde pupillen of vocaliseren. U moet uw kat met rust laten als ze een van deze tekenen vertoont.

#3 Pijn

Katten die pijn hebben, kunnen bijten, zelfs als ze meestal erg volgzaam zijn.

Een kat die pijn heeft, kan bijten, zelfs als ze normaal niet agressief zijn. Net als bij mensen kan pijn ze chagrijnig maken en als ze gewond of pijnlijk zijn, en je maakt de pijn onbedoeld erger, bijvoorbeeld door ze te aaien of op te pakken, kunnen ze uithalen en bijten in een poging om je zover te krijgen dat je ze met rust laat.

Pijn door medische aandoeningen zoals artritis of tandziekte kan leiden tot agressie wanneer uw kat wordt geaaid. Als uw kat plotseling chagrijniger is dan normaal of tekenen van ongemak vertoont, breng haar dan naar uw dierenarts om onderliggende medische oorzaken voor haar gedrag uit te sluiten.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

#4 Kitten bijten

Het is belangrijk om kittens te leren dat bijten op de menselijke huid tijdens het spelen niet is toegestaan.

Kittens bijten elkaar vaak tijdens het spelen. Bijten is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling als ze leren jagen en leren communiceren met hun nestgenoten en andere katten. Vanaf ongeveer 10 weken oud zullen kittens beginnen te tandjes te krijgen en dit is nog een reden waarom ze van alles en nog wat kunnen bijten, inclusief jij!

Bijten is hun manier om te proberen het ongemak te verlichten als hun volwassen tanden uitbarsten. Bijten zal zich meestal manifesteren als een zacht knagen aan je hand of speeltje, in plaats van een plotselinge beet die uit het niets of tijdens het spelen optreedt.

Leid het speelse bijten van uw kitten om op speelgoed en zorg ervoor dat u voldoende tijd vrijmaakt om de hele dag door in korte sessies met haar te spelen.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

#5 Speelsheid

Om een onbedoelde beet tijdens de speeltijd te voorkomen, is het het beste om niet met je kat met je handen te spelen.

Volwassen katten houden ook van speeltijd en bijten vaak op speelgoed en andere voorwerpen waarmee ze spelen terwijl ze jagen en ‘doden’ nabootsen. Als je de neiging hebt om met je kat met je handen te spelen, loop je het risico om gebeten te worden tijdens speelsessies!

Probeer je kat van jongs af aan te leren spelen met speelgoed in plaats van met handen. Hoewel af en toe een zachte beet van een kitten misschien geen pijn doet en zelfs schattig lijkt, is een beet van een volwassen kat een ander verhaal, zelfs als het tijdens het spelen gebeurt!

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

#6 Aandacht

Bijten om aandacht is een gedrag dat direct moet worden aangepakt, zodat het zich niet ontwikkelt tot een ernstig probleem.

Sommige katten leren bijten als een manier om je aandacht te trekken. Als je kat je zachtjes knaagt en vervolgens zijn hoofd tegen je aan wrijft, of vervolgens naar een speeltje rent, is het waarschijnlijk aandachtzoekend gedrag.

Als je dit gedrag wilt ontmoedigen, ga dan niet meteen in op wat je kat vraagt. Negeer in plaats daarvan je kat een tijdje voordat je hem op je eigen voorwaarden aait of ermee speelt.

Lees ook: Waarom likt mijn kat me dan?

#7 Genegenheid

Liefdesbeten zijn zachte kleine tepels die een teken van genegenheid zijn.

Soms aangeduid als “liefdesbeten”, zullen sommige katten je knabbelen of knabbelen als een teken van genegenheid. Deze gaan soms gepaard met spinnen. Liefdesbeten komen vaker voor bij vrouwelijke katten die eerder een nest kittens hebben gehad.

Moederkatten zullen hun kittens vaak verzorgen met kleine hapjes en beten en kunnen vergelijkbaar gedrag jegens u vertonen.

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

Dus, waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

De meeste katten houden er niet van dat hun buik wordt aangeraakt, zelfs als ze omrollen en het lijkt alsof ze je uitnodigen om ze daar te aaien.

Het lijkt vaak alsof katten van genieten van geaaid worden naar dat ze er in een seconde tijd genoeg van hebben. Deze “aaiagressie” kan verwarrend lijken voor kattenouders, maar het is eigenlijk gewoon de manier van je kat om je te vertellen dat ze genoeg hebben van je aaien – voor nu.

Overprikkeling is een van de meest voorkomende redenen voor uw kat om u plotseling te bijten tijdens een aaisessie. Het kan vaak lijken alsof het uit het niets komt, maar er zijn vaak subtiele tekenen dat je kat zijn limiet heeft bereikt.

Deze verschillen waarschijnlijk iets van kat tot kat, maar kunnen dingen omvatten zoals:

  • Staart flicking
  • Afvlakking van de oren
  • Kabbelen van de huid op de rug
  • Brede verwijde pupillen
  • Stoppen met spinnen

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat me bijt als ik haar aai?

Het belangrijkste om te onthouden is dat het meestal gewoon de manier van je kat is om je te laten weten dat ze genoeg van je aandacht hebben gehad en dat ze willen dat je stopt.

Het leren kennen van uw kat en zijn lichaamstaal zal u helpen om te bepalen wanneer hij zijn tolerantieniveau nadert. Aandacht besteden aan de subtiele tekenen die uw kat u geeft voordat hij bijt, betekent dat u kunt stoppen met aaien voordat ze dit stadium bereiken.

Je kunt proberen het aantal slagen te tellen dat je kat leuk vindt voordat je de tekenen ziet dat ze geïrriteerd raken. Dit kan je helpen bepalen wanneer genoeg genoeg is!

Houd er ook rekening mee dat de meeste katten er de voorkeur aan geven om rond hun gezicht en hoofd te worden geaaid, dus als je ze elders op hun lichaam aait, kan dit betekenen dat ze hun tolerantieniveau sneller bereiken dan anders. De meeste katten houden er niet van dat hun buik wordt aangeraakt, zelfs als ze omrollen en het lijkt alsof ze je uitnodigen om ze daar te aaien. Alle katten zijn echter anders en er is altijd de uitzondering op de regel!

Als het bijtgedrag van uw kat problematisch wordt, praat dan met uw dierenarts die u kan doorverwijzen naar een kattengedragsdeskundige voor meer op maat gemaakt gedragsadvies.

Lees ook: Waarom laten katten hun buiken zien?

Conclusie

Agressieve beten zullen meestal de huid breken en bloedingen en aanzienlijke pijn veroorzaken.

Kattengedrag is complex en hoewel het verwarrend kan zijn wanneer je kat je schijnbaar uit het niets bijt nadat hij ervan heeft genoten om geaaid te worden, begrijp je nu hopelijk enkele van de redenen waarom het gebeurt!

De kHet is meestal gewoon de manier van je kat om je te laten weten dat hij genoeg van je aandacht heeft gehad en dat hij wil dat je stopt. Zodra je de waarschuwingssignalen van je kat begint te herkennen, zul je snel leren dat hun lichaamstaal je eigenlijk een waarschuwing vooraf geeft voordat ze je bijten!

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Veelgestelde vragen

Waarom wil mijn kat dat ik haar aai, maar bijt ze me vervolgens?

Dit komt meestal door overprikkeling. Je kat wil dat je haar aait, maar slechts voor een beperkte tijd en ze bijten je waarschijnlijk om je te laten weten dat ze hun tolerantielimiet hebben bereikt.

Waarom pakt mijn kat mijn hand en bijt me als ik hem aai?

Dit kan soms een teken zijn dat je kat er genoeg van heeft om geaaid te worden, of dat ze je vertellen dat ze het niet leuk vinden waar je hem aait. Sommige katten bijten hun baasjes zachtjes als teken van genegenheid.

Hoe train ik mijn kat om mij niet te bijten?

Leer de lichaamstaal van je kat te herkennen en stop met aaien voordat hij er genoeg van heeft. Gebruik nooit je handen om met je kat te spelen, omdat dit het bijten van het spelen kan aanmoedigen. Voordat je kat bijt, bied je een speeltje aan om te bijten in plaats van je handen.