Zijn plug-in luchtverfrissers slecht voor katten? Dit is wat u moet weten

We houden allemaal van onze katten. Waar we niet van houden, zijn de geuren die ze achterlaten. Natuurlijk maken de meeste huisdierouders hun huis schoon, maar we willen ook dat onze huizen goed ruiken, en dat is waar luchtverfrissers binnenkomen.

Echter studies hebben aangetoond dat luchtverfrissers, vooral plug-in luchtmodellen, giftig zijn voor katten. Het is van cruciaal belang om giftige huishoudelijke artikelen uit de buurt van onze katten te houden om ziekte te voorkomen, en we zullen bespreken waarom u plug-in luchtverfrissers moet vermijden en welke alternatieven u in plaats daarvan moet gebruiken.

divider-catclaw1Plug-in luchtverfrissers en katten

Plug-in luchtverfrissers zijn slecht voor katten omdat de chemicaliën die ze weglaten giftig kunnen zijn voor katachtigen als ze worden ingeademd of ingenomen. Om de geuren in de lucht vrij te geven, hebben ze een drager nodig en die drager is een chemische stof die bekend staat als ftalaten. Het is in verband gebracht met hormonale onevenwichtigheden, kanker en reproductieve problemen.

Omdat deze luchtverfrisser een film achterlaat terwijl deze op uw vloeren en vloerbedekking valt, kan dit van invloed zijn op uw kat wanneer hij eroverheen loopt en uiteindelijk zijn vacht verzorgt. Ze kunnen ook geuren en chemicaliën inademen, wat kan leiden tot astma en allergieën.

Hoe zit het met spray luchtverfrissers?

Spray luchtverfrissers bevatten ook ftalaten, zelfs sommige die natuurlijk zeggen of zijn gelabeld ongeparfumeerd. De sprays komen op de grond en je kat kan ze binnenkrijgen, wat leidt tot dezelfde problemen die we al hebben besproken. Het is het beste om te gaan met natuurlijke methoden om uw huis op te frissen in het belang van uw kat en uw gezin.

spuitfles
Afbeelding credit: Mimzy, Pixabay

Tekenen van luchtverfrisservergiftiging bij katten

Of het nu door de lucht, de vloer of door een lekkende luchtverfrisser is, uw huisdier kan ziek worden van de ingrediënten van de luchtverfrisser. Hier zijn een paar van de tekenen die erop kunnen wijzen dat uw kat een giftige stof heeft ingenomen.

  • Hoesten
  • Niezend
  • Braken
  • Diarree
  • Gebrek aan eetlust
  • Afscheiding uit de ogen en neus

Als u mildere tekenen bij uw kat ziet, probeer dan uw huis grondig schoon te maken om de geur te elimineren en stop met het gebruik van luchtverfrissers. Als u de meer ernstige symptomen ziet of het gevoel heeft dat uw kat mogelijk een deel van de chemicaliën heeft ingenomen, is het het beste om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts voor behandeling.

Maak een afstotende spray
Afbeelding Credit: Michael-T, Pixabay

garen ball divider

3 veilige manieren om je huis op te frissen als je katten hebt

Als u geen luchtverfrissers kunt gebruiken, wat kunt u dan gebruiken zodat uw huis fris ruikt en uw kat nog steeds veilig is? Er zijn tal van natuurlijke manieren om je huis op te frissen zonder je kat in gevaar te brengen.

1. Zuiveringszout

Zuiveringszout is geweldig voor het schoonmaken en opfrissen van uw huis en zelfs de kattenbak van uw kat. Het is natuurlijk en is perfect voor het elimineren van geuren. Strooi wat op het tapijt, laat het een beetje zitten en stofzuig het vervolgens voor het beste resultaat.

vrouw met pot baking soda
Afbeelding Credit: Dragon Images, Shutterstock
thematische pauze

2. Katvriendelijke planten

Katvriendelijke planten zijn een andere manier om frisheid en geur in huis te halen. Ze filteren de lucht in uw huis en absorberen koolstofdioxide. U moet echter controleren en ervoor zorgen dat de planten die u kiest katvriendelijk zijn; sommige soorten, zoals lelies en sagopalmen, zijn giftig voor katachtigen.

thematische pauze

3. Kruiden

Het plaatsen van containers met katvriendelijke kruiden in uw huis kan natuurlijke aroma’s toevoegen. Je kunt gedroogde kruiden op de kookplaat laten sudderen als je geen verse kruiden kunt vinden. Rozemarijn, basilicum en salie zijn scherpe kruiden die je lucht kunnen verfrissen en ze zijn veilig te gebruiken rond katten.

rozemarijn tak
Afbeelding van andreas N, Pixabay

3 kattenverdeler

Onjuiste plaatsing van luchtverfrissers

Een van de belangrijkste redenen dat katten uiteindelijk worden vergiftigd door luchtverfrissers, is dat ze de vloeistof binnenkrijgen. Dit gebeurt meestal omdat de luchtverfrissers binnen handbereik van de kat zijn geplaatst.

We weten allemaal dat katten zowat overal kunnen komen, dus probeer de versfrissers daar te plaatsen waar ze ontoegankelijk zijn. Houd luchtverfrissers bijvoorbeeld uit de buurt van het gebied waar het voedsel en water van uw kat zich bevinden of rond de kattenbak van de kat, omdat ze de dampen inademen elke keer dat ze eten, drinken of de kattenbak gebruiken.

Als u nog steeds plug-in luchtverfrissers voor uw huis wilt gebruiken, zorg er dan voor dat u ze op een plaats plaatst die niet neushoogte is met uw katachtige, zodat ze de geuren niet gemakkelijk inademen.

Afbeelding Credit: Pixabay

divider-catclaw1Inpakken

Plug-in luchtverfrissers zijn giftig voor katten en mogen alleen worden gebruikt in gebieden waar uw kat geen toegang toe heeft; vermijd het plaatsen van ze bij het voedsel, water of kattenbak van uw huisdier. Het is het beste om de luchtverfrissers helemaal weg te gooien en een paar van de natuurlijke methoden te gebruiken die we hierboven hebben vermeld om uw huis op te frissen. Als je een alternatieve manier hebt om je interieur op te frissen, neem dan contact op met je dierenarts om ervoor te zorgen dat het veilig is voor je harige vriend.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Quangpraha, Pixabay