Wanneer moeten katten stoppen met eten en drinken voorafgaand aan sterilisatie of castratie? Wat u moet weten!

Vóór de meeste operaties wordt het over het algemeen aanbevolen om te stoppen met voeden en water te geven aan uw kat. Bij narcose is er altijd een kans dat de kat tijdens de slaap overgeeft en dan aspirateert. De kans is echter kleiner als er niets op de buik van de kat ligt. Daarom wordt vaak aanbevolen om de maag van uw kat zo leeg mogelijk te maken.

Uw dierenarts zal u zeer specifieke richtlijnen geven op basis van de behoeften van uw kat Neem daarom contact met hen op om ervoor te zorgen dat u deze regels volgt, anders kan uw kat mogelijk zijn of haar operatie niet ondergaan. Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen om u een beter idee te geven van wat u kunt verwachten.

Niet alle katten hoeven even lang te wachten en het hangt vooral af van de leeftijd van de kat. Jongere katten moeten vaker eten, of ze lopen mogelijk het risico op hypoglykemie. Daarom moeten ze mogelijk dichter bij hun operatietijd worden gevoerd. Voor sommige jonge katten kan dit betekenen dat de tijd dat ze een zeer kleine hoeveelheid voedsel kunnen hebben ongeveer 4-6 uur voor hun operatie is. Oudere katten mogen de dag voor hun operatie vaak niet ’s nachts worden gevoerd. De exacte richtlijnen verschillen echter van dierenarts tot dierenarts. Sommigen raden aan om de voedselinname te beperken vanaf middernacht of de avond ervoor. Sommigen raden aan om gewoon niet te eten tijdens de ochtend. Belangrijk is dat de meeste dierenartsen de waterinname voor uw kat voorafgaand aan de operatie niet beperken, dus zorg ervoor dat u dit ook verduidelijkt.

cat + lijnverdeler

Redenen waarom vasten belangrijk is

Vasten wordt om een paar verschillende redenen aanbevolen. Anesthesie zorgt er vaak voor dat katten misselijk worden. Bovendien verwijdert het tijdelijk hun vermogen om te slikken. Daarom is het heel gemakkelijk voor katten om alles in te ademen wat ze braken. Dit leidt tot een zeer ernstige aandoening die aspiratiepneumonie wordt genoemd, wanneer een infectie zich in de longen van uw kat bevindt en zeer ernstig kan zijn. Gelukkig is aspiratiepneumonie relatief zeldzaam.

bruine witte kat die van de voedertafel eet
Afbeelding credit: Princess_Anmitsu, Shutterstock

Wanneer verandert de regel over vasten?

Soms veranderen de vastenaanbevelingen. Jongere katten hebben het vaak moeilijker om hun bloedsuikerspiegel op peil te houden. Daarom kunnen ze een kortere periode moeten vasten. De maag van een jongere kat loopt ook sneller leeg, dus een kortere terugtrekking van voedsel kan minder problemen opleveren.

Bovendien kunnen katten met bepaalde onderliggende aandoeningen zoals diabetes ook niet in staat zijn om lange periodes zonder voedsel te gaan, vooral als ze tijdens deze periode een dosis insuline krijgen. U moet met uw dierenarts praten over vastenrichtlijnen, vooral als uw kat onderliggende aandoeningen heeft of erg jong is.

Hoe u uw kat kunt vasten voor de operatie

Het vasten van je katachtige lijkt misschien vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is immers hun voerbak verwijderen, toch? Hoewel dit voor de meeste katten werkt, zijn er andere overwegingen. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je kat misschien harder zijn best doet om voedsel te vinden zodra hij zich realiseert dat het ontbijt niet wordt geserveerd!

Uw kat heeft meer kans om in de vuilnisbak te komen, op kleine dieren te jagen of in de voorraadkast te komen. Daarom moet u ervoor zorgen dat alle potentiële voedselbronnen worden opgeborgen en veilig zijn. Zelfs als je kat normaal gesproken niet in dingen komt, kunnen ze dat doen als ze honger krijgen.

Hongerige kat in de buurt van lege kom
Image Credit: Crazy nook, Shutterstock

Kunnen katten water drinken voor een operatie?

Meestal kunnen huisdieren water hebben voor de operatie. Het hangt echter wel af van de dierenarts. Sommigen kunnen verschillende aanbevelingen hebben, afhankelijk van uw katachtige. U moet uw dierenarts vragen naar water en andere items zoals routinemedicijnen die ze normaal gesproken tijdens de vastenperiode kunnen krijgen, om te zien of ze moeten worden gegeven.

tabby kat zittend naast een kom water
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het wordt meestal aanbevolen voor volwassen katten om te vasten vanaf de nacht voor de operatie. Het hangt echter af van de leeftijd. Sommige katten met onderliggende aandoeningen gaan misschien niet zo lang zonder voedsel. Deze katten moeten worden voorzien van voedsel onder leiding van uw dierenarts. Zeer jonge katten kunnen ook niet zo lang zonder voedsel.

Dat gezegd hebbende, er zijn veel verschillen tussen katten, dus we raden u aan om met uw dierenarts te praten over hoe lang uw kat mogelijk moet vasten. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de dierenarts op te volgen om ervoor te zorgen dat uw kat met zo min mogelijk complicaties door een operatie komt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixel-Shot, Shutterstock