Zijn luchtbevochtigers goed voor katten?

Luchtbevochtigers en geurverspreiders kunnen geweldig zijn voor ons welzijn. De geuren kunnen ons helpen ontspannen en angst verminderen, terwijl het verhogen van het vocht in de lucht ons kan helpen gemakkelijker te ademen. Maar hoe zit het met onze harige vrienden?

Kunnen ze baat hebben bij een luchtbevochtiger in huis? Zijn er voordelen aan het gebruik van een luchtbevochtiger rond uw kat? En waar moeten we op letten om onze harige familieleden veilig te houden?

Wat zijn de potentiële voordelen van luchtbevochtigers voor uw kat?

Bij mensen kan droge lucht een hoest irriteren en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken, wat hetzelfde is bij katten. Laten we eens kijken hoe een luchtbevochtiger uw kat kan helpen.

Allergieën

Zelfs een koele nevelbevochtiger of een ultrasone luchtbevochtiger moet buiten het bereik van uw kat worden gehouden om ongelukken te voorkomen.

Ademhalingsallergieën, zoals kattenastma, kunnen ervoor zorgen dat uw kat regelmatig hoest. Allergieën kunnen er ook voor zorgen dat de ademhaling van uw kat sneller en moeizamer wordt. Kattenastma-aanvallen kunnen worden veroorzaakt door allergieën, waaronder pollen, huisstofmijt, opslagmijten of zelfs schoonmaakmiddelen voor thuis.

Het gebruik van een ongeparfumeerde, gewoon water luchtbevochtiger kan de lucht minder droog maken. Dit kan helpen om het hoesten van uw kat te verminderen door de luchtwegen te smeren. Het kan uw kat ook helpen om gemakkelijker te ademen.

Lees ook: Beste luchtreinigers voor haar, huidschilfers, allergieën en geur van huisdieren

Kattengriep

Conjunctivitis is de meest voorkomende oculaire aandoening veroorzaakt door feline herpesvirus type 1.

Symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen zoals kattengriep kunnen worden verbeterd door de luchtvochtigheid in de omgeving te verhogen. Kattengriep wordt veroorzaakt door meerdere virussen en bacteriën, waaronder feline herpesvirus, calicivirus en Bordatella.

Hoewel infecties van de bovenste luchtwegen kunnen worden voorkomen door vaccinatie, is het gebruikelijk dat kittens geïnfecteerd raken terwijl ze jong zijn. Helaas, zodra een kat of kitten één aanval van kattengriep heeft gehad, blijven ze vaak periodiek tekenen vertonen gedurende hun hele leven, vooral in tijden van stress.

Symptomen van kattengriep zijn afscheiding uit de ogen en neus, en het enorme volume van nasale afscheiding kan het moeilijk maken voor uw kat om te ademen. Luchtbevochtigers en vernevelaars kunnen echt helpen om het slijm in hun bovenste luchtwegen los te maken, waardoor de ademhaling gemakkelijker wordt.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

Droge huid

hoe katten haakwormen krijgen

Katten krijgen haakwormen wanneer ze haakwormlarven binnenkrijgen, meestal wanneer ze op een besmet oppervlak lopen. Katten kunnen haakwormen oppikken via hun huid of tijdens het verzorgen.

Als uw kat gevoelig is voor een droge of geïrriteerde huid, kan hij baat hebben bij een hogere luchtvochtigheid. Als u zich echter zorgen maakt over de huid van uw kat, moet u uw dierenarts vragen om te controleren op een onderliggende oorzaak voordat u een luchtbevochtiger gebruikt.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Wat zijn de risico’s van luchtbevochtigers voor uw kat?

Voor hun veiligheid mogen katten niet in nauw contact komen met de mechanismen van een luchtbevochtiger.

Dus luchtbevochtigers klinken als een geweldig idee, nietwaar? Maar zijn er ook nadelen? Nou, ja. In feite zijn er veel redenen waarom u heel voorzichtig moet zijn bij het gebruik van een luchtbevochtiger rond uw kat of een ander huisdier. Hier zijn enkele van de risico’s van het gebruik van luchtbevochtigers in de buurt van je harige vriend:

Brandwonden en scheldpartijen

Allergieën kunnen er ook voor zorgen dat de ademhaling van uw kat sneller en moeizamer wordt.

Er zijn veel soorten luchtbevochtigers, waaronder warme mist, koele mist, ultrasone en verdampingsbevochtigers. Het type luchtbevochtiger dat u kiest is erg belangrijk. Niet alle apparaten zijn huisdierveilig omdat warme nevelbevochtigers een verwarmingssysteem gebruiken om water te koken om stoom of mist te creëren.

U moet ervoor zorgen dat de luchtbevochtiger die u gebruikt geen nevel vormt van kokend water. Anders kan je nieuwsgierige kat worden aangetrokken door de trillingen, een beetje te dichtbij komen en eindigen met een vervelende brandwond. Zelfs een koele nevelbevochtiger of een ultrasone luchtbevochtiger moet buiten het bereik van uw kat worden gehouden om ongelukken te voorkomen.

Schimmel

U moet ook alle delen van uw luchtbevochtiger reinigen met het aanbevolen interval volgens de instructies van de fabrikant.

Het verhogen van de luchtvochtigheid in uw huis kan het voor de harige en niet-harige bewoners gemakkelijker maken om te ademen. Toch kan een hoog vochtgehalte op de lange termijn leiden tot een vochtprobleem en schimmel. De sporen van schimmel in uw huis kunnen irritatie of infectie veroorzaken in uw luchtwegen, de longen van uw kat of andere huisdieren.

Daarom is het het beste om de luchtvochtigheid in uw huis te controleren en goed in de gaten te houden voor tekenen van vocht, moud, of meeldauw. U moet ook alle delen van uw luchtbevochtiger reinigen met het aanbevolen interval volgens de instructies van de fabrikant.

Lees ook: Cat Eye-infecties: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Bacteriegroei

Wanneer u of uw huisdieren deze bacteriën inademen, kunt u luchtweginfecties of longontsteking ontwikkelen.

Een warme, vochtige omgeving is niet alleen een perfecte plek voor schimmel; het is ook een broedplaats voor bacteriën. Dit betekent dat bacteriën kunnen gedijen in de luchtbevochtiger of diffuser en in de lucht in uw huis.

Wanneer u of uw huisdieren deze bacteriën inademen, kunt u luchtweginfecties of longontsteking ontwikkelen. Om deze reden is het essentieel om uw luchtbevochtiger regelmatig te reinigen en te desinfecteren met behulp van een huisdierveilige methode die door de fabrikant is goedgekeurd.

Etherische oliën en geuren

Gebruik nooit een luchtbevochtiger of diffuser die essentiële oliën gebruikt, die irriterend of zelfs giftig kunnen zijn voor katten.

Gebruik nooit een luchtbevochtiger of diffuser die essentiële oliën gebruikt. Dit komt omdat veel essentiële oliën giftig zijn voor katten. Zelfs essentiële oliën en andere huisdierveilige geuren kunnen de luchtwegen van uw huisdier irriteren.

Dit kan betekenen dat de toestand van uw kat erger wordt in plaats van beter. Gebruik in plaats daarvan gedestilleerd water in plaats van kraanwater om te voorkomen dat overtollige mineralen in uw huis vrijkomen.

Lees ook: CBD-olie voor katten: wat het is & Hoe het te gebruiken

Conclusie

Krabbende kat onder kin

Luchtbevochtigers klinken als een geweldig idee om onze katachtige familieleden te helpen beter te ademen. Er zijn echter belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat u uw kat veilig houdt. Kies altijd voor een katveilige luchtbevochtiger, voer regelmatig reiniging en onderhoud uit en vermijd geurstoffen of essentiële oliën.

Vraag snel een deskundig advies als u denkt dat uw huis vocht of schimmel heeft. Tot slot, als u denkt dat uw kat slecht reageert op een luchtbevochtiger, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Is kattenvoer made in Thailand veilig?

Veelgestelde vragen

Helpt een luchtbevochtiger mijn kat ademen?

Een geurvrije luchtbevochtiger kan uw kat helpen gemakkelijker te ademen als ze allergieën, luchtweginfecties of andere gezondheidsproblemen hebben die de luchtwegen aantasten. U moet er echter voor zorgen dat ze buiten het bereik van uw kat worden gehouden en er een kiezen die niet het risico loopt te verbranden of uit te schelden.

Zijn geparfumeerde luchtbevochtigers veilig voor katten?

Veel essentiële oliën zijn giftig voor katten, dus geparfumeerde luchtbevochtigers zijn zelden veilig. Zelfs de essentiële oliën en andere geuren die niet giftig zijn, kunnen nog steeds de luchtwegen van je gevoelige kat irriteren, dus het is het beste om uit de buurt te blijven.

Hoe kan ik mijn kat helpen om thuis beter te ademen?

Als je je kat wilt helpen om thuis gemakkelijker te ademen, probeer hem dan naar de badkamer te brengen terwijl je een warme douche hebt. Je kunt ze daarna zelfs een paar minuten in de badkamer laten staan, zodat de warme, vochtige lucht de kans krijgt om hun congestie op te ruimen.

Investeren in een veilige vernevelaar of vaporizer is een andere optie. U moet ook proberen te voorkomen dat u een ventilator in huis gebruikt, omdat dit droge lucht en allergenen kan laten circuleren, waardoor uw kat meer irritatie van de luchtwegen krijgt.