Waarom volgt mijn kat me overal?

Ben je een huisdierouder van een aanhankelijke kat? Laat de persoonlijkheid van je kat je geen tijd alleen toe? Bepaalde kattenrassen hebben meer aanleg voor een constante knuffel, sommige katten hebben last van verlatingsangst en sommige van onze kattenvrienden vinden het gewoon leuk om tijd door te brengen met hun katteneigenaar.

Als je jezelf constant afvraagt: “Waarom volgt mijn kat me overal?” en meer wilt weten over kattengedrag en lichaamstaal van katten, of je zorgen maakt over tekenen van verlatingsangst en het welzijn van je kat, lees dan verder!

Hier zijn enkele specifieke redenen voor dit veel voorkomende kattengedrag en hoe ermee om te gaan als een toegewijde huisdierouder.

De belangrijkste redenen waarom mijn kat me overal zou kunnen volgen

#1 Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierige katten volgen je gewoon om te kijken wat je aan het doen bent.

Katten staan bekend als nieuwsgierige wezens en ze willen inderdaad graag alles weten wat er in hun omgeving gebeurt. Als je een kamer verlaat, kunnen ze je volgen om erachter te komen wat je van plan bent!

De oorspronkelijke wilde katten leefden in sociale groepen, en de huiskatten die we vandaag kennen, behouden die sociale structuur en hebben zelfs hun groepen uitgebreid met mensen en andere huisdieren.

Het is normaal kattengedrag voor uw kat om elke minuut van de dag te willen weten wat u doet, en ze vinden het leuk om tijd met u door te brengen , zelfs als dat betekent dat ze u volgen naar de badkamer!

#2 Honger

Katten kunnen nogal veeleisend zijn als hun voerbak leeg is, en ze zullen een manier vinden om je dit te laten weten!

Ach, kastenliefde. Als je kat je altijd overal volgt, is het misschien de moeite waard om op te merken of er een patroon is. Begint je katachtige vriend je op een bepaald moment van de dag lastig te vallen?

Katten zijn gewoontedieren en houden van een routine. Als je een beetje laat bent voor de maaltijd, zullen ze je er zeker over laten weten!

Sommige katten houden gewoon van hun rooien, en dus kun je de onophoudelijke volg- en miauwstops vinden wanneer het kattenvoer verschijnt tijdens het voederen!

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

#3 Ras

Bepaalde rassen zijn vatbaar voor meer vocaal en vriendelijkheid en kunnen je meer volgen dan andere katten.

Sommige kattenrassen staan erom bekend dat ze meer aanhankelijk zijn dan andere. Zogenaamde “klittenbandrassen” omvatten de Ragdoll, Siamese, Maine Coons en Bengalen.

Deze rassen zijn selectief gefokt om vele redenen, waaronder hun huiselijkheid en gehechtheid aan hun huisdierouders. Dit heeft geresulteerd in rassen die sterk gehecht zijn aan mensen en het liefst te allen tijde dicht bij hen blijven.

#4 Verveling en spel

Als je kat je meer volgt dan normaal, kan hij zich vervelen en op zoek zijn naar iets leuks om te doen.

Katten leven tegenwoordig meer sedentair dan hun voorouders van wilde katten, omdat ze zoveel middelen voor hen binnen handbereik hebben: kattenvoer, water, kattenbak, kattenspeelgoed en nog veel meer. Veel huiskatten zijn ook binnenkatten, wat betekent dat hun bereik om te verkennen beperkt is.

Deze katten hebben daarom veel stimulatie nodig om frustratie en verveling te voorkomen. Als ze constant aandacht van je zoeken, kan het zijn dat je kat zich verveelt en onderprikkeld voelt en wat spel of een knuffel nodig heeft om zich te binden. Als je binnenkatten bezit, helpt het om voldoende mogelijkheden te hebben voor hen om normaal kattengedrag na te streven, zoals spelen en krabben – zelfs volwassen katten hebben veel speeltijd nodig!

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon volgens een kattengedragsdeskundige

Zorg voor kattenbomen, kattenspeelgoed en veilige kauwen en probeer regelmatig wat tijd vrij te maken om met je katachtige vriend te spelen. Het kan ze zelfs genoeg vermoeien om je wat tijd alleen te geven om verder te gaan met wat je moet doen zonder een constant harige metgezel!

#5 Territorium

Katten staan bekend als nieuwsgierige wezens en ze willen inderdaad graag alles weten wat er in hun omgeving gebeurt.

Katten zijn territoriaal en hun kerngebied bestaat uit de gebieden waar ze eten, slapen en ontspannen. Deze omgeving is enorm belangrijk voor hen en het is normaal kattengedrag om alles wat er in hun territorium gebeurt nauwlettend in de gaten te houden. Als je je in je huis verplaatst en je kat staat erop om je te volgen, zorgen ze er gewoon voor dat alles goed is in huis.

Lees ook: 10 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

#6 Verlatingsangst

Als je kat naast aanhankelijk ook van streek lijkt, kan er iets ernstigers aan de hand zijn.

Sommige katten tillen het volgen van je overal naar een heel nieuw niveau en can worden erg bedroefd door elke scheiding van hun eigenaar. Als dit het geval is, kan uw kat last hebben van verlatingsangst, waarbij elk afscheid van de huisdierouder voor hen verontrustend is.

Tekenen van verlatingsangst zijn onder meer:

  • Geagiteerd of verdrietig worden als je probeert te vertrekken, zelfs agressief.
  • Overmatig miauwen bij scheiding.
  • Destructief gedrag wanneer het alleen wordt gelaten, zoals krabben aan meubels, krabben aan deuren en speelgoed uit elkaar scheuren.
  • Ongepast toiletteren, bijvoorbeeld poep vinden bij de deur in plaats van bij de kattenbak.
  • Aanhankelijk, constant een knuffel willen of bij je in de buurt zijn.

Lees ook: Waarom poept mijn kat op de grond?

Als u vermoedt dat uw kat verlatingsangst heeft, neem dan contact op met uw dierenarts of dierenarts, omdat uw kat mogelijk professionele hulp nodig heeft.

Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om te helpen wanneer u uw kat verlaat:

  • Laat ze achter met wat kattenspeelgoed of kauwen om ze bezig te houden.
  • Laat een kledingstuk bij zich dat naar jou ruikt.
  • Zet de tv of radio aan wanneer ze alleen worden gelaten als achtergrondgeluid.
  • Probeer synthetische feromoonsprays om je gestreste kat te helpen ontspannen.
  • Overweeg om een tweede kat te nemen. Sommige katten doen het beter met een metgezel, hoewel dit een beslissing is die enige overweging vereist of het een goede beslissing is voor uw huis en gezinsleven.

Plotselinge veranderingen

Katten zijn territoriaal en hun kerngebied bestaat uit de gebieden waar ze eten, slapen en ontspannen.

De meeste katteneigenaren raken gewend aan het hebben van een aanhankelijke kat en genieten zelfs van de sterke band die constant gezelschap met zich meebrengt. Als uw kat echter meestal erg onafhankelijk is, maar u merkt dat u zich afvraagt: “Waarom laat mijn kat me plotseling niet met rust?” kan het de moeite waard zijn om een controle bij uw dierenarts te doen.

Sommige medische aandoeningen, zoals hyperthyreoïdie, of een ziekte die chronische pijn veroorzaakt, kunnen leiden tot veranderingen in het gedrag van uw kat. Dit kan relevanter zijn als u een oude kat bezit, maar elke plotselinge gedragsverandering kan een zorg zijn voor het welzijn van uw kat en is het onderzoeken waard.

Conclusie

Sommige medische aandoeningen, zoals hyperthyreoïdie, of een ziekte die chronische pijn veroorzaakt, kunnen leiden tot veranderingen in het gedrag van uw kat.

Aanhankelijke katten: Of je nu van ze houdt of je ergert aan ze, dit interessante kattengedrag heeft een paar verschillende oorzaken. Het kan een volkomen normale uitdrukking zijn van de persoonlijkheid van uw kat, hoe territoriaal ze zijn, hun speelsheid en hun sterke band met u.

Sommige katten kunnen echter last hebben van verlatingsangst of zelfs een gezondheidsprobleem waardoor hun neiging om dicht bij u te blijven, dus neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat een kat je overal volgt?

Ja, dat kan het zijn, vooral voor rassen zoals de Ragdoll of Maine Coons die bekend staan om hun sterke gehechtheid. Katten zijn afhankelijk van ons voor voedsel, aandacht en zelfs entertainment. Als ze echter plotseling aanhankelijker worden of van streek raken wanneer je ze verlaat, kunnen ze last hebben van verlatingsangst of een gezondheidstoestand.

Waarom wil mijn kat altijd bij mij zijn?

Katten zijn sociale wezens en verblijven graag in een hechte sociale groep, vooral vrouwelijke katten. Ze zijn ook nieuwsgierig en territoriaal, wat betekent dat ze graag willen weten wat er de hele tijd in hun omgeving gebeurt. Je bent belangrijk voor je kat; ze blijven graag dicht bij je en checken wat je van plan bent!

Hoe weet je of je kat een band met je heeft?

Katten vormen sterke sociale banden en zullen veel tijd willen doorbrengen met degenen met wie ze het dichtst bij zijn. Ze kunnen je overal volgen, dicht bij je slapen en hun gezicht en lichaam tegen je wrijven om hun feromoongeurcommunicatie met je te delen.