Waarom volgt mijn kat mij naar de badkamer?

De huiskat is getransformeerd van een solitaire soort die 10.000 jaar geleden de mens als hun vijand beschouwde naar een soort die sociale en vriendschappelijke relaties met mensen vormt.

Tegenwoordig zijn de belangrijkste dingen voor huiskatten sociale relaties met hun eigenaren en hun kerngebied. Verbindingen met andere katten hebben een lagere prioriteit omdat veel nestgenoten tegen de derde levensmaand van hun moeder worden gescheiden, zich bij nieuwe huizen voegen en katachtigen tegenkomen met vaste territoria.

Als je kat aan je heup vastzit op dezelfde manier als mijn kat Simba, die me overal volgt, zul je geïntrigeerd zijn om erachter te komen dat je kat een opmerkelijk nauwe relatie met je kan hebben of tekenen van verlatingsangst kan vertonen.

Laten we decoderen waarom je kat je naar de badkamer schaduwt, evenals de beste interventie om emotioneel geluk te vergroten.

Waarom volgt een kat een eigenaar naar de badkamer?

Erik en Rexxie volgen me graag naar de wc.

Huiskatten en getemde katten leven nu in verschillende menselijke culturen en hun aangeleerde gedrag is ontvankelijk voor verschillende manieren van leven met mensen. Veel katten vertonen aanhankelijk gedrag en volgen hun eigenaar overal, vooral in het toilet.

Veel voorkomende redenen waarom katachtigen eigenaren in de badkamer kunnen achtervolgen, zijn onder meer, maar niet beperkt tot:

Hechte dier-mens band

Je vormde een opmerkelijk hechte relatie met je kat. Dit betekent dat jullie allebei graag veel activiteiten samen delen, waaronder tijd met elkaar doorbrengen in het toilet. Sommige katten zijn dol op het zitten op de schoot van een eigenaar terwijl ze hun zaken doen op het toilet. Hoewel het niet comfortabel is voor mensen, is het warm en gezellig voor je kat.

Aandachtszoekgedrag

Aandachtszoekend gedrag gaat gepaard met aanhoudend spinnen plus vocalisatie, evenals het achtervolgen van een eigenaar in huis, inclusief de badkamer. Aandachtzoekende katten kunnen ook smeken om voedsel of om buiten te worden gelaten, wat soms wordt versterkt wanneer de eigenaar aandacht geeft, de kat uitlaat of voedsel aanbiedt.

Wees bewust om aandachtzoekend gedrag niet te versterken, wat in de toekomst een probleemgedrag kan worden.

Scheiding gerelateerde problemen

Er is vastgesteld dat katten scheidingsgerelateerde problemen (SRP) kunnen hebben, net als honden. Verlatingsangst komt tot uiting in aanhankelijkheid, destructief gedrag, overmatige vocalisatie, plassen op het bed en het achtervolgen van een eigenaar op alle plaatsen.

Omgevingsverrijking en gedragsverandering, samen met cognitieve training, spelen een sleutelrol bij het ontwikkelen van een onafhankelijke katachtige die niet de behoefte voelt om hun eigenaar onophoudelijk de wasruimte in te sluipen.

Aanhechtingsverlies

Voor een volwassen kat biedt gezellig beddengoed plus speelgoed comfort en een gevoel van zelfverzekerdheid.

Wanneer een kitten of volwassen kat wordt herplaatst, kan het een gevoel van veiligheid in zijn omgeving en territorium verliezen en proberen de verbinding met de focus van veiligheid te herstellen door zooggedrag of overmatige gehechtheid aan een nieuwe verzorger.

Om hechtingsverlies tijdens de scheiding te voorkomen, moet u een kitten een warme deken geven met de geur van de moeder. Voor een volwassen kat biedt gezellig beddengoed plus speelgoed comfort en een gevoel van zelfverzekerdheid.

Medische redenen

Wanneer een kat een broer of zus of een andere soort met een hechte band verliest, kunnen ze onzeker worden en hunkeren naar meer aandacht door hun eigenaar te schaduwen.

Pijn of ziekte kan een plotselinge gedragsverandering veroorzaken, waardoor uw gezelschapsdier u door het huis stalkt en u het toilet in jaagt.

Hoewel katten tekenen van ziekte verbergen, kan een katachtige met subtiele gedragsveranderingen, zoals verhoogde vocalisatie, urineren buiten de doos en / of menselijke overhechting, pijn of angst ervaren en een veterinair onderzoek vereisen.

Verlies van een dierlijke metgezel

Pijn of ziekte kan een plotselinge gedragsverandering veroorzaken, waardoor uw gezelschapsdier u door het huis stalkt en u het toilet in jaagt.

Het verliezen van een dier is hartverscheurend voor zowel eigenaar als bewoner moggie. Wanneer een kat een broer of zus of een andere soort met een hechte band verliest, kunnen ze onzeker worden en hunkeren naar meer aandacht door hun eigenaar te schaduwen.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je kat te helpen met het rouwproces.

Waarom wil een kat tijd doorbrengen in de badkamer?

Jimmy speelt graag verstoppertje in de badkamer.

De badkamer is een opwindende plek voor zowel een kitten als een volwassen kat. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat dat wil breng tijd door in de wasruimte, de meest voorkomende motieven zijn:

De kattenbak bevindt zich in de wasruimte

De meeste eigenaren plaatsen kattenbakken in discrete toilethoeken waar de kat zich veilig voelt om naar het toilet te gaan zonder onderbreking door andere huisdieren of mensen.

De kattenbak is vaak weggestopt op een rustige plek in het toilet, waardoor uw kat deze meerdere keren per dag moet gebruiken om te plassen en te poepen. De meeste eigenaren plaatsen kattenbakken in discrete toilethoeken waar de kat zich veilig voelt om naar het toilet te gaan zonder onderbreking door andere huisdieren of mensen.

Katten houden van het drinken van water uit het bassin of bad

Het zal je misschien verbazen dat de meerderheid van de katten dol is op het drinken van stromend water uit de gootsteen; anderen genieten van het drinken van water uit de douche of het bad. Katachtigen houden van stromend water omdat water in de natuur niet stagneert en frisser is.

Als je een kieskeurige drinker hebt, koop dan een waterfontein om hem aan te moedigen om te drinken.

Badkamers hebben comfortabele koele wastafels

Bepaalde katten zullen beschutting zoeken in badkamers, omdat ze vaak rotsvaste muren hebben, ingebouwd in het midden van het huis

Het gladde oppervlak van het wastafelbekken met ovale vorm is moeilijk te weerstaan voor sommige katten, die graag tegen de kromming van de kom kruipen, waardoor ze koel en ook veilig hoog aanvoelen.

Territoriale bescherming

Gezellige rustplaatsen helpen bij het onderhoud van lichaamswarmte voor senioren en geriatrie.

Katachtigen zijn zeer territoriale soorten; uw kat kan een bedreiging voor zijn persoonlijke veiligheid waarnemen wanneer belangrijke middelen zoals kattenbakken worden belemmerd door een sluiting van een badkamerdeur, waardoor hij zich minder veilig en verdrietig voelt.

Katten houden van vloerverwarming

Niets is leuker dan spelen met wc-rollen, de vuilnisbak snuffelen, op de badmat rollen, op jaloezieën klimmen of handdoeken afhangen – het is een kattenpretpark!

Geen enkele kat kan het weerstaan om op verwarmde vloeren te liggen, vooral in de koudere maanden van het jaar. Katten houden van warmte omdat het helpt bij temperatuurregulatie.

Katachtigen die lijden aan chronische musculoskeletale pijn worden allemaal aangetrokken door warmtebronnen, omdat warmte gunstig is voor stijve gewrichten. Gezellige rustplaatsen helpen bij het onderhoud van lichaamswarmte voor senioren en geriatrie.

Opwindende plek voor plezier en avontuur

Katachtigen die lijden aan chronische musculoskeletale pijn worden allemaal aangetrokken door warmtebronnen, omdat warmte gunstig is voor stijve gewrichten.

Indoor-only kitties zijn gevoelig voor verveling. Eerlijk gezegd, welke andere kamer in huis is net zo opwindend, geur verleidelijk en bovendien leuk als het toilet? Niets is leuker dan spelen met wc-rollen, de vuilnisbak snuffelen, op de badmat rollen, op jaloezieën klimmen of handdoeken afhangen – het is een kattenpretpark!

Katten voelen zich veilig in besloten gebieden tijdens stormen

Badkamers zijn belangrijke kattengebieden en entertainmentruimtes met bekende menselijke geuren en hun eigen geur.

Huisdieren die angst voor stormen ervaren, zullen verhoogde angst vertonen naarmate het onweer nadert. Bepaalde katten zullen beschutting zoeken in badkamers, omdat ze vaak rotsvaste muren hebben, ingebouwd in het midden van het huis, met kleine of afwezige ramen, die isolatie en waargenomen bescherming bieden.

Conclusie

Badkamers zijn belangrijke kattengebieden en entertainmentruimtes met bekende menselijke geuren en hun eigen geur. Er is niets mis mee dat je kat je van tijd tot tijd naar de badkamer schaduwt, zolang het geen obsessief gedrag wordt dat een veterinaire gezondheidscontrole rechtvaardigt.

Veelgestelde vragen

Waarom volgt mijn kat me elke keer naar de wc?

Uw kat kan u volgen naar de badkamer vanwege vele redenen, zoals bij u in de buurt willen zijn, uw onverdeelde aandacht zoeken, nieuwsgierigheid, behoeftigheid, genieten van het toiletsubstraat of gewoon omdat ze de kattenbak willen gebruiken.

Is het normaal dat katten je volgen naar de badkamer?

Het is normaal dat katten hun verzorgers volgen naar de badkamer. Bepaalde kattenrassen zoals een Maine Coon, Birmese, Ragdoll, Scottish Fold en Himalayan worden gerangschikt als de belangrijkste aandachtzoekende rassen met enigszins “hondachtige” manieren die hun eigenaren door het huis begeleiden.

Waarom bewaakt mijn kat mij in de badkamer?

Katten zijn zeer beschermend voor het territorium van hun eigenaren. Katten met scheidingsgerelateerde problemen hebben de neiging om de onverdeelde aandacht van hun eigenaren te zoeken en hen ook in de badkamer te bewaken.

Bronnen weergeven

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, Red.) CAB Internationaal. Pagina’s 15-17. Geraadpleegd op 21 februari 2022

Salla Mikkola, M. S. (2021, 01 juli). Betrouwbaarheid en validiteit van zeven kattengedrag en persoonlijkheidskenmerken. Mdpi, 1-17. Geraadpleegd op 27 februari 2022, van

Sparkes, D. S. (2016). ISFM-gids voor kattenstress en gezondheid; Het beheren van negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Tisbury, Wiltshire, VERENIGD KONINKRIJK: International Cat Care. Geraadpleegd op 25 februari 2022

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen. Module 1 Wat ben ik en waar kom ik vandaan. TKO Geraadpleegd op 24 februari 2022