Waarom ligt mijn kat op mijn borst

Het is een van de ware genoegens voor elke kattenliefhebber. Je nestelt je op de bank om een film te kijken wanneer je harige beste vriend op je borst klimt en in slaap valt.

Of, minder aangenaam misschien, je hebt jezelf gewoon comfortabel in bed, klaar om te slapen, en je kat besluit dat er nergens anders is dat ze liever op je borst zijn, wat leidt tot urenlang niet in staat zijn om te bewegen!

Heb je je ooit afgevraagd, waarom doet mijn kat dit? Je bent niet de enige! In dit artikel zullen we de redenen overwegen waarom katten ervoor kiezen om op hun eigenaren te slapen.

Wat is normaal als het gaat om katten en slaap?

Overdag veel slapen betekent dat je kat er klaar voor is en klaar is om te gaan wanneer dat nodig is.

Slaap is voor onze katten heel anders dan voor ons. Ten eerste slapen katten veel meer dan wij. Gemiddeld slapen katten ongeveer 15 uur per dag, maar sommige minder actieve katten kunnen tot 20 uur per dag slapen! Katten hebben ook de neiging om de hele dag in kortere catnaps te slapen in plaats van in één lang slaapblok.

Dit slaappatroon draait om het natuurlijke jachtgedrag van katten. Het natuurlijke jacht- en voedingsgedrag van katten is om meerdere keren te jagen gedurende een periode van 24 uur, meestal bij zonsopgang en zonsondergang of zelfs gedurende de nacht wanneer hun prooi het meest actief is.

Ze eten weinig en vaak, en rustperiodes zijn nodig voor de spijsvertering tussen de voedingen of om te herstellen na een jachtinspanning. Overdag veel slapen betekent dat je kat er klaar voor is en klaar is om te gaan wanneer dat nodig is.

Waarom spinnen katten als ze slapen?

Wat betekent spinnen?

houden katten van knuffels?

Spinnen gebeurt tussen katten tijdens veel sociale interacties, ook wanneer ze elkaar verzorgen, gezichten wrijven of samen rusten.

Spinnen is een vorm van sociale communicatie voor katten. Een kat zal om vele redenen spinnen; dit spinnen kan anders klinken, afhankelijk van de betekenis ervan. Spinnen kan van alles betekenen, van een vriendelijke begroeting tot een zorgvragend telefoontje.

Spinnen gebeurt tussen katten tijdens veel sociale interacties, ook wanneer ze elkaar verzorgen, gezichten wrijven of samen rusten. In negatieve of pijnlijke situaties kan spinnen ook stress, angst of angst vertonen.

Spinnen kan dus niet altijd alleen worden toegeschreven aan een positieve welzijnssituatie voor de kat in kwestie. In plaats daarvan is het verondersteld een “contactverzoeksignaal” te zijn – door een spinnend geluid te maken, vraagt uw kat om contact met haar familiegroep of eigenaar.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

De context waarin uw kat spint, kan worden gebruikt om erachter te komen wat voor soort stemming of gevoel uw kat ervaart. Sommige onderzoeken tonen aan dat katten zelfs verschillend klinkende spinnen hebben om verschillende reacties van hun eigenaren uit te lokken!

Wat betekent het als mijn kat spint in haar slaap?

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat katten warme plaatsen zoeken voor hun dutje, of het nu gaat om een radiator, vers gewassen kleding of zelfs hun menselijk lichaam.

Als uw kat opgerold is, slaapt en spint op uw schoot, is dit hoogstwaarschijnlijk representatief voor tevredenheid en ontspanning. Die deep throaty rumbles zijn de manier van je kat om te laten zien dat hij zich op zijn gemak en gelukkig voelt in deze sociale situatie met jou.

Waarom ligt mijn kat op mijn borst tijdens het slapen of ontspannen?

Niemand weet precies waarom katten graag op borst slapen, maar het kan gewoon warm en veilig aanvoelen.

Dus je hebt veel dollars uitgegeven aan premium verwarmde kattenbedden, perfecte katvriendelijke hoekjes en zitstokken gemaakt en je kat heeft toegang tot je hele huis (en misschien zelfs de buitenwereld!).

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Waarom kiest je katachtige vriend er dan nog steeds voor om je te zoeken en bovenop je borst te knuffelen en niet op hun huisdierbed? Er zijn een paar voorgestelde theorieën voor dit gedrag die hieronder worden besproken.

Warmte

Liggen op hun persoon geeft je kat een echt warme plek vanwege je lichaamswarmte, waardoor de dutjes extra geroosterd worden!

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat katten warme plaatsen zoeken voor hun dutje, of het nu gaat om een radiator, vers gewassen kleding of zelfs hun menselijk lichaam. Liggen op hun persoon geeft je kat een echt warme plek vanwege je lichaamswarmte, waardoor de dutjes extra geroosterd worden! Alle delen van uw lichaam kunnen een comfortabele plek zijn voor uw kat om te slapen.

Veiligheid

Dutje tijd is het moment waarop je kat op haar kwetsbaarst is. Door ervoor te kiezen om bij u te slapen, herkent uw kat dat u haar indien nodig kunt beschermen en ziet hij u als een van de de veiligste plekken om te zijn.

Vertrouwen

Bovendien laat je kat die ervoor kiest om je voor het slapengaan op te zoeken, zien dat ze je vertrouwt tijdens haar kwetsbare slaaptijd.

Gezelschap

Verwilderde katten zullen er vaak voor kiezen om in losjes verbonden kolonies te leven en het is aangetoond dat ze gezelschap zoeken tijdens perioden van rust en ontspanning. Dat je kat ervoor kiest om met je mee te komen knuffelen, is waarschijnlijk een weerspiegeling van dit instinctieve gedrag.

Waarom kneedt mijn kat me terwijl hij op mijn borst ligt?

houden katten van knuffels?

Knedend gedrag begint in de kittentijd; kneden bij moeder helpt om haar melkproductie te stimuleren.

Voorgestelde theorieën over waarom het doorgaat tot in de volwassenheid omvatten resterende comfortherinneringen van kittenschap terwijl het tevreden is, waardoor het slaapgedeelte comfortabeler wordt, geurmarkering (katten hebben geurklieren op hun poten die feromonen afgeven), of zelfs gewoon uitrekken.

Soms kan dit kneden een beetje pijnlijk zijn, maar het plaatsen van een deken tussen u en uw kat kan u beschermen tegen die scherpe klauwen terwijl uw kat dit inhoudsgedrag kan vertonen.

Mijn kat zuigt of kauwt op me terwijl hij op mijn borst ligt. Is dat normaal?

Zuigen op dekens of kleding is een zelfverzachtend of troostzoekend gedrag dat overblijft van de kittentijd.

Hoewel niet elke volwassen kat zal zuigen of zogen op dekens, kattenspeelgoed of hun eigenaar, wanneer ze ontspannen zijn, zullen sommigen dat wel doen. Er zijn verschillende suggesties waarom katten dit doen, met als meest populaire een zelfverzachtend of troostzoekend gedrag.

Daarom zullen sommige katten dit doen wanneer ze gestrest of angstig zijn, niet alleen in tijden van rust en ontspanning. Anekdotisch komt het vaker voor bij katten die bij hun moeder zijn verwijderd voordat ze er klaar voor waren.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Terwijl sommige katten uit dit gedrag zullen groeien, zullen anderen het hun hele leven doen. Als uw kat plotseling begint te zogen terwijl hij het nog nooit eerder heeft gedaan, kan dit een teken zijn dat er iets mis is en kan een praatje met uw lokale dierenarts raadzaam zijn.

Mijn kat slaapt niet op mij; Moet ik me zorgen maken?

is kattenverzekering echt de moeite waard

Dat je kat ervoor kiest om met je mee te komen knuffelen, is waarschijnlijk een weerspiegeling van dit instinctieve gedrag.

Onderzoek naar kattengedrag heeft aangetoond dat niet elke kat de zelfde sociaal verlangen. Hun sociale behoeften kunnen op een spectrum worden beschouwd, waarbij sommige katten blij zijn met knuffels de hele dag, elke dag, en anderen een meer afstandelijke levensstijl hebben.

Hierdoor zal niet elke kat zich comfortabel voelen om op zijn kattenouder te slapen. Dit is geen weerspiegeling van de relatie of het vertrouwen van uw kat met u, maar in plaats daarvan de interne behoefte van uw kat aan gezelschap. Meer afstandelijke katten kunnen op verschillende manieren tijd met je doorbrengen om hun sociale band te tonen; gewoon kiezen om in dezelfde kamer te zijn als jij, kan genoeg sociaal contact zijn voor je kat.

Als je kat niet besluit om te komen knuffelen, probeer het dan niet te forceren. Het is essentieel om de sociale grenzen die uw kat stelt te respecteren, omdat het forceren van contact kan leiden tot de ontwikkeling van stress, angst of angstgedrag. Helaas is niet elke kat knuffelig, maar je kat zal nog steeds manieren vinden om liefde over te brengen – ze kunnen gewoon subtiel zijn!

Ligt mijn kat op mij en geneest ze mij?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om dit te ondersteunen, hebben sommigen Hypothetische dat de frequentie van het spinnen van een kat, dat rond de 25 tot 100 Hz ligt, de genezing van botten en zacht weefsel ten goede kan komen. Dit komt omdat dit een vergelijkbare frequentie is als apparaten die worden gebruikt in de therapeutische geneeskunde voor mensen.

Er zijn vragen gesteld over de vraag of katten hun spinnen gebruiken als een ingebouwd genezingsmiddel voor zelfherstel. Hoewel we geen bewijsbasis hebben om deze theorieën te ondersteunen, zijn er gecontroleerde wetenschappelijke studies die het voordeel laten zien van het verminderen van menselijke stress en angst door interactie met en het aaien van dieren.

Dus hoewel we niet weten of je kat die op je ligt je fysieke kwalen helpt, kunnen we er vrij zeker van zijn dat het allerlei soorten goed doet voor je mentale welzijn!

Laatste gedachten

dromen katten?

De reden dat je harige vriend ervoor kiest om met je op de bank te kruipen, is waarschijnlijk multifactorieel, maar je kat die met je knuffelt, is het ultieme teken van vertrouwen in je relatie.

Hoewel katten vaker wel dan niet een ongelegen tijd kiezen om comfortabel te worden, geniet je van deze hechtingstijd met je kat. Bied een paar huisdieren aan als je kat ze leuk vindt en schakel een andere aflevering van je favoriete tv-programma in; al het andere kan wacht als er kattenknuffels bij betrokken zijn!

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als katten op je borst liggen?

Je kat die op je borst ligt is het ultieme teken van vertrouwen. Uw kat kan op uw borst liggen om warmte, gezelschap of veiligheid te zoeken. Wat de reden ook is, uw kat komt op een kwetsbaar moment dicht bij u te staan en toont daarmee extreem vertrouwen.

Waarom slaapt mijn kat naast mij?

Niet elke kat kiest ervoor om bovenop zijn eigenaar te slapen. Sommige katten zijn van nature meer solitair, maar door ervoor te kiezen om dicht bij je te slapen, toont je kat je het ultieme vertrouwen op haar meest kwetsbare moment. Dit is een teken dat je kat van je houdt.

Hebben katten een favoriet persoon?

In meerpersoonshuishoudens kunnen katten een favoriete mens ontwikkelen. Onderzoek suggereert dat katten deze persoon kiezen op basis van wie de meeste moeite doet om hun signalen en motivaties te leren. Leren over kattengedrag en communicatie kan u helpen uw kat beter te begrijpen en uw band te verbeteren!

Bronnen weergeven

Muggenthaler. E (2001) De felid spin: Een genezingsmechanisme? Het Tijdschrift van de Acoustical Society of America 110: 2666 DOI Geraadpleegd op 24 juni 2022

Shiloh. S et al (2003) Vermindering van staatsangst door het aaien van dieren in een gecontroleerd laboratoriumexperiment. Angst, stress en coping: Een internationaal tijdschrift. 16:4 DOI Geraadpleegd 24Þ juni 2022