Waarom slaapt mijn kat op mij?

Het maakt niet uit hoe comfortabel de bank is, of hoeveel kattenbedden je door het hele huis verspreidt; de favoriete slaapplek van je kat ligt direct bij jou op schoot. Als het niet jouw schoot is, is het opgerold op je voeten, in de kromming van je arm, of zelfs op je schouder of hoofd.

Niet elke kat houdt van knuffelen, maar slapen op mensen is een veel voorkomend kattengedrag. Deze knuffelkatten weerleggen het oude stereotype dat katten snobistisch en afstandelijk zijn. Het laat zien dat katten net zo vriendelijk als sociaal zijn, en katten die met mensen slapen zijn niet moeilijk te vinden.

Als je begrijpt waarom je kat je lichaam verkiest boven een ander slaapoppervlak, krijg je een kijkje in hun gedachten, instincten en gevoelens over je relatie.

Voordat u een gefundeerde gok kunt nemen over waarom uw kat op u slaapt, is het belangrijk om een paar feiten over kattenslaap te begrijpen.

Feiten over de slaap van uw kat

waarom slaapt mijn kat op mij?

De meeste huiskatten zijn perfect in staat om met succes op kleine dieren te jagen, en hun innerlijke wilde kat vertelt hen dat ze niet willen slapen als zich kansen voordoen.

Terwijl mensen elke nacht (hopelijk) acht uur ononderbroken slaap hebben, heeft je kat andere slaapgewoonten. In plaats van al hun rust in één keer te krijgen, doen katten meerdere dutjes gedurende de dag en nacht.

Deze snooze-periodes kunnen oplopen tot ongeveer 16 uur per dag, maar slechts een paar van die uren worden doorgebracht in diepe slaap. Dit komt omdat katten hun slaap liever licht houden. Door zich niet in een diepe slaap te laten afdrijven, blijven katten enigszins alert. Een hard geluid of lichte aanraking zal ze wakker maken, en dat is precies hoe ze het leuk vinden.

Deze voorkeur voor lichte slaap komt voort uit de natuurlijke instincten van uw kat die zijn doorgegeven van verre wilde voorouders. Het heeft ook te maken met de unieke positie van uw kat in de voedselketen als zowel roofdier als prooi.

Als roofdier wil je kat geen kans missen om zijn volgende maaltijd te nemen. Het maakt niet uit dat hun maaltijd uit een zak komt en rechtstreeks in hun kom wordt afgeleverd. Hun instinct is om hun scherpe tanden, klauwen en atletische vaardigheden te gebruiken om op prooien te jagen. De meeste huiskatten zijn perfect in staat om met succes op kleine dieren te jagen, en hun innerlijke wilde kat vertelt hen dat ze niet willen slapen als zich kansen voordoen.

Aan de andere kant is je kat ook een prooi. Zelfs met die angstaanjagende klauwen zijn huiskatten klein en kwetsbaar. Niemand is ooit kwetsbaarder dan wanneer ze slapen, en je kat weet dit. Door lichte kattendutjes te doen, blijven ze op zijn minst gedeeltelijk alert op mogelijke bedreigingen. Het is een overlevingstechniek die je kat niet nodig heeft tijdens het snoozen in je woonkamer, maar het kan niet worden genegeerd.

Met dit begrip van hoe uw kat slaapt, kunt u een meer deskundige blik werpen op hoe ze kiezen waar ze slapen.

Waarom uw kat op u slaapt

Bescherming

waarom slaapt mijn kat op mij?

De tijd dat je kat naast je of bovenop je slaapt, kan de enige keer zijn dat ze in een diepe slaap valt.

Een van de belangrijkste redenen die uw kat heeft om op u te slapen, heeft betrekking op zijn positie als prooi. Slaap maakt je kat kwetsbaar. Het hebben van een betrouwbare uitkijkpost is echter een manier om veilig te blijven, zelfs in de slaap.

Uw kat kan ervoor kiezen om op u te slapen omdat ze erop vertrouwt dat u alert blijft. Je status als mens zal potentiële bedreigingen intimideren om te dichtbij te komen. En als intimidatie niet werkt, weet je kat dat je op zijn minst alarm slaat en hem de tijd geeft om te vluchten of te vechten.

De tijd dat je kat naast je of bovenop je slaapt, kan de enige keer zijn dat ze in een diepe slaap valt. Beschouw dit als een compliment en een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw kat de goede slaap krijgt die ze nodig heeft.

Warmte en comfort

Je huiskat heeft hopelijk niet te maken met vriestemperaturen, maar de noodzaak om warm te blijven is ingebakken als een natuurlijk overlevingsinstinct.

Naast roofdieren moesten ook katten van vroeger vechten tegen weer en temperatuur. Zelfs met al die pluisjes kan blootstelling aan extreme kou net zo dodelijk zijn als een grotere carnivoor. Om in leven te blijven, moesten katten manieren vinden om warm te blijven.

Je huiskat heeft hopelijk niet te maken met vriestemperaturen, maar de noodzaak om warm te blijven is ingebakken als een natuurlijk overlevingsinstinct. Een verwarmingskussen, radiator of zonnige plek op de vloer zijn allemaal goede opties. Ze zijn echter niet zo goed als je lichaamswarmte. Er gaat niets boven een warme schoot om een mogelijke kilte af te wenden.

Er is ook de toegevoegde bonus dat mensen inherent comfortabel zijn. Onze zachte kleding, zachte lichaamsdelen en lichaamswarmte dat is precies de juiste temperatuur maken ons uitstekende slaapoppervlakken als het gaat om warm en comfortabel blijven.

Genegenheid

Slapen met een geliefde mens tijdens een dutje overdag of voor een lange periode ’s nachts kan de manier van een kat zijn om al die verliefde gevoelens te uiten.

Ingebouwde kennis over hoe je in leven kunt blijven neemt een groot deel van de hersenen van je kat in beslag, maar dat is niet alles waar ze aan denken. In tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn katten over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk. Er is natuurlijk een bereik als het gaat om hoe katten die gevoelens van vriendschap uiten, maar velen tonen liefde door fysiek contact.

Slapen met een geliefde mens tijdens een dutje overdag of voor een lange periode ’s nachts kan de manier van een kat zijn om al die verliefde gevoelens te uiten. Ze willen dat je weet dat je belangrijk voor ze bent, en op je slapen geeft hen ook een goed gevoel.

Bezit

waarom slaapt mijn kat op mij?

Als je kat van je houdt, is de kans groot dat hij je ook als onderdeel van zijn territorium ziet. Katten zijn territoriale wezens en alles, inclusief mensen, objecten en locaties, is eerlijk spel als het gaat om het indienen van een claim.

Gelukkig markeren katten hun territorium niet altijd met urine. Met een krachtig reukvermogen stoppen katten veel voorraad in geurmarkers. Ze wrijven tegen meubels en je benen om hun geur te verspreiden, en op je slapen doet hetzelfde.

Door een paar rustige uren op je borst te snoozen, markeert je kat je met succes met zijn geur. Dit laat andere huisdieren of dieren weten dat je ‘meegenomen’ bent. Er is ook het meer voor de hand liggende voordeel van het voorkomen dat je met anderen omgaat. Het is moeilijk om met de hond te spelen als een kat vredig op je borst slaapt.  Het is deels bezit en een ander deel compliment.

Als uw kat ervoor kiest om op u te slapen, beschouw het dan als normaal kattengedrag. Je kunt jezelf ook een schouderklopje geven voor het bevorderen van zo’n vertrouwensrelatie met je katachtige vriend. Er zijn verschillende voordelen aan slapen met een kat, maar we kunnen ook het nadeel niet negeren.

Soms moet je vrij zijn om te rollen wanneer je wilt en naar de badkamer te gaan voordat je blaas barst. De crepusculaire slaapcyclus van uw kat kan u ook wakker houden als u hem ’s nachts toegang geeft tot uw slaapkamer.

Het komt erop neer dat elke relatie tussen kat en mens anders is. Of u uw kat consequent op u laat slapen voor dutjes en ’s nachts is een persoonlijke keuze. Maar wat u ook kiest, vergeet niet om rekening te houden met de natuurlijke slaapgewoonten van uw kat in relatie tot uw eigen slaapbehoeften. Het is ook een goed idee om na te denken over de langdurige relatie die u met uw huisdier hoopt te hebben.