Waarom plast mijn kat veel?

Als je hebt gemerkt dat je kat veel plast, is het zeker geen teken om te negeren. Of het nu al een tijdje aan de gang is of een recente verandering is, verhoogd plassen (plassen) kan een symptoom zijn van ernstige ziekten en aandoeningen bij onze huiskatten.

Verhoogd plassen is vooral zorgwekkend bij oudere katten. Het kan moeilijk zijn om meer urineren op te merken bij katten die buiten toiletteren, maar voor katten die een kattenbak gebruiken, zou het gemakkelijker moeten zijn om eventuele veranderingen in het urineren op te merken.

Wat mijn kat ook veel drinkt?

Katten hebben de neiging om zich aangetrokken te voelen tot kraanwater omdat ze weten dat het rechtstreeks van de bron komt.

We hebben vastgesteld dat meer plassen geen goede zaak is en het is zeker iets om je zorgen over te maken. Het komt vaak voor bij meer drinken, dus we bespreken deze twee symptomen samen. De klinische namen hiervoor, en degenen die u uw dierenarts zou kunnen horen gebruiken, zijn polyurie en polydipsie (PU / PD).

Verhoogd drinken (polydipsie) is vaak veel gemakkelijker op te merken dan verhoogd urineren (polyurie), vooral als de kat buiten toilett, omdat je geen veranderingen in hun toiletgewoonten zult opmerken, maar je zou ze moeten zien drinken. Een uitzondering hierop zou een voornamelijk buitenkat zijn of een kat die alleen buiten drinkt.

Als uw kat meer drinkt dan normaal, kunt u merken dat uw kat in één keer veel water drinkt, drinkt op plaatsen die hij normaal niet zou doen, of soms dicht bij zijn waterbak blijft of er zelfs overheen zweeft.

Tekenen dat uw kat veel plast of plast zijn grote hoeveelheden urine, natte plekken, klonten in de kattenbak, dagelijks veel grote plassen in de kattenbak en/of urineren op andere plekken in huis naast de kattenbak. Katten die normaal plassen, plassen meestal twee tot vier keer per dag.

Hoeveel is te veel?

Uw dierenarts kan extra tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek om de nierfunctie, schildklierhormoonspiegels en bloedglucosespiegels te controleren, samen met urineonderzoek (urineonderzoek).

Hoeveel is te veel plassen of drinken? Gemiddeld zal een typische gezonde kat minder dan 40 milliliter per kilogram lichaamsgewicht per dag plassen en minder dan 45 milliliter per kilogram lichaamsgewicht per dag drinken.

Drink- en plasgemiddelden zijn ook afhankelijk van het dieet van de kat (katten die alleen droogvoer eten, hebben de neiging om meer te drinken), activiteitsniveaus (actieve katten drinken over het algemeen een beetje meer) en watervoorziening (katten hebben de neiging om meer te drinken als een kom met een brede diameter of een waterfontein is voorzien).

Alles wat hoger is dan deze cijfers kan abnormaal zijn. Het kan moeilijk zijn om te meten hoeveel uw kat urineert (urineproductie), tenzij ze zich in een dierenkliniek bevinden, maar het is mogelijk om te meten hoeveel uw kat drinkt.

Dit kan echter moeilijk te meten zijn als je meerdere katten hebt of als je kat ook buiten drinkt, omdat het niet de totale hoeveelheid weerspiegelt die ze drinken. Het meten van de waterinname zou ideaal zijn voor een binnenkat in een huishouden met één kat.

Patches is bijvoorbeeld een huiskat van 4 kilogram op een nat en droog dieet met een normaal activiteitsniveau. Op basis van 45 milliliter per kilogram lichaamsgewicht per dag water, zou hij minder dan 180 milliliter water per dag moeten drinken. Zijn eigenaar meet 250 milliliter water en stopt het in zijn waterbak.

Aan het einde van 24 uur meet zijn eigenaar het water dat in de kom achterblijft. Er is nog 40 milliliter over, wat betekent dat Patches 210 milliliter water heeft gedronken. Dit is meer dan 180 milliliter bereik, wat betekent dat Patches een grotere hoeveelheid drinkt dan normaal.

Dit zou ons achterdochtig maken dat hij ook meer urineert dan normaal, en we willen misschien een paar diagnostische tests uitvoeren om te zien of dit iets is om ons zorgen over te maken.

Waarom raad ik aan om meer water uit te zetten dan de berekende hoeveelheid? Omdat de kom van je kat altijd water hebben en je moet nooit proberen te beteugelen of te beperken hoeveel water ze drinken.

Meer drinken dan normaal is een symptoom en je moet nooit proberen het onder controle te houden door de waterinname te beperken. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van uw kat.

Wat veroorzaakt verhoogd urineren en drinken?

Katten drinken soms meer dan normaal als je een fontein voor huisdieren introduceert.

Verhoogd drinken en urineren kan een teken zijn van vele ziekten of aandoeningen, maar de meest voorkomende oorzaken zijn:

Meer drinken en urineren wordt minder vaak veroorzaakt door:

 • Leveraandoening
 • Endocriene aandoeningen (bijv. hyperadrenocorticisme)
 • Andere nierproblemen (bijv. acuut nierletsel, pyelonefritis)
 • Elektrolytenonevenwichtigheden (bijv. hypercalkemie)
 • Pyometra
 • Compenserende polydipsie (bijv. door waterverlies)
 • Bloedaandoeningen (bijv. polycytemie)
 • Gedragsredenen (bijv. Cognitieve disfunctie)
 • Verandering in dieet (bijv. verandering van nat dieet naar droog dieet)
 • Kanker
 • Medicamenteuze therapie (bijv. op lange termijn steroïden)

Wat moet je doen als je dit merkt?

Urethrale obstructie is het ernstigst, omdat dit betekent dat de kat helemaal niet kan plassen; vooral mannelijke katten met overgewicht lopen hier risico op.

Als u merkt dat uw kat veel urineert en drinkt, plan dan een lichamelijk onderzoek met uw dierenarts. Uw dierenarts zal een volledige geschiedenis van u nemen over het probleem en uw kat onderzoeken.

Uw dierenarts kan extra tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek om de nierfunctie, schildklierhormoonspiegels en bloedglucosespiegels te controleren, samen met urineonderzoek (urineonderzoek).

Een urineonderzoek zou de concentratie van de urine onderzoeken (erg belangrijk in dit geval), zoeken naar kristallen (die urethrale of blaasstenen kunnen vormen) en controleren op bacteriële infecties. Uw dierenarts kan ook besluiten om bloeddrukmetingen en beeldvorming uit te voeren (bijv. Röntgenfoto’s of echografie).

Wat kan er gedaan worden om dit te behandelen?

Als u merkt dat u meer moet plassen en drinken, plan dan een bezoek aan uw dierenarts, die naar de oorzaak kan zoeken.

De behandeling hangt echt af van de oorzaak van het toegenomen urineren en drinken. De meeste gevallen van hyperthyreoïdie, diabetes en nierziekte kunnen worden beheerd met medicijnen, dieet en nauwlettende monitoring door uw dierenarts. Dit hangt echter af van de ernst en het stadium van de ziekte. Andere, meer ongewone, aandoeningen die meer urineren en drinken veroorzaken, kunnen complexer zijn om te behandelen.

Als uw dierenarts vermoedt dat de oorzaak te wijten is aan dieet of medicatie, zullen zij u helpen enkele wijzigingen aan te brengen.

Als je kat in de tussentijd veel urineert en drinkt, zorg er dan voor dat:

 • Je zorgt voor voldoende kattenbakken (één per kat plus één extra)
 • De kattenbakken zijn gemakkelijk te bereiken voor de kat (één op elke verdieping van het huis)
 • De kattenbakvulling is diep genoeg voor uw kat om te graven en is idealiter klonterende kattenbakvulling
 • Oudere artritische katten kunnen gemakkelijk in en uit hun kattenbak komen (bijvoorbeeld een kant van de bak afsnijden of uitsnijden, zodat ze niet hoeven te klimmen of in en uit te springen)
 • Je hebt genoeg waterstations door het hele huis en zorgt voor een buitenstation als je kat naar buiten gaat
 • Je zorgt voor brede, ondiepe kommen en vult ze tot de bovenkant met schoon water (dit heeft de voorkeur van een kat)
 • U beperkt de waterinname van uw kat niet
 • U meet hun dagelijkse waterinname (als uw kat alleen binnen is en een enige kat)

Verhoogd urinevolume versus verhoogde frequentie

Kattenwater uit huisdierfontein

Fonteinen voor huisdieren kunnen katten verleiden om meer water te drinken om koeler en meer gehydrateerd te blijven.

In dit artikel bespreek ik vooral wat je moet doen en hoe je kunt herkennen of je kat meer plast, d.w.z. dat hij gedurende de dag grotere hoeveelheden urine doorgeeft. Dit moet niet worden verward met veel plassen, maar niet meer plassen, d.w.z. gedurende de dag kleinere hoeveelheden urine plassen.

Verhoogde frequentie van urineren, maar met kleinere hoeveelheden urine, is een symptoom van een andere aandoening en een die vaak zeer dringende veterinaire aandacht vereist. Dit zou een symptoom zijn van katachtige lagere urinewegaandoeningen (FLUTD)

Symptomen van FLUTD zijn onder meer:

 • Vaker kleinere hoeveelheden urineren
 • Persen om te plassen
 • Vocaliseren tijdens het urineren (wat wijst op pijn)
 • Bloed in de urine
 • Gevoelig om opgehaald te worden
 • Gedragsveranderingen

FLUTD beschrijft een aantal gerelateerde aandoeningen bij katten, waaronder katachtige idiopathische cystitis (ontsteking van de blaas), urolithiasis (stenen of kristallen in de lagere urinewegen), urethrale obstructie (wanneer de kat geen urine kan passeren als gevolg van een blokkade in de urethra), bacteriële cystitis (infectie), anatomische defecten, kanker en gedragsproblemen.

Urethrale obstructie is het ernstigst, omdat dit betekent dat de kat helemaal niet kan plassen; vooral mannelijke katten met overgewicht lopen hier risico op. U zult merken dat de kat zich inspant om te plassen zonder dat er urine uitvalt en de kat zal behoorlijk pijnlijk en gevoelig zijn om te worden opgepakt. Dit is een medisch noodgeval en heeft dringend aandacht nodig.

Neem een bericht mee naar huis

Als je merkt dat je kat meer urineert of drinkt, negeer het dan niet. Het lijkt misschien een klein ding, maar het is zo belangrijk om het door uw dierenarts te laten controleren. Vroege opsporing van ziekten is zeer important om de behandeling op gang te brengen en de levensduur van uw kat te verlengen. Je zult er geen spijt van krijgen dat je het hebt uitgecheckt!

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt overmatig urineren bij katten?

Er zijn veel oorzaken van overmatig urineren (polyurie) bij katten. De belangrijkste oorzaken zijn diabetes mellitus, chronische nierziekte en hyperthyreoïdie. Als u denkt dat uw kat overmatig urineert, is het essentieel om hem naar uw dierenarts te brengen voor een lichamelijk onderzoek. Uw dierenarts kan ook bloed- en urineonderzoek uitvoeren.

Hoeveel is te veel plassen voor een kat?

Een gezonde kat moet minder dan 40 milliliter per kilogram lichaamsgewicht per dag plassen. Dit kan variëren afhankelijk van het dieet, de omgeving en het activiteitsniveau van de kat. Het is echter moeilijk om dit te meten, dus als u grote klonten in de kattenbak opmerkt of dat de kattenbak vaker wordt gebruikt, boek uw kat dan voor een controle bij zijn dierenarts.

Hoe vaak per dag moet een kat plassen?

Meestal plassen katten twee tot vier keer per dag. Als uw kat minder of vaker dan dat urineert, kan dit een teken zijn van een probleem met de lagere urinewegen of overmatig urineren (polyurie). Als dit het geval is, hebben ze een controle nodig bij hun dierenarts.