Waarom plast mijn kat op het bed

Eliminatie op onaanvaardbare locaties, met name op het bed van een eigenaar, is ernstig spul dat een huisdierouder tot waanzin kan drijven en helaas tot het opgeven van katten, het verlaten van zelfs euthanasie.

Alle katachtige soorten gebruiken hun urine om te communiceren; hetzij door te hurken of door markering op verticale oppervlakken te spuiten, kunnen mensen helaas nog geen signaalsignalen over huisvuil detecteren.

Omdat onze katachtige metgezellen meesters in vermomming zijn en liever tekenen van zwakte verbergen, willen we subtiele tekenen van nood, ziekte of pijn kunnen oppikken via gedragsveranderingen.

Laten we eens kijken waarom uw kat op uw matras zou plassen samen met interventies voor een succesvolle omleiding terug naar de lade.

Kort overzicht: Waarom plast mijn kat op het bed

Oorzaken van ongepast urineren

hoe u kunt voorkomen dat uw kat op uw bed plast

Het is mogelijk om te voorkomen dat uw kat in uw bed urineert en de meeste gevallen worden met succes behandeld met suppletie, omgevings- en gedragsverandering

Theoretisch is de term ‘Ongepast urineren’ slechts ‘ongepast’ voor mensen, maar kan geschikt zijn voor uw kat die met u probeert te communiceren dat er iets niet goed is in hun wereld.

De meest voorkomende oorzaken van bedplassen zijn:

Medische aandoeningen

Eerst en vooral moet elke kat die buiten de bak urineert, worden onderzocht door een dierenarts en een volledige gezondheidscontrole ondergaan (urineonderzoek, bloedpanel, urinekweek, zelfs echografie ondersteund door het advies van uw dierenarts).

De meest voorkomende medische verklaring voor katten die buiten de kattenbak plassen, is katachtige lagere urinewegaandoeningen of FLUTD. Andere medische problemen van plassen op het bed kunnen diabetes, gastro-intestinale ziekte, hyperthyreoïdie, artritis inclusief andere pijnlijke ziekten omvatten.

Verlatingsangst

Hoewel het vergezocht zal lijken, raken bepaalde katten gehecht aan hun eigenaar die angstig, paniekerig en angstig wordt wanneer ze voor lange tijd alleen worden gelaten en terwijl eigenaren reizen voor werk of vrije tijd, hun kat achterlatend bij een vriend of een oppas.

Dergelijke eenzame angstige katten vertonen meestal tal van scheidingsgerelateerde symptomen, waaronder eliminatie buiten de lade: voornamelijk urinemarkering op het bed van de eigenaar, maar ook urineren of poepen op banken en kleding van de eigenaar.

Deze overgevoelige, noodlijdende katten kunnen niet goed omgaan met verandering en kunnen hun negatieve emoties communiceren door middel van mictie of markering.

Vuile en ongewenste toiletvoorziening

Vuile kattenbak of te schoon (vanwege chemische geur), strooiselaversie, ongewenste bak, locatie en substraat kunnen het gebruik van hun latrine door een kat beïnvloeden. U zou mogelijk merken dat uw kat wordt getroost door de textuur van uw deken of matras en het zachter, aantrekkelijker en schoner vindt om op te plassen als alternatief.

Zelfs tapijten en lege badkuipen kunnen ook aantrekkelijker zijn. Zodra ze een gloednieuwe favoriete plastplek hebben gevonden, kan dit veranderen in hun favoriete alternatief.

Inter-Cat Conflict

vecht kat

Inter-cat gevechten en agressieve interacties komen vaak voor in huishoudens met meerdere katten, vooral met niet-verwante personen die onvoldoende middelen in besloten ruimtes hebben gedeeld.

Kitties die geen mogelijkheid hebben om dagelijks te spelen / roofzuchtig gedrag met onvoldoende schuilplaatsen en het ophalen van locaties uit vluchtige situaties, kunnen op verschillende locaties plassen.

Bovendien kunnen antagonistische moggies middelen voor kattenbakken blokkeren, waardoor de noodzaak voor uw kat om zijn toevlucht te nemen tot plassen op uw persoonlijke bed verergert vanwege angst, de behoefte aan privacy en het aspect van de hoogte van kussens.

Gedragsdepressie als gevolg van verlies van mens / gezelschapsdier

katten kunnen plassen als gevolg van depressie

Katten zijn emotionele wezens en kunnen verdriet, depressie, een slecht humeur en verminderde interesse in spelen ervaren

Katten zoals mensen kunnen gedragsdepressie krijgen bij het verliezen van een geliefd familielid: zowel huisdier als mens. Verdriet, depressie, een slecht humeur, verminderde interesse in spelen of een verhoogde afhankelijkheid van een eigenaar kunnen ervoor zorgen dat uw kat plast op hoogwaardige gebieden zoals uw queensize bed of waar de geur van de ontbrekende mens / huisdier blijft.

Moeite om uit bed te komen en cognitieve achteruitgang

Katachtigen gediagnosticeerd met degeneratieve gewrichtsziekte (DJD), diabetes en blindheid kunnen het moeilijk of desoriënterend vinden om van het bed te springen wanneer de natuur roept en bedplassende ongelukken veroorzaken.

Katachtige cognitieve disfunctie (katachtige dementie) treft katten op dezelfde manier als mensen. De gedragssignalen zijn duidelijk bij moggies ouder dan 10 jaar jaar; katten raken gedesoriënteerd, slapen meer, onverschillig voor voedsel / water, staren in de ruimte en kunnen plassen / poepen op de davenport van de eigenaar omdat het hun vertrouwde geur heeft.

Sociale en milieustressoren

Emotionele steun kat

Emotionele steunkatten helpen hun eigenaren omgaan met angst, PTSS, depressie en andere mentale handicaps.

Zowel sociale als omgevingsstressoren kunnen chemische en hormonale onevenwichtigheden veroorzaken, wat resulteert in angst, angst inclusief urineren op items. Plassen op ons bed kan functioneren als een zelfverzachtend gedrag dat angst verlicht door simpelweg te proberen hun geur te combineren met de onze.

Nieuwe meubels, tapijt of gordijnen kunnen bijdragen aan het plassen buiten de latrine op bedden en banken, de eenvoudige reden is dat nieuwe geuren van welke aard dan ook kunnen fungeren als een stressor of stimulerend middel, net zoals het ontbreken van de geur van de individuele kat hetzelfde kan doen.

Andere bijdragende doelen zijn de toevoeging van een gloednieuw huisdier, verhuizing van het huis, grote renovaties en een nieuwe persoon of peuter in huis. Verhoog de positieve associatie met nieuwe mensen door middel van traktatie geven en speeltijd.

Hoe stop je met je kat die op het bed plast?

Claim je bed terug en doorbreek de cyclus van ‘onacceptabele eliminatie’ door de omgeving en emotionele gezondheid van je kat te verbeteren.

Optimaliseer zwerfvuilfaciliteiten

Pak de strooiselfaciliteit aan door het aantrekkelijker te maken terwijl het schoon bezoedeld bed is door zowel de vlekken als de geur te verwijderen met producten die niet op ammoniakbasis zijn.

Maak de kattenbak aantrekkelijker, verplaats hem naar een rustiger gebied of koop nieuw strooisel en een grotere bak die het beste voldoet aan de behoeften van uw individuele kat.

Verhoog het aantal trays en houd vuile kattenbakken schoon door ze twee keer per dag te scheppen. Houd er rekening mee; we houden niet van vieze toiletten en katten ook niet.

Ten slotte, voor senior plus artritische katten, zorg ervoor dat kattenbakken gemakkelijk toegankelijk zijn met lage zijkanten in de buurt voor gemakkelijke toegang in combinatie met hellingen door het hele huis voor oudere moggies die problemen hebben om naar boven / beneden te gaan.

Verminder conflicten tussen katten

Geef alle middelen in deze formulering: ‘één per kat plus één’ op verschillende locaties geplaatst om rivaliteit te beperken, terwijl verschillende plekken in huis worden aangewezen als voederstations om intimidatie te elimineren.

Verhoog de dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie met interactief spel samen met regelmatige sensorische, olfactorische en cognitieve verrijking.

Boost het aantal krabpalen – zowel verticaal als horizontaal. Schraapkolommen moeten in de buurt van ingangen, bedden en eetstations worden geplaatst om oppervlaktebeschikbaarheid te bieden op plaatsen met potentiële concurrentie, omdat katachtigen zullen krabben om territoriale rechten over te brengen wanneer andere katten in de buurt zijn.

Verbeter de emotionele gezondheid

Verbeter het copingmechanisme van uw kat door negatieve ervaringen te minimaliseren en de kans op positieve interacties te maximaliseren door vertrouwen en veerkracht op te bouwen.

Gedragsverandering

waarom houden katten van cru

Zodra alle milieustressoren zijn aangepakt, moet een aangepast gedragsveranderingsplan worden ontworpen en geïmplementeerd om vervuilingsproblemen aan te pakken. Praat met uw dierenarts of raadpleeg een dierengedragsdeskundige bij u in de buurt.

Afschrikmiddelen

Nadat het bevuilde gebied of de bevuilde gebieden grondig zijn schoongemaakt en tijdens het rehabiliteren van uw kat, maakt u het gemarkeerde gebied onaangenaam door plastic dekbedden of plastic tapijtlopers omgedraaid te plaatsen, geurafschrikmiddelen te gebruiken of krabbers of vaat op het bevuilde gebied achter te laten. Over het algemeen plassen katten niet en markeren ze niet waar voedselgerechten zijn.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Kalmerende hulpmiddelen en supplementen

NurtureCALM halsband maakt gebruik van feromoontechnologie om gedrag veroorzaakt door angst en/of stress te veranderen en moet preventief nuttig zijn om uw huisdier gedurende een periode van 30 dagen te kalmeren. Raadpleeg uw dierenarts om te bepalen of deze halsband geschikt is voor uw kat.

Zylkene of Vetriscience Composure Pro is ook gunstig om de troosting naast gedragsverandering te ondersteunen.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Conclusie

Vroegtijdige interventie bestaande uit een holistische gezondheidscontrole is cruciaal om te voorkomen dat bedvlekken een langdurige gewoonte worden.

De meeste gevallen worden met succes behandeld met suppletie, milieu- en gedragsverandering samen met medicatie voor ernstige gevallen.

Zet uw kat op succes met geduld en doorzettingsvermogen, verwacht geen snelle resultaten van de ene op de andere dag!

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat op mijn bed plast?

Om te voorkomen dat uw kat op uw matras plast, is het van vitaal belang om de wenselijkheid van het gebied dat u wilt dat uw kat gebruikt te vergroten en de aantrekkelijkheid van het gebied dat uw kat wil gebruiken te verminderen.

Plassen katten uit wrok?

Katten plassen niet uit wrok. Het sensorische systeem van een kat is uniek, ze nemen de omgeving op een buitengewoon andere manier waar dan mensen. Je kat is niet uit op wraak; ze geven je een idee dat er iets niet klopt met hen of thuis, en dat ze je hulp nodig hebben!

Waarom plast mijn kat op mijn bed en bank?

Redenen voor huisvuil kunnen variëren van medische tot gedragsmatige oorzaken, samen met kattenbakproblemen, waaronder sociale en omgevingsstressoren.

Vermijd het toevoegen van meubels met sterke geuren, vervaardigd in het buitenland die aversief kunnen zijn door de kat en ervoor zorgen dat ze op / onder / naast het nieuwe item worden geëlimineerd.

Waarom plast mijn kat ineens op mijn meubels?

Medische evaluatie en voorbede is vereist wanneer een kat plotseling buiten de kattenbak verdwijnt, omdat er verschillende medische redenen kunnen zijn die abrupt plassen op armaturen veroorzaken.

Acute stress als gevolg van onverwachte gebeurtenissen of bedreigingen zijn vaak een belangrijke oorzaak, terwijl emotionele nood of nervositeit van het zien van een eigenaar die inpakt om te reizen, onverwachte eliminatie kan veroorzaken.

Bronnen weergeven

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Pg 337, 355-358, Geraadpleegd op 24 juni 2021

Heath, S. (2019). Onacceptabele indoor eliminatie. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 21, 199-208. Geraadpleegd op 20 juni 2021

Moore, A. (2018). Waarom katten hun pijn maskeren. In A. Moore, Kattengedrag Boek (blz. 6). Geraadpleegd op 26 juni 2021

Werkman, M. K. (2020). Feline Inappropriate Elimination Disorder: Huisvuilend. (IAABC, samensteller) Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 24 juni 2021