Verharen Brits Korthaar katten veel ?

Verharen Brits Korthaar katten veel?

Voordat ik daadwerkelijk een kitten vond en kocht, heb ik ontelbare uren onderzoek gedaan naar mijn toekomstige Britse korthaar kat. Netheid is erg belangrijk voor mij, dus het zal geen verrassing zijn dat dit een van mijn vragen was.

Verharen Brits Korthaar katten veel? Nee, Britse Kortharen verharen zeer weinig in vergelijking met andere gezonde binnenkatten van deze grootte. De vacht van de Brits Korthaar heeft geen ondervacht, waardoor de textuur erg pusachtig is en het verharen aanzienlijk vermindert.

We weten dus dat Brits Kortharen een beetje verharen, en dat is natuurlijk, maar wat te doen om dit te minimaliseren, of op zijn minst het visuele effect ervan? Laten we bij het begin beginnen…

Waarom verharen Brits Korthaar katten?

De vacht van uw kat volgt de seizoenen van de natuur (zelfs als hij alleen binnenshuis wordt gehouden). Hij zal een veel dikkere vacht ontwikkelen tijdens de wintermaanden en er een beetje van verliezen tijdens de warmere maanden en de zomer. Dit is een natuurlijk mechanisme dat voor de buitenkatten het verschil kan maken tussen sterven en in leven blijven.
Op basis van het bovenstaande en omdat mijn Britse Korthaar het grootste deel van de tijd binnenshuis doorbrengt, zal ik in staat zijn om het verharen te controleren (verminderen) door de thermostaat. FOUT – De Britse Korthaar en elke andere kat zal zijn vacht ontwikkelen op basis van het beschikbare daglicht, niet de temperatuur! Dus, als aan het begin van de herfst de hoeveelheid daglicht steeds minder wordt, zal mijn Frank zijn vacht steeds dikker laten groeien, en in de lente zal het hele proces omkeren.

Omdat de Brits Korthaar een overwegend binnenkat is, die vrij veel aan kunstlicht wordt blootgesteld, zal dit proces minder drastisch zijn, en zal hij gelijkmatig het hele jaar door verharen. Als u wilt weten of een Brits Korthaar geschikt is als binnenkat kijk dan eens naar dit artikel: Zijn Brits Kortharen goede binnenkatten?

Er zijn 5 stappen die u vandaag nog kunt nemen om het verharen te verminderen:

Zorg ervoor dat het geen gezondheidsgerelateerd probleem is.

Als goede katteneigenaar moet u regelmatig naar de dierenarts, en dit is een goed moment om te controleren of uw Britse korthaar gezond is en of het overmatig verharen niet wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen. U kunt ook kijken naar eventuele droge of kale plekken in de vacht, deze worden meestal veroorzaakt door parasieten, allergieën, dermatitis, of stress-gerelateerde overmatig borstelen. Als dat het geval is, moet u uw kat onmiddellijk naar de dierenarts brengen en met de behandeling beginnen; anders brengt u de gezondheid van uw kat ernstig in gevaar – huidziekten verergeren snel, dus elke dag telt.

Volg het juiste dieet

De vacht van uw harige vriend is een nauwkeurige weerspiegeling van zijn dieet. Dus wat hij eet (of niet eet) zal zeker invloed hebben op het verharingsproces. Zorg ervoor dat u hem alleen kwaliteitsvoer geeft dat rijk is aan zowel Omega 3 en Omega 6. Een tekort aan deze vetzuren kan leiden tot haaruitval, een droge vacht of zelfs huidinfecties. Gelukkig zullen de problemen vrij snel verdwijnen als u eenmaal begint met een gezond dieet. Als u nog steeds merkt dat uw hond overmatig verhaart, zelfs na het verbeteren van de voeding, raad ik u aan uw dierenarts te bezoeken.

Helaas wordt de kwaliteit van het kattenvoer meestal weerspiegeld in de prijs, dus u kunt verwachten dat beter voer duurder is. U kunt proberen zelf te koken, maar uit ervaring kan ik zeggen dat dit moeilijker is dan het klinkt (althans voor mij)… U moet zeer strikte recepten volgen om er zeker van te zijn dat u uw kat voorziet van alle noodzakelijke voeding, ik zou deze optie alleen aanraden voor degenen die kunnen koken, en daar de tijd voor hebben. Ik… ik hou het bij kant-en-klaar kwaliteitsvoer dat rechtstreeks aan mijn deur kan worden geleverd:)

Let ook op de verhouding droog/nat voer, want de kwaliteit van de vacht hangt nauw samen met de hydratatie (natvoer bevat ongeveer 9 keer meer water dan droogvoer).

Wekelijks borstelen en verzorgen

Begin elke week met het borstelen van uw Brits Korthaar en na een tijdje zult u merken dat er met elke borstelbeurt minder en minder haar is. Dit proces zal uw kat helpen om zich regelmatig te ontdoen van de dode haren. Om u (of liever de kat) nog meer te helpen, zou ik u aanraden om de volgende hulpmiddelen minstens één keer per week te gebruiken:

 • Matverwijderingsgereedschap – hiermee kunt u klitten verwijderen zonder de huid te irriteren.
 • Glansborstels – zullen u helpen om wat glans aan te brengen en eventuele matresten te verwijderen.
 • Ontharingsborstels – verwijderen dode haren.

Bad (alleen voor de dapperen) of dagelijks afvegen

In de ideale wereld zou u uw kat één keer per maand willen baden – dit zou u in staat stellen om vuil en dode haren te verwijderen. We weten echter allemaal hoe Brits Kortharen “dol” zijn op water en baden. Dit is Frank na zijn bad – geen blij konijn! In dit geval kunt u speciale (kat-vriendelijke) veegdoeken gebruiken – dit zal de hele ervaring veel minder stressvol maken voor de kat en zeker minder rommelig voor u. Als u echter toch aan een bad denkt (u bent zo dapper:), denk er dan aan om uw Brits Korthaar minstens 4-6 uur na de douche binnen te houden. Elke plotselinge verandering in de temperatuur, terwijl de vacht nog nat is, kan echt invloed hebben op de gezondheid van uw kat … Beter veilig dan spijt zeg ik.

Hoe het schoon te houden

We hebben nu vastgesteld dat Brits Korthaar katten verharen, nog steeds minder dan andere rassen, maar ze verharen. Ondanks al uw inspanningen, goede voeding, spannende baden, zult u toch te maken krijgen met kattenharen in uw huis. Het heeft geen zin om dit te ingewikkeld te maken, want u kunt zich vrij snel van de haren ontdoen.

Ik heb twee geteste manieren om het aan te pakken.

 • Gebruik een natte handdoek – hiermee kunt u de meeste haren van bijna elk oppervlak oppakken en tegelijkertijd schoonmaken. Als u dit regelmatig doet, zult u nooit merken dat uw Brits Korthaar verhaart. Een natte doek is ideaal voor grote oppervlakken zoals sofa’s, stoelen of zelfs de vloerbedekking… en alles waar u een vochtige doek op kunt gebruiken (ik zou het echter niet op elektronica gebruiken…)
 • Koop een pluizenroller – dit zou werken voor alle smalle en meer kwetsbare ruimtes. Zeer geschikt om kattenharen van uw kleding en elektronische apparatuur te verwijderen.

Gerelateerde vragen aan:

Zijn Brits korthaar katten hypoallergeen?

Ja, Brits korthaar katten worden geclassificeerd als hypoallergeen. Wat echter belangrijk is, is dat het hebben van een hypoallergene kat niet alle risico’s van allergie wegneemt. Verschillende mensen reageren op verschillende dingen en als je al last hebt van allergie, zorg er dan voor dat je je triggers kent voordat je een beslissing neemt over het ras van de kat. Kijk uit naar het volgende artikel over allergieën, waarin ik zal proberen om u een uitgebreid inzicht in de kwestie te geven.

Welk kattenras verhaart het minst?

Als u op zoek bent naar een kat die het minst verhaart, dan raad ik u aan de volgende rassen eens van dichtbij te bekijken:

 • Sphynx
 • Siamees
 • Japanse Bobtail
 • Cornish Rex
 • Devon Rex
 • Brits Korthaar

Welke kattenrassen verharen het meest?

Nu we het toch over verharen hebben – laten we ook eens kijken naar de meest verharende katten die er zijn:

Als ik terugkijk, kan ik nu zeggen dat verharen een van de belangrijkste factoren was bij de keuze van mijn eerste kat. En ik moet je zeggen dat ik zo blij ben dat ik voor de Brits Korthaar heb gekozen. Dit is een perfecte binnenkat voor drukke mensen, maar ook een geweldige aanwinst voor een gezin. Geweldige persoonlijkheid, gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden, meubelvriendelijk en absoluut prima wanneer hij voor korte perioden alleen wordt gelaten – dit is inderdaad een kat van de 21 eeuw.