Hoeveel ruimte hebben Maine Coons eigenlijk nodig?

Het is echt een veelgestelde vraag, als je het mij vraagt… Maine Coons zijn enorme katten, en men moet zich afvragen of het binnenshuis houden van deze enorme en gezonde pelsbal zijn gezondheid zou beïnvloeden.

Een ding over Maine Coons is dat ze sterk zijn, en wanneer ze gefrustreerd zijn, kunnen ze hun woede op je dure bankje botvieren, dus het is essentieel om ze gelukkig en bezig te houden! Ja, de strijd is echt, en dus is de vraag belangrijk!

ZIJN MAIN COONS BINNENKATTEN?

Laten we eerst beginnen met het feit of Maine Coons binnenkatten zijn of niet. De waarheid is dat Main Coons over het algemeen niet bekend staan als binnenkatten. Er zijn katten die graag met hun baasje meelopen en zich aan hen vastklampen als ze de deurknop horen omdraaien.

Anderen zijn niet zo aanhankelijk maar vinden het niet erg om om de week een wandelingetje in het park te maken. Maine Coons zijn dus geen binnenkatten, maar ze vinden het niet erg als je ze achter gesloten deuren houdt.

Ze zijn eigenlijk heel relaxed van aard, en je zult nauwelijks een Maine Coon ouder horen klagen.

Een discussie die zou kunnen worden opgeworpen over de vraag is dat Maine Coons zijn echt duur en mooie wezens, (kostprijs in de range van € 800 – € 1200), en dus zou je ze willen houden binnenshuis als je wilt om ze veilig te houden.

Deze katten worden vaak gestolen, dus je moet extra voorzichtig zijn. De meeste huisdiereigenaren adviseren nieuwe ouders om hun Maine Coons niet uit te laten als ze in een stadsappartement wonen.

WOONT U IN EEN KLEIN APPARTEMENT?

De meeste kattenliefhebbers aarzelen om een Maine Coon te adopteren als ze in een klein appartement wonen.

Hoewel kleine appartementen hun deel van de voordelen hebben, zoals geweldige voorzieningen en betaalbaarheid, terwijl je een locatie kunt kiezen die in de stad is, op loopafstand van je werk zodat je niet hoeft te rijden en te betalen voor parkeren (ik haat parkeermeters), voelen kattenliefhebbers zich vaak in een nadelige positie.

Het is waar dat de meeste kattenrassen het niet goed doen met beperkte loopruimte, en een drukke omgeving, maar als je altijd al een Maine Coon hebt willen hebben… dan is er goed nieuws voor je!

Maine Coons worden over het algemeen 10 – 16 centimeter hoog, wat 3 – 6 centimeter meer is dan een gemiddelde kat. Katers zijn meestal zwaarder en wegen tussen de 5,9 en 8,2 kg, terwijl poezen tussen de 3,6 en 5,4 kg wegen.

Ja, dat is een behoorlijke grootte voor een kat, en daarom zijn huisdiereigenaren vaak huiverig om een Maine Coon van een grote en ruime omgeving naar een kleinere en drukke omgeving te verhuizen.

Net als andere dieren zijn katten territoriaal, en daarom hebben ze een plek nodig die ze als hun eigen kunnen beschouwen. Wanneer ze dus een ruimte moeten delen, raken ze vaak van streek en beginnen ze te plassen om hun territorium af te bakenen.

Deze katten doen het zelfs goed als ze een kleine ruimte krijgen die ze als hun eigen ruimte kunnen beschouwen.

Maine Coons zijn er dus zo een, en zolang je een kleine ruimte voor hen inricht, zullen ze zich rustig ontspannen en zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Ze zijn ook intelligent, dus het zal niet zo’n uitdaging zijn als bij andere rassen, om ze te leren niet buiten de kattenbak te plassen of aan muren te krabben.

Het enige wat u hoeft te doen is hun vacht te verzorgen, want Maine Coons hebben veel vacht, en als u niet pro-actief bent met hun behoeften, zal uw kleine en gezellige huis vol kattenbont komen te zitten.

WELKE SPULLEN HEBBEN NORMALE KATTEN NODIG – EN PASSEN DIE SPULLEN IN EEN KLEIN APPARTEMENT?

Zoals eerder besproken, zijn de meeste huisdiereigenaren huiverig om hun geliefde kat in hun kleine stadsappartement te houden, maar degenen die het niet kunnen verdragen om uit elkaar te gaan, lukt het wel. Er is niets speciaals dat Maine Coons nodig hebben dat verschilt van andere kattenrassen.

Het hangt meer af van uw voorkeuren van wat u uw kat wilt laten omringen, of wat de fokker u heeft geadviseerd over uw specifieke kat.

Meestal zijn de volgende dingen noodzakelijk voor het comfort en het plezier van uw kat:

 • Kattenbed
 • Kattenbak
 • Kattenhuisje
 • Krabpaal
 • Kauwspeeltjes

Voor sommige katten kan het echter nodig zijn om rekening te houden met speciale behoeften. Bijvoorbeeld, als uw kat hyperactief is, kan het zijn dat ze meer ruimte nodig hebben om te lopen en dat te veel barrières hun activiteit kunnen verminderen.

Als u een Sphynx bezit, moet u rekening houden met haar behoeften, vooral als u haar op volwassen leeftijd heeft geadopteerd. Ze zijn zeer actief en dol op acrobatiek, en daarom kan het zijn dat u hun gehuil de hele nacht door moet aanhoren als ze zich ongemakkelijk voelen.

Hoewel de meeste katten en hun benodigdheden niet in een klein hoekje passen, hebben de compactere uitvindingen van vandaag het mogelijk gemaakt om met uw katachtige vriend hoog op de 18e verdieping midden in de stad te leven.

IS EEN KATTENBED VOLDOENDE OM HET TERRITORIUM VAN MIJN MAINE COON AF TE BAKENEN?

Nee, uw kat is geen couch potato, met een routine van wakker worden, eten en weer naar bed gaan. Maine Coons zijn erg relax, maar ze hebben nog steeds hun portie beweging en plezier nodig, en ook een goede nachtrust.

Je moet creatief zijn en out of the box denken als je in een stadsappartement woont en je Maine Coon bij je wilt houden.

Katten hebben namelijk ook behoeften, en die hebben betrekking op een fijne plek waar ze naartoe kunnen gaan als ze moeten overwinteren of als ze moeten spelen.

Daarom zult u op een bepaald moment merken dat uw Maine Coon niet meer zo actief of speels is als vroeger, omdat hij gestrest is en niet meer goed kan slapen, krabben of spelen, wat cruciaal voor hem is om gezond te leven.

Kattenhuisjes zijn er in verschillende soorten en maten, vanaf €75. Dus, als u waarde hecht aan het comfort van uw Maine Coon en niet denkt dat een comfortabel kattenbed genoeg zou zijn, kunt u gaan voor een kattencondo die in een onbewoonde hoek van uw appartement past.

Aangezien u de mogelijkheid heeft om een kleiner condo te kiezen, is het niet noodzakelijk dat het een hangmat of vreemde geometrische vormen heeft die meer ruimte in beslag nemen.

Als u niet voor een kattenhuisje kiest, maar gewoon voor een kattenbed, moet u ook een kattenpaal kopen, die weer niet te veel ruimte inneemt, maar uw kat actief en bezig houdt terwijl u poen aan het verdienen bent.

U zult ook een kattenbak nodig hebben, die gemiddeld ongeveer 27 inch lang en 18 inch breed is, en daarom ook niet te veel ruimte in beslag zal nemen, en ook uw kosten onder de €30 – €35 zal houden, als u uw ogen niet op een chiquere optie hebt gezet.

HOE ZORG IK ERVOOR DAT MIJN MAINE COON COMFORTABEL EN GELUKKIG IS?

Als je in een klein appartement woont, moet je misschien een beetje voorzichtiger zijn als je je Maine Coon gezond en actief wilt zien.

Het zijn geen agressieve dieren, maar als ze door ernstige verveling of geestelijke nood gaan, kunnen ze vijandig zijn en je aanvallen, wat je niet wilt.

Een ander probleem met huiskatten is dat ze meestal niet genoeg beweging krijgen zoals ze zouden krijgen als ze in een huis met een voortuin hadden gewoond, in een katvriendelijke buurt.

SPELEN

Maine Coons kunnen veel dingen ontdekken als ze worden uitgelaten, bijvoorbeeld in verschillende bomen klimmen, omgaan met andere katten en ze laten schrikken omdat ze hun territorium betreden, zichzelf blootstellen aan verschillende geuren, rennen en spelen, enz.

In een appartement hebben Maine Coons misschien niet het voorrecht om vaker naar buiten te gaan, maar ze kunnen uren bezig zijn als je speelgoed in huis hebt.

Het belangrijkste is dat ze hun spieren moeten kunnen trainen en hun energie kwijt moeten kunnen, of het nu binnen of buiten is.

U kunt zelfs laserpointers, touwtjes, speeltjes met kattenkruid erin, of muizen op batterijen gebruiken om ze te laten rennen en springen. Zelfs als u twintig minuten per dag spaart, kunt u bijdragen aan de gezondheid en een lang leven van uw Maine Coons.

Het beste aan het bezig houden van uw Maine Coon voor een kleine tijd is dat hij de rest van zijn dag met plezier zal doorbrengen met het zachtjes rondspelen van speelgoed of het snoezelen in zijn bed.

Ik zou je aanraden om interactief speelgoed te kopen, zoals een voedseldispenser die je Maine Coon laat werken voor zijn eten, maar een stadsappartement kan maar zo veel van de bezittingen van je kat aanpassen.

Als het op kattenspeelgoed aankomt, kunt u een overvloed aan opties vinden in verschillende vormen en maten. Hier zijn nog een paar opties om uw harige vriend bezig te houden:

 • Veren Teasers/Teaser Speelgoed
 • Rooster Ballen
 • Kratel Kattentunnel
 • Muis Kattenbollen
 • Gedraaide buizen
 • Toren van Sporen
 • Kartonnen Kattenkrabber
 • Kattenverzorgers

WANDELEN MET UW MAINE COON

Maine Coons zijn verbazingwekkend gemakkelijk te trainen. Ze begrijpen gemakkelijk commando’s, en zijn blij om u te volgen op commando.

Als u niet genoeg tijd heeft om met uw Maine Coon door te brengen, omdat u druk bezig bent de eindjes aan elkaar te knopen in de stad, kunt u uw tijd op kleine manieren besteden, bijvoorbeeld door uw Maine Coon binnenshuis het tuigje te laten dragen, en hem af te leiden van de drang om naar buiten te gaan.

Door uw kat te trainen om aan de lijn te lopen, kunt u hun behoeften bevredigen, en ook onderweg traktaties geven zodat ze zich verwend voelen. U kunt uw Maine Coon zelfs leren om te stoppen wanneer u dat doet, en een traktatie aanbieden om deze gewoonte af te dwingen.

Op deze manier, zelfs als u maar weinig tijd heeft om uw kat mee te nemen naar het balkon (of naar buiten als u wat meer tijd heeft), kunt u hem veilig houden terwijl u ook voorziet in zijn behoefte aan frisse lucht en avontuur. Het zijn erg slimme katten, dus een beetje training zal al verbluffende resultaten opleveren!

Dit is waarschijnlijk het beste wat je kunt doen voor een Maine Coon die in een klein appartement woont. Daarom hebben we een gids voor je gemaakt. Dit artikel legt u uit hoe u uw Maine Coon kunt trainen om aan de lijn te lopen in 3 eenvoudige stappen. We raden je ten zeerste aan om het te lezen!

RAMEN … MAAK ZE GEWELDIG VOOR UW MAINE COON!

U bent zich terdege bewust van het feit dat u in een piepklein flatgebouw in de stad woont, en dat u geen tijd zult hebben om uw kat uit te laten, maar u kunt toch aan hun behoeften voldoen zonder ze toegang te geven tot de buitenwereld.

U kunt uw Maine Coon leren om de buitenwereld te verkennen door het raam, naast uw televisie. Wanneer u weg bent om te werken, zullen ze de hele dag comfortabel in de vensterbank liggen loungen.

Wat ook interessant kan zijn, is het gebruik van speeltjes die aan de muur of aan het raam bevestigd kunnen worden. U kunt zelfs een zitstok voor uw kat naast het raam installeren of een kattenboom dicht bij het raam plaatsen om dat gebied interessanter te maken.

Nog interessanter zijn catios of zitstokken… Heeft u daar al van gehoord?

Kijk maar eens naar de foto hieronder. Deze dingen zijn geweldig en katten zijn er absoluut dol op.

Als u geïnteresseerd bent in zo’n zitstok voor uw Maine Coon, raden wij u aan deze zitstok op Amazon te kopen. Hij is niet duur en de zuignappen zijn echt van hoge kwaliteit en enorm. Deze zitstok kan ongeveer 25 pond houden.

HIER ZIJN NOG EEN PAAR MANIEREN WAAROP U ERVOOR KUNT ZORGEN DAT UW MAINE COON BINNENSHUIS GELUKKIG BLIJFT

 • Maak hun kattenbak en uw huis regelmatig schoon (aangezien de meeste katten netheidsfreaks zijn, vandaar het constante likken!)
 • Neem een katachtige vriend als uw kat vrij sociaal is
 • Maak voedselpuzzels of avonturen met traktaties om ze bezig te houden
 • Laat kartonnen dozen staan – want katten spelen graag in dozen!
 • Koop een goed beveiligd aquarium (blijkbaar is vissen zien zwemmen erg amusant voor katten!)
 • Zet een binnenspeeltuin op
 • Skype met uw kat wanneer u aan het werk bent met behulp van een PetCube, dat is een huisdiercamera waarmee u een oogje op uw katachtige vriend kunt houden.

LAATSTE OPMERKINGEN

Maine Coons kunnen zeker uw kameraad binnenshuis zijn, maar het zal geweldig zijn als u ze af en toe buiten kunt laten, onder toezicht natuurlijk! Wonen in de stad is ieders droom, maar als je een dierenliefhebber bent, zul je ook aan de behoeften van je huisdier moeten denken.

Maine Coons zijn inderdaad vrij grote katachtigen, maar ze zijn zeker niet van die rare hoogte dat ze je dwingen om je stadsappartement op zijn kop te zetten.

Het zijn relaxte dieren die zich aan bijna elke omgeving kunnen aanpassen, maar je moet wel wat moeite doen om ze daarbij te helpen.

Ze hebben geen overdadige flat nodig, maar voldoende ruimte die hun essentiële zaken heeft en een plaats die ze als hun eigen kunnen identificeren. Dus, wees niet bang, breng uw Maine Coon naar uw huis in de stad en zorg dat het werkt!