De 25 beste tips voor nieuwe katteneigenaren

Huisdieren in huis halen is een tijd vol plezier, vreugde en opwinding. Als u voor het eerst een katteneigenaar bent, kunt u zich zorgen maken over hoe u uw nieuwe kat een gelukkig, gezond leven kunt bieden.

 

Snel overzicht

01

Het is normaal dat nieuwe katteneigenaren zich een beetje angstig voelen wanneer ze een nieuwe kat mee naar huis nemen.

02

De belangrijkste behoeften van uw kat kunnen worden onderverdeeld in vijf categorieën: voedsel en water, gezondheidszorg, kattenbakken, menselijke interactie en verrijking.

03

Als u zich overweldigd voelt of onzeker bent over wat uw kat nodig heeft, plan dan een afspraak met uw dierenarts voor een controle en advies.

 

We weten dat het een angstige tijd kan zijn, dus we hebben enkele toptips samengesteld voor de nieuwe katteneigenaar. De lijst is onderverdeeld in vijf handige categorieën: voedsel en water, gezondheidszorg, kattenbakken, interactie met uw kat en verrijking.

Voedsel en water

#1 Kattenvoer

Kittenvoer is energierijker en levert brandstof voor groeiende lichamen.

Katten zijn carnivoren en krijgen daarom het grootste deel van hun voedingsbehoeften door dierlijke eiwitten. Het is belangrijk om een compleet, hoogwaardig voedsel te kiezen dat geschikt is voor hun leeftijd en levensstijl, omdat de voedingsbehoeften gedurende het hele leven variëren. Kittens hebben bijvoorbeeld een heel andere balans van voedingsstoffen nodig dan een volwassen kat.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2023

#2 Nat versus droogvoer

Zowel nat als droogvoer bieden voordelen voor uw kat, dus sommige mensen kiezen ervoor om beide te voeren.

Er zijn voor- en nadelen aan het voeren van natvoer en droogvoer. Natvoer is uitstekend voor het behoud van hydratatie, maar het is omvangrijker en kan niet worden achtergelaten om de hele dag door te grazen. Droogvoer is gemakkelijker te bewaren en is beter voor de mondhygiëne. De exacte ingrediënten, smaken en het type voedsel zijn minder belangrijk dan de keuze van een qua voedingswaarde compleet dieet dat geschikt is voor de leeftijd van uw kat.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

#3 Dieet veranderen

Om van voedsel te wisselen, mengt u langzaam steeds grotere hoeveelheden van het nieuwe voedsel in het oude voedsel gedurende zeven dagen.

Als u uw nieuwe kat wilt overschakelen naar een ander voedsel, vergeet dan niet om in de loop van een week langzaam over te schakelen om een buikklachten te voorkomen.

Lees ook: Hoe over te schakelen van nat naar droog kattenvoer

#4 Voedsel- en waterbakken

Roestvrijstalen of keramische kommen zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.

Katten houden er niet van dat hun waterbron te dicht bij hun voedsel ligt (in het wild riskeert dit besmetting), dus scheid voedsel- en watergebieden als je kunt. Kommen moeten breed genoeg zijn zodat de snorharen van uw kat de randen niet raken en gemaakt zijn van een materiaal dat gemakkelijk reinigbaar is en geen geuren uit het verleden vasthoudt, zoals roestvrij staal.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat water uit zijn kom morst

#5 Waterbronnen

Een waterfontein voor huisdieren kan katten aanmoedigen om meer water te drinken, zodat ze gehydrateerd blijven.

Katten zijn uitstekend in het besparen van water en je ziet je kat misschien niet veel drinken, vooral als ze natvoer gebruiken. Sommige katten geven de voorkeur aan stromend water en waterfonteinen zijn misschien geschikter dan kommen voor deze katten.

Lees ook: De 8 beste kattenwaterfonteinen – en we hebben ze allemaal getest

Gezondheidszorg

#6 Identificatie

Als uw kat verdwaalt, zorgt een halsband met een ID-tag en een microchip voor een dubbele identificatielaag.

Uw kat moet gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd voor het geval hij ontsnapt of verdwaalt. Een halsband en ID-tag is een manier, maar kan gemakkelijk verloren gaan. Een microchip en een halsband heeft de voorkeur, voor het geval de kraag eraf valt. Vergeet niet om de details van zowel ID-tags als microchips bij te werken als u naar huis verhuist of uw contactgegevens wijzigt.

Lees ook: Moet mijn kat een halsband dragen?

#7 Registreer bij een dierenarts

Uw dierenarts zal uw nieuwe kat een grondig onderzoek geven en waardevol advies geven over preventieve zorg.

Neem altijd elk nieuw huisdier mee voor een controle bij een dierenarts. Ze kunnen alle geschikte vaccins geven, adviseren over preventieve geneeskunde en controleren op tekenen van ziekte.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

#8 Sterilisatie of castratie

Sterilisatie of castratie voorkomt zwangerschap en elimineert ook hinderlijk gedrag met betrekking tot paring.

Als u niet met uw kat wilt fokken, bespreek dan castratie met uw dierenarts. Dit voorkomt ongewenst hormoongerelateerd gedrag, ontsnapt aan attempts, en ongewenste zwangerschappen.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd & castratie van katten

#9 Investeer in een goede kattendrager

Dragers bieden een veilige plek voor uw kat om te reizen en ze zijn goed om te hebben in het geval dat u in geval van nood moet evacueren.

Je hoeft er misschien niet vaak een te gebruiken, maar het hebben van een betrouwbare, stevige drager is handig als een plotselinge vlucht naar een dierenarts nodig is, of een reis naar een cattery. Dragers moeten gemakkelijk schoon te maken zijn en een grote opening hebben om de kat binnen te plaatsen.

Lees ook: De beste kattendragers voor 2023

#10 Feromonen

Gebruik feromoonsprays of diffusers om uw nieuwe kat te helpen zich meer ontspannen te voelen in zijn nieuwe omgeving.

Verhuizen naar een nieuw huis kan een stressvolle tijd zijn voor een nieuwe kat. Feromoonverspreiders zoals Feliway kunnen uw nieuwe huisdier helpen zich gerustgesteld en meer ontspannen te voelen in zijn nieuwe omgeving.

Lees ook: Werkt Feliway voor katten?

Kattenbakken en kattenbakvulling

#11 Type doos

Driehoek kattentoiletpan

Als u een jong kitten heeft, zorg er dan voor dat de zijkanten van de kattenbak laag genoeg zijn om ze gemakkelijk toegang te geven.

Kattenbakken zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten, maten en vormen. Koop een doos met een geschikte maat: jonge kittens hebben misschien een kleinere doos nodig; grote rassen hebben misschien iets supergroots nodig. Sommige katten geven de voorkeur aan afgedekte dozen, maar anderen geven er de voorkeur aan om hun omgeving in de gaten te kunnen houden met een open bak. Wat vallen en opstaan kan nodig zijn om te vinden wat het beste bij uw individuele kat past.

Lees ook: De 7 beste automatische zelfreinigende kattenbakken in 2023

#13 Locatie van de kattenbak

Kat in het nest

Een weinig gebruikte gastenbadkamer is een ideale plek voor de kattenbak van uw kat.

Plaats kattenbakken ver weg van voedsel en water, en niet in een drukke doorgaande weg. Katten geven meestal de voorkeur aan wat rust en eenzaamheid om te toiletteren, maar zorg ervoor dat het niet zo ver van hun woonkamer is dat ze er niet op tijd kunnen zijn.

Lees ook: Wat is de beste plek om een kattenbak neer te zetten?

#14 Type nest

U kunt een paar verschillende soorten kattenbakvulling in verschillende kattenbakken proberen om te zien wat uw kat verkiest.

Katten geven over het algemeen de voorkeur aan fijn gestructureerde, zanderige nesten. Sommige soorten nest vormen klonten wanneer ze in contact komen met urine, en andere niet. Katten kunnen zeer sterke voorkeuren krijgen voor het type kattenbakvulling, dus zoek uit wat je kat leuk vindt en probeer de dingen consistent te houden.

Lees ook: De 11 beste niet-klonterende kattenbakvullingen

#15 Reinig kattenbakken regelmatig

Schep de doos regelmatig op, zodat uw kat deze regelmatig blijft gebruiken.

Reinheid is belangrijk voor zowel hygiëne als geurbeheersing. Verwijder de ontlasting zo snel mogelijk en verwijder de urine om de één tot twee dagen. Vervang niet al het zwerfvuil in één keer – laat de schone gebieden met rust, want ze zullen vertrouwd ruiken en moedig herhaald gebruik van de doos aan in plaats van andere delen van uw huis. Reinig kattenbakken wekelijks met huisdierveilige producten. Bleekmiddelen en soortgelijke chemicaliën kunnen irriterend of zelfs giftig zijn voor katten.

Lees ook: Hoe de kattenbak van je kat te gebruiken

BiHoe de nding

#16 Tijd samen

Dutten met je kat is een plezierige ervaring voor jullie beiden.

Breng tijd door met je kat, actief spelen of gewoon in rustig gezelschap om je band te versterken.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

#17 Grooming

kat borstelen

Kies een borstel met zachte borstelharen om te voorkomen dat je de gevoelige huid van je kat krabt.

Een verzorgingsregime is uitstekend voor zowel de hechting als de vachthygiëne van uw kat, en als een kans om uw kat een algemene controle te geven. Investeer in een geschikte borstel en potlood wat verzorgingstijd in je schema. Dit is vooral belangrijk voor langharige rassen, die mogelijk dagelijks moeten worden geborsteld.

Lees ook: Hoe vaak moet ik mijn kat naar de trimmer brengen?

#19 Stel grenzen

Bengaals kitten klaar om te springen

Kittens hebben een zachte omleiding nodig als hun spel te ruw wordt.

Laat kittens of katten nooit met je vingers of tenen spelen, omdat dit bijtende en krabbende menselijke huid mogelijk maakt, wat je niet wilt aanmoedigen. Als de speeltijd een beetje overenthousiast wordt, laat je kat dan “winnen” door een speeltje te vangen en laat hem dan met zijn prijs kalmeren.

Lees ook: Waarom bijten kittens? Hoe op de juiste manier om te gaan met kittenagressie

#20 Aaien

Niet alle katten houden van aaien, maar als de jouwe dat doet, profiteer dan van deze aangename banding tijd.

Geniet van wat fysieke genegenheid met je kat, zoals aaien, knuffelen of zelfs met hem opkrullen voor een dutje! Sommige katten verdragen dit meer dan anderen, dus begin langzaam en voorzichtig en kijk hoe ze reageren.

Lees ook: Waarom slapen katten met hun hoofd omhoog?

#21 Lichaamsbeweging

Met klim- en krabplaten en planken kunt u profiteren van de verticale ruimte in uw huis.

Katten zijn atletisch en hebben een instinctieve behoefte om jachtgedrag te vervullen, zoals jagen en springen. Als uw kat een binnenkat is, zorg dan voor een uitlaatklep voor lichaamsbeweging, zoals achtervolgingsspeelgoed en klimmogelijkheden zoals een krabpaal.

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

#22 Mentale stimulatie

Puzzelspeelgoed moedigt katten aan om hun hersenen en poten te gebruiken om voedsel of traktaties vrij te geven.

Katten vervelen zich soms en raken gefrustreerd; door ze bezig te houden, kunnen ze gelukkig zijn en destructief gedrag voorkomen. Puzzelvoeders, traktatieballen en andere interactieve spellen zijn waardevol, vooral als ze voor langere tijd alleen worden gelaten. Je hoeft niet veel mooie accessoires te kopen – kartonnen dozen zijn vaak een favoriet bij katten!

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#23 Krabben berichten

Katten krabben graag verticaal en horizontaal, dus idealiter zorgen ze voor beide soorten krabbers.

Katten hebben een aangeboren behoefte om te krabben. Ze gebruiken deze activiteit zowel om hun klauwen te slijpen, maar ook om te communiceren via geurklieren aan hun voeten. Geef je kat een paar krabpalen of andere krabbers om zijn klauwen van je meubels en tapijt te houden.

Lees ook: Waarom krabben katten?

#24 Kattenkruid

Katten kunnen kattenkruid snuiven, erin rollen of er zelfs een beetje van eten.

Sommige katten worden gek van kattenkruid en sommige losse kattenkruid- of kattenkruidmuizen kunnen hen urenlang gelukkig en vermaakt houden. Niet alle katten reageren op kattenkruid, maar sommige katten krijgen een euforisch gevoel als ze eraan snuffelen.

Lees ook: Maakt kattenkruid katten high?

#25 Opleiding

Katten reageren goed als je ze beloont met traktaties als ze doen wat je wilt.

Katten zijn intelligente wezens en een leuke manier om een band met een kat op te bouwen, is door te proberen ze enkele basiscommando’s te leren. Gebruik veel beloningen voor de juiste reactie. Met wat geduld en herhaling kunnen de meeste katten wat kleine trucjes leren.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor training

Veelgestelde vragen

Wat moet een eerste katteneigenaar doen?

Wees voorbereid met de basis: voedsel, water, kattenbak, schuilplaats, bed en speelgoed. Zet je nieuwe kat eerst in een kleine kamer, met al zijn behoeften, totdat hij zich heeft gevestigd. Breng tijd met hen door en wees geduldig terwijl ze hun nieuwe huis verkennen.

Hoe lang duurt het voordat een nieuwe kat gewend is aan een nieuw huis?

Volg de regel van drie: de eerste drie dagen kan je nieuwe kat overweldigd en een beetje angstig zijn. Tegen drie weken zouden ze zich goed moeten settelen. Met drie maanden zijn de meeste katten erg gelukkig in hun thuisomgeving.

Wat moet ik de eerste nacht met mijn kat doen?

Laat een kamer voor hen inrichten met hun basisbronnen: voedsel, water, kattenbak, schuilplaats, bed en speelgoed. Breng wat tijd door met ze te zitten, maar geef ze voldoende ruimte om zich in hun eigen tempo te settelen.