Maakt kattenkruid katten echt high? Wat u moet weten!

Het is geen geheim dat veel katten dol zijn op kattenkruid. De plant, die tot de muntfamilie behoort, heeft een krachtig effect op katachtigen, waardoor ze rondrollen, speels dingen bijten en zich over het algemeen gedragen alsof ze hoog zijn. Maar wat is er nu echt aan de hand? Maakt kattenkruid katten echt high? Nou, eigenlijk wel, ja!

Laten we dit een beetje dieper onderzoeken om te begrijpen hoe en waarom.

kattenpootverdeler

Wat is kattenkruid?

Laten we eerst beginnen met een beetje achtergrondinformatie over kattenkruid. De plant is inheems in Europa en Azië, maar groeit nu over de hele wereld. Het is gemakkelijk te kweken, wat een deel van de reden is waarom het zo populair is bij kattenbezitters. Je kunt het vinden in dierenwinkels, online en zelfs in sommige supermarkten.

Kattenkruid is een lid van de muntfamilie en de wetenschappelijke naam is Nepeta cataria. De plant bevat een chemische stof genaamd nepetalacton, die katten aantrekt. Wanneer ze het ruiken, kunnen ze erin gaan rollen, erop kauwen of het zelfs opeten.

Sommige mensen denken dat kattenkruid mensen high maakt, maar dat is eigenlijk niet het geval. De nepetalacton in kattenkruid treft alleen katten; het heeft geen effect op mensen. En hoewel het je kat speels of hyperactief kan laten lijken, is het eigenlijk geen medicijn of bedwelmend middel.

Effect van kattennips op katten

kat die kattenkruid eet
Image Credit: Piqsels

Dus, wat doet kattenkruid met katten? Er wordt gedacht dat het het effect van feromonen nabootst, chemicaliën die dieren helpen communiceren. Wanneer een kat feromonen ruikt, kan het een reactie in zijn hersenen veroorzaken waardoor ze zich gelukkig of opgewonden voelen. Met andere woorden, kattenkruid geeft katten een goed gevoel.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, reageren echter niet alle katten op kattenkruid. Er wordt gedacht dat slechts ongeveer 50-70% van de katten er last van heeft. En zelfs onder degenen die wel reageren, kan de reactie variëren. Sommigen lijken speels en gelukkig, terwijl anderen agressiever kunnen worden.

Als uw kat reageert op kattenkruid, zult u de effecten waarschijnlijk ongeveer 10 minuten opmerken. Daarna wordt uw kat ongeveer 30 minuten immuun voor de effecten ervan voordat deze opnieuw kan worden aangetast.

Het komt erop neer dat kattenkruid volgens onderzoekers katten wel degelijk high maakt. Maar de resultaten kunnen en zullen enorm variëren van kat tot kat.

Katten verzorgen zonder kattenkruid

Het is begrijpelijk als je je niet op je gemak voelt om je kat kattenkruid te geven. Misschien maak je je zorgen over het maken van ze high, of wil je gewoon niet omgaan met een hyperactieve kat.

Er zijn tal van andere manieren om uw kat gelukkig en gezond te houden zonder kattenkruid te gebruiken. Hier zijn een paar tips:

1. Speelgoed, Veel Speelgoed

kat met speelgoed
Afbeelding Credit: DarkmoonArt_de, Pixabay

Geef je kat voldoende speelgoed om hem bezig te houden. Een krabpaal is ook een goed idee om hun klauwen gezond te houden en te voorkomen dat ze hun klauwen op je meubels slijpen.

2. Labyrint Feeders

U kunt deze kopen of uw eigen maken van een lege kartonnen doos. Leg wat van het voedsel van je kat op de bodem en ze zullen een beetje moeten werken om er bij te komen. Dit zal hen vermaken en hen helpen wat energie te verbranden.

3. Voedselpuzzels

Er zijn verschillende voedselpuzzels die je zelf kunt kopen of maken die je kat uitdagen en hem een smakelijke traktatie geven. Probeer hun brokjes in huis te verbergen of in een speeltje dat ze kunnen vinden.

4. Catnip alternatieven

Je hoeft je katachtige kattenkruid niet te geven om het goed te laten voelen – er zijn andere kruiden die je kunt proberen die vergelijkbare effecten vertonen. Overweeg het volgende:


  • ZilvervineVan zilvervine is bekend dat het vergelijkbare reacties bij katten veroorzaakt als kattenkruid. U kunt zilvervinesticks of -poeder online of bij uw plaatselijke dierenwinkel kopen.

  • Valeriaan wortel: Valeriaanwortel is een ander goed alternatief voor kattenkruid. Het is overal online verkrijgbaar of in uw lokale natuurvoedingswinkel.

  • Tataarse Kamperfoelie: Dit is een ander goed alternatief waarvan wordt gezegd dat het net zo goed werkt als kattenkruid. Het is te vinden in de meeste dierenwinkels.

divider-catclaw1

Conclusie

Met de nieuwste studies die aantonen dat kattenkruid “hoge” effecten bij katten produceert, lijdt het weinig twijfel dat dit kruid katachtigen op de een of andere manier beïnvloedt. De jury is er echter nog niet uit hoe kattenkruid precies werkt met zijn katachtige magie.

Totdat we een beter begrip hebben van de wetenschap achter kattenkruid, kunnen we alleen maar speculeren over waarom onze katten zo gek worden voor deze plant. Eén ding is echter zeker: kattenkruid is zeker een kracht om rekening mee te houden als het gaat om onze katachtige vrienden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock