Waarom druipt de neus van mijn kat bij spinnen? 4 veelvoorkomende redenen &veelgestelde vragen

Heb je ooit stilletjes een spinnende kat geaaid, alleen maar om een natte, kleverige neus in je hand te steken? De eerste keer dat het gebeurt, lijkt dit misschien een willekeurig toeval. Maar als de neus van je kat constant nat is of druipt als hij hard spint, vraag je je misschien af of er meer aan de hand is. De waarheid is dat ja – sommige katten krijgen druipende neuzen als ze spinnen. Dit is geen bijzonder veel voorkomende eigenschap, maar het is ook niet zeldzaam.

Hoewel we niet alle redenen kennen waarom dit gebeurt, zijn er een paar veel voorkomende oorzaken. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom de neus van uw kat kan druipen als ze spinnen.

divider-catclaw1

De 4 redenen waarom de neuzen van katten nat worden als ze spinnen

1. Spinnen kan zweetneuzen veroorzaken

kattenneus -pixabay
Afbeelding Credit: birgl, Pixabay

De neuskussens van katten zijn haarloos en hebben veel zweetklieren, die dienen als onderdeel van het temperatuurregulatiesysteem van uw kat. Daarom hebben katten vaak een licht vochtige neus. Maar warm weer is niet het enige dat een zweetneus kan veroorzaken. Van spinnen is ook bekend dat het zweetklieren activeert, waardoor de neus wordt gedempt. En als je kat bijzonder bezweet is, kan dit zelfs genoeg zijn om water uit de neus van je kat te laten druppelen!

thematische pauze

2. Het kan een terugroepactie naar kittenschap zijn

toyger kitten gewikkeld in een handdoek
Image Credit: stockelements, Shutterstock

De neuzen van kittens druipen meer dan volwassen katten en het is gebruikelijk dat moederkatten hun neus schoonlikken. Hoe vies het ons ook klinkt, loopneuzen kunnen bij sommige katten een genotsreactie zijn! Wanneer ze zich veilig, gelukkig en comfortabel voelen, brengt het hen meteen terug naar veilig thuis bij hun moeder. Deze reactie is ongewoon maar niet abnormaal, en katten die “gelukkig druipen” krijgen vaak een loopneus wanneer ze spinnen of kneden.

thematische pauze

3. Druipende neuzen kunnen kwijl-gerelateerd zijn

kat kwijlt
Afbeelding Credit: Olivier H, Flickr

Als je kat een kwijler is, kan dat zich ook uitstrekken tot in de neus. Soms hebben vooral drooly katten druipende neuzen als ze kwijlen. Wat betreft waarom uw kat kwijlt, het kan een plezierige reactie zijn, in afwachting van een aankomende maaltijd, of gewoon genetica. Over het algemeen komen kwijlende en druipende neuzen vaker voor bij oudere katten en kittens dan bij volwassen volwassenen.

thematische pauze

4. Het kan een kleine ziekte, allergie of irritatie zijn

kat met vuile neus
Afbeelding Credit: Ismi Andriaty, Shutterstock

Ten slotte is het mogelijk dat het spinnen en druipen geen verband houden met elkaar. Loopneuzen kunnen worden veroorzaakt door een aantal kleine kwalen. Uw kat kan een specifieke allergie hebben die het symptoom veroorzaakt. Het kan ook een teken zijn van een verkoudheid of een kleine luchtweginfectie. Irritatie is een andere oorzaak van druipende neuzen – als uw kat iets inademt dat zijn neusholten irriteert, kunnen loopneuzen volgen.

garen ball dividerVeelgestelde vragen

Zijn loopneuzen een teken van een slechte gezondheid?

Net als mensen zijn loopneuzen normaal bij katten. Ze kunnen een teken zijn van allergie, infectie of ziekte, maar de meeste loopneuzen zijn geen reden om je zorgen over te maken. Loopneuzen kunnen ook gebeuren om goedaardige redenen, zoals veranderingen in temperatuur en vochtigheid.

kat likken neus
Afbeelding Credit: Goran Horvat, Pixabay

Hoe moet ik de loopneus van een kat behandelen?

Meestal kun je niet veel doen om de loopneus van je kat thuis te behandelen. Het voorzichtig schoonmaken van de neus van uw kat en elke bevlekte vacht met een watje gedoopt in een zoutoplossing of warm water kan helpen bij het omgaan met de symptomen van een loopneus, maar u zult moeten wachten tot het vanzelf verdwijnt. Probeer nooit iets in de neus van je kat te steken om het schoon te maken of op te ruimen – wacht gewoon tot de congestie zichzelf oplost.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Een loopneus op zichzelf is geen reden om je zorgen over te maken, maar het kan een signaal zijn om te zoeken naar andere symptomen van ziekte, vooral als het aanhoudend is. Roodheid rond de ogen, zwelling of irritatie, frequent niezen, dikke, ongewone nasale afscheiding en tekenen van pijn kunnen ook tekenen zijn dat uw kat ziek is. Als deze symptomen aanhouden of als de ziekte van uw kat de kwaliteit van leven lijkt te beïnvloeden, kan een dierenartsbezoek op zijn plaats zijn.

Meer ernstige symptomen zijn bloederige of groenachtige neusafscheiding, lethargie, een slechte eetlust, ernstige zwelling en ademhalingsmoeilijkheden. Deze symptomen kunnen tekenen zijn van gevaarlijkere ziekten dan een kleine verkoudheid of infectie.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Druipneuzen zijn niet leuk, maar ze zijn meestal ook niet gevaarlijk. Sterker nog, als de neus van je kat druipt als hij spint, is de kans groot dat het een teken van plezier is. Het kan ook een eenvoudige fysiologische reactie zijn. Er is niet veel dat je kunt doen om het te stoppen, maar je kunt je tenminste troosten met de wetenschap dat je kat normaal en gelukkig is, zelfs als hij een enigszins grove manier heeft om het te laten zien!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: NONGASIMO, Shutterstock