Waarom heeft mijn kat een verstopte neus? 11 Veel voorkomende redenen

Als je kat plotseling is gaan niezen en moeite heeft met ademhalen door zijn neus, maak je je misschien een beetje zorgen. Katten eindigen met snuifjes en verstopte neuzen, technisch bekend als rhinitis, om verschillende redenen, van allergieën tot verkoudheid.

Hoewel sommige problemen die vaak niezen en kattenneusverf veroorzaken niet zo ernstig zijn (zoals seizoensgebonden allergieën), kunnen andere, zoals tumoren, behoorlijk ernstig zijn en snelle medische interventie en behandeling vereisen.

Als de ademhalingsmoeilijkheden van uw kat langer dan een paar dagen aanhouden of als zijn verstopte neus gepaard gaat met andere tekenen van ziekte, zoals lethargie, gewichtsverlies of gastro-intestinale problemen, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een grondige controle. Lees verder om meer te weten te komen over de meest voorkomende redenen waarom katten verstopte neuzen hebben.

divider-catclaw1

De 11 redenen waarom katten een verstopte neus hebben

1. Allergieën

persoon die de neus van de kat schoonmaakt
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock

Katten die lijden aan allergieën eindigen vaak met verstopte neuzen. Katten zijn allergisch voor allerlei dingen, waaronder gras, schimmel, stof en stuifmeel. Veel katten zijn ook gevoelig voor bepaalde soorten insectenbeten en zullen uiteindelijk worden volgepropt nadat ze in de knoop zijn geraakt met de verkeerde soort insecten. Muggenbeten zijn een frequente oorzaak van allergische reacties bij katten, net als zwerfvuilgerelateerd stof.

Voedselallergieën kunnen ook kattenallergieën veroorzaken, hoewel voedselovergevoeligheden niet zo vaak voorkomen bij katten. Katten die lijden aan allergische reacties krabben vaak ongecontroleerd en velen hebben moeite met ademhalen. Het diagnosticeren van kattenallergieën is notoir moeilijk. Neem contact op met de dierenarts van uw kat als u vermoedt dat uw huisdier mogelijk lijdt aan voedsel- of omgevingsgevoeligheden.

Ze zullen met u samenwerken om een plan te ontwikkelen om de aanstootgevende stof te identificeren en de ellende van uw kat te verlichten totdat u kunt bepalen wat de problemen veroorzaakt.

thematische pauze

2. Tandheelkundige problemen

Katten kunnen, net als mensen, neusproblemen krijgen als gevolg van gebitsproblemen, vooral wanneer de boventanden of kaak erbij betrokken zijn. Onbehandelde parodontitis, abcessen, gingivitis of een ernstige vorm van tandheelkundige infectie kan zich verspreiden naar de neusholtes van een kat, waardoor ontsteking, pijn en nasale afscheiding ontstaan.

Katten die lijden aan een tandheelkundige ziekte vertonen vaak andere symptomen, zoals een terughoudendheid om te eten of een sterke voorkeur voor natvoer en andere zachte opties. Sommigen kauwen met onkarakteristieke voorzichtigheid of houden hun hoofd ongemakkelijk vast terwijl ze eten. Kwijlen en een slechte adem zijn andere veel voorkomende symptomen.

Vanwege de manier waarop het metabolisme van katten werkt, is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je buddy niet langer dan een dag of zo zonder eten gaat. Dus als uw kat stopt met eten en andere symptomen vertoont die wijzen op een tandheelkundige ziekte, laat dan zo snel mogelijk een dierenarts kijken.

thematische pauze

3. Gespleten gehemelte

Kat met gespleten gehemelte
Afbeelding Credit: Casey Elise Cristopher, Shutterstock

Sommige katten worden geboren met gespleten gehemelte en anderen eindigen met een soortgelijk probleem als gevolg van trauma. Hoe dan ook, wanneer ze op tijd worden gediagnosticeerd en op de juiste manier worden behandeld, kunnen sommige katten een lang en gezond leven leiden met de aandoening. Het is in wezen een gat in de bovenkant van de mond van een kat dat een opening creëert tussen de mond en neusholtes.

Het probleem is niet altijd meteen duidelijk bij kittens die geboren zijn met de misvorming, omdat deze ver terug in de mond van het dier zit. Hoesten, niezen en lopende neuzen worden vaak gezien bij katten met een gespleten gehemelte. Andere symptomen om op te letten zijn gewichtsverlies, gebrek aan interesse in voedsel en sinusinfecties.

Bepaalde rassen, waaronder Perzische, Ragdoll en Siamese katten, zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van gespleten gehemelte tijdens de dracht. De aandoening treft vrouwelijke katten vaker dan mannetjes. In bijna alle gevallen is een operatie nodig.

thematische pauze

4. Vreemde voorwerpen

Katten verkennen vaak de wereld door middel van geur. Het reukvermogen van katten is 14 keer sterker dan hun menselijke vrienden! Wanneer katten nieuwe mensen of dieren tegenkomen, is de geur vaak het eerste wat ze gebruiken om informatie te verzamelen.

En als het gaat om het leren over andere dieren, kunnen katten meer leren over andere katten van de feromonen die achterblijven wanneer hun mede katachtigen een persoon of object markeren of borstelen. Helaas kan deze neiging om via hun neus met de wereld om te gaan er soms toe leiden dat vreemde voorwerpen vast komen te zitten in de neusholtes van een kat. Veel voorkomende boosdoeners zijn gras en stuifmeel.

Als u vermoedt dat uw kat een vreemd voorwerp in zijn neus heeft, probeer het dan niet te repareren de situatie zelf. Maak een afspraak met de dierenarts van uw huisdier om het materiaal te laten verwijderen. Afhankelijk van de situatie kunnen pijnstillers en antibiotica worden voorgeschreven en kan het object onder narcose worden verwijderd.

thematische pauze

5. Bacteriële infecties

kat met vuile neus
Afbeelding Credit: Ismi Andriaty, Shutterstock

Net als mensen krijgen katten soms neusinfecties. Deze infecties bootsen vaak virale infecties na die nasale zwelling en ontsteking veroorzaken, waardoor de perfecte omgeving voor bacteriën wordt gecreëerd om te gedijen.

Maar nasale bacteriële infecties bij katten kunnen ook het gevolg zijn van de verspreiding van schadelijke orale bacteriën bij katten die lijden aan ernstige gingivitis of parodontitis. Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica, hoewel de dierenarts van uw kat ontstekingsremmende medicatie en pijnstillers kan voorschrijven om uw kat te helpen zich comfortabeler te voelen.

Katten met bacteriële infecties hebben vaak koorts en zijn niet geïnteresseerd in voedsel. Andere veel voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies en lethargie. Katten met neusinfecties niezen, hoesten en schudden vaak hun hoofd.

De aanwezigheid van een dikke neusafscheiding en een onaangename geur zijn andere tekenen dat uw kat mogelijk lijdt aan een bacteriële infectie. Tijdige veterinaire behandeling is vereist om de verspreiding van de infectie te beperken.

thematische pauze

6. Katachtige herpes

Kattenherpes is een zeer besmettelijk virus dat katten vaak vangen in de nabijheid van geïnfecteerde katachtigen. Katten kunnen het virus ook oplopen door in nauw contact te komen met virusdeeltjes op beddengoed of de kleding van hun mens. Het virus wordt aangetroffen in het speeksel en de neusafscheiding van geïnfecteerde katten.

Omdat het een soortspecifiek virus is, hoeven mensen zich geen zorgen te maken dat ze besmet raken, zelfs als ze in nauw contact staan met een symptomatische kat. Kattenherpes veroorzaakt vaak ademhalingsproblemen en conjunctivitis. Helaas, zodra een kat is geïnfecteerd met het virus, blijven ze een levenslange drager.

Terwijl het katachtige herpesvirus vaak latent wordt, kunnen katten weer ziek (en besmettelijk) worden wanneer ze onder stress staan of lijden aan een gecompromitteerde immuniteit. Katten die het virus actief afstoten, kunnen het continu overdragen aan andere katten. Het virus kan tot 18 uur leven op voedselbakken, speelgoed en dekens.

thematische pauze

7. Feline Calicivirus

kattenneus
Afbeelding Credit: Annabel_P, Pixabay

Feline calicivirus is een belangrijke oorzaak van katachtige bovenste luchtweginfecties en infecteert zowel gedomesticeerde als wilde katten. Het wordt verspreid door het speeksel van geïnfecteerde katten. De meest voorkomende symptomen zijn niezen, conjunctivitis, hoesten en nasale afscheiding. Sommige katten hebben ook zweren op hun tong, tandvlees en neus.

Deze katten kwijlen of kwijlen vaak omdat orale zweren extreem pijnlijk kunnen zijn. Er zijn verschillende stammen van het virus, waarvan er één vaak kreupelheid veroorzaakt en de neiging heeft om te resulteren in meer kattendoden dan andere typen. Katten vangen het virus op door direct contact met een geïnfecteerde kat, orale afscheidingen of oculaire afscheiding die actieve virusdeeltjes bevat.

Er zijn ook aanwijzingen dat het virus zich kan verspreiden via poep en plas. Het virus kan tot 7 dagen op oppervlakken blijven en zich verspreiden door menselijk contact.

thematische pauze

9. Inflammatoire poliepen

Inflammatoire poliepen zijn vaak betrokken bij de binnenoren, middenoren en buizen van eustachius van de katten. Poliepen zijn niet-kankerachtige gezwellen die vaak symptomen veroorzaken zoals ademhalingsmoeilijkheden en uitwendige oorontsteking, en ze komen verrassend vaak voor bij katten.

Ze worden meestal aangetroffen bij katten jonger dan 2 jaar en hun gezwellen zijn beperkt tot één kant van het gezicht. De overgrote meerderheid van poliepen kan niet worden gezien zonder gespecialiseerde apparatuur, dus de eerste diagnose is meestal gebaseerd op andere symptomen, waaronder niezen, nasale afscheiding en nasale benauwdheid.

Als de groei groot genoeg wordt dat het binnenoor wordt aangetast, worden vaak hoofdschudden en evenwichtsproblemen gezien. Dierenartsen en wetenschappers weten niet zeker waarom poliepen voorkomen of wat ze veroorzaakt, hoewel er enig bewijs is dat ze verband kunnen houden met ontstekingen. Dierenartsen gebruiken vaak röntgenfoto’s om poliepen te diagnosticeren en chirurgie is de gouden standaard voor de behandeling.

thematische pauze

10. Schimmelinfecties

kattenneus -pixabay
Bron: JACLOU-DL, Pixabay

Schimmelinfecties zijn een andere relatief veel voorkomende oorzaak van kattenneusproblemen, waaronder niezen en benauwdheid. Ze treden op wanneer een kat schimmelsporen door zijn neus inademt en die sporen zich beginnen voort te planten. Niezen, hoesten en loopneuzen zijn allemaal manieren waarop het lichaam van katten meestal voorkomt dat schimmelsporen voet aan de grond krijgen.

Zodra schimmelsporen zich vermenigvuldigen in de neusholte van een dier, wordt het moeilijk om schimmelgroei te beperken, wat vaak leidt tot systemische ziekten of ernstige ziekten. Verschillende soorten schimmels hebben vaak invloed op katten, waaronder Aspergillus, Candidiasis en Cryptococcosis. Aspergillus en Cryptococcus sporen worden vaak gevonden in gedroogde vogel uitwerpselen.

Een bijzonder onaangename geur en afscheiding zijn de meest voorkomende vroege tekenen van kattenschimmelachterinfecties. Naarmate de bal van schimmel en slijm in de neusholtes begint te groeien, beginnen sommige katten uitpuilende ogen en andere gezichtsmisvormingen te krijgen. Antischimmelmedicatie is de meest voorkomende behandeling.

thematische pauze

11. Kanker

Neuskankers zijn relatief zeldzaam bij katten en vormen minder dan 1% van de tumoren die door oncologen worden gezien. Kattenneustumoren worden vaak gezien bij katten met de diagnose lymfoom, plaveiselcelcarcinoom of carcinoom. De meeste zijn bijzonder agressief en vernietigen vaak de omliggende weefsels. Enkele van de meest voorkomende symptomen van kattenneustumoren zijn nasale afscheiding, snurken, benauwdheid en niezen.

Veel katten die lijden aan neustumoren wrijven hun gezicht agressief met hun poten of tegen de grond. Anderen ervaren regelmatig neusbloedingen. Veranderingen in gezichtsafmetingen worden ook gezien als de tumor groeit, waardoor de kenmerken van de kat worden vervormd. Zodra de hersenen betrokken raken, komen epileptische aanvallen relatief vaak voor.

Dierenartsen gebruiken vaak bloedonderzoek, CT-scans en röntgenfoto’s tijdens het diagnostische proces en straling is de meest voorkomende behandeling. De meeste katten leven ergens tussen de 6-18 maanden na de behandeling. Katten met kanker die een vroege behandeling krijgen, hebben meestal de meest gunstige resultaten.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Als uw kat af en toe een verstopte neus heeft, maar verder gezond is en geen andere tekenen van ziekte vertoont, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken, omdat niezen en verstopte neuzen vrij gebruikelijk zijn bij katten en niet altijd aangeven dat er iets ernstigs aan de hand is.

Als uw huisdier daarentegen gewicht verliest, stopt met eten of lusteloos wordt, bestaat de kans dat uw kat ziek is en is een dierenartsbezoek zeker op zijn plaats. Regelmatige dierenartsbezoeken en vaccinaties helpen uw kat in optimale gezondheid te houden en verminderen de kans dat uw huisdier lijdt aan gemakkelijk te voorkomen virale ziekten die vaak kattensnuifjes en verstopte neuzen veroorzaken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: birgl, Pixabay