Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Het zou zoveel gemakkelijker zijn als onze katten met handleidingen kwamen, nietwaar?

Je hebt waarschijnlijk voedings- en speelschema’s uitgedokterd, weet van vaccins en vlooienbestrijding en kent zelfs de favoriete aaiplek van je kat, maar als het gaat om het voorkomen van pijn en ziekte en het helpen van je kat om zijn beste leven te leiden, is er veel meer dat je dierenarts graag zou willen dat je weet.#1 Uw kat heeft waarschijnlijk een tandheelkundige aandoening

Tandziekte is pijnlijk, kan leiden tot tandverlies en heeft ook een negatieve invloed op de algehele gezondheid van een kat.

Veel huisdierouders zijn verrast wanneer hun dierenarts hen vertelt dat hun kat een tandheelkundige aandoening heeft, omdat het concept van tandziekte bij katten niet algemeen bekend is. Op de leeftijd van 4 jaar zullen de meeste huiskatten een bepaald niveau van tandvleesaandoeningen hebben, die gingivitis wordt genoemd.

Tandziekte blijft vaak onopgemerkt bij katten omdat ze meestal niet naar de dierenarts gaan, tenzij ze toe zijn aan vaccins of tekenen van ziekte vertonen. Tandheelkundige ziekte is een langzame, progressieve aandoening en de meeste katten leren leven met de pijn en vertonen geen openlijke tekenen van oraal ongemak.

Tandheelkundige aandoeningen zijn niet alleen pijnlijk, het heeft ook een negatieve invloed op de algehele gezondheid en het welzijn van katten, en dierenartsen wensen dat meer mensen op de hoogte waren van deze veel voorkomende gezondheidstoestand.

Wat u eraan kunt doen:

 • Laat het gebit van uw kat één keer per jaar controleren door een dierenarts
 • Stel een thuis tandheelkundige zorgroutine vast
 • Let op tekenen van tandziekte, zoals een slechte adem

#2 Artrose komt vaak voor bij oudere katten met overgewicht

Obesitas kan leiden tot de ontwikkeling of verergering van pijnlijke artrose.

Mensen hebben de neiging om meer kennis te hebben over artrose bij honden dan bij katten, en daarom, in combinatie met de neiging van katten om pijn te verbergen, lijden katten met artrose vaak in stilte.

Artrose (OA) is een degeneratieve aandoening die ontstekingen in de gewrichten van oudere katten veroorzaakt, wat resulteert in pijn en verlies van mobiliteit. Miljoenen katten lijden aan deze aandoening, maar weinig ouders van huisdieren zijn zich ervan bewust.

De meeste katten ouder dan 10 jaar hebben een bepaald niveau van artrose, hoewel het vaak ook jongere katten treft. Katten met overgewicht of obesitas lopen een verhoogd risico op artrose vanwege verhoogde slijtage aan de gewrichten.

Wat u eraan kunt doen:

 • Meer informatie over de tekenen van artrose bij katten
 • Houd uw kat op een gezond gewicht
 • Geef uw kat gewrichtssupplementen om de gezondheid van de gewrichten te bevorderen
 • Neem contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat lijdt aan artritispijn

#3 Het is belangrijk om vooruit te plannen voor veterinaire rekeningen

Huisdierenverzekeringen en spaarplannen kunnen u helpen bij het budgetteren voor de veterinaire kosten van uw kat.

De meeste mensen zijn verrast door de kosten van veterinaire zorg wanneer hun kat onverwacht ziek of gewond raakt. Bovendien, wanneer uw kat ziek of gewond raakt, maakt u zich al zorgen en onverwachte dierenartskosten kunnen een stressvolle situatie verergeren.

Soms kunt u zich niet de zorg veroorloven die uw kat echt nodig heeft, wat kan leiden tot onnodig lijden en in sommige hartverscheurende situaties, euthanasie.

Dit is ook stressvol voor uw dierenarts, die goede geneeskunde wil beoefenen en de beste zorg wil bieden, maar onder de beperkingen van een klein geldbedrijf staat (wat de meeste veterinaire ziekenhuizen zijn).

Daarom is het belangrijk om vooruit te plannen voor dierenartsrekeningen, zelfs als je net een schattig klein kitten hebt geadopteerd.

Wat u eraan kunt doen:

 • Start een noodspaarrekening die u alleen gebruikt voor veterinaire zorg, probeer $ 2.000 tot $ 5.000 te besparen.
 • Koop een creditcard en gebruik deze alleen voor dierenartsrekeningen.
 • Open een kredietlijn met Carecredit of Scratchpay, zodat u deze hebt als u deze ooit nodig heeft.
 • Koop een huisdierenverzekering VOORDAT uw huisdier ziek of gewond raakt.

#4 Jaarlijkse examens zijn van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van uw kat

Alle katten, zelfs die uiterlijk gezond lijken, moeten minstens één keer per jaar de dierenarts bezoeken.

Omdat de meeste katten alleen de dierenarts bezoeken als ze ziek of gewond zijn of vaccins nodig hebben, betekent dit dat de meeste katten geen jaarlijks lichamelijk onderzoek ondergaan. Een van de belangrijkste aspecten van de gezondheidszorg voor uw kat is het jaarlijks laten onderzoeken door een dierenarts.

Dit is belangrijk omdat examens verborgen gezondheidsproblemen vroegtijdig kunnen opvangen (zoals tandziekte of artrose) voordat ze onomkeerbare schade oplopen is klaar.

Jaarlijks bloedonderzoek is om dezelfde reden ook een zeer belangrijk aspect van de zorg voor oudere katten.

Wat u eraan kunt doen:

 • Zelfs als uw kat niet toe is aan vaccins, sla dan het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts niet over – de gezondheid en het welzijn van uw kat kunnen ervan afhangen!

#5 Katten kunnen ook hartwormziekte krijgen

Hartwormziekte komt minder vaak voor bij katten dan bij honden, maar het is dodelijker omdat er geen behandeling voor is.

Als je een hond hebt, dan heb je waarschijnlijk gehoord over hartwormziekte, maar wist je dat katten ook risico lopen op hartwormziekte? Hartwormziekte is een ernstige en potentieel dodelijke infectieziekte van honden en katten.

Het wordt gedragen door muggen, en hoewel hartwormen zich niet kunnen voortplanten bij katten en niet vaak volwassen worden bij katten, kunnen ze nog steeds katten infecteren en zelfs een of twee wormen kunnen problemen veroorzaken.

Hartwormziekte wordt vaak niet gediagnosticeerd bij katten omdat katten niet routinematig worden getest op hartwormen.

Tekenen van hartwormziekte bij katten zijn onder meer:

 • Hoesten
 • Intermitterend braken
 • Verminderde eetlust
 • Vangsten
 • Instorting

Wat u eraan kunt doen:

Er zijn geen goede medicijnen om hartwormziekte bij katten te behandelen, daarom is preventie de sleutel. Als u in een gebied met hartwormziekte, praat met uw dierenarts over preventie.

#6 Obesitas veroorzaakt GROTE problemen

zwaarlijvige kat

Zwaarlijvige en te zware katten lopen een hoger risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen.

Volgens de Vereniging voor obesitaspreventie bij huisdieren, 60% van de katten in de Verenigde Staten heeft overgewicht of obesitas. Katten met overgewicht en obesitas leven niet zo lang als magere katten en lopen een verhoogd risico op pijn door artrose, hoge bloeddruk, nierziekte, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker.

Zwaarlijvige katten hebben hogere dierenartsrekeningen en voedselrekeningen, en mensen lijken er niet zoveel om te geven als hun kat dik is, wat dierenartsen een beetje gek maakt.

Dierenartsen zouden willen dat u wist dat u veel ziekten kon voorkomen, uw dierenarts- en voedselrekeningen kon verlagen en uw kat langer en gelukkiger kon laten leven door uw kat slanker te houden. Het is zo simpel, maar als je kijkt naar de psychologische componenten, ook moeilijker dan we beseffen.

Wat u eraan kunt doen:

Vraag uw dierenarts of uw kat overgewicht of obesitas heeft, en zo ja, werk dan samen met uw dierenarts om een reis naar gewichtsverlies te creëren die uw kat weer op weg naar gezondheid zal brengen.

Uw dierenarts kan het ideale gewicht van uw kat geven, u instrueren over de hoeveelheid calorieën per dag om te voeden, voedsel- en trainingsaanbevelingen geven, uw voortgang controleren en u aanmoedigen. Samen kunnen we een einde maken aan obesitas bij huisdieren en de bijbehorende chronische ziekten.

#7 Binnenkatten hebben beweging en mentale stimulatie nodig

Katten die binnen leven, hebben voldoende speeltijd nodig, zodat ze voldoende beweging krijgen.

Hoewel binnenkatten de neiging hebben om langer te leven dan buitenkatten, hebben ze ook de neiging om hogere percentages obesitas en stressgerelateerde aandoeningen te lijden omdat ze rondslingeren en eten omdat ze zich vervelen.

Wat u eraan kunt doen:

Om binnenkatten in goede fysieke en mentale gezondheid te houden, hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Dit kan veel stressgerelateerde gedrags- en fysieke stoornissen voorkomen, waaronder stresscysteitis, ongepaste eliminatie en agressie.

De American Association of Feline Practitioners heeft een uitstekende bron voor katteneigenaren over hoe ze een gezond binnenmilieu voor hun katten kunnen bieden.

#8 Katten hebben vocht uit hun voedsel nodig

Natvoer helpt katten meer water te consumeren.

De voorouders van de moderne katten waren woestijnbewoners en haalden het grootste deel van hun vocht uit de prooi die ze vingen en aten.

Katten hebben een verminderde drang om te drinken in vergelijking met honden en mensen, en als geheel hebben ze niet de neiging om genoeg water te drinken om zichzelf voldoende gehydrateerd te houden.

Wat u eraan kunt doen:

 • Voer katten een combinatie van ingeblikt en droogvoer
 • Voeg natriumarme kippen- of runderbouillon of tonijnsap toe aan voedsel om het te bevochtigen
 • Gebruik een waterfontein in plaats van een waterbak

#9 Slechte hygiëne en kattenbaketiquette kunnen de kattenbakproblemen van uw kat veroorzaken

Veel katten zullen het gebruik van de kattenbak vermijden als deze niet schoon genoeg wordt gehouden.

Een van de meest voorkomende redenen waarom katten worden afgestaan aan asielen is vanwege kattenbakproblemen, iets dat zou kunnen zijn opgelost als mensen meer wisten over hoe hun katten denken.

Als katten de doos, de locatie, het nest, de netheid van de doos niet leuk vinden, of zich overvol of opgejaagd voelen door andere katten, dan zullen ze de doos afwijzen en ergens anders elimineren.

Wat u eraan kunt doen:

 • Plaats dozen in rustige, warme, drukbezochte, goed geventileerde ruimtes (uit de buurt van de oven en de wasmachine / droger)
 • Gebruik fijn, zanderig, klonterend ongeparfumeerd strooisel en bedek de bodem met 1 inch strooisel
 • Schep dagelijks strooisel; ververs nest om de twee tot drie dagen
 • Vermijd bij het schoonmaken agressieve reinigingsmiddelen. Gebruik 1:1 ammoniak/wateroplossing om te reinigen
 • In huishoudens met meerdere katten, heb een doos meer dan het aantal katten in uw huis
 • Vermijd voeringen, kappen en automatische reinigingsmiddelen; de meeste katten geven de voorkeur aan effen dozen
 • Als uw kat artritis heeft, gebruik dan een doos met onderzijden

#10 Veterinaire bezoeken hoeven niet stressvol te zijn

Vraag uw dierenarts om hulp om dierenartsbezoeken minder stressvol te maken voor uw kat (en u!).

Een van de andere redenen dat katten niet zo vaak naar de dierenarts worden gebracht als honden, is omdat het stressvol is!

De kat is bang en jij bent gestrest (en soms beschaamd door het gedrag van je kat of je voelt je slecht voor je kat). Het kan moeilijk zijn om de kat te vangen en in een reismand te stoppen om ze naar de dierenarts te brengen. De hele ervaring kan gewoon verschrikkelijk zijn van begin tot eind.

Gelukkig is de veterinaire industrie zich er terdege van bewust dat de strijd echt is en is er het afgelopen decennium een beweging binnen het beroep geweest om veterinaire bezoeken minder stressvol te maken.

Dit omvat stressarme behandelingstechnieken, aanpassing van wachtkamers en onderzoekskamers, kattenziekenhuizen of aparte kattengebieden, en meer.

Wat u eraan kunt doen:

Terwijl veterinaire professionals van hun kant hard werken om veterinaire bezoeken aangenamer en veiliger te maken voor alle betrokken partijen, willen dierenartsen dat u wist dat er dingen zijn die u thuis kunt doen voor het bezoek en tijdens het bezoek die de ervaring nog meer zullen verbeteren!

De American Animal Hospital Vereniging heeft een lijst met aanbevelingen die kunnen helpen.

Door deze aanbevelingen op te volgen, kunt u veel problemen bij uw kat voorkomen voordat ze beginnen, de kosten van dierenartsrekeningen verlagen, uw kat helpen een langer, gezonder leven te leiden en uw dierenarts erg gelukkig maken.