Waarom hebben katten snorharen?

Het is geen geheim dat snorharen je kat er super schattig uit laten zien, maar wist je dat ze veel nuttige functies voor je kat hebben in hun dagelijks leven? Zonder snorharen zou uw kat worstelen met eenvoudige taken zoals het veilig navigeren door zijn omgeving, wat tot grote problemen kan leiden.

Snel overzicht

01

Snorharen zijn lange, stijve haren die gemaakt zijn van keratine, hetzelfde materiaal als de vacht van je kat.

02

Snorharen helpen katten met ruimtelijk bewustzijn, balans, navigatie en communicatie.

03

Snijd of pluk nooit de snorharen van uw kat uit, wat katten stress, verwarring en pijn kan veroorzaken.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over de snorharen van je kat en hun belang in het leven van elke nieuwsgierige kat.

Wat zijn snorharen?

Snorharen zijn lange, dikke, ridgide haren die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als de vacht van je kat.

Snorharen, of om hun wetenschappelijke naam te gebruiken, vibrissae, zijn lange, stijve haren die de meeste verschillende soorten zoogdieren in een of andere vorm hebben. De term vibrissae is afgeleid van het Latijnse woord vibrare, wat trillen betekent.

Snorharen groeien uit haarzakjes en zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de vacht van uw kat, keratine (een soort eiwit). Snorharen verschillen van normale haren doordat ze de neiging hebben langer, stijver en met een bredere diameter te zijn en normaal gesproken opvallen in het gezicht.

Katten hebben snorharen op meerdere plaatsen op hun gezicht; aan de zijkant van de neus, boven de ogen, op de kin en rond de oren. Katten hebben ook minder bekende snorharen op hun voorpoten die “carpale” snorharen worden genoemd.

Elke individuele snorharen heeft de vitale functie om miljoenen stukjes sensorische informatie door te geven aan de hersenen, inclusief trillingen, waardoor ze essentieel zijn als speciale sensorische organen. Volgens Guinness Wereldrecords, behoorden de langste katachtige snorharen die werden geregistreerd toe aan Missi, een Maine Coon-kat uit Finland waarvan de snorharen 19 centimeter lang waren.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Waarom hebben katten snorharen?

Naast het feit dat uw kat er schattig uitziet, dienen snorharen vele essentiële functies, waaronder:

1. Trillingssensatie

Snorharen kunnen katten vertellen over de omgeving om hen heen door zeer kleine trillingen in de lucht op te pikken.

De snorharen van uw kat zijn zo gevoelig dat ze trillingen in de lucht kunnen oppikken, bijna zoals de eigen radarsystemen van uw kat. Dit kan erg handig zijn voor uw kat wanneer ze op jacht is naar een prooi en ook voor het detecteren van dreigende gevaren.

2. Ruimtelijk Inzicht

Snorharen helpen de verkenning van een kat door hen te helpen weten of een ruimte te klein is voor hun lichaam om er doorheen te passen.

Snorharen kunnen fungeren als een ingebouwde tape-meting voor katten, waardoor ze kunnen beoordelen of hun lichaam door een opening past wanneer ze hun hoofd erdoorheen steken. Dit stelt katten in staat om te voorkomen dat ze vast komen te zitten bij het verkennen van hun omgeving en helpt hen uit de buurt van schade te houden. Snorharen stellen katten ook in staat om objecten te detecteren die hen beschermen tegen gevaar of letsel.

Lees ook: Wat te doen als je per ongeluk op je kat stapt

3. Balans

Samen met de staart helpen snorharen katten met hun beroemde evenwichtsvaardigheden.

Snorharen spelen een essentiële rol in de balans van uw kat en het bepalen van de positie van het lichaam. Katten hebben speciale sensorische cellen die proprioceptoren worden genoemd aan de uiteinden van hun snorharen. Proprioceptoren geven berichten over de omgeving door aan de hersenen.

Hierdoor kunnen de hersenen vervolgens de positie van het lichaam ten opzichte van de ruimte eromheen bepalen. Proprioceptoren zijn aanwezig in het hele lichaam, en zonder hen zou lopen of zelfs staan onmogelijk zijn, laat staan altijd op je voeten landen!

4. Nachtzicht assistentie

Snorharen stellen katten in staat om ’s nachts te navigeren en kunnen zelfs katten helpen die blind worden om zich te blijven verplaatsen.

Hoewel katten een veel beter nachtzicht hebben dan wij, dragen hun snorharen ook bij aan hoe goed ze zich ’s nachts kunnen verplaatsen. Snorharen zijn zo gevoelig dat ze veranderingen in luchtstromen kunnen oppikken, waardoor je kat informatie krijgt over waar objecten zich om hen heen bevinden.

Dit is een van de redenen waarom het moeilijk kan zijn om te zien of een kat blind wordt vanwege de extra zintuigen die ze hebben om hen te helpen bij het navigeren door hun omgeving.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

5. Gezichtsbescherming

Wanneer de snorharen iets dicht bij het gezicht voelen, waarschuwt het de kat om zijn hoofd te draaien of zijn ogen te sluiten, zodat ze niet gewond raken.

De snorharen om je heen het gezicht van de kat is zeer gevoelig voor zelfs de lichtste aanraking of een stuk vuil. Dit betekent dat uw kat snel iets gevaarlijks rond zijn gezicht en ogen kan detecteren. Hierdoor kunnen ze snel bewegen, schudden of knipperen om elk gevaar dat ze waarnemen te verwijderen.

Lees ook: Kunnen katten geesten, geesten en engelen zien?

6. Communicatie

Hoe je kat zijn snorharen vasthoudt, kan je veel vertellen over hoe hij zich voelt.

De positie waarin je kat haar snorharen houdt, kan zijn emoties onthullen. In feite is de positie van de snorharen een van de manieren waarop dierenartsen uw kat beoordelen op pijn wanneer ze in het ziekenhuis worden opgenomen als onderdeel van een gevalideerde en uitgebreide pijnbeoordeling die de “katachtige grimas score.Dit scoresysteem kijkt naar veel subtiele veranderingen in de gezichtsuitdrukking van uw kat om vast te stellen hoeveel pijn ze voelen.

Bange katten kunnen stijve snorharen hebben, terwijl een ontspannen kat vaak ontspannen snorharen heeft. Katten zijn uitstekend in het verbergen van hun gevoelens, dus hun snorharen geven ons waardevol inzicht in hoe ze zich voelen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Wat gebeurt er als ik de snorharen van mijn kat pluk of knip?

Het knippen of uittrekken van de snorharen van een kat kan desoriëntatie en stress veroorzaken.

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is dat je de snorharen van je kat in de eerste plaats niet moet verwijderen. Hoewel de eigenlijke snorharen geen zenuwuiteinden bevatten, is de basis rijk aan zenuwen en bloedvaten. Dit betekent dat het plukken van snorharen extreem pijnlijk zal zijn.

Het snijden of plukken van de snorharen van uw kat zal ertoe leiden dat ze worstelen met hun ruimtelijk inzicht en kan stress en verwarring veroorzaken. Als uw kat buiten rondloopt, kan het verliezen van zijn snorharen hem meer risico geven om vast te komen te zitten of vast te zitten

Lees ook: Kat trekt haar uit: oorzaken & behandeling

Waarom verliest mijn kat haar snorharen?

Als uw kat veel snorharen verliest, raadpleeg dan uw dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Katten zullen met tussenpozen snorharen verliezen als onderdeel van hun normale haaruitvalproces. Dus als u merkt dat uw kat de vreemde snorharen mist, dan is dit meestal geen reden tot bezorgdheid. Als u echter merkt dat veel van de snorharen van uw kat tegelijkertijd naar buiten vallen, of als het snorharenverlies van uw kat samenvalt met haaruitval elders op het lichaam, kan dit wijzen op een medisch probleem.

Dit kan vooral het geval zijn als u roodheid, schilferige huid of sijpeling opmerkt.  Er zijn verschillende redenen waarom uw kat haar snorharen kan verliezen, bijvoorbeeld:

Tenzij uw kat een medische reden heeft die leidt tot haaruitval, kunt u er zeker van zijn dat de snorharen meer dan waarschijnlijk met de tijd terug zullen groeien. Wees niet verbaasd als de snorharen soms weer een andere kleur krijgen!

Lees ook: Ringworm bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat is ‘snorharenmoeheid’?

Snorharenmoeheid is anekdotisch beschreven, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze aandoening.

Snorharenmoeheid of snorharenspanning is een populaire term die wordt gebruikt om de theorie van overstimulatie van de sensorische verwerking van de snorharen te beschrijven. Dit gebeurt naar verluidt wanneer de snorharen te veel worden aangeraakt en wordt gesuggereerd dat dit optreedt als de voer- of waterbakken van uw kat hoge randen hebben die contact maken met dit gevoelige haar.

Er is geen wetenschappelijke bewijsbasis voor deze aandoening, die alleen anekdotisch is beschreven. Echter, een recente studie vond wel dat katten liever aten van snorharvriendelijke kommen dan van hun gewone kom.

Laatste gedachten

Snorharen zijn een essentieel onderdeel van het complexe fysieke en gedragsmatige welzijn van een kat.

Niet alleen zijn de snorharen van uw kat schattig, maar ze dienen ook vele vitale rollen in het dagelijks leven van uw kat. Om deze reden mogen de snorharen van uw kat nooit worden getrimd of geknipt, hoe lang ze ook zijn. Geniet in plaats daarvan gewoon van deze schattige aanhangsels en behandel ze altijd zachtjes; je kat zal je er dankbaar voor zijn.

Lees ook: Litter-Robot 4 Review (we hebben het een maand getest)

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je de snorharen van een kat afsnijdt?

Je mag nooit de snorharen van je kat knippen. Hoewel de snorharen zelf geen pijn voelen, dienen ze veel essentiële functies voor uw kat in hun dagelijks leven. Door ze te snijden, kunt u onbedoeld de veiligheid van uw kat in gevaar brengen!

Groeien kattensnorharen terug?

Wanneer snorharen op natuurlijke wijze uitvallen, zullen ze teruggroeien, net als gewone haren wanneer ze uitvallen. Snorharen die gebroken of geknipt zijn, moeten wachten tot de natuurlijke haarcyclus optreedt om de snorharenwortel uit te laten vallen en een nieuwe te laten groeien.

De natuurlijke cyclus voor snorharenhedding en hergroei is over het algemeen veel langzamer dan voor gewoon haar, en als zodanig kan dit hergroeiproces lang duren. Knip nooit de snorharen van je kat. Ze zijn van vitaal belang voor veel functies en zonder snorharen zijn kan veel problemen voor uw kat veroorzaken.

Voelen katten pijn in hun snorharen?

Het is belangrijk op te merken dat het knippen van de snorharen van uw kat nooit raadzaam is, omdat ze veel vitale functies vervullen. De snorharen van katten hebben geen zenuwuiteinden die door de schachten lopen. Dit betekent dat het eigenlijke haar geen pijn voelt wanneer het wordt geknipt.

De haarwortel is echter rijk aan bloedvaten en zenuwuiteinden, dus plukken of trekken aan snorharen is uiterst pijnlijk. Het ruw hanteren van de snorharen kan ook ongemak veroorzaken.

Laten katten je hun snorharen aanraken?

Het antwoord op deze vraag zal sterk afhangen van de persoonlijkheid van elke kat. Sommige katten vinden het niet erg dat hun snorharen zachtjes worden aangeraakt; anderen zijn zeer beledigd door het idee zelf.

Zelfs als uw kat toestaat dat zijn snorharen worden aangeraakt, zorg er dan voor dat u dit heel voorzichtig doet! De snorharwortels zijn rijkelijk geïnnerveerd met veel zenuwen, waardoor ze extreem gevoelig zijn. Ruwe behandeling zal pijnlijk zijn voor uw kat.

Bronnen weergeven

Evangelista. M et al. (2019) Gezichtsuitdrukkingen van pijn bij katten: de ontwikkeling en validatie van een Feline Grimace Score. Natuur:Wetenschappelijke Rapporten 9:19128 DOI Opgehaald 23Rd augustus 2022