Kunnen katten havermout eten?

kunnen katten havermout eten

Of je nu je havermout met bruine suiker eet als ontbijt of de voorkeur geeft aan havermoutkoekjes, havermout is een van die populaire, gezonde en veelzijdige menselijke voedingsmiddelen. Maar kunnen katten havermout eten?

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Als u zich afvraagt of u uw kat havermout wilt geven of nadenkt over de gezondheidsvoordelen voor onze kattenvrienden, kunt u er zeker van zijn dat havermout volkomen veilig is voor katten. Het is geen noodzakelijke aanvulling op hun gebruikelijke kattenvoer, maar haver kan aan katten worden gegeven, gekookt of rauw, met slechts een paar dingen om te overwegen als u dit wilt doen. Lees verder voor meer informatie!

Snel overzicht: Kunnen katten havermout eten

Havermout Nutritionele Statistieken

Hier zijn de voedingsstatistieken voor 1 kopje (156 g) havermout.

Calorieën (kcal) 607
Eiwit (g) 26.4
Koolhydraten (g) 103
Vezels (g) 16.5
Totaal vetten (g) 10.8
Folaat (mcg) 87
Thiamine (mg) 1.2
Vitamine B6 (mg) 0.2
Calcium (mg) 84.3
Mangaan (mg) 7.7
IJzer (mg) 7.4

Havermout Voedingswaarden

Havermout, wanneer we kijken naar menselijk voedsel, staat bekend om zijn voedingsvoordelen, boordevol antioxidanten, gezonde aminozuren en vitamines zoals vitamine B6. Het kan het cholesterolgehalte verlagen, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevat ook mineralen zoals calcium en mangaan.

Dus hoe past dit in het dieet van een kat? Welnu, katten zijn obligate carnivoren en halen al hun voedingsvoordelen uit vlees. Daarom kan hun commercieel natvoer of brokjes in al hun voedingsbehoeften voorzien, en het toevoegen van extra’s zoals havermout heeft geen enorme voedingswaarde. Kleine hoeveelheden havermout zijn echter prima als een occasionele traktatie en kunnen enkele kleine gezondheidsvoordelen bieden.

Voordelen van havermout voor katten

Havermout is vrij hoog in eiwitten en vetten, waardoor het een van de meer geschikte menselijke voedingsmiddelen voor katten is.

Het spijsverteringsstelsel van katten is ontworpen om vlees te verteren, en dus hoewel katten haver kunnen eten, krijgen ze misschien niet alle gezondheidsvoordelen die we doen van dit gezonde voedsel. Kattenvoer is meestal rijk aan eiwitten en weinig koolhydraten, dus voedingsmiddelen met veel koolhydraten moeten worden vermeden, omdat dit kan leiden tot een hogere calorie-inname dan nodig is.

Havermout is eigenlijk vrij hoog in eiwitten en vetten, waardoor het een van de meer geschikte menselijke voedingsmiddelen voor katten is. De vetten in havermout bevatten ook linolzuur en aminozuren die goed zijn voor een gezonde huid en vacht.

Lees ook: 9 veilige en gezonde menselijke voedingsmiddelen katten kunnen eten

Havermout heeft een goed gehalte aan voedingsvezels, wat goed kan zijn voor het spijsverteringskanaal, constipatie kan voorkomen, maar te veel kan de darm overweldigen en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Katten kunnen kleine hoeveelheden vitamines, mineralen en antioxidanten uit haver opnemen.

Hoeveel havermout kan een kat eten?

Een kleine portie havermout is de aanbevolen manier om katten haver te voeren als je dat wilt. Kattenvoer moet meestal op vlees gebaseerd zijn en voedingsmiddelen zoals haver mogen alleen in kleine hoeveelheden worden gegeven (een eetlepel is een redelijke hoeveelheid voor een kat) om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Hoe vaak kan een kat havermout eten?

Haver moet eigenlijk alleen worden gegeven als een incidentele traktatie, omdat het eten ervan te vaak en als het grootste deel van hun dieet spijsverteringsproblemen en een onevenwichtig dieet kan veroorzaken. Commercieel kattenvoer moet het grootste deel van het dieet van uw kat zijn, met kattentraktaties of veilig menselijk voedsel als kleine extra’s.

Wordt havermout gebruikt in commercieel kattenvoer?

Ja, sommige commerciële kattenvoeding bevat haver. Ze worden gebruikt als een bron van koolhydraten en vezels, evenals enkele gezondheidsvoordelen zoals vitamine B6, antioxidanten en essentiële aminozuren. Ze zijn alleen aanwezig in kleine hoeveelheden en nooit als hoofdingrediënt van het kattenvoer.

De risico’s van het eten van havermout voor katten

Te veel havermout kan het spijsverteringsstelsel van uw kat overbelasten, wat leidt tot ongemak, braken of diarree.

Haver is veilig voor katten, zowel als rauwe haver als als gekookte havermout. Er zijn echter enkele dingen om op te letten voordat je havermout aan je katachtige vriend geeft.

Havermout gekookt in melk

Veel katten zijn lactose-intolerant, omdat ze de enzymen missen die nodig zijn om melk te verteren. Kattenhavermeel mag alleen in water worden gekookt.

Lees ook: Is melk goed voor katten?

Havermout cookies

Deze zijn vaak boterachtig en vet en kunnen extra’s bevatten die niet geschikt zijn voor Katten. Havermout rozijnenkoekjes moeten altijd worden vermeden, omdat rozijnen giftig zijn voor katten. Appel kaneel havermoutkoekjes mogen ook nooit aan katten worden gevoerd.

Lees ook: Zijn groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

Spijsverteringsproblemen

Te veel havermout kan het spijsverteringsstelsel van uw kat overbelasten, wat leidt tot ongemak, braken of diarree. Voer havermout altijd in een kleine portie, vooral ongekookte havermout.

Houden katten van de smaak van havermout?

Katten voelen zich meestal aangetrokken tot vlezige en visachtige smaken, maar staan erom bekend te experimenteren met nieuwe smaken en texturen. Als je wilt proberen havermout toe te voegen aan het dieet van je kat, probeer dan een kleine hoeveelheid ongekookte haver op hun natte voedsel, gewone havermout gekookt in water of wat haverthee.

Veelgestelde vragen

Is het goed om katten havermout te voeren?

Ja, het is veilig voor katten om havermout te eten. Probeer een aantal gewone havermoutrecepten, zoals havermoutpap gekookt in water. Geef havermout alleen in kleine hoeveelheden aan je kat.

Wat voor havermout kunnen katten eten?

Katten kunnen elke vorm van havermout eten, inclusief baby havermout, zolang het ongekookt is of gekookt in water in plaats van melk. Vermijd havermout met extra’s eraan toegevoegd, zoals rozijnen, die giftig zijn voor katten.

Hoe maak je havermout voor katten?

Je kunt de havermout koken tot een pap met een beetje water, of de haver een nacht in water weken. Rauwe haver kan worden gemengd met hun natte voedsel.