Kunnen katten ui eten?

Uien worden veel gebruikt in de keuken om smaak toe te voegen, omdat ze zo veelzijdig zijn. Ze worden over de hele wereld geteeld en kunnen worden gekookt, gebakken, geroosterd, gebakken of zelfs rauw worden gegeten. Er zijn verschillende soorten ui en ze zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren, elk met een iets andere smaak.

De meest voorkomende zijn rood, wit en geel. Uien zijn ook nauw verwant aan knoflook, bieslook, prei, lente-uitjes en sjalotten. Er wordt gedacht dat uien veel gezondheidsvoordelen kunnen hebben, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten en zwavelhoudende verbindingen.

Snel overzicht: Kunnen katten ui eten

Lees ook: Kunnen katten knoflook eten?

We hebben allemaal uien in onze keukens en gebruiken ze waarschijnlijk de meeste dagen in onze keuken. Dus je vraagt je misschien af of het ook goed is voor katten om uien te eten. Het antwoord is nee, katten kunnen geen uien eten omdat ze zeer giftig zijn. Als uw katten hun poten krijgen op voedsel dat ui bevat, moet u meteen een reis naar de dierenarts maken.

Lees ook: Wat kunnen katten eten? 36 menselijke voedingsmiddelen die katten kunnen eten – en 8 ze kunnen het niet!

Zelfs een kleine hoeveelheid ui is erg gevaarlijk voor je katachtige vriend. Inname van uien veroorzaakt een aandoening die hemolytische anemie wordt genoemd, waarbij rode bloedcellen worden vernietigd, waardoor de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam kan worden vervoerd, wordt verminderd. Dit is zeer ernstig en moet snel worden behandeld om een snel herstel te garanderen.

Uien zijn dus zeer gezonde en veelzijdige groenten voor ons mensen, maar niet voor katten. Blijf lezen om meer te weten te komen!

Nutritionele statistieken

Een portie rauwe ui van 100g bevat:

Calorieën 40
Vezel 1,7 g
Suiker 4,2 g
Eiwit 1,1 g
Koolhydraat 9,3 g
Vet 0,1 g
Water 89%

Voedingswaarde feiten

Uien zijn een zeer caloriearme groente en zijn rijk aan vezels. Ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten, evenals zwavelhoudende verbindingen die uien een aantal grote gezondheidsvoordelen voor de mens geven.

Quercetine is een antioxidant in uien waarvan wordt gedacht dat het helpt de bloeddruk te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren, terwijl zwavelhoudende verbindingen cellen tegen kanker kunnen beschermen en bloedstolsels kunnen voorkomen.

Uien bevatten ook vitamine C (belangrijk voor de immuunfunctie), folaat (essentieel voor celgroei en ook belangrijk voor vrouwen tijdens de zwangerschap), vitamine B6 (gebruikt bij de vorming van rode bloedcellen) en kalium.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gezondheidsvoordelen alleen van toepassing zijn op mensen, omdat uien zeer giftig zijn voor katten.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Voordelen van uien voor katten

Er is geen voordeel voor katten als ze uien eten, omdat ze zeer giftig zijn.

Hoeveel ui kan een kat eten?

Inname van uien veroorzaakt een aandoening die hemolytische anemie wordt genoemd, waarbij rode bloedcellen worden vernietigd, waardoor de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam kan worden vervoerd, wordt verminderd.

Katten mogen geen ui eten, of deze nu rauw, gekookt of gemengd is met ander voedsel. Het is zeer giftig en zeer gevaarlijk voor je katachtige vriend. Zelfs de kleinste hoeveelheid ui is gevaarlijk, met als toxische dosis 1 g ui per 5 pond lichaamsgewicht.

Uienpoeder is bijzonder giftig omdat het zeer geconcentreerd is, dus het kan zelfs gevaarlijker zijn dan verse ui.

Hoe vaak kan een kat ui eten?

Katten mogen nooit uien (inclusief verse uien, gekookte uien of uienpoeder). U moet voorkomen dat u uw kat menselijk voedsel geeft dat ui bevat en houd uienproducten buiten bereik om te voorkomen dat uw katachtige vriend zijn poten erop krijgt.

Worden uien gebruikt in commercieel kattenvoer?

Uien worden nooit gebruikt in commercieel kattenvoer, omdat het erg giftig is voor katten. Smaak wordt op andere manieren toegevoegd aan kattenvoer met behulp van vlees, vis en groenten.

Lees ook: 5 groenten die katten kunnen eten (en 5 om te vermijden!)

De risico’s van het eten van ui voor katten

Uien worden nooit gebruikt in commercieel kattenvoer, omdat het erg giftig is voor katten.

Uien zijn erg gevaarlijk voor katten en kunnen ze erg onwel maken of zelfs dodelijk zijn. Als u denkt dat uw kat rauwe of gekookte ui of uienpoeder heeft gegeten, moet u ze meteen naar de dierenarts brengen.

Uien bevatten een oxidant – n-propyl disulfide, die wanneer gegeten en geabsorbeerd in de bloedbaan bindt aan rood bloed. Helaas zijn katten zeer gevoelig voor deze oxidatie van de rode bloedcellen en herkent het lichaam het als vreemd.

Het lichaam van de kat vernietigt dan het hele rode bloedcel, een proces dat bekend staat als hemolyse. Het resultaat is minder circulerende rode bloedcellen, wat betekent dat het lichaam niet zoveel zuurstof kan vervoeren als zou moeten.

Symptomen van uivergiftiging bij katten zijn onder meer:

Behandeling voor uienvergiftiging is ondersteunend en bestaat uit intraveneuze vloeistoftherapie en ziekenhuisopname met regelmatig bloedonderzoek. Als katten vroeg worden gevangen en behandeld, zullen ze nieuwe rode bloedcellen in hun beenmerg gaan produceren die gezond zijn en de vernietigde cellen vervangen.

In ernstige gevallen kunnen katten een bloedtransfusie nodig hebben om hun rode bloedcellen aan te vullen en te zorgen voor voldoende zuurstoftoevoer naar de cellen in hun lichaam.

Herstel hangt af van hoeveel ui een kat heeft gegeten en hoe goed ze reageren op de behandeling. Sommige katten zullen binnen enkele uren verbeteren, anderen kunnen dagen duren. Als de veterinaire behandeling echter niet snel genoeg wordt benaderd, kan uienvergiftiging fataal zijn.

Houden katten van de smaak van ui?

Katten houden over het algemeen niet van de smaak van ui, vooral niet op zichzelf. Uien die zijn gekookt of bereid met ander voedsel kunnen echter aantrekkelijker zijn voor katten, waardoor ze ze eten. Als uw kat voedsel met ui heeft gegeten, moet u deze onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Laatste gedachten

Uien zitten boordevol voeding en zijn een zeer veelzijdige groente voor ons mensen om te gebruiken in een verscheidenheid aan gerechten. We kunnen deze gerechten echter niet delen met onze katten, omdat uien giftig zijn en een ernstige vorm van bloedarmoede veroorzaken waarbij rode bloedcellen worden vernietigd.

Lees ook: Zijn groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

Als uw kat zijn poten op elk type ui heeft, inclusief uienpoeder, rauwe of gekookte ui, dan moet u ze meteen naar de dierenarts brengen voor behandeling. Het is altijd het beste om gevaarlijk voedsel buiten het bereik van uw kat te houden en om te voorkomen dat u hem restjes geeft die ui kunnen bevatten!

Veelgestelde vragen

Kunnen katten groene uien eten?

Nee, katten kunnen geen groene uien eten. Elke hoeveelheid ui is erg giftig voor katten en kan ze erg ziek maken.

Kunnen katten bladeren van groene uien eten?

Nee, katten mogen geen groene uienbladeren eten. Elke hoeveelheid ui of ui bevattend voedsel is giftig voor katten en kan ze erg ziek maken.

Kunnen katten vlees eten dat is gekookt met uien?

Katten mogen geen voedsel eten dat ui bevat, omdat zelfs een kleine hoeveelheid ervan giftig is en uw kat erg onwel kan maken. Vermijd het voeren van uw kattenvlees gekookt met uien.