Koolmonoxidevergiftiging bij katten: 3 kritieke tekenen

Als er een gaslek in uw omgeving is of als er een of andere vorm van fossiele brandstoffen in een afgesloten ruimte wordt verbrand, kunnen u en uw huisdieren worden getroffen. Het is heel gemakkelijk voor gaslekken om onopgemerkt te blijven totdat het kritiek is, dus zorg ervoor dat u op deze tekenen bij uw kat let om de veiligheid van u en uw huisdier te garanderen.

Deze drie tekenen zijn erg belangrijk om op elk moment op te letten voor uw huisdier, omdat ze van cruciaal belang kunnen zijn en veterinaire aandacht vereisen voor het geval er langetermijneffecten op uw kat zijn.

Koolmonoxidevergiftiging kan optreden wanneer een fossiele brandstof wordt verbrand in een afgesloten gebied. Zelfs het laten draaien van uw auto met de garagedeur gesloten voor lange periodes is om deze reden erg gevaarlijk. Koolmonoxide komt ook van veel huishoudelijke artikelen, zoals kachels, grills, open haarden, ovens en lantaarns.

Meestal is het te wijten aan menselijke fouten, zoals het achterlaten van uw kat in de garage met de auto lopend, waardoor koolmonoxidevergiftiging in ongeveer 10 minuten ontstaat.

Koolmonoxidevergiftiging komt veel vaker voor dan je op het eerste gezicht zou denken. Volgens het Center for Disease Control (CDC) zijn er naar schatting 400 jaarlijkse sterfgevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging en duizenden meer spoedeisende ziekenhuisbezoeken als gevolg hiervan. Katten staan erom bekend dat ze symptomen van koolmonoxidevergiftiging vertonen voor mensen, dus zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan je harige vriend als je om welke reden dan ook een opeenhoping van koolmonoxide vermoedt.

3 katten gezichtsverdeler

De 3 tekenen van koolmonoxidevergiftiging

1. Slaperigheid/zwakte

Veel katten zijn van nature slaperige individuen, die het grootste deel van de dag slapen. Een extreme hoeveelheid plotselinge slaperigheid kan echter wijzen op koolmonoxidevergiftiging. Als uw kat heel plotseling van modus verandert van actief naar moe, dan kan het koolmonoxidevergiftiging zijn, vooral als u vermoedt dat er een oorzaak voor is, zoals een gashaard die binnenshuis loopt of uw auto die in een afgesloten ruimte staat. Vergeet niet dat koolmonoxide een gas is, wat betekent dat het door kleine ruimtes kan gaan, waardoor het je hele huis in één keer kan beïnvloeden, vooral als je de airconditioning aan hebt staan.

Duizeligheid en zwakte komen ook vaak voor bij katten wanneer ze vergiftigd zijn door koolmonoxide. Dit kan te zien zijn als de kat niet in staat is om recht te lopen, niet beweegt wanneer daarom wordt gevraagd, of in het algemeen lang stil blijft staan.

Omdat katten erom bekend staan dat ze het grootste deel van de dag wegslapen, is het belangrijk om dit symptoom alleen op te merken in combinatie met andere symptomen of in combinatie met een vermoeden van koolmonoxideopbouw, omdat het over het algemeen normaal is voor katten. Lethargie en duizeligheid zijn niet normaal, maar ze kunnen lijken alsof uw kat moe is.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock
thematische pauze

2. Vangsten

Soms, als gevolg van koolmonoxidevergiftiging, zullen katten epileptische aanvallen hebben. Er zijn veel verschillende soorten aanvallen bij katten. Focale aanvallen beïnvloeden bijvoorbeeld slechts een deel van de hersenen, waardoor de symptomen veel minder ernstig zijn. Symptomen voor focale aanvallen zijn trillen van de oogleden en / of het gezicht, kwijlen, abnormale hoofd- of nekbewegingen, desoriëntatie en willekeurig of agressief gedrag. Uw kat kan tijdens deze situaties bij bewustzijn zijn, maar ze zijn over het algemeen niet pijnlijk, alleen desoriënterend.

De ergste vorm van aanval wordt een gegeneraliseerde aanval genoemd. Tijdens deze aanvallen zal uw kat volledig niet reageren, op zijn zij vallen en het bewustzijn verliezen of ongecontroleerd trillen. Ze kunnen ook joggen als hun keelspieren samentrekken. Hun blaas en darmen kunnen ook ongecontroleerd leeglopen. Dit soort aanvallen hebben de neiging om ergens van een paar seconden tot een paar minuten te duren.

Voordat u een gegeneraliseerde aanval krijgt, kan uw kat vreemd gedrag vertonen, zoals janken, trillen of nerveus lijken. Ze kunnen je ook verstoppen of opzoeken, afhankelijk van de kat.

tabby kat liggend op de grond
Afbeelding Credit: Piqsels

Het beste wat u tijdens deze aanvallen kunt doen, is ervoor zorgen dat de kat zich op een veilige en comfortabele plaats bevindt en wachten tot de aanval voorbij is. Pak de kat niet op en leg je handen/vingers niet in de buurt van hun mond. Maak indien mogelijk een video van de aanval om de dierenarts later te laten zien. Bel onmiddellijk de dierenarts als de aanval langer dan 5 minuten duurt.

Het maakt niet uit hoe lang of ernstig de aanval was, u moet uw huisdier naar de dierenarts brengen als ze nog geen gediagnosticeerde aanvalsverwekkende aandoening hebben. U moet bereid zijn om de dierenarts informatie te geven, zoals wanneer het gebeurde, hoe lang het duurde, de symptomen die uw kat vertoonde en of er iets vreemds met uw kat gebeurde voor of na de aanval.

thematische pauze

3. Moeite met ademhalen

Als uw kat onderhevig is aan koolmonoxidevergiftiging, kan hij het symptoom vertonen van ademhalingsmoeilijkheden. Deze moeilijkheid, indien veroorzaakt door koolmonoxidevergiftiging, zal niet worden veroorzaakt door iets dat vastzit in hun keel of een andere oorzaak zoals oververhitting of stress.

Als dit het enige symptoom is, probeer dan de gemakkelijke antwoorden uit te sluiten, zoals nieuwe stressoren, oververhitting of traumatische situaties voordat je naar de dierenarts gaat. Als uw kat moeite blijft hebben met ademhalen of helemaal stopt met ademen, moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen, omdat het zou kunnen en levensbedreigend zal zijn als het doorgaat.

dierenarts helpt kat ademen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

3 kattenverdeler

Symptomen van chronische blootstelling aan koolmonoxide

De symptomen kunnen verschillen als uw kat meerdere keren in zijn leven koolmonoxidevergiftiging heeft ondergaan. Ze kunnen griepachtige symptomen ervaren zoals misselijkheid, verlies van eetlust, verlies van energie en hoesten. Ze kunnen ook braken en uiteindelijk doofheid en blindheid ervaren in de ergste scenario’s. Er kan ook een abnormaal hoog zuurgehalte in het bloed van de kat zijn, dat door een dierenarts moet worden gecontroleerd.

Als uw kat eenmaal koolmonoxide heeft gehad en heeft overleefd, loopt hij een hoger risico op verergerde symptomen de volgende keer dat het gebeurt. U moet ervoor zorgen dat alle motoren en gasaangedreven machines zijn uitgeschakeld of goed geventileerd. Zelfs zoiets eenvoudigs als gasboilers of slecht geventileerde open haarden of ovens kan zelfs maar milde koolmonoxidevergiftiging veroorzaken, die dodelijk kan zijn voor een kat die eerder is vergiftigd. Nogmaals, de meeste gevallen van koolmonoxidevergiftiging zijn te wijten aan menselijke fouten, dus zorg ervoor dat u voorzichtig bent.

kattenhoest
Afbeelding Credit: Ada K, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Koolmonoxidevergiftiging is niet iets dat je ooit zou verwachten te ervaren, laat staan iets voor je kat om te ervaren. Het is gewoon iets waar mensen niet vaak aan denken, en dat is niet per se een slechte zaak. Het wordt echter een probleem wanneer mensen roekeloos zijn en niet genoeg zorg besteden aan wat ze doen.

Zelfs zoiets eenvoudigs als een slecht geventileerde grill of oven kan koolmonoxidevergiftiging bij katten veroorzaken, omdat hun longen kleiner zijn en ze sneller ademen dan wij. Zelfs sommige soorten kachels kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Als u uw kat in de kelder achterlaat met een slecht geventileerde kachel, kan dit deze fatale vergiftiging bij uw kat veroorzaken.

Gelukkig kan koolmonoxidevergiftiging worden behandeld door de kat extra zuurstof en vloeistoffen bij de dierenarts te geven, maar toch kan het fataal zijn.

Al met al, kijk uit voor je geliefde harige vrienden. Zelfs een eenvoudige fout kan ervoor zorgen dat er zulke schadelijke dingen met uw kat gebeuren. Besteed zorg aan wat je met je kat doet en zorg ervoor dat je hem in de gaten houdt als er iets niet lijkt te kloppen. Zelfs als er niets aan de hand is, is het beter om veilig te zijn dan sorry.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: IceEye, Pixabay