Kunnen katten sinaasappels eten?


Sinaasappels zijn een gezond onderdeel van het dieet van een mens, maar als je kat geïnteresseerd is in deze sappige vrucht, kun je het dan delen met je katachtige vriend?

Katten zijn carnivoren: hun dieet bestaat voornamelijk uit vlees. Veel essentiële voedingsstoffen die katten nodig hebben, zijn alleen te vinden in vlees en vleesproducten. Katten hebben vrij specifieke behoeften van hun voedsel, en dus is de veiligste optie om uw katachtige huisdier te voeren een commercieel dieet dat speciaal voor katten is ontworpen.

Kort overzicht: Kunnen katten sinaasappels eten?

Als jagers van kleine prooien genieten katten echter van variatie in hun dieet. Veel katten zullen genieten van een klein beetje menselijk voedsel, en er zijn verschillende dingen die ze veilig als een occasionele extra kunnen worden gegeven.

Citrusvruchten, zoals sinaasappels en grapefruit, worden echter niet aanbevolen omdat ze oliën bevatten die giftig kunnen zijn voor katten. Lees verder voor meer informatie.

Sinaasappels: Nutritionele Statistieken

De onderstaande tabel toont enkele basisvoedingsstatistieken voor één standaard sinaasappel van 140 gram. Deze cijfers variëren afhankelijk van de grootte van een sinaasappel.

Calorieën (kcal) 73
Vet (g) 0.2
Koolhydraten (g) 16.5
Vezels (g) 2.8
Eiwit (g) 1.3
Suikers (g) 12
Vitamine C (mg) 82
Kalium (mg) 232
Calcium (mg) 60

Sinaasappels: Voedingswaarden

Kijkend naar de voedingssamenstelling van een standaard sinaasappel, is het duidelijk dat ze zeer laag in eiwitten zijn. Ze bevatten ook zeer minimaal vet, maar zijn vrij dicht in koolhydraten voor hun grootte.

Katten zijn sterk afhankelijk van eiwitten en hebben een groot deel hiervan nodig in hun dieet. Ze hebben ook de neiging om vetten als energiebron te gebruiken in plaats van koolhydraten. Dit betekent dat sinaasappels niet bijzonder geschikt zijn voor katten.

We kunnen zien dat sinaasappels een uitstekende bron van vitamine C, kalium en vezels zijn. Katten hebben vezels nodig om te helpen bij een gezonde darmfunctie, maar omdat katten carnivoren zijn, verteren ze plantmateriaal niet bijzonder goed.

Daarom is het het beste om vezels uit andere bronnen te halen. Katten produceren ook hun eigen vitamine C, dus dit is niet nuttig voor hen.

Sinaasappels bevatten ook verschillende oliën, meestal in de schil en zaden, maar ook in de vrucht zelf. Deze oliën (namelijk d-limoneen en linalool, maar ook alfa-pineen, citronellol, geraniol en anderen) zijn giftig voor katten omdat hun lichaam ze niet kan verwerken, vooral in hogere

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Hoeveelheden. Ze kunnen buikklachten veroorzaken en kunnen zelfs het zenuwstelsel van uw kat beschadigen.

Voordelen van sinaasappels voor katten

Er zijn geen bekende voordelen van sinaasappels voor katten. De katachtige soorten kunnen over het algemeen groenten en fruit niet goed verteren en de oliën in de schil van citrusvruchten kunnen zelfs schadelijk zijn. Sommige katten hebben een vezelrijk dieet nodig, maar een alternatieve bron wordt aanbevolen.

Hoeveel van een sinaasappel kan een kat eten?

Katten mogen geen sinaasappels eten of knabbelen aan de schillen, zaden of bladeren, omdat ze oliën bevatten die schadelijk kunnen zijn.

Het komt zelden voor dat katten van de geur of smaak van sinaasappels houden. In feite worden sinaasappelgeuren gebruikt als afweermiddel voor katten! Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel sinaasappel een kat zou kunnen eten zonder dat het schade aanricht.

Het is onwaarschijnlijk dat een kleine hoeveelheid van de vlezige vrucht ernstige symptomen veroorzaakt, maar het citroenzuur kan braken en diarree veroorzaken. De schil, zaden en bladeren kunnen allemaal problemen veroorzaken, zelfs in kleine hoeveelheden.

Hoe vaak kan een kat sinaasappels eten?

Het wordt helemaal niet aanbevolen voor katten om sinaasappels te eten vanwege het potentieel om ze onwel te maken. De meeste katten haten de geur van sinaasappel (en alle dingen citrusachtig), dus als ze er een proeven, is het onwaarschijnlijk dat ze de ervaring zullen herhalen.

Worden sinaasappels gebruikt in commercieel kattenvoer?

Katten zijn carnivoren en gedijen op een op vlees gebaseerd dieet. Ze hebben geen fysiologische behoefte om plantaardig materiaal te eten.

Commercieel kattenvoer bestaat daarom meestal uit vlees en vleesderivaten, die door verschillende vulstoffen worden uitgehold. Sinaasappels worden niet gebruikt in commercieel kattenvoer en het zou niet als veilig worden beschouwd om dit te doen.

De risico’s van het eten van sinaasappels voor katten

Kleine hoeveelheden sinaasappels kunnen maagklachten veroorzaken. Grotere hoeveelheden kunnen problemen met het zenuwstelsel veroorzaken.

Sinaasappels kunnen giftig zijn voor katten en kunnen ervoor zorgen dat ze behoorlijk onwel worden. Sommige katten kunnen kleine hoeveelheden citrusvruchten verdragen, maar zelfs kleine hoeveelheden kunnen bij sommige katten problemen veroorzaken. Het vruchtvlees is over het algemeen minder een probleem dan de schil en zaden.

De mate van schade hangt meestal af van de hoeveelheid gegeten sinaasappel, het gewicht van de kat en eventuele reeds bestaande gezondheidsproblemen. Sommige katten lijken ook gewoon meer geneigd te zijn om slecht te reageren op sinaasappels dan anderen.

Het spijsverteringsstelsel van een kat is niet in staat om de citrusoliën in deze vruchten te verwerken, wat verstoring van de darmen kan veroorzaken. Dit resulteert meestal in braken en diarree. Grote hoeveelheden kunnen ook het zenuwstelsel van een kat beschadigen, wat resulteert in zwakte en gevoeligheid voor licht.

Sinaasappels bevatten ook hoge niveaus van vitamine C, een goede zaak voor de mens. Katten produceren echter hun eigen vitamine C en als ze meer binnenkrijgen, moeten ze het uitscheiden. De vitamine C wordt uit het lichaam gespoeld als een verbinding genaamd oxalaat, die kan worden gecombineerd met calcium om calciumoxalaatstenen in de urine te vormen, waardoor blaas- en urinewegproblemen ontstaan.

Lees ook: Blaasstenen bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Af en toe kan de schil van citrusvruchten zoals sinaasappels een allergische huidreactie veroorzaken bij katten die ermee in contact komen.

Houden katten van de smaak van sinaasappels?

Katten worden meestal sterk afgestoten door sinaasappels en andere citrusvruchten. Dit wordt verondersteld te wijten te zijn aan hun zeer sterke geur. Katten hebben zeer gevoelige neuzen en lijken de citrusgeur overweldigend te vinden. Sinaasappelschil wordt eigenlijk gebruikt in verschillende kattenafstotende sprays.

Veelgestelde vragen

Is sinaasappelsap veilig voor katten om te eten?

Nee, het wordt niet aanbevolen voor katten om sinaasappelsap te drinken, omdat de citrusoliën spijsverteringsstoornissen kunnen veroorzaken en zelfs giftig kunnen zijn voor katten.

Wat gebeurt er als mijn kat sinaasappels eet?

Sommige katten blijven onaangetast als ze een sinaasappel eten, vooral als ze slechts een kleine hoeveelheid van het vlees eten. Sommige katten zullen echter snel braken, diarree, zwakte en lethargie vertonen.

Doen sinaasappels katten pijn?

Ja, sinaasappels kunnen giftig zijn voor katten, vooral de schil en zaden.

Welke vruchten kunnen katten eten?

Katten hebben geen fysiologische behoefte om fruit te eten. Als je ze echter echt wat wilt geven, is een kleine hoeveelheid geschilde appel, banaan of aardbei veilig om ze te geven. Druiven en alle citrusvruchten moeten worden vermeden.