Kan stress een kat diarree geven? Wat u moet weten!

Als uw gezin een belangrijke levensverandering ervaart, zoals verhuizen, zijn uw stressniveaus waarschijnlijk vrij hoog. Tijdens alle onrust kan uw kat plotseling diarree ontwikkelen, wat een extra bron van zorg toevoegt. Terwijl het waar is dat stress kan katten diarree geven, deze lastige aandoening kan ook een teken zijn van vele andere gezondheidsproblemen.

In dit artikel zullen we het hebben over wanneer u zou moeten vermoeden dat stress verantwoordelijk is voor de diarree van uw kat, inclusief andere tekenen van angst die u kunnen helpen de zaak te bepleiten. We bespreken ook andere mogelijke oorzaken van diarree en wat te doen als uw kat last heeft van losse poep.

3 katten gezichtsverdeler

Stress en diarree bij katten

Zowel honden als katten kunnen het slachtoffer worden van de aandoening die bekend staat als ‘stress colitis’. Colitis is de term voor ontsteking van de dikke darm, het laatste deel van de darmen van een kat. Dit type diarree heeft de neiging om rommelig en stinkend te zijn, vaak met slijm en bloed.

Katten die lijden aan colitis kunnen ook gasachtig zijn, braken of worden waargenomen dat ze zich inspannen om te poepen. Je merkt misschien dat ze vaak naar de kattenbak gaan en daar lang blijven.

Als uw kat plotseling diarree heeft, vooral wanneer het in de buurt komt van een plotselinge verandering in zijn routine of een angstopwekkende gebeurtenis, is het redelijk om te vermoeden dat stress de schuld is. U wilt echter naar uw dierenarts om er zeker van te zijn en om uw kat te laten behandelen.

oranje kat poepen op het gras
Image Credit: topimages, Shutterstock

Andere tekenen van stress

Katten zijn goed in het verbergen van hun gevoelens en je moet goed op hun gedrag letten om te bepalen of je te maken hebt met stress en angst. Samen met diarree kunnen katten ook braken of stoppen met eten.

Hier zijn enkele extra tekenen van stress bij katten:

 • Overmatig vocaliseren
 • Urineren buiten de kattenbak
 • Gedragsveranderingen zoals onverklaarbare agressie
 • Overgrooming
 • De hele tijd verbergen

Veel van deze tekenen kunnen ook wijzen op andere medische problemen dan stress, en u moet uw kat laten controleren door een dierenarts om ze uit te sluiten.

kat liggend op de houten vloer naast kattenbak
Afbeelding Credit: Tanya Plotnikova, Shutterstock

Andere oorzaken van diarree en wat te doen f

Diarree wordt beschouwd als een niet-specifieke aandoening, die wijst op een breed scala aan medische aandoeningen.

Naast stress zijn enkele andere veel voorkomende oorzaken van diarree de volgende:

 • Parasieten
 • Iets eten wat ze niet zouden moeten eten
 • Iets giftigs eten
 • Voedselallergieën
 • Kanker
 • Bacteriële infectie

Deze lijst krast nauwelijks het oppervlak van alle oorzaken van diarree. Stressgerelateerde diarree is meestal van korte duur, maar als uw kat dunne ontlasting blijft hebben, kan er iets anders aan de hand zijn.

Overmatige diarree kan ervoor zorgen dat uw kat uitgedroogd raakt, vooral als hij ook moet braken. Wanneer uw kat stopt met eten of minder begint te eten, kan hij een levensbedreigende aandoening ontwikkelen die hepatische lipidose wordt genoemd. Wacht niet langer met het laten evalueren van uw kat door een dierenarts.

Uw dierenarts kan verschillende tests voorstellen om de oorzaak van de diarree van uw kat te diagnosticeren, zoals een fecale controle, bloedonderzoek, röntgenfoto’s of zelfs een echografie. Afhankelijk van de diagnose, moet u mogelijk een onderliggende aandoening behandelen of de diarree onder controle houden. Langdurige, hardnekkige gevallen van diarree kunnen ertoe leiden dat uw dierenarts u naar een interne diergeneeskundespecialist stuurt voor hulp.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Stress verminderen

Als uw dierenarts bepaalt dat de diarree van uw kat hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door stress, zal een deel van de behandeling het verminderen van potentiële angsttriggers in huis omvatten. Als de oorzaak tijdelijk is, zoals woningrenovaties of huisgasten, zal de diarree dat hopelijk ook zijn. Geef je kat een comfortabele plek om zich te verstoppen met een bed, voedsel en een kattenbak in de buurt.

Om stress door territoriale conflicten met huisgenoten te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je genoeg kattenbakken hebt voor elke kat en een extra. Zorg voor voldoende beddengoed, speelgoed, voedselbakken en je eigen aandacht, zodat de katten niet het gevoel hebben dat ze ergens om moeten vechten. Overweeg om een feromoonproduct te gebruiken om ook angst te verminderen.

Sommige katten zullen baat hebben bij voorgeschreven angstmedicatie. Uw dierenarts kan u helpen de stress van uw kat te beheersen, inclusief het voorschrijven van medicijnen indien nodig of het doorverwijzen naar een veterinaire gedragsspecialist.

maine coon kat die bovenop de kattenbak staat
Afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Omgaan met stress diarree bij je kat kan een gedoe zijn, vooral omdat je misschien ook je eigen bronnen van angst hebt! Maak de tijd om uw kat naar de dierenarts te brengen om verdere complicaties te voorkomen. Met zoveel mogelijke oorzaken van diarree, wilt u geen risico’s nemen als het gaat om het behandelen van uw kat.

thematische pauze

Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock