Kan stress epileptische aanvallen bij katten veroorzaken? Dit is wat u moet weten!

Katten zijn wezens van routine die de neiging hebben om zich niet al te goed aan te passen aan belangrijke veranderingen in het leven. Bij elke verandering in de omgeving kan uw kat gemakkelijk gefrustreerd raken, waardoor hij een zware last van stress krijgt. Stress, zoals we weten, kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder epileptische aanvallen bij katten.

Dit artikel gaat in op aanvallen bij katten, wat de oorzaak is en hoe u de aanvallen van uw kat kunt aanpakken. We zullen verder ingaan op tekenen dat uw kat gestrest kan zijn en hoe u de stress van uw kat kunt verminderen.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is een aanval?

Epileptische aanvallen zijn plotselinge stuiptrekkingen. Deze treden op wanneer een ongecontroleerde elektrische storing in de hersenen overstijgt, waardoor uw kat trilt, trilt, stuiptrekkingen of spasmen krijgt.

Je hebt waarschijnlijk ook gehoord van epilepsie, een neurologische aandoening die herhaalde aanvallen kan veroorzaken. Lijden aan één aanval betekent niet dat iemand epilepsie heeft; als een kat echter ten minste twee niet-uitgelokte aanvallen heeft (wat betekent dat de trigger onbekend is) 24 uur na elkaar, is de kans groot dat ze de diagnose epilepsie krijgen.

Sommigen kunnen epilepsie ontwikkelen als gevolg van hoofdtrauma, hersenafwijkingen of genetische factoren. De meeste aanvallen bij katten zijn te wijten aan een eerder hoofdletsel; sommige katten kunnen echter spontaan epileptische aanvallen ervaren met schijnbaar geen oorzaak.

tabby kat liggend op de grond
Afbeelding Credit: Piqsels

Wat zijn de oorzaken epileptische aanvallen bij katten?

Zoals gezegd kunnen hoofdtrauma of andere problemen met de hersenen leiden tot epileptische aanvallen, hoewel dit niet de enige mogelijke oorzaken zijn. Andere delen van het lichaam van uw kat kunnen ook een rol spelen bij zijn aanvallen, zoals de lever. Als uw kat een leveraandoening heeft, kunnen gifstoffen zich ophopen in zijn hersenen en ervoor zorgen dat hij epileptische aanvallen krijgt. De nier is een ander orgaan dat, indien ziek, epileptische aanvallen bij uw kat kan veroorzaken.

Stress kan er ook voor zorgen dat uw kat epileptische aanvallen krijgt. Wanneer uw kat onder extreme stress staat, zal zijn lichaam hormonen produceren die ervoor kunnen zorgen dat hij een aanval krijgt. Omgevingsfactoren kunnen ook epileptische aanvallen veroorzaken. Gifstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw kat een aanval krijgt, zoals chemicaliën die worden gebruikt in vlooienbanden van honden. Als u uw kat per ongeluk vlooienbehandeling geeft of als uw kat er op de een of andere manier toegang toe krijgt, kan hij als gevolg daarvan een aanval krijgen.

Veel voorkomende gifstoffen die epileptische aanvallen bij katten kunnen veroorzaken

Enkele van de belangrijkste toxines die problemen bij katten veroorzaken, zijn de volgende:

 • Baclofen
 • Permethrin
 • Fluoroquinolon antibiotica
 • Difenhydramine
 • Minoxidil
 • Acetaminophen
 • Ivermectine en Moxidectine
 • Amitriptyline
 • Mirtazapine
 • Teaboom
 • Alfa-liponzuur
 • Bromethalin
 • Ibuprofen

Het is van vitaal belang voor zijn gezondheid om uw kat uit de buurt van deze gifstoffen te houden, dus controleer uw huis om te controleren of alles wat deze gifstoffen bevat buiten het bereik van uw kat is.

katteneigenaar buik wrijft over haar kat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Hoe te weten of uw kat een aanval heeft

Kort voordat een aanval begint, kan uw kat vreemd gedrag vertonen. Dit kunnen vreemde bewegingen zijn, zoals pacing of cirkelen. Uw kat kan joggen of zelfs braken voordat een aanval optreedt.

Tijdens een aanval kan uw kat op de grond instorten. Zijn lichaam zal waarschijnlijk stijf zijn voordat hij oncontroleerbare spiersamentrekkingen of stuiptrekkingen begint te ervaren. Dit kan eruit zien alsof je kat rondscharrelt, zijn kaak knapt of op zijn plaats rent. Aanvallen duren over het algemeen slechts een minuut of twee. Als de aanval niet snel stopt of als hij in korte tijd herhaalde episodes blijft hebben, heeft hij onmiddellijk spoedeisende hulp nodig.

Na de aanval zal uw kat waarschijnlijk gedesoriënteerd zijn. Hij kan tijdelijk onbeweeglijk of schijnbaar blind zijn. Het is ook mogelijk dat hij zal braken en enkele tijdelijke gedragsveranderingen zal ervaren.

Hoe zorg je voor een kat tijdens en onmiddellijk na een aanval

Wanneer uw kat een aanval heeft, is het beste wat u voor hem kunt doen ervoor zorgen dat hij zichzelf niet verwondt. Je zult hem naar een veilige plek willen verplaatsen zonder trappen of meubels om te raken. Houd uw grijpende kat uit de buurt van andere huisdieren in het huishouden, omdat ze nieuwsgierig kunnen zijn en te dichtbij komen of in verwarring aanvallen.

Wees bij het verplaatsen van je kat voorzichtig. Zijn episode kan ervoor zorgen dat hij je per ongeluk krabt of bijt. Evenzo, wanneer hij herstelt van zijn aanval, kan hij zo verward zijn dat hij je niet herkent. Dit kan ervoor zorgen dat hij uithaalt van angst. Zodra de aanval voorbij is en uw kat kalm genoeg is om te worden verplaatst, is het het beste om hem naar de dierenarts te brengen, zodat hij exa kan zijnMined.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Hoe de oorzaak van de aanval van een kat wordt gediagnosticeerd

Omdat er zoveel mogelijke oorzaken van aanvallen zijn, van stress tot hersenafwijkingen tot medische aandoeningen, moet uw dierenarts een reeks tests uitvoeren om de oorzaak van de aanvallen van uw kat te diagnosticeren.

Uw dierenarts kan bloed- en urinemonsters nemen om te testen op oorzaken buiten de hersenen, zoals gifstoffen. Röntgenfoto’s, MRI’s en CT-scans kunnen ook worden gebruikt om de vloeistof rond de hersenen te evalueren of om de structuur van de hersenen zelf te onderzoeken.

Tekenen dat uw kat gestrest is

Als stress een probleem is waar uw kat mee worstelt, zullen er waarschijnlijk enkele veel voorkomende tekenen zijn. Indicaties van stress zijn onder meer urineren buiten de kattenbak, gastro-intestinale problemen, overmatige verzorging of krabben, verhoogde vocalisatie, een verandering in eetlust of slaappatroon, isolatie en agressie.

agressieve kat in een kooi
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Hoe kattenstress te verminderen

Als uw kat plotseling gestrest raakt met schijnbaar geen trigger, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Het is essentieel om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten die zijn stress kunnen veroorzaken.

Als u hebt bevestigd dat er geen medische reden is voor zijn stress, zal het verminderen van de stress van uw kat sterk afhankelijk zijn van het beheer van zijn omgeving. Als uw kat bijvoorbeeld het gevoel heeft dat hij onvoldoende toegang heeft tot zijn behoeften, zoals zijn kattenbak, voedsel of water, zal hij waarschijnlijk gestrest zijn. Het bieden van meer plaatsen om de badkamer te gebruiken of zijn eten en water te krijgen, kan helpen om deze gevoelens van angst te minimaliseren.

U wilt er ook voor zorgen dat uw kat tijd heeft om met u te spelen en te knuffelen. Activiteit en aandacht zijn belangrijk voor katten, ondanks het populaire stereotype dat alle katten lui en afstandelijk zijn. Door uw kat mentaal en fysiek gestimuleerd te houden, wordt stress verminderd en quality time met hem doorbrengen zal hem op zijn gemak houden.

Een andere manier om uw kat te helpen zijn stress te beheersen, is door plotselinge veranderingen in zijn omgeving te voorkomen en hem voldoende plaatsen te geven om zich te verstoppen. Het aanhouden van een constante dagelijkse routine en het bieden van ontsnappingsplekken voor uw kat zijn twee geweldige manieren om zijn geest te ontspannen.

kat spelen met eigenaar
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel stress epileptische aanvallen bij katten kan veroorzaken, kunnen veel andere mogelijke oorzaken ook bijdragen. Toch is het minimaliseren van stress van vitaal belang voor de gezondheid van uw kat. Katten kunnen gemakkelijk gestrest raken en te veel stress kan aanzienlijke problemen veroorzaken. Dus, als je merkt dat je kat meer gestrest lijkt dan normaal, breng hem dan naar de dierenarts om medische zorgen uit te sluiten en begin te werken aan het verminderen van stressoren in zijn omgeving.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock