Mogen katten pindakaas eten?

kat op zoek naar een traktatie

Hoe verleidelijk het ook is om je kat eten van je bord te geven, je moet je bewust zijn van de tientallen soorten voedsel die katten niet mogen eten, zoals chocolade, thee, koffie, rauwe eieren, knoflook en uien. Maar kunnen katten pindakaas eten?

Het antwoord is: Ja – katten mogen pindakaas eten, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden.

Het is bekend dat veel katten graag pindakaas eten en er dol op zijn, maar is het veilig voor katten om te eten? De ASPCA-lijst met menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten vermeldt geen pindakaas, dus het is technisch veilig. Dat gezegd hebbende, het is niet de gezondste keuze voor uw kat.

Kort overzicht: Kunnen katten pindakaas eten?

Pindakaas Voedingsstatistieken:

Pindakaas pot

Pindakaas is een voedzaam voedsel, maar het is geen ideale voedingsbron voor katten.

Pindakaas wordt gemaakt van pinda’s die worden gemalen totdat ze in een pasta veranderen. Pinda’s zijn leden van de peulvruchtenfamilie, waartoe ook bonen en soja behoren. Pindakaas kan een heerlijke en handige bron van gezonde macronutriënten zijn.

Een portie pindakaas van 100 gram bevat:

  • Koolhydraten: 20 gram koolhydraten (13% van de calorieën)
  • Vezels: 6 gram vezels
  • Eiwit: 25 gram eiwit (15% van de calorieën)
  • Vet: 50 gram vet
  • Calorieën: 550 calorieën

Pindakaas voedingswaarden in een oogopslag

Pindakaas is redelijk rijk aan vitamines en mineralen. Toch voegt pindakaas geen voedzame voordelen toe aan uw kat. Het mag niet worden beschouwd als een positieve voedingsbron voor het dieet van uw kat. Populaire pindakaasmerken bevatten meestal ingrediënten zoals kunstmatige conserveermiddelen, gehydrogeneerde plantaardige olie en suiker.

Deze additieven zijn gekoppeld aan verschillende bijwerkingen op het lichaam, zoals gewichtstoename en een hoge bloedsuikerspiegel.

Kunnen katten pindakaas eten?

Katten zijn carnivoren en zouden alle voedingsstoffen moeten krijgen die ze nodig hebben van het eten van een dieet met dierlijke eiwitten, zoals vlees en vis. Het is bekend dat het spijsverteringsstelsel van katten gevoelig is, maar over het algemeen is het acceptabel om je kat een beetje pindakaas te geven.

Houd er rekening mee dat een kat die pindakaas voor de eerste keer probeert, zorgvuldig moet worden geobserveerd op eventuele bijwerkingen of reacties. Of het nu pindakaas of gebraden kip is, traktaties moeten met mate worden gegeven. Katten zouden niet elke dag menselijk voedsel moeten eten.

Risico’s van pindakaas

Zoals we weten, is de textuur van pindakaas plakkerig en kost het energie om te slikken. Een eetlepel kan als te veel worden beschouwd omdat het verstikkingsgevaar kan worden wanneer het in een grote hoeveelheid wordt geconsumeerd.

Het kan ook bijdragen aan obesitas en negatieve symptomen zoals diabetes, braken of diarree. Dierenartsen raden kattenouders aan om pindakaas te vermijden, tenzij ze het gebruiken als een manier om hun katten medicatie te geven.

Is pindakaas goed voor katten?

Is pindakaas goed voor katten

Hoewel kleine hoeveelheden pindakaas over het algemeen niet schadelijk zijn, is pindakaas geen voedzame aanvulling op het dieet van uw kat. Gezondere traktaties zijn tonijn, kip en andere dierlijke producten.

Nu je weet dat katten pindakaas kunnen hebben, betekent dit dan dat ze dat moeten doen? Pindakaas is een niet-giftig voedsel voor katten, maar het moet spaarzaam worden gebruikt als een traktatie.

Qua voedingswaarde voegt pindakaas geen waarde toe aan het dieet van uw kat. Als u besluit om uw kat pindakaas te geven, moet deze slechts af en toe en in kleine hoeveelheden worden gegeven.

Kan een kat allergisch zijn voor pindakaas?

Pindakaasallergieën komen niet vaak voor, maar eigenaren van gezelschapsdieren moeten zich bewust zijn van het risico op een allergische reactie nadat een kat pindakaas of nieuw voedsel heeft geconsumeerd. Als uw kat tekenen van een allergische reactie vertoont na het eten van pindakaas, zoals jeuk, netelroos, zwelling of ademhalingsmoeilijkheden, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Mogen katten eieren eten?

Afgezien van allergieën, kan pindakaas aanleiding geven tot bepaalde spijsverteringsproblemen. Als uw kat tekenen van braken, diarree of buikklachten vertoont na het consumeren van pindakaas, wilt u misschien stoppen met het aanbieden van pindakaas en contact opnemen met uw dierenarts.

Het juiste dieet is belangrijk!

Katten moeten een kwaliteitsdieet volgen voor een goede algehele gezondheid. Huisdiervoer gelabeld voor katten is meestal compleet of complementair. Compleet voedsel biedt alle voedingsstoffen die een kat dagelijks nodig heeft, zodat er geen ander voedsel nodig is. Aanvullend voedsel, zoals traktaties en snacks, moet worden gecombineerd met ander voedsel om uw kat alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Wat zijn andere gezonde alternatieven voor pindakaas in het dieet van een kat?

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van een aantal gezonde alternatieven voor traktaties of noten, overweeg dan fruit of groenten.

De volgende zijn niet giftig voor katten, volgens de ASPCA:

Groenten en fruit kunnen een leuke aanvulling zijn op een bestaand carnivoor dieet, maar deze alternatieve voedingsmiddelen moeten af en toe worden gebruikt en nooit volledige maaltijden vervangen. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat u het dieet van uw kat wijzigt.

Tot slot

Hoewel katten graag menselijke traktaties willen proberen, bieden de meeste van hen geen voedingswaarde en kunnen ze ongezond zijn.

Pindakaas is een niet-giftig voedsel voor katten. Omdat het echter geen gezondheidsvoordelen toevoegt aan het dieet van uw kat en mogelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, mag het alleen met mate worden gegeven. Omdat pindakaas ook veel calorieën en vetten bevat, zijn gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals diabetes, risicofactoren.

Er zijn tal van gezonde opties die eigenaren van gezelschapsdieren hun katachtige vrienden als traktaties kunnen aanbieden. Als u pindakaas aan uw kat geeft en eventuele symptomen opmerkt, zorg er dan voor dat u onmiddellijk veterinaire zorg inroept.