Kunnen katten eieren eten?

Kunnen katten eieren eten Functie

Kunnen katten eieren eten? Katten kunnen veilig veel van het voedsel eten dat we genieten, maar sommige “mensenvoedsel” kan maagklachten bij katten of nog erger problemen veroorzaken. Het is altijd goed om een beetje onderzoek te doen voordat je je kat een nieuw voer geeft om er zeker van te zijn dat het veilig is om aan katten te voeren.

Kort overzicht: Kunnen katten eieren eten?

Voordelen van eieren voor katten

Kat die naar een ei kijkt

Eieren zijn voedzaam voor katten en bieden eiwitten, omega-3-vetzuren en een scala aan nuttige vitamines en mineralen.

Gekookte eieren zijn in feite veilig om met mate aan katten te voeren, en dat is geweldig nieuws omdat de voedingswaarde van eieren overvloedig is. Eieren bevatten een voedzame punch met hoogwaardige eiwitten; Aminozuren; essentiële vetzuren; B-vitamines en vitamine A, D en E.

Naast hoogwaardige eiwitten leveren eieren omega-3-vetzuren, die kunnen bijdragen aan een glanzende vacht. Omdat katten obligate carnivoren zijn (het grootste deel van hun dieet moet uit vlees komen), hebben katten vooral baat bij de eiwitten en aminozuren in eieren.

Als uw kat extra eiwitten in haar dieet nodig heeft, kunnen eieren (vooral de witte) een uitstekende bron zijn. Sommige commerciële kattenvoeren bevatten zelfs eieren op de ingrediëntenlijst.

Sommige mensen voeren katten zelfs vermalen eierschalen als supplement bij het voeren van rauwe diëten of zelfgemaakte gekookte diëten (de schelpen bevatten grote hoeveelheden calcium), maar als uw kat een compleet en uitgebalanceerd commercieel kattenvoer eet, is dit onnodig en zelfs potentieel schadelijk. Praat altijd met uw dierenarts voordat u uw kat supplementen geeft.

Risico’s van eieren voor katten

Kat die naar eierdooiers en wit op een tafel kijkt

Eierdooiers en eiwitten hebben verschillende voedingskwaliteiten. Witte wijnen zijn rijk aan eiwitten, terwijl eierdooiers vet zijn. Om deze reden willen katten met een vetarm dieet misschien eierdooiers en hele eieren vermijden.

Eiwitten bevatten veel eiwitten, maar eierdooiers bevatten veel vet. Een beetje vet in het dieet van je kat is een goede zaak, maar te veel vet kan schadelijk zijn. Als uw kat te veel vet menselijk voedsel eet, kan dit maagklachten veroorzaken, waaronder diarree en braken.

Als uw kat een vetarm dieet nodig heeft, hetzij omdat ze overgewicht heeft, omdat ze lijdt aan een nierziekte of omdat ze vatbaar is voor pancreatitis (mogelijk levensbedreigende ontsteking van de alvleesklier), sla dan de eieren helemaal over of voer alleen gekookte eiwitten en vermijd het voeren van de dooier.

Hoe kunt u uw katteneieren veilig voeren?

Hoe u uw kat eieren kunt geven

U kunt uw kat veilig ongekruide gekookte eieren geven als traktatie. Roerei, hardgekookte of gepocheerde eieren kunnen allemaal een gezonde snack of voedzame maaltijdtopper maken.

Geef uw kat kleine stukjes roerei of hardgekookte eieren alleen als traktatie, of gebruik eieren als een voedzame maaltijdtopper voor het voedsel van uw kat. Voer eieren altijd goed gekookt. Net als rauw vlees dragen rauwe eieren het risico van Salmonella infectie, bekend als Salmonellose.

Bij katten, Salmonella infectie kan diarree, braken, koorts, verminderde eetlust en lethargie veroorzaken.

Zelfs als uw kat niet ziek wordt, is het mogelijk voor katten om te verharen Salmonella bacteriën in hun ontlasting gedurende enkele weken na herstel van een Salmonella infectie, mogelijk doorgeven van de bacteriën aan mensen in het huis. Gekookte eieren zijn het veiligst voor uw kat.

Net als bij het introduceren van nieuw voedsel, begin langzaam.

Probeer eerst ongeveer 1 theelepel ei en let op je kat voor elk teken dat het ei het niet eens is met haar spijsverteringsstelsel. Als u diarree, braken of een ander teken opmerkt dat uw kat het ei niet verdraagt, stop dan met het voeren ervan en neem contact op met uw dierenarts.

Als uw kat het goed doet met 1 theelepel ei, kunt u één keer per dag maar liefst ongeveer 1 eetlepel gekookt ei (goed roerei of hardgekookt) voeren.

Eén eetlepel klinkt misschien niet als veel, maar als je bedenkt dat de maag van een kat ongeveer zo groot is als een pingpongbal, is 1 eetlepel veel! Te veel ei kan mogelijk maagklachten veroorzaken. Hoewel eieren gezond zijn, zou een kwalitatief hoogwaardig, compleet en uitgebalanceerd dieet het grootste deel van de calorie-inname van uw kat voor de dag moeten uitmaken.

Lees ook: 6 heerlijke zelfgemaakte recepten voor kattenvoer

Als uw kat te veel van ander voedsel eet, of het nu gaat om eieren of commerciële kattentraktaties, loopt ze het risico de balans van haar algehele dieet te verstoren.

Ook kunnen te veel extra calorieën bijdragen aan obesitas. Bij het voeren van extra’s zoals eieren, make zeker dat het extra voedsel niet meer dan 10% van de totale dagelijkse calorie van uw kat intact is, wat de resterende 90% afkomstig is van een voltooid en uitgebalanceerd voer.

Eieren voor katten: een veilige en gezonde traktatie

Hoewel katten bekend staan als kieskeurige eters, eten de meeste katten graag eieren. Kleine hoeveelheden ei kunnen een geweldige traktatie zijn. Het is altijd het beste om eerst contact op te nemen met uw dierenarts voordat u nieuw voedsel zoals eieren aan het dieet van uw kat toevoegt. Als uw dierenarts zegt dat uw katachtige vriend veilig eieren kan eten, probeer het dan eens. Zorg er wel voor dat je het niet overdrijft.

Veelgestelde vragen over eieren voor katten

Kunnen katten roerei eten?

Ja, roerei is gezond voor katten om met mate te eten. Zorg ervoor dat u de eieren volledig kookt, zodat ze niet vloeibaar zijn om het risico op Salmonella-infectie te verminderen. Katten kunnen ook veilig hardgekookte eieren eten.

Kunnen katten rauwe eieren eten?

Nee, het is niet veilig om je kat ongekookte eieren te voeren, of het nu rauwe eiwitten of rauwe eigeel is. Rauwe eieren dragen het risico van Salmonella-bacteriën (bekend als Salmonellose). Door eieren goed te koken voordat je ze aan je kat voert, zorg je ervoor dat er geen schadelijke bacteriën aan je kat worden doorgegeven.

Eten katten eieren in het wild?

Wilde katten kunnen vogelnesten overvallen en de eieren opeten. Gedomesticeerde katten mogen echter alleen gekookte eieren eten, geen rauwe eieren.

Kunnen katten gekookte eieren eten?

Gekookte eieren zijn de veiligste optie voor uw kat.

Kunnen katten eigeel eten?

Ja, hoewel eierdooiers veel vet bevatten. Een beetje vet in het dieet van je kat is een goede zaak, maar te veel vet kan schadelijk zijn. Raadpleeg uw dierenarts voordat u dieetwijzigingen aanbrengt in het dieet van uw kat