Kan een kat baby aspirine nemen? Wat u moet weten!

Niemand wil denken aan zijn geliefde huisdier met pijn, dus het kan verleidelijk zijn om uw kat wat verlichting uit uw medicijnkastje te geven. Als je vermoedt dat je kat pijn heeft, vraag je je misschien af of een kat baby-aspirine kan nemen om zich beter te voelen. Terwijl sommige katten veilig baby-aspirine kunnen nemen, u mag nooit baby-aspirine aan uw kat geven zonder met uw dierenarts te praten, omdat het gevaarlijk kan zijn voor uw kat als het wordt misbruikt.

Blijf lezen om meer te weten te komen over het gebruik van baby-aspirine bij katten, inclusief waarom het niet veilig voor u is om het zonder veterinair toezicht te geven. We zullen ook de tekenen van aspirinevergiftiging bij katten behandelen en wat te doen als je ze opmerkt.

3 katten gezichtsverdeler

Baby Aspirine en Katten

Baby aspirine is een niet-steroïde anti-inflammatoire medicatie zoals ibuprofen, verkrijgbaar over de toonbank. Bij mensen wordt het gebruikt om koorts te verlagen, pijn te verlichten en bloedstolsels te helpen voorkomen. Aspirine komt uit een klasse van chemicaliën genaamd salicylaten, die mogelijk giftig zijn voor katten bij verkeerd gebruik.

De meest voorkomende reden dat baby aspirine wordt voorgeschreven bij katten is voor aandoeningen die bloedstolsels kunnen veroorzaken. Baby aspirine helpt de vorming van stolsels te voorkomen. Het wordt minder vaak gebruikt voor pijn omdat er betere opties zijn voor katten met minder mogelijke bijwerkingen en gevaren.

kat met pilflesje
Afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock

De gevaren van baby aspirine voor katten

Baby aspirine vermindert ontstekingen door chemische processen in het lichaam te blokkeren die deze reactie produceren. Het delicate evenwicht is echter dat diezelfde processen ook nodig zijn voor goede nier-, lever- en bloedstollingsfuncties.

Katten verschillen van mensen en honden in de manier waarop ze bepaalde medicijnen, waaronder aspirine, uit het lichaam afbreken en elimineren. Ze kunnen dit niet zo effectief doen als andere dieren en het duurt langer om het medicijn uit hun systeem te verwijderen. Hierdoor kan baby-aspirine zich ophopen in het lichaam van de kat zonder dat je het weet totdat het een toxisch niveau bereikt.

Tekenen van aspirinevergiftiging

Als uw kat last heeft van bijwerkingen of aspirinevergiftiging, kunt u enkele specifieke tekenen opmerken. De meest voorkomende en meestal vroegste tekenen zijn afkomstig van het spijsverteringsstelsel van de kat.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Te veel aspirine kan ook nier- en leverschade bij katten veroorzaken, hetzij bij langdurig gebruik of soms sneller. Tekenen dat uw kat lijdt aan ernstigere complicaties van aspirinevergiftiging zijn onder meer:

  • Snellere ademhaling
  • Koorts
  • Vangsten
  • Tremoren
  • Wiebelige gang
  • Blauwe plekken en bloedingen

Als u deze tekenen bij uw kat opmerkt, breng ze dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts. Wees eerlijk tegen uw dierenarts als u weet dat uw kat een baby aspirine heeft gekregen of een ander medicijn met aspirine erin heeft ingenomen, zoals Pepto-Bismol. Aspirinevergiftiging wordt behandeld met ondersteunende zorg, omdat er geen specifiek tegengif is.

Afhankelijk van de gezondheid van uw kat, kan uw dierenarts ziekenhuisopname, vloeistoffen en medicijnen aanbevelen om het maagdarmkanaal te beschermen.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Uw kat veilig houden

Geef uw kat nooit een baby aspirine of een geneesmiddel dat aspirine bevat zonder eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Houd alle medicijnen veilig opgesloten waar huisdieren (of kinderen) er niet bij kunnen. Wees je bewust van andere items in je huis die salicylaten bevatten en houd ze uit de buurt van je kat.

Wintergroene olie, Pepto-Bismol, pijncrèmes en veel haar- en huidproducten bevatten een soort salicylaat. Het innemen hiervan kan uw kat in gevaar brengen voor aspirinevergiftiging, vooral als ze het medicijn al gebruiken zoals voorgeschreven door een dierenarts.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel veel menselijke medicijnen, waaronder baby-aspirine, technisch veilig zijn voor katten en vaak worden gebruikt door dierenartsen, moet u uw kat nooit alleen mediteren. Zoals we hebben geleerd, verwerken katten medicijnen niet op dezelfde manier als mensen, en een veilige kattendosis zal niet hetzelfde zijn als die voor mensen. Bovendien, als uw kat te maken heeft met pijn, wilt u uw dierenarts raadplegen om de oorzaak van het probleem te diagnosticeren in plaats van de tekenen te behandelen met vrij verkrijgbare medicijnen zoals baby-aspirine. Neem geen risico’s met de gezondheid van je kat en neem de tijd om ze de zorg te geven die ze nodig hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: één foto, Shutterstock