Mijn kat wil naar buiten en stopt niet met miauwen

Kattenbezit is niet zo eenvoudig als gewoon wat kommen met voedsel en water naar beneden gooien. We hebben allemaal de plicht om onze katten veilig, tevreden en gelukkig te houden, en dat kan een aantal lastige beslissingen met zich meebrengen. Er zijn zowel voor- als nadelen aan het buitenlaten van katten, en deze omvatten enkele echte veiligheidsrisico’s.

Snel overzicht

01

Katten binnen houden of buiten laten is een persoonlijke keuze, met voor- en nadelen aan elke kant.

02

Katten die strikt binnen worden gehouden, hebben nog steeds fysieke en mentale stimulatie nodig en het vermogen om natuurlijk gedrag uit te drukken, zoals spelen, krabben en geurmarkering.

03

Betrek het lichaam en de geest van uw binnenkat met actief spel en extra verrijking, zoals kattenbomen, krabpalen en puzzelvoeders.

Als uw kat wanhopig miauwt om uitgelaten te worden, zijn er enkele andere opties die veiligheid in evenwicht brengen met het verlangen van uw kat naar vrijheid. Houd er echter rekening mee dat overmatige vocalisatie een symptoom kan zijn van sommige gedrags- en medische problemen in plaats van alleen een verlangen naar frisse lucht.

Moet ik mijn kat buiten laten?

Katten binnen houden of buiten laten is een persoonlijke beslissing, met voor- en nadelen aan elke kant.

Er is geen perfect antwoord op de vraag of u uw kat buiten moet laten, en er zijn ook meerdere opties om veiligheid in evenwicht te brengen met toegang tot buiten. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van katten die mogen rondlopen.

De voordelen

Er zijn drie belangrijke voordelen voor katten die vrij mogen rondlopen. Deze voordelen omvatten het volgende.

1. Oefening

Buiten verkennen is een goede manier voor katten om meer beweging te krijgen.

Katten die naar buiten kunnen, hebben van nature een groter territorium dan katten die beperkt zijn tot een binnenomgeving. Ze zullen waarschijnlijk ook meer tijd besteden aan actief spelen en verkennen, in plaats van het meer sedentaire kattengedrag dat je normaal zou kunnen vinden voor binnenkatten (katten houden ervan om te dutten!).

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

2. Verrijking

Katten die naar buiten gaan vervelen zich vaak minder dan katten die binnen worden gehouden zonder de juiste verrijkingsmogelijkheden.

Buitenkatten hebben constant een breed scala aan zowel fysieke als mentale stimulatie. Hun zintuigen worden voortdurend uitgedaagd door de veranderende bezienswaardigheden, geluiden, geuren en texturen van de natuurlijke wereld om hen heen, evenals de lichaamsbeweging die betrokken is bij verkenning, zoals het beklimmen van hekken of het springen over obstakels.

Lees ook: De 5 beste kattenhuizen voor buiten

3. Instinctief gedrag

Hoewel buitenkatten het voordeel krijgen van het uiten van hun natuurlijke gedrag, is ongewenste predatie van lokale dieren in het wild een probleem wanneer katten mogen jagen.

Katten zijn zeer gemotiveerd om bepaald gedrag uit te voeren, zoals krabben, geurmarkering en jachtgedrag. Dit is de reden waarom ze aan uw meubels kunnen krabben of op uw voeten kunnen springen als ze niet worden voorzien van geschikte alternatieven. Buiten zijn katten vrij om dit natuurlijke gedrag te uiten. Lees ook: Hoe jagen katten?

De nadelen

Statistisch gezien zijn katten het veiligst wanneer ze binnenshuis worden gehouden.

De nadelen van het buiten toelaten van katten hebben vooral te maken met hun veiligheid. Katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang, wat helaas samenvalt met gevaarlijkere tijden om buiten te zijn.

Hier zijn enkele van de belangrijkste risico’s voor buitenkatten:

  1. Verkeersongevallen
  2. Parasiet infectie
  3. Verwondingen door andere dieren in het wild of door naburige huisdieren zoals grote honden
  4. Overdraagbare ziekten van andere katten, zoals FIV (feline immunodeficiëntievirus) of FeLV (feline leukemievirus)
  5. Ongewenste zwangerschap als u een niet-betaalde poes bezit
  6. Blootstelling aan giftige planten, pesticiden en antivries
  7. Kwetsbaarder voor dierenmishandeling, diefstal of inbeslagname
  8. Potentieel van schade aan lokale populaties van wilde dieren als uw kat een jager is

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Hoe kan ik mijn kat binnen gelukkig houden?

Katten die strikt binnen worden gehouden, hebben veel verrijking van het milieu nodig voor hun fysieke en mentale welzijn.

Als u de risico’s hebt afgewogen en uw kat liever veilig en gezond binnen wilt houden, is het nog steeds belangrijk om voor zijn welzijn te zorgen. Als je kat constant tegen deuren en ramen miauwt, probeert hij te communiceren dat er niet aan zijn behoeften wordt voldaan. Hier zijn enkele manieren om de routine van uw kat op te fleuren, verveling en frustratie te voorkomen en hem gelukkig, verrijkt en gezond te houden.

1. Verrijking

Bied je binnenkat dingen aan om te verkennen en mee te spelen om het leven interessant te houden.

Als uw kat naar buiten wil, mist hij misschien een van de drie belangrijkste voordelen van het buitenleven: lichaamsbeweging, verrijking en het vermogen om natuurlijk gedrag uit te voeren. Gelukkig zijn er methoden om in deze cruciale behoeften te voorzien in de veiligheid van het huis. Het is niet genoeg om een volledige voedselkom en waterbak te bieden; uw kat heeft andere behoeften waaraan moet worden voldaan.

Maak tijd vrij om met uw kat door te brengen en neem deel aan zowel fysiek als mentaal stimulerende activiteiten met hen, zoals actief spelen, verzorgen, aaien en zelfs basistraining met traktaties als beloning voor goed gedrag. Het is gemakkelijk om deze gewoonten te laten glippen, dus reserveer specifieke tijden om elke dag met je kat bezig te zijn, om hem actief en gestimuleerd te houden.

Meer passief entertainment is ook mogelijk. Zorg voor een krabpaal, een krabpaal of baars om te klimmen en wat puzzelspeelgoed of traktatieballen voor een stillere verrijking. Je kat moet bezig worden gehouden om verveling te voorkomen, en het kunnen uitvoeren van belangrijk gedrag zoals klimmen, spelen en krabben voorkomt frustratie.

Als je kat lange tijd alleen wordt gelaten, overweeg dan een oppas om binnen te komen en wat tijd met hem door te brengen. Automatische feeders die voedsel verstrekken, zowel tijdens voedertijden als bij andere willekeurige gelegenheden, zorgen ook voor enige opwinding in de dag van uw kat.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

2. Veilige buitentijd

Beperkte toegang buiten biedt katten veilige mogelijkheden om buiten te genieten van bezienswaardigheden, geluiden en geuren.

Er is een middenweg tussen het hebben van een volledig binnenkat en een die vrij mag rondlopen. Er zijn nu opties om uw kat wat veilige buitentijd te bieden.

Sommige katten zullen accepteren dat ze getraind worden om een harnas en riem te dragen. Dit proces moet heel langzaam en voorzichtig worden genomen – je kunt niet verwachten dat een kat gewoon tolereert dat een vreemd voorwerp op hem wordt geplaatst en vervolgens wordt verwacht dat hij mooi loopt.

Zorg ervoor dat het harnas veilig en goed passend is en begin met het gewoon op de grond te leggen en uw kat het te laten verkennen. Geleidelijk aan gaat u verder met het bevestigen van uw kat voor zeer korte perioden. Probeer alleen de riem en een uitstapje in de buitenlucht als uw kat zich volledig op zijn gemak voelt met het dragen van het harnas.

Huisdierdragers kunnen worden gebruikt om uw kat enkele van de geuren en geluiden van de buitenlucht te laten ervaren. Nogmaals, er moet voor worden gezorgd dat uw kat eerst aan de reismand gewend raakt, omdat sommigen het niet leuk zullen vinden om opgesloten te worden.

Een afgesloten buitenruimte of “catio” wordt een populaire keuze. Dit is een ideale middenweg, omdat het katten de vrijheid geeft om actief te zijn en de natuur te verkennen, maar hen (en lokale dieren in het wild) veilig houdt.

Lees ook: Is katten-tv goed voor katten?

Waarom miauwt mijn kat anders?

Overmatig miauwen kan niets te maken hebben met naar buiten willen.

Als je kat aan het raam of de deur jogt, lijkt het misschien duidelijk dat hij naar buiten wil en deze overmatige vocalisatie uitvoert om zijn intenties duidelijk te maken. Uw kat kan echter perfect tevreden zijn van binnen, omdat er tal van andere redenen zijn waarom uw kat misschien miauwt.

Katten (zowel vrouwtjes als mannetjes) vocaliseren veel als ze willen paren. Een kitten zal geslachtsrijp worden vanaf ongeveer 4 maanden oud. Vrouwelijke katten beginnen hun warmtecyclus in de lichtere, warmere maanden. Gedurende deze tijd komen joggen en andere luide vocalisaties vaak voor bij katten die niet zijn gecastreerd en op zoek zijn naar fokken.

Sommige ziekten kunnen een verandering in de miauwgewoonten van uw kat veroorzaken. Cognitieve disfunctie (vergelijkbaar met menselijke dementie) kan mentale verwarring veroorzaken, wat resulteert in overmatig miauwen op vreemde tijden, veranderingen in slaapcycli en veranderde interacties met hun eigenaren. Een overactieve schildklier resulteert ook vaak in schichtig gedrag en een toename van vocalisaties, naast een verhoogde dorst en honger.

Stress of angst kan een verandering in het gedrag van katten veroorzaken. Dit kan subtiel zijn, zoals meer wegstoppen, of meer voor de hand liggend, zoals toiletteren buiten de kattenbak of overmatig vocaliseren. Stress bij katten heeft vele oorzaken, van een nieuw huisdier of baby in huis tot territoriale geschillen met andere katten of harde geluiden.

Als uw kat meer miauwt dan vroeger, of andere gedragsveranderingen of ziektesymptomen heeft, zoals een verandering in dorst of eetlust, vraag dan advies aan een dierenarts. Het uitsluiten van ziekte is enorm belangrijk bij gedragsproblemen bij katten, en dus zelfs als uw kat gewoon niet helemaal op zichzelf lijkt, is een dierenartsafspraak een goede eerste stap. Indien nodig kan een gekwalificeerde behaviorist helpen als het probleem niet medisch is.

Lees ook: Overmatig miauwen bij katten verklaard (oorzaken en zo)oplossingen)

Laatste gedachten

Als u ervoor kiest om uw kat binnen te houden, kunt u hun behoeften vervullen met een beetje planning.

Het kan moeilijk zijn om de behoeften, wensen en verlangens van uw avontuurlijke huisdier in evenwicht te brengen met de zeer reële verantwoordelijkheid om ze veilig te houden. Er zijn zowel voor- als nadelen aan het binnen houden van uw huisdier, maar als uw kat erg van streek is en naar buiten wil, zijn er enkele veiligere opties dan ze te laten zwerven.

Het is ook de moeite waard om dubbel te controleren of er geen heel andere reden is voor de plotselinge vocalisatie, omdat sommige gedrags- en medische problemen zich op deze manier kunnen presenteren.

Lees ook: De 7 beste gezonde kattenvoer voor binnenkatten

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kat zo wanhopig om naar buiten te gaan?

Katten houden van het buitenleven voor de oefening, verrijking en vrijheid om natuurlijk gedrag te uiten. Als uw kat eruit wil, worden deze behoeften thuis misschien niet vervuld, dus extra verrijking en actief spel kunnen helpen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met naar buiten te willen?

Katten hebben zowel fysieke als mentale stimulatie nodig en het vermogen om natuurlijk gedrag uit te drukken, zoals spelen, krabben en geurmarkering. Voorzie in deze behoeften in uw huis met veel actief spel, puzzelvoeders, kattenbomen en krabpalen om uw kat binnen tevreden te houden.

Moeten katten naar buiten om gelukkig te zijn?

Katten kunnen voordelen behalen door buiten te zijn, zoals meer beweging en mentale stimulatie. Deze kunnen ook in een thuisomgeving worden verstrekt, maar vereisen veel actief spel en extra verrijking zoals kattenbomen, krabpalen en puzzelvoeders.