Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Tegenwoordig betwist niemand het feit dat gonadectomie (een chirurgische ingreep waarbij eierstokken of testikels worden verwijderd) bij dieren die niet bedoeld zijn voor de fokkerij noch een eerbetoon aan de mode is, noch een bevlieging.

Hoewel sterilisatie/castratie geen invloed heeft op de gezondheid of psycho-emotionele toestand van dieren, vergemakkelijkt het opmerkelijk genoeg het leven van een kat. Het obsessieve instinct om zich voort te planten wordt verwijderd, waardoor uw huisdier meer ontspannen en vredig wordt.

Bovendien is gonadectomie het meest humane hulpmiddel voor het beheersen van de dierpopulatie. Op deze manier wordt het aantal zwerfdieren verminderd.

Hier is een video van onze eigen Dr. Sarah Wooten over het onderwerp sterilisatie en castratie van katten

Hoewel dit min of meer duidelijk lijkt, voedt vroege (pediatrische) gonadectomie nog steeds veel controverse.

Gonadectomie op jonge leeftijd wordt meestal gedaan op de leeftijd van 8-16 weken. Tot voor kort was de algemeen aanvaarde leeftijd in de veterinaire praktijk voor dierlijke sterilisatie 6-8 maanden. Daar is geen wetenschappelijke onderbouwing voor; het is gewoon algemeen aanvaard.

Katteneigenaren vrezen dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheidsdieren, of dat anesthesie toegediend tijdens een dergelijke procedure dodelijk kan zijn voor jonge katten. Dit wordt grotendeels geloofd omdat katteneigenaren worden geïntimideerd door mythes.

Volgens de Amerikaanse wetgeving moeten dierenasielen gesteriliseerde/gecastreerde dieren overdragen aan nieuwe eigenaren. Het is geen geheim dat kleine kittens meer kans hebben om een nieuw thuis te vinden in vergelijking met volwassen katten.

In dit verband heeft de Universiteit van Florida in 1991 uitgebreid onderzoek gedaan om de langetermijneffecten van gonadectomie op jonge leeftijd te evalueren. Deze studie, samen met veel ander onderzoek, hielp bij het weerleggen van veel voorkomende mythen en valse overtuigingen rond deze procedure. De meest voorkomende mythes om rond te verspreiden zijn:

Mythe 1: Groeivertraging bij kittens na gonadectomie op jonge leeftijd

Gonadectomie, zowel na 8 weken als 7 maanden, vertraagt de groei van botplaten tot de leeftijd van 14 maanden. Hierdoor kost de groei van langere botten wat meer tijd. Vandaag de dag is er geen wetenschappelijk bewijs om te bewijzen dat dit een probleem vormt.

Talrijke studies ondersteunen dit standpunt. In 1987 schreef Leo L. Lieberman, DVM, in zijn rapport gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA), dat kittens na gonadectomie op jonge leeftijd op oudere leeftijd geen medische of gedragsmatige bijwerkingen hadden.

Mythe 2: Aanleg voor urolithiasis bij mannelijke katten na gonadectomie op jonge leeftijd

De penis van mannelijke katten vóór de puberteit is infantiel, maar het urethrale lumen en de urinefuncties veranderen niet bij gesteriliseerde mannelijke katten, of ze nu na 7 weken of 7 maanden worden vastgehouden. Dierenartsen weten dat niersteenproblemen alleen afhankelijk zijn van dieet en genetische aanleg. Het heeft geen zin om op oudere leeftijd te wachten om uw huisdier te steriliseren.

Mythe 3: Het is moeilijk voor kleine kittens om te herstellen van gonadectomie

Klinisch bewijs toont anders aan:

  • Tijdens de operatie is de bloeding minuscuul en van ondergeschikt belang.
  • Jong kittenweefsel is elastischer, wat het werk van de dierenarts vergemakkelijkt.
  • Er zijn minder hechtingen en minder genezingstijd nodig. Bovendien is de dosis anesthesie aanzienlijk lager en wordt ook de revalidatieperiode na anesthesie verkort.

Zoals we kunnen zien, is het veel sneller en gemakkelijker voor jonge kittens om te herstellen van gonadectomie.

Na het opdoen van uitgebreide ervaring in het fokken van bengaalse en oosterse katten van zuiver ras sinds 2010, kan ik bevestigen dat de overgrote meerderheid van de kittens in mijn kliniek is gecastreerd voordat ze naar een nieuw huis worden overgebracht.

Er werden nooit problemen gemeld met katten die op jonge leeftijd werden gesteriliseerd. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat wanneer het lichaam van een kat geslachtshormonen begint te produceren (meestal rond de leeftijd van 6 maanden) en seksueel gedrag begint te vertonen (spuiten, warmte, vocalisatie, agressie en verlangen om buiten te ontsnappen om te paren), na gonadectomie de functie van het produceren van geslachtshormonen kan overgaan naar de hypofyse en seksueel gedrag behouden blijft.

Dit kan worden voorkomen door gonadectomie vóór de puberteit (zogenaamde sterilisatie/castratie op jonge leeftijd).

Naast het feit dat het wordt onderschreven door de American Veterinary Medical Association, is sterilisatie op jonge leeftijd en castratie vóór adoptie ondersteund door organisaties zoals de Association of Veterinarians for Animal Rights (AVAR), de American Animal Hospital Association (AAHA), de ASPCA, Spay / USA en de American Humane Association (AHA).

Aanvullende bronnen:

Over de auteur:

Olga Shatokhina, een professionele fokker van Bengaalse en Oosterse katten. 2017. Bezoek haar officiële website