Wat is een F2 Savannah Cat? Hoe zijn ze? (Met foto’s)

Savannahs zijn prachtige katten met lange sierlijke benen, oversized oren en prachtige jassen die hoofden laten draaien. Ze hebben de prachtige gevlekte vachten van een wilde kat en de persoonlijkheid van een huisdier, wat logisch is omdat Savannah-katten hybriden zijn met wilde Afrikaanse serval en huiskatenafstamming.

De meeste zijn relatief grote katten, vaak met een gewicht van meer dan 25 pond. Tussen hun prachtige uiterlijk en lieve capriolen zijn deze katten gemaakt voor Instagram. Savannes zijn een relatief nieuw ras en bestaan pas sinds de jaren 1980, maar zijn de laatste tijd steeds populairder geworden. Een F2 Savannah is een kat van de tweede generatie met een F1-ouder en een servalgrootouder. Het heeft 25% tot 35% serval eigenschappen.

cat + lijnverdeler

De vroegste records van Savannah-katten in de geschiedenis

Savannah-katten zijn een mix tussen wilde Afrikaanse servals en huiskatten, en het ras werd opgericht in 1986. Judee Frank, een gevestigd Bengaals kattenras, werd op een ochtend wakker om te ontdekken dat haar Siamese kat van 8 pond verschillende kittens had gebaard die waren verwekt door een serval van 30 pond genaamd Ernie.

Het allereerste kitten heette Savannah! Patrick Kelly adopteerde een van de eerste F2-kittens en werd verliefd op het ras. Later werd hij instrumenteel in het verkrijgen van de erkenning van het ras door the International Cat Association (TICA).

Hoewel Afrikaanse servals beslist wild zijn, leven ze al duizenden jaren in de buurt van mensen, hoewel ze nooit zijn gedomesticeerd. Servals hebben de neiging om veel groter te zijn dan huiskatten, wegen tot 40 pond en groeien tot 2 voet lang. Ze zijn inheems in de meeste regio’s van Afrika, hoewel de soort onder druk staat in het noorden van het continent. Servals leven het liefst rond savannes en wetlands.

savanne kat op touw in groen gras
Afbeelding Credit: Jarry, Shutterstock

Hoe Savannah Cats populair werden

Savannes zijn een relatief nieuw ras. Maar de populariteit van deze prachtige gevlekte katten is alleen maar gegroeid sinds de geboorte van de allereerste serval-gedomesticeerde hybride in 1986.

Sociale media lijken een belangrijke rol te hebben gespeeld in de groei van de cache van het ras. Er is een Savannah, Stryker, met meer dan 800.000 Instagram-volgers. En Justin Bieber heeft twee Savannahs genaamd Sushi en Tuna, hoewel beide katten nu bij een familielid wonen omdat Bieber de dieren niet mocht houden vanwege een clausule in zijn huurcontract.

Helaas worden deze katten vaak na adoptie overgegeven, omdat veel eigenaren Savannahs, met name kitties van de eerdere generatie, te veel vinden om aan te kunnen. Australië heeft de invoer en het eigendom van alle savannes verboden vanwege het gevaar dat deze katten vormen voor inheemse dieren in het wild. Het Verenigd Koninkrijk heeft een iets meer ontspannen aanpak en verbiedt alleen het bezit van F1-katten.

Formele erkenning van Savannah Cats

Nadat Patrick Kelly een van de eerste Savannahs had geadopteerd, begon hij samen te werken met Joyce Sroufe om het ras te ontwikkelen. Het paar pleitte onvermoeibaar voor de acceptatie van het nieuwe ras. Kelly en Sroufe schreven zelfs de eerste TICA-rasstandaard! TICA erkende het ras voor het eerst in 2001 en Savannahs werden in 2012 toegelaten tot de kampioensstatus.

Noch de Cat Fancy Association (CFA) noch de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) accepteert Savannah-katten voor registratie. Het ras is uitgesloten van deelname aan de meeste cfa- en GFCC-gesponsorde evenementen vanwege zorgen over het opzettelijk introduceren van wilde kattengenen in de gedomesticeerde kattenpopulatie.

Er zijn ook zorgen gerezen over de rol van het fokken van hybride katten in de illegale handel in wilde dieren. Velen zijn bezorgd dat de stijgende populariteit van deze katten de illegale handel in wilde dieren zal versterken door de vraag naar servals die bedoeld zijn voor de fokkerij te vergroten.

Ashera of Savannah_Sake van Pelt_shutterstock
Bron: SakeSake van Pelt, Shutterstock

kattenpootverdeler

Top 3 unieke feiten over F2 Savannah-katten

Savannah katten zijn niet alleen ongelooflijk mooi, maar ze zijn ook fascinerend. Lees verder om meer te weten te komen over drie leuke Savannah Cat feiten!

1. F2 Savannah Katten hebben een Serval Grootouder

Savannah-katten worden geclassificeerd op basis van hoeveel generaties ze zijn verwijderd van hun wilde afkomst. Een F1 Savannah heeft één wilde ouder en een F2-kat heeft één servalgrootouder. Katten in de generaties 1 tot en met 3 vertonen meestal het meest serval-achtige gedrag, waardoor ze een uitdaging kunnen zijn om op te voeden. Katten in de F1- en F2-generaties zijn ook meestal wat groter. F2 Savannahs zullen waarschijnlijk ook een speciaal graanvrij dieet met extra eiwitten nodig hebben. Katten van de vroege generatie hebben soms problemen met graan omdat hun spijsverteringskanaal zijn vergelijkbaar met hun niet-graanetende wilde voorouders.

savanne zittend op straat
Image Credit: glacierman, Flickr
thematische pauze

2. Vrouwelijke F2 Savannah-katten kosten meer dan mannen

F1 Savannahs van de eerste generatie kosten meestal overal van $ 12.000 tot $ 20.000. Wees bereid om $ 12.000 – $ 16.000 uit te delen voor een mannelijke F1 en overal van $ 15.000 tot $ 20.000 voor een vrouw. Vrouwelijke katten van de vroege generatie zijn meestal duurder dan mannelijke katten uit hetzelfde nest vanwege de wijdverspreide steriliteit onder mannelijke F1- en F2-savannes. Een F2-mannetje zet je ergens tussen de $ 4.000 en $ 8.000 terug. Vrouwelijke F2-katten kosten meestal in het bereik van $ 4.000 tot $ 9.000. Er is niet veel verschil in prijs tussen mannelijke en vrouwelijke F3-, F4- en F5 Savannah-katten.

thematische pauze

3. F2 Savannah-katten zijn op sommige plaatsen illegaal

Veel rechtsgebieden reguleren het eigendom van hybriden zoals Bengalen en Savannahs. Sommige staten, zoals Georgia, Rhode Island, Nebraska en Hawaii, verbieden inwoners om Savannahs te bezitten. Anderen, zoals New York en Colorado, staan alleen het eigendom van savannahs van de latere generatie toe. Sommige steden, zoals Seattle, hebben hun eigen verboden die de staatsvoorschriften vervangen. En een behoorlijk aantal provincies en steden hebben lokale wetten die Savannah-eigendom verbieden of beperken. Vanwege het hoge percentage wilde voorouders bij deze katten, zijn F1- en F2-hybriden bijna altijd opgenomen in op generatie gebaseerde beperkingen.

kattenpootverdeler

Zijn F2 Savannah-katten goede huisdieren?

F2 Savannah-katten kunnen uitstekende huisdieren zijn, maar ze zijn niet voor iedereen de juiste keuze. Savannahs zijn lieve en nieuwsgierige katten die graag hun wereld verkennen. Ze hebben de neiging om loyaal te zijn en raken vaak gehecht aan hun menselijke metgezellen. Hoewel de meesten er niet van houden om opgepakt en vastgehouden te worden, volgen deze katten gewoonlijk hun favoriete mensen.

F2 Savannahs zijn slechts twee generaties verwijderd van hun wilde afkomst en ze vertonen vaak meer “wild” gedrag. F2 Savannahs hebben sterke prooidriften, die zich vaak fixeren op en jagen op kleine zoogdieren, waaronder kleinere katten. F2 Savannahs zijn jachtmachines die niet zonder toezicht buiten kunnen rondlopen vanwege het risico dat deze katten kunnen vormen voor kleinere dieren en vogels. Sommige F2 Savannahs hebben moeite om de kattenbak te gebruiken en zijn geneigd om in huis te markeren.

Savannah Kat
Afbeelding Credit: gsloan, Flickr

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

F2 Savannah-katten zijn prachtige, wild uitziende, actieve wezens. Ze hebben de prachtige gevlekte vacht van hun serval-voorouders en het temperament van huiskatten. F2 Savannahs zijn niet ver verwijderd van hun wilde erfgoed en hebben een sterke prooidrift. Hoewel ze geweldige metgezellen zijn voor actieve gezinnen, zijn ze niet de beste keuze als je huis hamsters, muizen en cavia’s heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: CC0 Publiek Domein, pxhere