Wat is een F3 Savannah Cat? Hoe zijn ze? (Met foto’s)

Van zijn lange, elegante poten tot zijn grote spitse oren en prachtige bontjas met vlekken, de Savannah-kat is een schoonheid om te aanschouwen. Savannah-katten zijn tegenwoordig een van de meest gewilde en dure kattenrassen, met een prijskaartje van maximaal $ 20.000.

Dit artikel zal zich richten op de F3 Savannah kat, de 3e generatie van dit ras. De “F” staat voor de term kinderlijke generatie, verwijzend naar hoeveel generaties de Savannah-kat is verwijderd van zijn Afrikaanse serval Afrikaanse afkomst.

De F1 Savannah-kat is dus de 1e generatie van dit ras, met een Afrikaanse serval-vader. De F2 Savannah kat is de 2e generatie nakomeling met een Afrikaanse serval grootvader, en de F3 Savannah kat is de 3e generatie nakomelingen met een Afrikaanse serval overgrootvader.

divider-catclaw1Vroegste records van de F3 Savannah Cat in de geschiedenis

Om de geschiedenis van de F3 Savannah-kat te begrijpen, gaan we terug naar toen de allereerste Savannah-kat werd geboren.

In 1986 nam ene Judee Frank een Afrikaanse mannelijke servalkat op. Deze kat, die Judee Ernie noemde, paarde zonder haar medeweten met haar Siamese poes. De Siamese kat beviel vervolgens in april van dat jaar van een zeer ongewoon uitziend vrouwelijk kitten. Dit kitten, dat Judee Miracle noemde, bleek de meeste fysieke kenmerken van Ernie te hebben, een bontjas met vlekken, grote gevlekte oren, lange benen en een korte staart.

Judee gaf dit kitten later aan Suzi Mustacio, die het omdoopte tot “Savannah”, waarmee het ras begon dat we nu kennen als de Savannah-kat. Dit kitten zou later worden aangeduid als de 1e generatie (F1) Savannah kat.

Toen Suzi “Savannah” opnam, fokte ze het met een Turkse Angora toen het volwassen genoeg was, wat resulteerde in de geboorte van de 2e generatie (F2) Savannah-kittens in april 1989. Helaas overleefden slechts twee van die kittens, een mannetje en een vrouwtje.

Suzi verkocht later de F1-kat, “Savannah”, aan Lori Buchko. “Savannah” beviel opnieuw van F2-kittens. Een van de F2-kittens, die Lori “Kitty” noemde, beviel later van een roodgevlekt F3 Savannah-mannetjeskatje.

Volwassen Savannah kat
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Hoe de F3 Savannah Cat populair werd

De F3 Savannah-kat, of het Savannah-kattenras in het algemeen, werd populair toen Lori Buchko “Kitty”, de F2-vrouwelijke Savannah-kat en haar F3-kater aan Patrick Kelly verkocht.

Patrick Kelley speelde een belangrijke rol bij het vermenigvuldigen en populariseren van het Savannah-kattenras. Fast forward naar oktober 2001, Patrick Kelley en verschillende andere Savannah kattenfokkers drongen erop aan dat dit ras de “exhibition-only” status zou krijgen van The International Cat Association (TICA).

Deze status betekende dat elke Savannah-kat die de 3e generatie (F3) nakomelingen of later was, kon deelnemen aan kattententoonstellingen. Als gevolg hiervan groeide de populariteit van de F3 Savannah-kat, omdat mensen hem nu konden zien in kattententoonstellingen.

Formele erkenning van de F3 Savannah Cat

De F3 Savannah-kat, of het Savannah-kattenras in het algemeen, werd eerder geregistreerd en erkend door The International Cat Association (TICA) in 2001. Het kostte echter veel moeite om dit ras te erkennen. De reis naar de Savannah-kat die door TICA wordt herkend, gaat terug tot 1989.

In 1989 ontmoette Patrick Kelley, de persoon die de F2 Savannah vrouwelijke kat “kitty” en haar F3 mannelijke kitten van Lori Buchko kocht, een man genaamd Bill Stroufe op een veiling in Missouri. Bill verkocht verschillende Afrikaanse serval kittens namens zijn vrouw Joyce.

Joyce was een kattenfokker die Afrikaanse servals, Bengaalse katten en caracals had gefokt. Bill stelde Joyce later voor aan Patrick en begon zo de reis van het populariseren van het Savannah-kattenras.

Savannah Kat loopt op zand
Afbeelding Credit: Dmytro Buianskyi, Shutterstock

Savannah-kittens van de eerste generatie

Na verschillende gesprekken over het Savannah kattenras, stemde Joyce ermee in om te beginnen met het fokken van 1e generatie (F1) Savannah katten. Patrick hielp bij het vinden van geschikte huizen voor deze F1-savannekittens toen ze eenmaal waren geboren, waardoor dit ras populair begon te worden.

In 1996 begon Patrick aan het lange proces om het Savannah-kattenras door TICA te laten erkennen als een kampioenschapskatras. Hij werd bijgestaan door Leslie Bowers, die op dat moment de uitvoerend secretaris van TICA was om de eerste aanvraag bij de vereniging in te vullen om de Savannah-kat in hun nieuwe rasprogramma te accepteren.

Datzelfde jaar schreven Patrick en Joyce de allereerste Savannah-kattenrasstandaard en dienden deze in bij TICA. Helaas heeft TICA een schorsing van twee jaar opgelegd aan het proces van eenhet waarnemen van nieuwe kattenrassen in hun nieuwe rasprogramma.

In 1998 werd opnieuw een tijdelijke schorsing geplaatst, waardoor de toekomst van het Savannah-kattenras somber werd. Patrick, Joyce en andere Savannah kattenfokkers begonnen de hoop te verliezen dat dit unieke ras ooit door TICA zou worden erkend.

Tijdens deze twee tijdelijke schorsingen probeerden verschillende kattenfokkers echter het Savannah-kattenras te populariseren, waardoor de kans om door TICA te worden herkend, toenam.

Een fokker genaamd Lorre Smith nam een aantal van haar Savannah-katten mee naar verschillende internationale kattenshows. Dit stelde haar in staat om hen voor te stellen aan verschillende TICA-officieren en rechters die met de katten omgingen en deze vasthielden.

Opheffing van het verbod

In 2000 hief TICA de schorsing op, waardoor het nieuwe rasprogramma het proces van acceptatie van het nieuwe rasprogramma kon hervatten. Verschillende Savannah-kattenfokkers, waaronder Lorre Smith, kwamen samen om de originele Savannah-kattenrasstandaard te herzien.

Later dat jaar diende Lorre Smith de nieuwe Savannah-kattenrasstandaard in bij TICA en vroeg om het ras de status “alleen registratie” te geven. In februari 2001 gaf TICA het Savannah kattenras de status “alleen registratie”.

Het ras kreeg later dat jaar de status “alleen voor tentoonstellingen”, waardoor Savannah-katten van de 3e generatie (F3) en later konden worden tentoongesteld in kattententoonstellingen. In 2012 kreeg het ras zijn “kampioenschap” -status, waardoor Savannah-katten het konden opnemen tegen andere kattenrassen in kattenshows.

Kattenkogelverdeler 1Top 5 unieke feiten over de F3 Savannah Cat

Het is vrij duidelijk dat de Savannah-kat een ras in zijn eigen competitie is. Het is dus geen verrassing dat er enkele zeer fascinerende feiten zijn over deze katachtige. Hier zijn de top vijf unieke feiten over F3 Savannah katten.

1. Ze houden van water!

Katten staan erom bekend dat ze niet zo dol zijn op nat worden, maar niet de F3 Savannah-kat! Savannah katten houden over het algemeen van spelen met water. Misschien zwem je het buiten in een kleine watervijver of wil je met je onder de douche.

Het nadeel van deze eigenschap is echter dat je het misschien een uitdaging vindt om je F3 Savannah katachtige metgezel gehydrateerd te houden. Dit komt omdat als je het water geeft met behulp van een kom, het zich meer zal concentreren op het spelen met het water totdat de kom leeg is in plaats van het te drinken. Het is dus raadzaam om een andere manier te vinden om uw kat water te geven, zoals het gebruik van een kattenwaterfontein om dit te voorkomen.

savannah kat wil een bad nemen
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze kunnen aan de lijn worden gelopen

Net als honden kunnen F3 Savannah-katten aan de lijn worden uitgelaten. Natuurlijk moet je eerst je kat aan de lijn trainen. Houd er echter rekening mee dat de nek van een Savannah-kat niet dezelfde hoeveelheid druk aankan die de nek van een hond aankan door aan de lijn te lopen. Het is dus belangrijk om een riem te krijgen die speciaal is gemaakt voor Savannah-katten, en vooral, wees voorzichtig tijdens het aan de lijn lopen.

thematische pauze

3. F3 Mannelijke Savannah-katten zijn steriel

Meestal zijn mannelijke Savannah-katten steriel tot de 5e generatie, wat betekent dat F1-, F2-, F3-, F4- en F5 Savannah-mannetjeskatten zich niet kunnen voortplanten, wat verklaart waarom vrouwelijke Savannah-katten duurder zijn dan mannelijke.

savannah kat die buiten ligt
Image Credit: pushypenguin, Flickr
thematische pauze

4. Het zijn hele goede springers

In tegenstelling tot de meeste kattenrassen zijn de F3 Savannah-katten uitstekende springpaarden. Ze kunnen tot acht voet hoog springen, dus het is raadzaam om ze niet onbeheerd buiten te laten, anders kunnen ze ontsnappen.

thematische pauze

5. F3 Savannah-katten zijn zeer intelligent en nieuwsgierig

Savannah katten zijn een van de weinige kattenrassen die zeer intelligent en nieuwsgierig zijn vanwege hun Afrikaanse serval afkomst. Je kunt je F3 Savannah-kat dus trainen om eenvoudige commando’s te gehoorzamen.

savannah kat
Afbeelding Credit: K.Oyama, Flickr

Kattenkogelverdeler 1Maakt de F3 Savannah Cat een goed huisdier?

Absoluut. F3 Savannah katten zijn geweldige huisdieren. Er zijn echter een paar dingen die u in gedachten moet houden als u er een wilt bezitten. Om te beginnen hebben ze tonnen energie, dus als je op zoek bent naar een relaxte kat, is dit niet het juiste ras voor jou.

Ze zijn ook niet geschikt voor huishoudens met kleinere huisdieren zoals hamsters, vissen en vogels. Meestal hebben Savannah-katten sterke jachtinstincten, dus ze zien kleinere dieren als prooi, wat gevaarlijk is voor kleinere huisdieren.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Savannah katten zijn over het algemeen highluniek omdat ze zowel wilde als gedomesticeerde persoonlijkheden hebben. F3 Savannah-katten neigen meer naar de gedomesticeerde kant omdat ze drie generaties verwijderd zijn van hun Afrikaanse serval-afkomst. Hoewel de Savannah-kat een uniek ras is, zijn ze net als elke andere kat; een die vol liefde en genegenheid is. Dus, als je geïnteresseerd bent in het bezitten van een Savannah-kat, schuw dit dan niet.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: AJR_photo, Shutterstock