3 veel voorkomende gezondheidsproblemen van schildpadkaten (uitgelegd!)

Schildpadkatten zijn geen apart ras. In plaats daarvan zijn ze een kleur die nogal wat kattenrassen kan overspannen. Het zijn prachtige katten die al lang populair zijn. Wanneer u echter een kat mee naar huis neemt, moet u weten op welke gezondheidsproblemen u moet letten bij uw nieuwe katachtige metgezel. Gezondheidsproblemen worden niet alleen geassocieerd met de rassen zelf, maar ook met de kleuren van sommige rassen.

Sommige katten hebben aanleg voor gezondheidsproblemen vanwege hun genetica. Hoewel de Tortoiseshell-kat niet veel gezondheidsproblemen heeft, zijn er een paar waar je op wilt letten. We zullen ze bespreken in de onderstaande gids.

garen ball divider

De 3 meest voorkomende gezondheidsproblemen bij schildpadkatten

1. Klinefelter Syndroom

Een van de grootste maar zeldzame aandoeningen waar je op moet letten bij Tortoiseshell-katten is het Klinefelter-syndroom. Deze aandoening treft alleen mannen geboren met XXY-chromosomen. Gezonde mannen mogen slechts één X-chromosoom hebben. Katten die lijden aan het syndroom zijn steriel en hebben een kortere levensduur.

Hoewel zeldzaam, is het bekend dat deze ziekte voorkomt bij mannelijke Torties. De aandoening brengt de man in gevaar voor het ontwikkelen van gedragsproblemen, diabetes, hartproblemen, ontwikkelingsproblemen, verhoogd lichaamsvet en fragiele botten.

In de meeste gevallen zijn deze katten steriel en leven ze korter dan andere Tortoiseshell-katten.

Schildpadkat die uit het raam kijkt
Afbeelding Credit: Michaela Filipcikova, Unsplash
thematische pauze

2. Obesitas

Obesitas komt veel voor bij veel kattenrassen en de schildpadkat is geen uitzondering. Het kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hartgerelateerde problemen. Het is het beste om je Tortoiseshell-kat goed in de gaten te houden en hem alleen voedsel van hoge kwaliteit te geven.

Het is ook het beste om geen gratis voeding met je Tortie toe te staan, maar in plaats daarvan de kat twee keer per dag op specifieke tijden te voeren voor het beste resultaat. Traktaties zijn oké om de kat te geven, maar alleen met mate en niet in plaats van een normale maaltijd.

schaduwrijke schildpad Noorse boskat
Afbeelding Credit: Elisa Putti, Shutterstock
thematische pauze

3. Problemen in verband met het ras

Omdat Torties geen ras zijn, maar een kleur die vele soorten omvat, zullen de gezondheidsproblemen waarvoor uw Torti kwetsbaar is, afhangen van zijn genen.

Oogproblemen, obesitas en hartproblemen zijn enkele van de problemen waar u op wilt letten met uw Torti. Hieronder geven we je een lijst met de mogelijke rassen waar je Torti vandaan zou kunnen komen.

Dit zijn slechts enkele van de rassen, maar elk van deze heeft zijn eigen reeks gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Als u verontrustende symptomen opmerkt met uw Tortie, is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts voor een afspraak. Ze kunnen een diagnose stellen en een behandelingskuur voor uw kleine vriend opzetten.

verdunde schildpad
Bron: Jenna930, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Hoe zorg je voor je kleine tortie

Zoals bij elk ras, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om voor je kleine Tortie te zorgen. Zorg ervoor dat u de kat een uitgebalanceerd dieet geeft en vermijd overvoeding, omdat schildpadkatten vatbaar kunnen zijn voor obesitas.

Tortoiseshell Cat spelen op de krabpaal
Image Credit: creatieve media, Shutterstock

Het is ook essentieel om uw kat naar de dierenarts te brengen voor regelmatige controles, zodat eventuele problemen met de genetica van uw kat vroeg kunnen worden ontdekt en hopelijk kunnen worden behandeld. In feite wilt u misschien uw dierenarts vragen naar het specifieke ras dat uw Tortie is, zodat zij u kunnen vertellen waar u op moet letten met betrekking tot gezondheidsproblemen. DNA-testen zijn niet goedkoop, maar je kunt minder uitgeven aan een commerciële testkit. De take-home kit is echter niet zo nauwkeurig als een test van uw dierenarts.

kattenpootverdeler

Conclusie

Schildpadkatten zijn geen specifiek ras en de meeste van hun gezondheidsproblemen zijn gerelateerd aan de afstamming van hun ouders. Een bepaald gezondheidsprobleem, het syndroom van Klinefelter, is zeldzaam, maar je moet er nog steeds op letten als je een mannelijke schildpadkat hebt en de kat meteen naar je dierenarts brengt.

Schildpadkatten zijn schattig, leuk, liefdevol en loyaal, dus als je overweegt er een als huisdier te adopteren, ben je in goed gezelschap.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Didi S, Pixabay